بخش 22

بخش نهم‌: مدیریت حج و حجاج فصل اول: مدیریت و برنامه ریزی (شرح وظایف، تدارکات و) فصل دوم: اسناد گزارشی

بخش نهم

مديريت حج و حجاج


فصل اول: مديريت و برنامه ريزي

(شرح وظايف، تداركات و...)

آقاسامان، حميد (متولد 1341)

هتل‌داري در امور زيارتي ، با همكاري مجيد درزي [1] و ناصر عندليب[2]، براي سازمان حج و زيارت، اداره آموزش كارگزاران، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1388، 120ص.

شابك: 7 ـ 212 ـ 540 ـ 964 ـ 978

مجموعه اطلاعاتي درباره هتل‌ها و مسافرخانه‌ها در عربستان سعودي، وضعيت بهداشتي مكه، وظايف مديريت در هتل‌ها و مسافرخانه‌ها، وضعيت مدينه و وظايف مديريت‌ها است.

باقريان همايونشهري، مرتضي [3] (متولد 1317)

همراه با روحاني حج ، قم، آئين دانش، چاپ 1، 1387، 151ص، جيبي.

مجموعه توضيحاتي درباره روش جلسات روحانيون حج با زائران
است.

حوزه‌ نمايندگي‌ ولي‌ فقيه‌ در امور حج‌ و زيارت‌

آتش‌نشاني: ويژه‌ كاروانهاي‌ حج‌ ، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1375، 40ص، رقعي.

بررسي عواقب آتش‌سوزي و روش مهار آن و چگونگي درمان آسيب‌ديدگان است. آتش سوزي، از حوادث تلخي است كه گاهي در سفر حج رخ مي‌دهد. خدمت‌گزاران حج بايد روش فرونشاندن آن را بياموزند و با به كار بردن اصول علمي، بتوانند آتش را خاموش و يا از بروز آن جلوگيري كنند. به همين منظور اين كتاب با استفاده از تجارب كاري و روش‌هاي تخصّصي نوشته شده است.

حوزه‌ نمايندگي‌ ولي‌ فقيه‌ در امور حج‌ و زيارت‌، واحد آموزش امور روحانيون

آزموده‌ها (1): نگاهي به تجارب و توصيه‌هاي روحانيون (ويژه عتبات و سوريه) ، به كوشش واحد آموزش امور روحانيون، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1388، 120ص، پالتويي.

عنوان ديگر: آزموده‌هاي عتبات عاليات: مروري بر شرح وظايف و مأموريت‌هاي روحانيون كاروان‌ها.

فروست: آزموده‌ها ـ 1

مجموعه توصيه‌ها و دستورالعمل‌ها براي روحانيون كاروان‌ها است. در بخش اول اين كتابچه اماكن زيارتي مستند و در بخش دوم اماكن زيارتي غير مستند مورد بررسي قرار گرفته است. اعمال مسجدين سهله و كوفه عنوان بخش سوم است. در بخش چهارم تجربيات سفر و راهكارهاي عملي آمده و در بخش پاياني، كروكي اماكن زيارتي آمده است.

آزموده‌ها (1): ويژه بانوان معينه؛ پيش‌درآمدي بر شرح وظايف و مأموريت معينه‌هاي كاروان حج ، قم، دارالحديث، چاپ 1، 1385، 58ص، پالتويي.

شابك: 6 ـ 205 ـ 493 ـ 964

عنوان ديگر:پيام‌هاي ماندگار: پيش‌درآمدي بر شرح وظايف و مأموريت معينه‌هاي كاروان حج .

فروست: آزموده‌ها ـ 1

مجموعه مطالبي درباره وظايف بانوان خدمت‌گزار (معينه‌ها) در سفرهاي حج است كه در سه بخش با اين عناوين بيان آمده است: نقش و مأموريت‌هاي پيش از سفر حج، وظايف معينه‌ها در سفر حج، وظايف معينه‌ها پس از سفر حج.

آزموده‌ها (2): نگاهي‌ به‌ تجربيات‌ و نيازهاي‌ روحانيون‌ در حج‌ ، تهيه‌كننده امور روحانيون‌ بعثه‌ مقام‌ معظم‌ رهبري‌، واحد آموزش‌، تهران‌، بعثه‌ مقام‌ معظم‌ رهبري‌، واحد آموزش‌، چاپ 1، 1380، 83ص، پالتويي.

عنوان ديگر: نگاهي‌ به‌ تجربيات‌ و نيازهاي‌ روحانيون‌ در حج‌ .

فروست: آزموده‌ها ـ 2.

آزموده‌ها (3): نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در عمره ، به كوشش واحد آموزش امور روحانيون، تهران، مؤسسه علمي فرهنگي دارالحديث، سازمان چاپ و نشر، چاپ 1، ????، 134ص، پالتويي.

شابك: 3 ـ 29 ـ 7489 ـ 964

فروست: آزموده‌ها ـ 3

مجموعه دستورالعمل‌ها و وظايف مديران و مسئولين كاروان‌ها به ويژه روحانيون كاروان‌ها است. در اين جلد از كتاب آزموده‌ها كه به عنوان كتابي آموزشي براي روحانيون كاروان‌هاي حج است، شرح وظايف روحانيون كاروان‌هاي عمره بررسي شده است.

آزموده‌ها (4): نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ، به كوشش واحد آموزش امور روحانيون، قم، دارالحديث، چاپ 1، 1382، 131ص، پالتويي.

عنوان ديگر: نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ـ 4 .

فروست: آزموده‌ها ـ 4.

بخش ديگري كه در اين شماره آزموده‌ها به آن پرداخته شده، توضيحي است پيرامون برخي از شبهاتي كه در سالهاي اخير از ناحيه بعضي از مأمورين دگرانديشان، زائران ايراني را هدف گرفته است. از جمله اين شبهات عبارت‌اند از: زيارت قبور، رجعت، تقيه، مصحف امام علي، سجده بر خاك و تربت امام حسين(ع)، غلوّ و غاليان و توسل.

آزموده‌ها (5): نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره، به كوشش واحد آموزش امور روحانيون، تهران‌، بعثه‌ مقام‌ معظم‌ رهبري‌، چاپ 1، 1383، 59ص، پالتويي.

عنوان ديگر: نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ـ 5 .

فروست: آزموده‌ها ـ 5.

مجموعه مطالبي درباره برخي موضوعات حج از جمله: آزموده‌هاي اسرار و معارف حج، بايدهاي مناسك و تازه‌هاي فتاوا، نكاتي از آزموده‌هاي روحانيون، نقش روحاني كاروان ، روان‌شناسي زائر است

آزموده‌ها (6): نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ، به كوشش واحد آموزش امور روحانيون، قم، دارالحديث، چاپ 1، 1384، 72ص، پالتويي.

عنوان ديگر: نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ـ 6 .

فروست: آزموده‌ها ـ 6.

مجموعه‌ي آموزشي براي روحانيون كاروان‌هاي حج است كه در سه بخش با اين عناوين تدوين يافته است: نكات فقهي عمره و حج، احكام كلي در حج، راهنماي فقهي اجرائي عمره و حج.

آزموده‌ها (7): نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ، به كوشش واحد آموزش امور روحانيون، قم، دارالحديث، چاپ 1، 1384، 128ص، پالتويي.

شابك: 3 ـ 29 ـ 7489 ـ 964

عنوان ديگر: پيام‌هاي ماندگار: بر اساس تجربه‌ها و توصيه‌هاي روحانيون و معين‌هاي كاروان حج در طرح ره‌آورد سفر حج ـ 1383 .

عنوان ديگر: نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ـ 7

فروست: آزموده‌ها ـ 7

مجموعه‌اي آموزشي براي روحانيون كاروان‌هاي حج است. در بخش اول مباني و اصول تبليغ ، در بخش دوم رهنمودهاي تبليغي به مبلغان ، در بخش سوم تجربه‌ها و توصيه‌ها، در بخش چهارم نگاهي گذرا به ابعاد عبادي و سياسي حج ، و در بخش پنجم با عنوان «در حرمين شريفين» برخي آداب زيارت بيان شده است.

آزموده‌ها (8): نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ، به كوشش واحد آموزش امور روحانيون، قم، دارالحديث، چاپ 1، 1385، 116ص، پالتويي.

شابك: 3 ـ 182 ـ 493 ـ 964

عنوان ديگر: پيام‌هاي ماندگار: بر اساس تجربه‌ها و توصيه‌هاي روحانيون و معين‌هاي حج در طرح ره‌آورد سفر حج ـ 1384 .

عنوان ديگر: نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ـ 8 .

فروست: آزموده‌ها ـ 8

اين نوشتار بر اساس «طرح ره‌آورد سفر حج» به عنوان مجموعه تجارب روحانيون در سفر حج، تدوين شده است. كتاب در سه بخش سامان يافته است. در بخش اول، بعضي از راهكارهاي تبليغي پيامبر را كه در بردارنده رويكرد خاص مي‌باشد بيان مي‌شود. در بخش دوم سيماي حج در قرآن و روايات بررسي شده و در بخش سوم، به توصيه‌هايي كه برگرفته از تجارب روحانيون، معينه‌ها و معين‌ها در حج سال 1384 مي‌باشد پرداخته است.

آزموده‌ها (9): نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ، به كوشش واحد آموزش امور روحانيون، قم، دارالحديث، چاپ 1، 1386، 95ص، پالتويي.

عنوان ديگر: نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ـ 9 .

فروست: آزموده‌ها ـ 9

مجموعه دستورالعمل‌ها و راه‌كارها براي مديريت كاروان‌ها است. در اين كتابچه آموزشي توصيه‌هايي براي روحانيون كاروان‌هاي حج و عمره در نوع رفتار و آموزش زائران بيت‌الله الحرام آمده است.

آزموده‌ها (10): نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ، به كوشش واحد آموزش امور روحانيون، قم، دارالحديث، چاپ 1، 1387، 135ص، پالتويي.

عنوان ديگر: نگاهي به تجربيات و نيازهاي روحانيون در حج و عمره ـ 10 .

فروست: آزموده‌ها ـ 10

مجموعه دستورالعمل‌ها براي روحانيون كاروان‌ها است. اين كتابچه آموزشي در هشت فصل، توصيه‌هايي به روحانيون درباره روش برخورد با زائران و نوع آموزش زائران بيان مي‌كند. اين آموزش‌ها هم شامل ارتباطات داخل كشور و هم داخل عربستان است.

آزموده‌ها (11): نگاهي به تجربيات و توصيه‌هاي روحانيون حج ، به كوشش عباس ظهيري و عبدالرحيم كارگر محمدياري [4]، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1388، 112ص، پالتويي.

عنوان ديگر: نگاهي به تجربيات و توصيه‌هاي روحانيون حج .

فروست: آزموده‌ها ـ 11

بررسي برخي از ابعاد معارف و فلسفه حج است. در فصل اول اين نوشتار به اقتراح و پرسش و پاسخ با اساتيد حوزه علميه قم در خصوص اسرار و معارف حج و عبادت پرداخته شده است. و فصل دوم مطلبي با عنوان «آسان‌ترين شيوه محاسبه خمس» آمده است.

سوژه‌هاي‌ سخن‌ (در مكه‌ و مدينه‌) ، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، ????، 115ص، وزيري.

بررسي برخي از سوژ‌هاي سخن در مكه و مدينه است. انتخاب سوژه‌هايي در يك موضوع و شرح و تفسير آنها مي‌تواند مقدمه‌اي براي آشنايي وسيع‌تر و عميق‌تر باشد. شرح و بيان سيماي مكه و مدينه، سيماي ابراهيم، پيامبر اسلام، ابوطالب و ائمه معصومين(ع)، نوشتن از توبه، دعا، عبادت و ارزش‌ها و ضد ارزش‌ها و موارد ديگر اينچنيني همه سوژه‌‌هايي هستند كه در اين كتاب مورد بحث قرار گرفته است.

شرح وظايف و دستور العمل‌هاي مديران و عوامل خدماتي (حج‌ تمتع‌ ????)، ، ويرايشِ علي ورسه‌اي، تهران، نشر مشعر، 1375، چاپ 1، 123ص، رقعي.

شرح وظايف و دستورالعمل‌هاي اجرايي مديران و عوامل خدماتي سازمان حج و زيارت است. از مباحث كتاب مي توان به موارد زير اشاره كرد: آشنايي با بخش‌هاي مختلف سازمان حج و زيارت، ضوابط و شرايط گزينش عوامل خدماتي، ثبت‌نام داوطلبان سفر، وسائل انفرادي و مسائل رفاهي، مسائل پزشكي و حوادث، تأمين و حفظ سلامت حجاج.

كتاب راهنما، مرورري بر شرح وظايف و مأموريت‌هاي روحانيون و مديران كاروان‌هاي عمره ، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1387، 67ص، پالتويي.

مديريت‌ در كاروانهاي‌ حج‌ ، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1382، 88ص، رقعي.

شابك: 7 ـ 525 ـ 763 ـ 964

مجموعه مطالبي در زمينه اصول مديريت و توصيه‌هاي سازمان حج و زيارت به عوامل اجرايي مراسم حج به خصوص مديران كاروان‌ها است. كتاب در چهار فصل با عناوين مديريت علمي، مديريت بحران، اخلاق مديريت و مباحث تكميلي سامان يافته است.

حيدري‌، ابراهيم [5] ‌ (متولد 1344)

سفر عشق‌: راهنماي‌ حجاج‌ و عوامل‌ خدماتي‌ حج‌ ، تهران‌، نشر مشعر‌، چاپ 1، ????، 239ص.

شابك: x ـ 31 ـ 6455 ـ 964

عنوان ديگر: راهنماي‌ حجاج‌ و عوامل‌ خدماتي‌ حج‌ .

مجموعه شرح‌ وظايف‌ براي مديران‌ حج است.‌

مديريت اقتضايي ويژه كارگزاران حج و زيارت ، تهران، زعيم، چاپ 1، 1387، 159ص، وزيري.

شابك: 2 ـ 08 ـ 8551 ـ 964 ـ 978

مجموعه وظايف و مسئوليت‏ها و راه‌كارهاي اجراي صحيح مراسم حج و عمره توسط مسئولان زيارتي است كه تحت عنوان مديريت اقتضايي و در چهار فصل با بهره‏گيري از توصيه‏ها و آموزه‏هاي قرآن و حديث و سيره معصومين ارائه شده است. نويسنده با تكيه بر مطالعات مديريتي جديد از اصول رفتار سازماني در حج بحث كرده و در فصل اول مديريت اقتضايي و استراتژيك را تحليل نموده است. فصول بعدي به اين عناوين اختصاص يافته: مديريت فرهنگي، مديريت بحران، مديران موفق، مديريت اخلاقي و ويژگي‏هاي اخلاقي مديران كاروانها.

رهبر، محمدتقي (متولد 1314)

ره‌‌توشه مبلغ‌ ، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1384، 204ص، رقعي.

شابك: 9 ـ 69 ـ 7635 ـ 964

عنوان‌ ديگر: ره‌توشه‌ مبلغ‌ : ويژه‌ حج.

مجموعه اطلاعاتي درباره روحانيون و تبليغ و تأثير و جايگاه آنها است. مطالب در هشت فصل تدوين شده و در حقيقت بحث اساسي آن تبيين تبليغ و محتواي آن و شناخت مخاطب و راهبردهاي تبليغ و ابزار آن مي‌باشد و اشاره‌اي هم به مسأله ارتباط حج و كار تبليغ در موسم حج دارد. كتاب براي آشنايي مبلغين و روحانيون كاروان‌ها با مسائل تبليغي تهيه شده است.

سازمان حج و زيارت

حج: مديريت در بحران ، تهران، ويرايشِ علي ورسه‌اي، قم، نشر مشرقين، چاپ 1، ‎????، 224ص، رقعي.

شابك: 6 ـ 25 ـ 5781 ـ 964

قدم به قدم با مديران ثابت و راهنماي سفر زيارتي عمره ، به كوشش معاونت حج و عمره سازمان حج و زيارت، تهران، عترت نو، چاپ 1، ‎????، 278ص، رقعي.

شابك: 6 ـ 3 ـ 91052 ـ 600 ـ 978

مجموعه حاضر به منظور استفاده كليه عوامل اجرايي و خدماتي سفر زيارتي عمره و آشنايي با وظايف و مسئوليت‌هايشان تدوين شده است. فعاليت‌هاي فرهنگي در عمره، شرح وظايف مديران، راهنماي عمره و مديران و عوامل ثابت خدماتي، امنيت سفر، و بيمه زائران عمره مفرده عناوين مورد بحث در كتاب هستند.

قدم به قدم با مديران حج تمتع ????، تهران، مؤسسه توسعه فناوري آموزشي مدارس هوشمند‏?، چاپ 1، 1387، 130ص.

بررسي طرح‌هايي براي بهبود وضع حج و كاروان‌ها است. نيز گزارش از برنامه‌ريزي‌هاي حج، اجراي بهتر تداركات، آموزش مديران حج و شرح وظايف آنها است.

قدم به قدم با مديران حج تمتع ????، گردآوري معاونت حج و عمره سازمان حج و زيارت، تهران، عترت نو، چاپ 1، 1388، 500ص.

شابك: 7 ـ 6 ـ 91052 ـ 600 ـ 978

همراه‌ با كارگزاران‌ حج‌ ، تهيه‌ و تنظيم‌ اداره‌ كل‌ برنامه‌ريزي‌ و نطارت‌ سازمان‌ حج‌ و زيارت‌، قم، مشرقين، چاپ 1، 1381، 103ص، رقعي.

شابك: 5 ـ 51 ـ 5781 ـ 964

گزارشي از وضعيت مديريت كاروان‌ها است. اين كتاب به منظور آشنايي حجاج، مديران و معاونان كاروان‌هاي حج با مراحل سفر به مكه، نيز انجام مناسك حج تدوين شده است. نگارنده در اين كتاب كليه وظايف، اختيارات و مسئوليت‌هاي مديران، معاونان، پزشكان، آشپزان و عوامل اجرايي كاروان را شرح داده، و در خاتمه عوامل خدماتي (ثبت‌نام كنندگان، نظافت‌چي‌ها، حمل كنندگان بارها، حمل كنندگان علائم راهنمايي) كاروان حج را به طور جداگانه معرفي كرده است.

همگام با حجاج ، تهيه‌ و تنظيم‌ اداره‌ كل‌ برنامه‌ريزي‌ و نطارت‌ سازمان‌ حج‌ و زيارت‌، قم، مشرقين، چاپ 1، 1381، 64ص، جيبي.

شابك: 7 ـ 50 ـ 5781 ـ 964

سعادتمند، رسول و مدبر (اسلامي)، علي [6]

راهنماي برنامه‏هاي آموزشي حج تمتع ، قم، تسنيم، 1383، 87ص، رقعي.

عارف‌زاده، محمدامين

مباني نقشه‌خواني: ويژه كارگزاران حج و زيارت، به كوشش سازمان حج و زيارت، مركز آموزش كارگزاران. تهران، نشر مشعر‏?، چاپ 1، ????، 48ص.

شابك: 3 ـ 159 ـ 540 ـ 964 ـ 978

فلاح‌زاده، محمدحسين (متولد 1339)

احكام‌ فقهي‌ ـ اجرايي‌ حج‌ ، تهران، نشر مشعر‏?، چاپ 1، ????، 118ص، پالتويي.

شابك: 0 ـ 09 ـ 5400 ـ 964

مجموعه‌اي از دستورالعمل‌ها و وظايف و احكام اختصاصي كارگزاران مثل روحانيون و مديران كاروان‌ها است. اين كتاب اختصاص به كارگزاران حج دارد و در چهار بخش گردآوري شده است. بخش اول، احكام‌ فقهي‌ ـ اجرايي‌ حج‌ ويژه روحانيون كاروان‌هاست. بخش دوم، احكام‌ فقهي‌ ـ اجرايي‌ حج‌ ويژه عوامل اجرايي كاروان‌ها. بخش سوم، نكات فقهي عمره و حج و بخش چهارم، احكام كلي عمره و حج مي‌باشد.

لقماني، احمد

نكته‌ها و گفته‌هاي حج و عمره: صدها نكته ضروري و كاربردي براي زائران، روحانيان و مديران ، قم، بهشت بينش، چاپ 1، 1388، 240ص، رقعي.

شابك: 9 ـ 29 ـ 7877 ـ 964 ـ 978

عنوان ديگر: صدها نكته ضروري و كاربردي براي زائران، روحانيان و مديران .

بيان برخي نكات لازم و ضروري درباره حج و جوانب مختلف آن است. نويسنده در تعريف اين كتاب بيان داشته كه اين كتاب، اثري براي پاسخگويي به سه پرسش پيش از سفر شامل: 1ـ كجا مي‌رويم؟ 2ـ چرا مي‌رويم؟ 3ـ چگونه بايد برويم؟ و يك سؤال پايان سفر يعني: چگونه بايد بازگرديم؟ است. بر همين اساس مطالب اين كتاب در بخش‌هايي با عناويني از جمله: با عربستان آشنا شويم؛ پيش از سفر بخوانيم؛ هنگام سفر بخوانيم و بدانيم؛ تفاوت اعمال ما و اهل تسنن؛ سلسله اعمال عبادي در سفر؛ سيري در مدينه؛ فضيلت و آداب زيارت رسول خدا؛ بقيع و آرميدگان در آن؛ مساجد و اماكن مدينه؛ مكه، جلوه‌ها و جاذبه‌ها؛ اعمال عمره مفرده و... تهيه شده است.

مركز تحقيقات حج

شرح وظايف گروههاي ارشاد كاروانهاي حج ، قم، نشر مشعر، بي‌تا.


فصل دوم: اسناد گزارشي

بابايي، رضا (متولد ????) و جوانفكر، علي‌اكبر (متولد 1338)

كتاب حج ??: گزارش حج سال ????ھ. ق، به كوشش حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت، تهران، نشر مشعر‏?، چاپ 1، 1387، 416ص، وزيري.

شابك: 0 ـ 141 ـ 540 ـ 964 ـ 978

عنوان ديگر:گزارش حج سال ???? ھ. ق.

گزارشي از چگونگي برگزاري مناسك حج در سال 1386 (1428قمري) است. نويسندگان، اين مجموعه را در پنج بخش تهيه و تنظيم كرده‌اند. در بخش نخست، مروري به ويژگي‏هاي مهم و برجسته حج 86 شده است. در بخش دوم، گزارش‏گونه‏اي از فعاليت‏ها و برنامه‏هاي پيش از حج آمده است. «حج 86 در آيينه آمار» عنوان بخش سوم كتاب است كه در آن زبان آمار، گزارشي روشن از وضعيت‏ها و موفقيت‏هاي حج 86 به خواننده مي‏دهد. بخش چهارم كتاب، روزشمار يا كرنولوژي حج 86 است. خدمات فرهنگي، اجرايي، بهداشتي، اسكان، حمل‏ونقل و مانند آن‏ها در فصل پنجم كتاب گزارش شده‌اند. در اين بخش، به‏تفكيك خدمات بخش‏هاي مختلف بعثه و سازمان حج گزارش شده است. بخش پاياني كتاب «خواندني‏ها و اخبار پراكنده» است كه حاوي اطلاعاتي درباره حج‏گزاري كشورهاي ديگر است. خواننده اين فصل، پس از مطالعه اين قسمت از كتاب مي‏تواند به مقايسه واقع‏بينانه‏اي ميان حج‏كشورهاي اسلامي دست يابد.

بيات، حجت‌الله (متولد 1347) و اسحاقي، سيدحسين [7] (متولد 1341)

حج 29: گزارش حج سال ????ه.ق، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1388، 598ص، وزيري.

شابك: 3 ـ 195 ـ 540 ـ 964 ـ 978

عنوان ديگر:گزارش حج سال ????ه.ق .

گزارشي از برگزاري مراسم حج در سال 1387(1429قمري) است. كتاب در هفت فصل تنظيم شده است. فصل اول به فعاليت‌هاي پيش از سفر حج و به ويژه هفته حج اختصاص داده شده و در واقع آينه‌ي اقدامات در ايران است. فصل دوم بازتاب تلاش‌هاي معاونت‌ها، مديريت و واحدهاي بعثه مقام معظم رهبري و نيز ارزيابي عملكرد آنها است. فصل سوم به عملكرد و چگونگي حج‌گزاري و مخاطبان حج، اعم از كاروان‌ها و زائران مربوط مي‌شود. فصل چهارم، بازنمايي همكاري‌هاي سازمان‌ها و نهادهايي است كه در تدارك و سازماندهي عمليات بزرگ حج سهيم بوده‌اند. فصل پنجم به تمهيدات، اقدامات و برنامه‌هاي فرهنگي و اجرايي كشور عربستان براي برگزاري حج 1429قمري پرداخته است و بالاخره در فصل آخر چگونگي حج‌گزاري، آمار و اخبار حاجيان ساير كشورهاي جهان منعكس شده است.

پورغفاري‌ لاهيجي‌، آزاده‌ (متولد 1352)

شاخص‌هاي‌ فرهنگي‌: وضعيت‌ حج‌ و زيارت‌ در كشور در سالهاي‌ ???? تا ????، تهيه‌ كننده‌ آزاده‌ پورغفاري‌ لاهيجي‌، لادن‌ بلوريان‌ كاشي‌، زيرنظر غلامعلي‌ طبرسا، ويرايشِ علي‌ علي‌محمدي‌، تهران‌، وزارت‌ فرهنگ‌ و ارشاد اسلامي‌، معاونت‌ طرح‌ و برنامه‌ريزي‌ و تحول‌ اداري‌، دفتر طرح‌ و برنامه‌ريزي‌، ????، رحلي.

شابك: 3 ـ 2 ـ 95533 ـ 964

عنوان ديگر: وضعيت‌ حج‌ و زيارت‌ در كشور در سالهاي‌ ???? تا ????

فروست: نشريه‌ آماري‌ و تحليلي‌ فرهنگي‌ و هنري‌ ـ 13

جعفريان، رسول (متولد 1343) و خسروي، محمدعلي

با كاروان ابراهيم در سال 71 ، ويرايشِ علي موسوي گرمارودي، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1371، 357ص، وزيري.

گزارشي از فعاليت‌هاي بعثه مقام معظّم رهبري و سازمان حج و زيارت در سال 1371 است كه در هشت فصل تدوين يافته است. در فصل اوّل و با عنوان «آهنگ راه»، از فعاليت‌هاي بعثه قبل از موسم حج سخن رفته است. در فصل دوّم و با عنوان «راويان حضور» گزارش استقرار بعثه مقام معظم رهبري است و چگونگي فعاليت‌هاي بعثه در حرمين شريفين. ديدارهاي مختلف نماينده محترم ولي فقيه و سرپرست زائران ايراني با اشخاص و گروه‌هاي مختلف نيز در اين بخش گزارش شده است. در فصل سوّم از نقش روحاني و هدايت‌گري فكري و معنوي زائران سخن رفته است. فصل چهارم با عنوان «ياد ياران»، از گسترده ترين فصل‌هاي كتاب است و گزارش مراسم و اجتماعات است. در فصل پنجم با عنوان «رنگ بي رنگي» حج‌گزاري مسلمانان گزارش شده است. در فصل ششم چگونگي اجراي اين سفر عظيم الهي و تلاش گسترده سازمان حج و زيارت در سامان دادن به آن گزارش شده است. فصل هفتم و با عنوان «در حاشيه حج» كوتاه است اما خواندني. فصل هشتم با عنوان «ميقات در آينه» ويژه گفتگوهايي است با متفكران و عالماني كه توفيق زيارت يافته‌اند و در اين ديدارها از دريافت‌ها، و ديدگاه‌هاي خود درباره حج و مسائل جهاني سخن گفته‌اند.

جعفريان، رسول (متولد 1343)

با كاروان‌ صفا: گزارش‌ حج‌ سال‌ ????، به كوشش حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1383، 600ص.

شابك: 4 ـ 66 ـ 7635 ـ 964

عنوان ديگر:گزارش‌ حج‌ سال‌ ???? .

گزارش نسبتاً جامعي براي نشان دادن بخشي از تلاش‌ها و كوشش‌هاي انجام شده در جهت رفاه حال حجاج است. شالوده كتاب كه
گزارش عمومي از حج سال 1382 شمسي است بر پايه گزارش‌هاي تهيه شده واحدهاي مختلف بعثه مقام معظم رهبري و تلاش نويسنده، استوار است. برخي از منابع تدوين كتاب، مصاحبه و شماري برگرفته از روزنامه‌هاي عربستان و بخشي هم مشاهدات و تحليل‌هاي شخصي نويسنده است.

رجبي، محمد‌حسين (متولد 1338)

حج ??: گزارش حج سال ????ه.ق برابر سال ????ه.ش، به كوشش حوزه نمايندگي ولي‌فقيه در امور حج و زيارت، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1386، 480ص، وزيري.

شابك: 8 ـ 019 ـ 540 ـ 964

عنوان ديگر: گزارش حج سال ????ه.ق برابر سال ????ه.ش .

گزارشي از حج سال 1384شمسي ( 1426قمري) است. نگارنده با حضور در اماكن زيارتي و مراحل مختلف حج، آن را به رشته تحرير درآورده است. نويسنده در اين امر از حضور در برنامه‌هاي مختلف، ستاد خبري بعثه، نشريات بعثه مقام معظم رهبري، برخي روزنامه‌هاي سعودي و اسناد و مدارك و گزارش عملكرد بخش‌هاي مختلف بعثه، استعانت جسته و مجموعه‌اي كامل از تمام مراحل و وقايع حج، اعم از مقدّمات حج، گزارش روزشمار حج 26 و فعاليت‌ معاونت‌ها و واحدهاي مختلف بعثه در مكه و مدينه و نيز برگشت از حج را به ثبت رسانده است .

سازمان حج و زيارت

آشنايي با برنامه‌هاي امور حج و زيارت و سخني با روحانيون، ناظرين و سرپرستان كاروانهاي حج ، تهران، سازمان حجّ و زيارت و امور خيريه‏، چاپ 1، 1364، 56ص، رقعي.

با كاروان ابراهيم(ع): گزارشي مكتوب از عمليات اجرايي حج تمتع يكهزار و سيصد و هشتاد و شش ، قم، سازمان حج و زيارت، چاپ 1، 1387، 656ص، وزيري.

عنوان ديگر: گزارشي مكتوب از عمليات اجرايي حج تمتع يكهزار و سيصد و هشتاد و شش .

گزارشي مفصل از عمليات اجرايي حج تمتع و اقدامات و فعاليت‌هاي ستادهاي مختلف اجراي مراسم حج در سال 1386 در ايران است.
هر كدام از مسئولين ستادهاي مكه و مدينه، اقدامات و فعاليت‌هاي ديني و فرهنگي خود را به تفكيك بيان كرده و امكانات، جداول و وضعيت گروه‏هاي اعزامي را به همراه هزينه‏ها و مخارج توضيح داده و عملكرد ستادها را بررسي كرده‏اند. علاوه بر اينها، كارنامه گروههاي ستادي و مصاحبه‏هاي رئيس سازمان حج و زيارت و نامه‏ها و پيام‌هاي مختلف در اين مجموعه منعكس شده است.

سعي با صفا: گزارش مكتوب عمليات اجرايي حج تمتّع 85 ، قم، سازمان حج و زيارت، چاپ 1، 1386، 431ص، وزيري.

عنوان ديگر: گزارش مكتوب عمليات اجرايي حج تمتّع 85 .

گزارشي از مراسم حج تمتع در سال 1385 شمسي و مجموعه خدمات و برنامه‏ريزي‏هاي مناسب براي برگزار شدن اين مراسم است. شرح عملكرد همه بخش‏هاي ستادها، حمل و نقل، بهداشت و درمان، اطلاع‏رساني، و مخابرات در ارائه خدمات به زائران در اين كتاب به تفصيل آمده است. در پايان ارزيابي آماري و تحليلي از حج تمتع سال 85 و نقاط قوت و ضعف عملكرد مسئولان و بخش‏هاي اجرايي انجام شده است.

گزارش عمليات اجرايي حج ???? /????ق ، تدوين دفتر رياست و روابط عمومي سازمان حج و زيارت، تهران، سازمان حج و زيارت، ‏?????، 132ص.

گزارشي مفصل از عمليات اجرايي حج تمتع و اقدامات و فعاليت‌هاي ستادهاي مختلف اجراي مراسم حج در سال 1374 است.

گزارش مكتوب عمليات اجرايي حج تمتع 87 (1429قمري) ، قم، دانش، چاپ 1، 1388، 646ص، وزيري.

كارنامه حج سال 1387 است كه در قاالب گفت‌و‌گوها، گزارش، خبر، و... به رشته تحرير درآمده است. در اين كتاب، گزارش جامعي از عمليات اجرايي حج تمتع و اقدامات نهادهاي مختلف كه در حج سال 1387 حضور داشته‌اند، آمده است.

همراه با حج 81، ويرايش علي ورسه‌اي، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1381، 304ص، رقعي.

مجموعه مطالبي درباره برخي امور اجرايي حج است. در اين كتاب پس از معرفي تشكيلات سازمان حج و زيارت و وظايف قانوني اين سازمان، نهادها و ستادهاي دست‌اندر كار امر حج در ايران و عربستان معرفي شده و درباره شيوه ثبت نام متقاضيان سفر حج توضيح داده مي‌شود. در ادامه به نقش و اهميت آموزش حجاج و دست‌اندر كاران حجاج اشاره شده و مطالبي درباره موضوعات ذيل نيز آمده است:هزينه سفر حج سال 1381، فراخوان زائران حج سال 1381، جايگاه نظارت و ارزشيابي در حج، نقش رايانه در حج، سير تحول در تامين مسكن حجاج ايراني، بهداشت و درمان در سفر حج، حمل و نقل هوايي و زميني حجاج، هشدارهاي انتظامي در مورد مواد مخدر، مسائل ارتباط تلفني حجاج ايراني، لوازم انفرادي حجاج، ارز و خريد سوغات و سخني چند با كارگزاران و زائران حج سال 1381.

سرهنگي، مرتضي (متولد 1332)

سيماي حج در سال 70، تهيه و تنظيمِ حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت، گروه كتاب حج (نويسندگان همكار: عبدالله‌ گيويان‌، هدايت‌الله‌ بهبودي [8])، تهران، حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت، چاپ 1، 1371، 396ص، وزيري.

گزارش حج سال 1370 به عنوان وضعيتي غير منتظره است. چون نخستين حج پس از ارتحال حضرت امام خميني، و پس از سه سال ممنوعيت ورود زائران ايراني به مراسم حج بود. كتاب حاضر، گزارشي از فعّاليت بعثه مقام معظم رهبري است كه به صورت روزانه تدوين شده است.

اين مجموعه، از حكم مقام معظّم رهبري به مرحوم حاج احمد آقا خميني، براي سرپرستي حجاج ايراني آغاز و به ارائه گزارش جناب آقاي ري شهري به مقام معظّم رهبري، پس از بازگشت از حج، پايان مي‌پذيرد. پيام مقام معظّم رهبري درباره مراسم برائت از مشركان، نيز ضميمه كتاب است.

طالقاني‌، سيدعبدالوهاب‌

آشنايي‌ با مقررات‌ عربستان ‌، به كوشش حوزه نمايندگي‌ ولي‌ فقيه‌ در امور حج‌ و زيارت‌، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1375، 95ص، رقعي.

شابك: 9 ـ 24 ـ 7635 ـ 964

معرفي قوانين و مقررات حج در عربستان است. اين كتاب در شش فصل، اطلاعات لازم را در مورد مقررات كشور عربستان و برخي اطلاعات ديگر درباره حج‌گزاري در اختيار مديران و معاونان كاروان‌ها قرار مي‌دهد. اطلاعات داده شده در كتاب عبارت‌اند از: آشنايي با حج برخي كشورهاي اسلامي، آشنايي با مؤسسه‏هاي حج عربستان و مقررات و تعليمات حج اين كشور، مراسم و جشن‌هاي رسمي در زمان حج، آشنايي با برخي از مقررات عربستان در ارتباط با امور حجاج‏، نقش ستادهاي مكه مكرمه و مدينه منوره‏، دانستني‌هاي لازم در عربستان براي كارگزاران حج و عمره.

مختاري، رضا (متولد 1342)

حج 25: گزارشي از حج گزاري سال 1425 قمري برابر با سال 1383 شمسي، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1384، 696ص، وزيري.

شابك: 3 ـ 92 ـ 7635 ـ 964

عنوان‌ديگر:گزارشي از حج گزاري سال 1425قمري برابربا سال 1383 شمسي .

گزارشي از نحوه برگزاري مناسك حج در سال1383 ( 1425قمري) است. نويسنده به شيوه ميداني اين مجموعه را در سه فصل تهيه و تنظيم كرده است. مؤلّف به ديد و بازديد مسئولان بعثه مقام معظم رهبري و مصاحبه و ملاقات‌ها، سمينارها و سخنراني آنان در مقاطع مختلف پرداخته سپس به چگونگي برگزاري مناسك حج از جمله كوچ به عرفات و وقوف در مشاعر مقدّسه، رمّي جمرات، قرباني و برائت از مشركان اشاره كرده است؛ و در بخش دوّم به فعاليت‌هاي مختلف بعثه از جمله تنظيم كاروان‌ها، اطّلاع‏رساني و تبليغات اشاره دارد، و در بخش پاياني به فعاليت ساير بعثه‏ها و ضرورت‌ها و بايدهاي حج در اثبات هلال، خريد سوغات، نحوه بازگشت حاجيان و وليمه آنان سخن گفته است.

مهدويان، حسن (متولد 1343) (به كوشش)

حج ??: گزارش حج‌گزاري ايرانيان در موسم حج سال ???? هجري قمري آذر و دي ????، به كوشش حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1386، 525ص، وزيري.

شابك: 1 ـ 061 ـ 540 ـ 964 ـ 978

عنوان ديگر: گزارش حج‌گزاري ايرانيان در موسم حج سال ???? هجري قمري آذر و دي ???? .

گزارشي از برگزاري مناسك حج در سال 1385 (1427قمري) است. نويسنده اين مجموعه را در شش بخش تهيه و تنظيم كرده است. بخش اول به رخدادهاي پيش از سفر اختصاص داده شده است. در بخش دوم مقدمات حج كه گزارشي است از فعاليت‌هاي نهادهاي درگير در امور حج آمده است. روزشمار حج 27 عنوان بخش سوم كتاب است. گفت‏وگو با مسؤولان درباره عملكرد بعثه و ستاد در حج 85، شنيدني‏هايي درباره حج در مصاحبه با برخي شخصيت‏ها و زائران بيت‏الله الحرام، و مطالب گوناگون حج 85 و حج گزاري ايرانيان عناوين سه بخش ديگر اين گزارش هستند. در پايان كتاب نيز گزارش‌هايي تصويري از بعضي مراسم و ديدارها آمده است.

مهدوي‏راد، محمد علي (متولد 1334) و جعفريان، رسول

با كاروان عشق ، قم، نشر مشعر، چاپ 1، 1372، 434ص، وزيري.

گزارشي از ابعاد مختلف مراسم حج سال 1372 است. در پيش‏درآمد كتاب سخن از حريم دوست است و حال و هوايي كه زائران در آن ديار دارند. در بخش حج و مسائل فرهنگي، تلاش‌هاي روحانيان و چگونگي رسالت‌ آنان و اهميت روشنگري درباره گره‌هاي فقهي در پرتو واقعيت‌هاي جاري بررسي شده است. حج و مسائل سياسي، از ديگر بخش‌هاي كتاب است كه گزارشي تحليلي از نگاه زائران به انقلاب اسلامي، شخصيت حضرت امام و جريان‌هاي جهان اسلام است. چگونگي جلوگيري حكومت سعودي از انجام مراسم برائت از مشركين، بازتاب‌هاي مراسم و چگونگي برگزاري آن در سرزمين مني بخش ديگري از كتاب را به خود اختصاص داده است. گزارش تفصيلي سمينارها و تجمّع‏ها و گزيده‏اي از گزارش‌هاي ديدار زائران با نماينده وليّ فقيه و سرپرست زائران ايراني و سخنان چهره‏هاي علمي و روحاني و نيز مصاحبه‏ها با شخصيت‌هاي علمي و فكري، زائران و كساني كه ساليان دراز توفيق ديدار ديار دوست را داشته‏اند از ديگر بخش‌ها است و خواننده را با ابعاد معنوي، اجتماعي، فرهنگي و تاريخي آن ديار آشنا خواهد ساخت. و بالأخره درفصل پاياني با عنوان «در خدمت زائران»، گزارش تفصيلي تلاش‌هاي اجرايي سازمان حج و زيارت در برگزاري حج آمده است.



[1] . متولد 1341

[2] . متولد 1342

[3] . باقريان خميني شهري، مرتضي

[4] . كارگر، رحيم؛ محمدياري، رحيم

[5] . حيدري سردابي، ابراهيم

[6] . اسلامي، علي

[7] . اسحاقي، ابوسجاد

[8] . متولد 1339


| شناسه مطلب: 77663