بخش 5
دوستان باوفا دوستی های دروغین انتخاب دوست نیکوکاری خدمت بلاعوض پیش قدمی در کمک به نیازمندان فراموش کردن نیکی های خود نیکی با دست خویش اطعام کامل دست گیری از نیازمندان واقعی گره گشایی نیکی به بدکاران شتاب در نیکوکاری مردمی بودن یک رنگی جلب اعتماد مردم انصاف با دیگران امید به مردم فریادرسی دست گیری از ستم دیده شایستگی در کار حق مداری پایداری در احقاق حق پیروی از سخن حق ادبورزی خوش قولی امانت داری راست گویی
|
100 |
|
مَجالِسُ اللَّهْوِ تُفْسِدُ الإِيمانَ . ( 1 )
مجالس لهو و لعب ، ايمان را تباه مي كند .
آن حضرت در كلامي ديگر به نقل اهل سنت ، يكي از مصداق هاي مجالس لهو را چنين بيان مي فرمايد :
إِذا كُنْتَ فِي مَجْلِس وَلَمْ تَكُنْ الْمُحدِّثُ و لا المُحدَّثُ فَقُمْ . ( 2 )
هرگاه در مجلسي بودي كه در آنجا نه گوينده هستي و نه شنونده ، پس از آن مجلس برخيز ( و بيهوده منشين ) .
دوستان باوفا
پيوند برادران ديني ناگسستني است . آنان كه در مكتب قرآن و عترت تربيت شده اند ، هيچ گاه ياران خود را تنها نمي گذارند . دوستان خوب در خوشي ها و ناخوشي در كنار يكديگرند و به آساني از يكديگر جدا نمي شوند . دوستان وفادار را در تنگناها و مشكلات بهتر مي توان شناخت . متأسفانه بعضي از مردم ، تنها در مواقع معمولي و عادي به يكديگر علاقه مندند . اگر بخواهيم بفهميم كه اين علاقه از روي صفا و پاكي است يا چيز ديگر ، بايد آزمايش كرد . حقيقت اين است كه هنگامي مي توان روي دوستي انسان ها تكيه كرد كه در مقام عمل و در سختي ها ، از خود پايداري نشان دهند . بسيارند دوستان ايام خوشي كه صادقانه نسبت به هم اظهار محبت مي كنند . سخن اينجاست كه آيا به هنگام مشكلات هم آنها را در كنار خود مي توان يافت ؟ حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غرر الحكم ، ج 6 ، ص 134 .
2 . سجع الحمام ، ص 65 .
|
101 |
|
مَوَدَّةُ اَبْناءِ الدُّنْيا تَزُولُ لاَِدْني عارِض يَعْرُضُ . ( 1 )
دوستي دنياطلبان به كمترين چيزي از بين مي رود .
در سخني ديگر كه اهل سنت نقل كرده اند ، پرده از اين حقيقت برمي دارد و اين سخن را چنين توضيح مي دهد كه :
قُلُوبُ الْجُهّالِ تَسْتَفِزُّها اَلْاِطْماعُ وَتُرْتَهَنُ باْلَامانِيِّ وَتَتَعَلَّقُ بِالْخَدَائِعِ . ( 2 )
قلوب نادانان با طمع همراه است و در گرو آرزوهاست و با فريب كاري پيوند خورده است .
ازاين رو ، دوستي آنان با اين موارد درآميخته . به همين جهت با كمترين بهانه اي دوستي ها تبديل به دشمن مي شود .
دوستي هاي دروغين
آدمي در زندگي به دوست نياز دارد و دل بي دوست ، دلي غمگين و تنهاست . در اين ميان ، نكته مهم ، دوست يابي است . در اين زمينه بايد پس از آزمودن دوست ، به او اعتماد و تكيه كرد . بنابراين ، شايسته نيست به محض برخورد با كسي با او طرح رفاقت درافكنيم و رازهاي دروني خود را پيش او بازگوييم . بايد توجه داشته باشيم كه بسياري از اشخاص وقتي به انسان مي رسند ، چنان اظهار دوستي مي كنند كه انسان مي پندارد اين ادعا از اعماق وجودشان سرچشمه مي گيرد ، در صورتي كه بسياري از اين دوستي ها و اظهار ارادت ها ، عمر بسيار كوتاهي دارد . اظهار دوستي ها به موقعيت علمي ، اجتماعي ، اخلاقي و فرهنگي افراد بستگي دارد و بايد با
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غررالحكم ، ج 6 ، ص 136 .
2 . سجع الحمام ، ص 266 .
|
102 |
|
هر يك از اين افراد ، متناسب با شخصيت و جايگاهشان عمل كنيم . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
مَوَدَّةُ الْعَوامِ تَقْطَعُ كَانْقِطاعِ السَّحابِ . ( 1 )
دوستي عوامانه ، زودگذر است ، همچنان كه ابرها به سرعت مي گذرند .
انتخاب دوست
دوستان واقعي را تنها با آزمودن در شرايط سخت و مشكل مي توان شناخت . دوستان صديقي كه در غم و شادي كنار انسان مي مانند و از مال و آبروي خود براي دوستان مايه مي گذارند . بنابراين ، بايد به خاطر اهميت دوست يابي و هم نشيني با آنان كه بر دين و دنياي يكديگر اثر مي گذارند ، در گزينش آنان دقت كافي به خرج داد . با اين حال ، بسياري از مردم ، براي انتخاب دوست تلاش چنداني نمي كنند و چه بسا دوستان خود را به صورت تصادفي ، در كوچه و بازار و مدرسه پيدا مي كنند . اينان پس از چندبار گفتوگو و رفتوآمد ، چنان با هم گرم و صميمي مي شوند كه گويي سال هاست يكديگر را مي شناسند . آيا به اين دوستي ها مي توان اعتماد كرد ؟ بايد دانست ضربه هايي كه دوستان امتحان نشده بر انسان وارد مي آورند ، گاهي بدترين زيان هاي مادي و معنوي را در پي مي آورد . شايسته است دوستان خود را پس از آزمايش برگزينيم . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
مَنِ اطْمَئَنَّ قَبْلَ الْإِخْتِبارِ نَدِمَ . ( 2 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غررالحكم ، ج 6 ، ص 149 .
2 . همان ، ج 5 ، ص 461 .
|
103 |
|
هر كس پيش از آزمايش اطمينان كند ، پشيمان مي شود .
آن حضرت ، يكي از راه هاي آزمايش دوست را در سخني ديگر كه اهل سنت نقل كرده اند ، چنين بيان مي كند :
اِذا وَلّي صَدِيقُكَ وِلايَةً فَاَصَبْتَهُ عَلي الْعُشْرِ مِنْ صَدَقَتِهِ فَلَيْسَ بِصَاحِبِ سُوْء . ( 1 )
هرگاه ديدي كه دوستت به مقامي رسيد و يك دهم دوستي خود را باز حفظ كرده است ، بدان كه دوست بدي نيست .
نيكوكاري
نيكوكاران افزون بر اينكه نزد مردم احترام خاصي دارند ، در پيشگاه خدا نيز از جايگاه خوبي برخوردارند . البته به شرط آنكه به دنبال خودنمايي و رياكاري نباشند و گرنه ارزش معنوي خود را از دست خواهند داد . گرچه بايد كوشش شود كه كار نيك به صورت ناشناخته و پنهان انجام گيرد تا از ارزش بيشتري بهره مند باشد ، ولي گاهي براي تشويق ديگران ، بهتر است برخي از كارهاي خوب را آشكارا انجام دهيم ؛ كه اين ، خود ، كار نيكوي ديگري است . كساني كه بي منّت به ديگران خدمت مي كنند و كار نيك خود را به رخ نمي كشند و آن را ذخيره جهان ديگر مي سازند ، شايسته قدرداني هستند . اين خوبان براي حفظ حرمت مؤمنان ، آبروي آنان را محفوظ مي دارند و كار خوب خود را پيش ديگران آشكار نمي سازند ؛ چون نيك مي دانند كه با چنين كاري ، مؤمنان عزتمند دعاي خير خود را بدرقه راهشان مي سازند . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . سجع الحمام ، ص 295 .
|
104 |
|
اِذا صَنَعْتَ مَعْرُوفاً فَاسْتُرْهُ . ( 1 )
چون كار نيكي انجام دادي ، آن را پنهان كن .
در سخن ديگري بنا بر نقل اهل سنت فرمود :
خَيْرُ الْمَعْرُوفِ سَتْرُهُ . ( 2 )
خير بودن كار نيك در پنهان بودن آن است .
خدمت بلاعوض
انگيزه نيكوكاران متفاوت است ؛ گروهي خدمت مي كنند تا طرف مقابل نيز در همان حد يا بيشتر ، به آنها خدمتي بكند . گروهي نيز چون روح بزرگي دارند ، براي رضايت الهي كارهاي خيرخواهانه مي كنند . راه درست اين است كه سپاس گزاري كردن يا نكردن ديگران بر انگيزه نيكوكار در نيكوكاري اثر نگذارد ؛ چون نيكوكار در گام برداشتن براي رضاي خدا از هيچ رفتاري دل سرد نمي شود . كدام بنده مؤمني تشكر و قدرداني خداوند را با سپاس گزاري مخلوق معاوضه مي كند . مگر نه اينكه او با انگيزه اي الهي براي انجام اين كار گام برداشته و از ابتدا به دنبال كسب رضايت ماناي الهي بوده است . حضرت علي ( عليه السلام ) در اين باره مي فرمايد :
لايُزْهِدَنَّكَ فِي اصْطِناعِ الْمَعْرُوفِ قِلَّةُ مَنْ يَشْكُرُ . ( 3 )
مبادا كم بودن سپاس گزاران ، تو را نسبت به انجام دادن كار نيك بي رغبت كند .
نزديك به همين كلام را از آن حضرت اهل سنت چنين نقل كرده اند :
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غررالحكم ، ج 3 ، ص 115 .
2 . سجع الحمام ، ص 288 .
3 . غرر الحكم ، ج 6 ، ص 324 .
|
105 |
|
لا يَزْهَدَنَّكَ فِي الْمَعْرُوفِ كُفْرُ مَنْ كَفَرَهُ فَقَدْ يَشْكُرُكَ عَلَيْهِ مَنْ لا يَسْتَمْتَعُ مِنْهُ . ( 1 )
مبادا ناسپاسي ناسپاسان ، تو را نسبت به كار نيك بي رغبت كند ؛ زيرا بر آن كار نيك كسي از تو سپاس گزاري مي كند كه هيچ بهره اي از كار نيك تو ، به او نرسيده است .
پيش قدمي در كمك به نيازمندان
برخي از مردم با اينكه مي دانند شخص نيازمندي در محيط زندگي شان وجود دارد ، ولي هيچ گاه براي برآوردن نيازهاي وي قدمي برنمي دارند ، بلكه صبر مي كنند تا او درخواست كند . تقاضاكردن و حاجت خواستن با خجالت و شرمندگي همراه است و به همين دليل ، برخي ترجيح مي دهند از تقاضاي خود بگذرند تا خجالت زده نشوند . در مقابل ، كساني نيز همين كه احساس كنند كسي نيازي دارد ، بدون آنكه ديگران متوجه شوند ، با انگيزه هاي انساني ، نيازش را برطرف مي سازند . لذتي كه اينان از اين كار مي برند ، بسيار بيشتر از زماني است كه در حضور ديگران به مستمندي كمك مي كنند . اين كمك رسانان ، خدمت پنهاني را بدون منّت گذاري انجام مي دهند و با برخورد برادرانه خود ، عزت و سربلندي نيازمند را حفظ مي كنند و حاضر نمي شوند كه او سختي سؤال و درخواست را بر خود هموار كند . حضرت علي ( عليه السلام ) بنا بر نقل شيعه و اهل سنت مي فرمايد :
اَفْضَلُ النَّوالِ ما وَصَلَ قَبْلَ السُّؤالِ . ( 2 )
بهترين بخشش آن است كه پيش از درخواست انجام شود .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . سجع الحمام ، ص 327 .
2 . غررالحكم ، ج 2 ، ص 411 ؛ سجع الحمام ، ص 183 .
|
106 |
|
فراموش كردن نيكي هاي خود
نيك مردان جهان هيچ گاه خدمات خود را به رخ ديگران نمي كشند و پاداش آن را تنها از خداوند مي خواهند . بنابراين ، اگر به كسي نيكي مي كنيد ، جوان مردي ايجاب مي كند كه كار نيك خود را فراموش كنيد ، نه اينكه همواره اين كار را به خاطر بياوريد ، يا خداي ناكرده به اين و آن بگوييد . اين كار افزون بر اينكه از پاداش معنوي نيكوكار مي كاهد ، چه بسا ممكن است موجب آزار آن شخص نيز شود ؛ زيرا برخي نمي خواهند ديگران از كمكي كه به آنها شده است ، آگاه شوند . بنابراين ، بكوشيد كار نيك خود را فراموش كنيد تا پاداش معنوي تان حفظ شود و آبروي كسي نيز كه به او نيكي كرده ايد ، محفوظ بماند . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
اِذا صَنَعْتَ مَعْرُوفاً فَانْسِهِ . ( 1 )
چون كار نيكي كردي ، آن را فراموش كن .
در سخني ديگر به روايت اهل سنت مي فرمايد :
اَحْيِ الْمَعْرُوْفَ بِاِمَاتَتِهِ . ( 2 )
كار خوب را با فراموش كردن آن زنده كن .
نيكي با دست خويش
همه مي دانيم كه مرگ ، حق است و هيچ انساني در اين جهان مادي براي هميشه ماندگار نيست . مرگ ناگهان به سراغ انسان مي آيد و كاخ آمال و آرزوهايش را فرو مي ريزد . تلاش كنيم بسياري از كارهايي كه مي خواهيم به عهده ديگران بگذاريم ، تا زنده ايم و فرصت داريم ،
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غررالحكم ، ج 3 ، ص 115 .
2 . سجع الحمام ، ص 47 .
|
107 |
|
خودمان به انجام برسانيم . در آموزه هاي اسلامي ، ارزش آنچه انسان با دست خود مي بخشد ، بسيار بيشتر از چيزي است كه ديگران به جاي او انجام مي دهند . از آن گذشته چه بسا ممكن است وصي موفق به انجام سفارش ها نشود يا در انجام آنها كوتاهي كند . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
كُنْ وَصِيَّ نفْسِكَ وَافْعَلْ في مالِكَ ما تُحِبُّ اَنْ يَفْعَلَهُ فِيهِ غَيْرُكَ . ( 1 )
وصي خودت باش و آنچه را دوست داري ديگري در مالت انجام دهد ، خودت انجام بده .
نزديك به همين كلام از اهل سنت نيز نقل شده است . ( 2 )
اطعام كامل
برپا كردن سفره مهمان نوازي ، از سيره كريمان است ؛ آناني كه از بهره گيري نعمت ها در كنار هم نوعان خود لذت مي برند و نيك مي دانند كه اطعام كردن به ديگران از سنّت هاي خوب انساني و اسلامي است . بايد دانست كه اين عمل سبب ايجاد محبت ميان اطعام كننده و ميهمانان مي شود . البته در انجام اين عمل خير ميان فقير و پول دار نبايد تفاوت گذاشت . همچنين محل غذاخوري را بايد به گونه اي ترتيب داد كه مجلس بالا و پايين نداشته باشد و به همگان به طور مساوي احترام گذاشته شود . از هرگونه اسراف و به هدر دادن غذا نيز بايد خودداري كرد . غذا نيز چنان كم نباشد تا همه بتوانند از آن استفاده كنند . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
اِذا اَطْعَمْتَ فَاَشْبِعْ .
اگر اطعام مي كني ، ( ميهمانان ) را سير كن .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غررالحكم ، ج 4 ، ص 608 .
2 . سجع الحمام ، ص 455 .
|
108 |
|
سيره عملي خود آن حضرت نيز چنين بود و بنا بر نقل اهل سنت ، آن حضرت در اعياد مي فرمود : « حيواني براي قرباني بخريد كه از دو سال به بالا داشته و سالم و چاق باشد تا خود و ديگران از حيوان فربه خورده باشيد » . ( 1 )
دست گيري از نيازمندان واقعي
دست گيري از مستمندان واقعي ، افزون بر رضايت الهي ، در حل مشكلات اين افراد آبرومند بسيار كارساز است . در جامعه ما كساني هستند كه در اوضاع سخت اقتصادي به سر مي برند ، ولي نيازشان را اظهار نمي كنند . ازاين رو ، به حكم عقل و وجدان و شرع بايد به كمك آنها شتافت . بعضي ها به اين مسئله توجهي ندارند و چه بسا كمك هاي خود را به كساني مي رسانند كه يا اصلا نيازمند نيستند يا اگر هم نيازي داشته باشند ، نيازشان چندان شديد و فوري نيست . بكوشيم كمك هايمان را با بررسي و پي گيري لازم به كساني برسانيم كه استحقاق بيشتري دارند . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
خَيْرُ الْبِرِّ ما وَصَلَ اِلَي الْمُحْتاجِ . ( 2 )
بهترين نيكوكاري آن است كه در حق نيازمندان انجام شود .
در سخني ديگر از تأخير در كمك به نيازمندان برحذر داشته است و مي فرمايد :
لا تُؤَخِّرْ اِنالَةَ الْمُحتاجِ اِلي غَد فَاِنّكَ لا تَعْرِفُ مَا يَعْرُضُ
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . كنزالعمال ، ج 5 ، ص 223 .
2 . غررالحكم ، ص 425 .
|
109 |
|
فِي غَد . ( 1 )
كمك رساني به نيازمند را براي فردا به تأخير نيانداز ؛ زيرا نمي داني تا فردا چه پيش خواهد آمد .
گره گشايي
يكي از نشانه هاي محبوب خلق و خالق بودن ، گره گشا بودن در كار بندگان خداست . يكي از نعمت هاي بزرگ الهي ، مراجعه اشخاص براي رفع گرفتاري ها به انسان است . مهم اين است كه انسان نبايد اين مسئله را نوعي گرفتاري و دردسر حساب كند ، بلكه بايد شكرگزار باشد كه خدا چنين توفيقي را نصيب او كرده و خواسته است گرفتاري بنده اي به دست او حل شود . بي شك ، اين توفيق نصيب هر كسي نمي شود . پس مبادا كه از مراجعه مردم ناراحت شويم و با آنها برخورد نامناسب كنيم . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
اِنَّ حَوائِجَ النّاسِ اِلَيْكُمْ نِعْمَةٌ مِنَ اللّهِ عَلَيْكُمْ فَاغْتَنِمُوها وَلاتَمَلُّوها فَتَتَحَوَّلَ نِقْمَةً . ( 2 )
روي آوردن مردم به شما براي رفع نياز ، نعمتي است از خدا . پس آن را غنيمت بشماريد و از آن ملول نشويد تا اين نعمت به عذاب بدل نشود .
در سخني ديگر كه شيعه و اهل سنت از آن حضرت نقل كرده اند ، خطاب به فرزندش مي فرمايد :
اِذَا وَجَدْتَ مِنْ اَهْلِ الْحَاجَةِ مَنْ يَحْمِلُ زَادَكَ وَيُوَافِيْكَ بِهِ حَيْثُ
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . سجع الحمام ، ج 2 ، ص 573 .
2 . غرر الحكم ، ج 2 ، ص 573 .
|
110 |
|
تَحْتَاجُ اِلَيْهِ فَاْغْتَنِمْهُ . ( 1 )
هرگاه از نيازمندان كسي را يافتي كه توشه آخرتت را برايت حمل كرده است و روزي ( قيامت ) كه محتاج به آن مي شوي ، به تو بازگرداند ، آن را غنيمت بشمار ( و به نيازمند كمك كن ) .
نيكي به بدكاران
احسان وگذشت در حق ديگران ، بهترين وسيله تربيت و هدايت است . در پرتو نيكي ، دريچه هايي از مهر و عطوفت به سوي ديگران گشوده مي شود و انسان مي تواند بر قلب ها حكومت كند . فطرت انسان ها ، بر پايه محبت و مهرورزي است ، ولي برخي از مردم تصور مي كنند كه تنها بايد به انسان هاي خوب احسان كنند . نبايد فراموش كنيم كه بدكاران نيز انسانند و در بسياري از اوقات ، بيش از ديگران به احسان نياز دارند . اگر كمك به آنها حساب شده و منطقي باشد ، در اصلاح و هدايتشان بسيار مؤثر است . چه بسيار بدكاراني كه در پي احساني كه در حقشان شده است ، از بي راهه بازگشته و در صف پرهيزكاران قرار گرفته اند . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
اَلْاِحْسانُ اِلَي المُسِيءِ أَحْسَنُ الْفَضْلِ . ( 2 )
نيكي به بدكاران بهترين فضيلت است .
و در سخني ديگر بنا بر نقل اهل سنت مي فرمايد :
اَلْاِحْسانُ يَقْطَعُ اللِّسانَ . ( 3 )
نيكي زبان بدي ها را مي برد .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . كنز العمال ، ج 16 ، ص 172 .
2 . غرر الحكم ، ج 1 ، ص 354 .
3 . مطلوب كل طالب ، ص 38 ، كلمه 78 .
|
111 |
|
شتاب در نيكوكاري
شتاب در انجام دادن كار نيكو ، بسيار پسنديده است ؛ چه اينكه ممكن است انسان از چند جهت توفيق آن را از دست بدهد . اول اينكه عمر و زمان به كمك او نيايد . ديگر اينكه مانعي در راه انجام آن پيش آيد و سوم آنكه شيطان در كمين اوست و با انواع وسوسه ها ، اين توفيق را از او بگيرد و وي را دچار غفلت و بي خبري كند . بنابراين ، در نيكوكاري ، لحظه اي درنگ هم جايز نيست . بعضي انسان ها دوست دارند كارهاي نيك انجام دهند ، ولي در اجراي تصميم خود ، امروز و فردا مي كنند . اين تأخير ، فرصت كار خير را از انسان مي گيرد . در اسلام ، شتاب كردن در كار نيك سفارش شده است . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
تَعْجِيلُ الْبِرِّ زِيادَهٌ فِي الْبِرِّ . ( 1 )
شتاب در نيكوكاري ، نيكوكاري بيشتر است .
در سخني ديگر بنا بر نقل اهل سنت مي فرمايد :
لِكُلِّ شَيْء ثَمَرَةٌ و ثَمَرَةٌ الْمَعْرُوفِ تَعْجِيْلُ السِرَّاحِ . ( 2 )
هر چيزي ، ميوه اي دارد و ميوه كار خوب ، تعجيل در برآوردن آن است .
مردمي بودن
جاه و مقام و منصب دنيايي ممكن است بسياري از افراد را به گردن كشي در برابر خداوند و زورگويي به بندگانش بكشاند . البته اين امور بر آناني كه روحي بلند و آزاده دارند ، اثر نمي گذارد ؛ چه اينكه آنان در
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غرر الحكم ، ص 283 .
2 . سجع الحمام ، ص 340 .
|
112 |
|
اوج قدرت و دارندگي ، بسيار فروتن هستند و اخلاق و رفتار آنان با مردم ، عادي و معمولي است . چنين افرادي هرگز خود را تافته جدا بافته از جامعه نمي شمارند . اين افراد به اصطلاح خاكي اند و بدون هيچ تشريفات و تعارفي با مردم نشست و برخاست مي كنند و با همگان چنان گرم و صميمي اند كه گويي رفيق چندين ساله هستند . در مقابل ، افرادي نيز چنان مغرورند كه انسان نمي خواهد حتي براي يك لحظه هم آنها را ببيند . شكي نيست كه مردم آنها را دوست ندارند و از جمع خود طرد خواهند كرد . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
مَنْ تَأَلَّفَ النّاسَ اَحَبُّوهُ . ( 1 )
هر كس با مردم بجوشد ، مردم او را دوست خواهند داشت .
در سخني ديگر بنا به نقل اهل سنت مي فرمايد :
قُلُوبُ الْرِّجَالِ وَحْشَّيةً فَمَنْ تَاَلَّفَها اَقْبَلَتْ عَلَيْهِ .
قلب هاي مردم گريزان است . كسي كه با آنان بجوشد ، به او روي مي آورند ( و رام او مي گردند ) .
يك رنگي
يك رنگي و صداقت نشانه ايمان و دورويي و نيرنگ نيز نشانه نفاق است . ناگفته پيداست كه در روابط انساني هيچ چيز بدتر از نفاق و دورويي نيست . به كسي دورو مي گويند كه ظاهر و باطنش يكسان نيست . زيان اين افراد از كساني كه آشكارا راه مخالفت برگزيده اند ، بيشتر است . اينان در حضور دين داران ، از مذهب سخن مي گويند و نزد آناني كه از مذهب فاصله گرفته اند ، خود را نسبت به آموزه هاي مذهبي بي علاقه نشان
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . همان ، ج 5 ، ص 184 .
|
113 |
|
مي دهند . انسان دورو اگرچه هميشه تلاش مي كند تا خود را يك رنگ جلوه دهد ، ولي خواه ناخواه چهره واقعي اش آشكار خواهد شد . البته اين رسوايي هنگامي رخ مي دهد كه فتنه هاي زيادي برپا شده است و عده زيادي فريب او را خورده و زيان هاي جبران ناپذيري ديده اند . كساني كه با جلوه گري منافقان ، عمر و ايمان خود را از كف داده اند ، فرصت جبران هم ندارند . نمونه اين فريب خوردگان را در صف مقابل بهترين و كامل ترين مخلوق الهي ؛ يعني پيامبراعظم ( صلّي الله عليه وآله ) مي توان جست كه با توطئه منافقان و دورويان ، رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) را تنها گذاشتند و حتي گاهي عليه ايشان دست به توطئه زدند . چه كسي مي تواند چهره واقعي منافقان را كه با هزاران رنگ و حيله پنهان كرده اند ، شناسايي كند و از آسيب آنان در امان بماند ؟ اين افراد حتي از كافران بدترند ؛ چون چهره آنان ، براي ديگران آشكار است . امام علي ( عليه السلام ) در نكوهش اين افراد مي فرمايد :
ما اَقْبَحَ بِالاِْنسانِ اَنْ يَكُونَ ذاوَجْهَيْنِ . ( 1 )
چه قدر زشت است كه انسان دورو باشد .
ثمره نفاق نيز خواه ناخواه ظاهر خواهد شد و منافق كه در پي عزت در بين مردم است ، پس از افشا شدن نفاقش ، خوار خواهد شد ، چنان كه آن حضرت در سخن ديگر به نقل اهل سنت مي فرمايد :
نِفَاقُ الْمَرْءِ ذِلةٌ . ( 2 )
نفاق هر كس سبب خواري اوست .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غرر الحكم ، ج 2 ، ص 235 .
2 . مطلوب كل طالب ، ص 21 ، كلمه 40 .
|
114 |
|
جلب اعتماد مردم
شماري از مردم ، به هنگام غم و شادي انسان ها ، تكيه گاه آنان هستند و در حقيقت ، حلّال مشكلات هم نوعان خويشند . يكي از بزرگ ترين موفقيت هايي كه نصيب انسان مي شود ، اين است كه مردم در امور دين و دنياي خود به او اطمينان كنند و به آنچه مي گويد ، اعتماد داشته باشند و سخنانش را از صميم قلب بپذيرند . اين توفيق بزرگي است كه به آساني نصيب هر كس نخواهد شد . انسان مي تواند با اعمال صالح و در آزمون هاي اجتماعي ، شايستگي هاي خود را در عمل اثبات كند تا نزد مردم اعتبار و ارزش يابد . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
كَفي بِالْمَرْءِ سَعادَةً اَنْ يُوثَقَ بِهِ فِي اُمورِ الدِّينِ و الدُّنْيا . ( 1 )
در سعادت انسان همين بس كه مردم در امور دين و دنيا به او اعتماد كنند .
در سخني ديگر بنابر نقل اهل سنت ، چنين اعتماد و محبوبيتي را گنج سودمند مي داند :
اَنْفَعُ الْكُنُوزِ مُحِبَّةُ الْقُلُوبِ . ( 2 )
محبوبيت در دل ها سودمندترين گنج هاست .
انصاف با ديگران
انسان هاي با انصاف هيچ گاه از جاده حقانيت خارج نمي شوند و حتي اگر زيان هاي مادي نيز متوجه آنان باشد ، باز هم از دادن حق به حق دار پرهيز نمي كنند . گاهي انسان در وضعي قرار مي گيرد كه رعايت انصاف
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غررالحكم ، ج 4 ، ص 581 .
2 . سجع الحمام ، ص 123 .
|
115 |
|
برايش از مبارزه در ميدان جنگ نيز مشكل تر است . در اين حال ، برخي افراد از مرز انصاف پا را فراتر نمي نهند . بنابراين ، اگر با شخصي كوچك تر از خودتان بحث مي كنيد و در ميانه كار متوجه مي شويد حق با اوست ، چنانچه اين شهامت را داشتيد كه حق را به جانب او بدهيد ، خشنود باشيد كه از انصاف بهره اي داريد و راه عدالت را مي پيماييد . امام علي ( عليه السلام ) در توصيه به اين صفت نيكو در ذيل آيه شريف : « إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالْإِحْسانِ ؛ خداوند به عدل و انصاف سفارش فرموده است . » ( 1 ) بنابر نقل شيعه و اهل سنت مي فرمايد : « اَلْعَدْلُ الْإِنْصافُ وَالْإِحْسانُ التَّفَضُّلُ ؛ عدل ، انصاف است و احسان ، بخشش » . ( 2 )
اميد به مردم
ذات مقدس الهي ، تنها تكيه گاه پايدار ، مقتدر و پشتيبان انسان است . شايسته نيست آدمي در زندگي به انسان هاي مانند خود تكيه كند ؛ چه اينكه آنها نيز مانند او تكيه گاهشان خداوند است . بنابراين ، انسان هاي عاقل و باايمان ، توكل شان به خداوند است و هرگز در زندگي به مردم تكيه و اعتماد نمي كنند . آنان اميدشان در مرتبه اول به خداست و در قدم بعدي ، نيروي خود را به كار مي گيرند . آنان به جاي اينكه همواره در انتظار كمك ديگران باشند ، به پشتيباني خداوند دل گرم هستند . آيا بهتر نيست به جاي اميد بيهوده به ديگران داشتن ، با توكل به خداوند ، به همت و تلاش خود تكيه كنيم ؟ توكل به خداوند و اميد نبستن به مردم و تكيه نكردن بر آنان پايه اخلاص است . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . نحل : 50 .
2 . نهج البلاغه ، كلمات قصار 228 ؛ كنز العمال ، ج 2 ، ص 451 .
|
116 |
|
مَنْ عَرَفَ النّاسَ لَمْ يَعْتَمِدْ عَلَيْهِمْ . ( 1 )
هر كس مردم را بشناسد ، به آنها تكيه نمي كند .
حضرت در جايي ديگر مي فرمايد :
اَوَّلُ الإخلاصِ اَلْيأسُ مِمّا فِي اَيْدِي النَّاسِ .
آغاز اخلاص ، نااميد بودن از چيزي است كه در دست مردم است .
در سخني ديگر بنا به نقل شيعه و اهل سنت مي فرمايد :
حُسْنُ الْيَاْسِ خَيْرٌ لَكَ مِنَ الْطَّلَبِ اِلي النّاسِ . ( 2 )
نااميدي نيكو برايت از تقاضا از مردم نيكوتر است . ( 3 )
فريادرسي
عده اي در زندگي دنيا پرتوشه و بهره مندند كه بايسته است به شكرانه اين توان مندي ، از ناتوانان دست گيري كنند . مسلمان هيچ گاه نمي تواند در برابر مشكلات ناداران و بيچارگان ، بي اعتنا باشد . او نمي تواند به شادخواري بپردازد و غم و گرفتاري برادران مؤمنش را درد خويش نشمارد و به فريادرسي همت نگمارد .
هيچ شب و روزي بر جهان نمي گذرد مگر آنكه ناله و فرياد هزاران دردمند دل شكسته زير اين آسمان كبود مي پيچد و با زبان بي زباني ، فرياد ياري رساني سر مي دهند ، ولي آيا تاكنون به هيچ يك از كمك خواهان دردمند پاسخ داده ايم ؟ اگر توان لازم را داشته و خداي ناكرده پاسخ
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غررالحكم ، ص 256 .
2 . كنز العمال ، ج 16 ، ص 176 .
3 . ( نااميدي نيكو همان چيزي است كه در دست مردم است ) .
|
117 |
|
نداده ايم ، از هم اكنون تصميم بگيريم به جبران اشتباه هاي گذشته ، در راه انجام دادن اين وظيفه بزرگ انساني كوشا باشيم تا در پيشگاه ناظر هميشه بيدار ، شرمنده و سرافكنده نباشيم . خداوند بزرگ نيز به پاس رسيدگي به بندگانش ، وسيله آمرزش و مغفرت فريادرسانان را فراهم مي سازد . او با اين كار خود ، خداگونگي را مي آزمايد ؛ زيرا خداوند ، ناله بي پناهان و فريادرسان را بي پاسخ نمي گذارد . حضرت علي ( عليه السلام ) بنا به نقل شيعه و اهل سنت مي فرمايد :
مِنْ كَفّاراتِ الذُّنُوبِ الْعِظامِ اِغاثَةُ الْمَلْهُوفِ . ( 1 )
فريادرسي بيچارگان ، كفاره گناهان بزرگ است .
دست گيري از ستم ديده
سيره پيشوايان ديني ، دفاع از ستم ديدگان و بي پناهان است . آنان از پيروان خود مي خواستند كه ياور ستم ديدگان و دشمن ستم كاران باشند . يكي از مهم ترين وظايف انسان ها ، جلوگيري از ستم است . بسياري از ستم ديدگان ، توانايي به دست آوردن حق مشروع خود را ندارند و تنها با كمك و هم ياري ديگران مي توانند به اين مهم دست يابند . كساني كه قدرت دارند ، نبايد در اين كار كوتاهي كنند . اگر كسي بتواند در راه احقاق حق ستم ديده گامي بردارد ، ولي از انجام دادن آن كوتاهي كند ، در پيشگاه خدا و وجدانش پاسخي نخواهد داشت . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
كُونَا لِلظّالِمِ خَصْماً وَلِلْمَظْلُومِ عَوْناً . ( 2 )
همواره دشمن ستمگر و ياور ستم ديده باشيد .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غررالحكم ، ج 6 ، ص 29 ؛ سجع الحمام ، ص 429 .
2 . نهج البلاغه ، نامه شماره 47 .
|
118 |
|
طبري از عالمان برجسته اهل سنت در تاريخ خود همين روايت را نقل كرده ، ولي به جاي كلمه « عون » كلمه « ناصر » را آورده است . ( 1 )
شايستگي در كار
برخي از مردم وقتي مي خواهند كار و پيشه اي براي خود فراهم كنند ، پيش از هر چيز به دنبال كاري مي روند كه ظاهري پر سر و صدا داشته باشد و سبب معروف شدن آنان شود . از آنجا كه برخي كارها ، به تخصص و آگاهي ويژه اي نياز دارد كه آنها از آن بي بهره اند ، خواه ناخواه سرگردان و از همه چيز نااميد مي شوند . بنابراين ، بهتر است پيش از اينكه دنبال كاري برويد ، فكر كنيد شايستگي انجام دادن آن را داريد يا خير . بايد ميان كار و استعداد افراد رابطه وجود داشته باشد و هر كس مسئوليت و كاري را بپذيرد كه توان انجام دادن آن را دارد . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
لا تَطْمَعْ فِيما لا تَسْتَحِقُّ . ( 2 )
در آنچه استحقاقش را نداري ، طمع مكن .
اگر كسي چنين پند حكيمانه اي را به گوش نگيرد ، سرانجامي جز آنچه آن حضرت فرموده است ، ندارد كه : سرانجام خوار خواهد شد :
اَلْذُّلُّ مَعَ الْطَّمَعِ . ( 3 )
به همراه طمع خواري است .
حق مداري
حق گرايي از اصول ارزشمندي است كه روي گرداني از آن شايسته
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . تاريخ طبري ، ج 4 ، ص 113 .
2 . غررالحكم ، ج 6 ، ص 261 .
3 . مطلوب كل طالب ، ص 47 ، كلمه 24 .
|
119 |
|
هيچ انساني نيست . با وجود اين ، برخي انسان ها از انجام دادن كاري كه آن را درست مي دانند ، خجالت مي كشند و به همين دليل ، دچار زيان هاي بزرگ مادي و معنوي مي شوند . اين عمل نشان دهنده ضعف اراده و درماندگي روحي آنان است و بدون ترديد ، اگر با تصميم جدي ، اين سدّ رواني را نشكنند ، به تدريج ، اين روحيه به همه جنبه هاي زندگي شان سرايت مي كند . بدين ترتيب ، دچار تساهل و تسامح مي شوند و از دايره حق و حقيقت بيرون مي روند . پس چه بهتر كه خجالت و ترديد را كنار بگذارند و از گفتن و به كار بستن آنچه حق مي دانند ، خودداري نورزند . امام علي ( عليه السلام ) فرموده است :
مَنِ اسْتَحْيي مِنْ قَوْلِ الْحَقِّ فَهُوَ اَحْمَقُ . ( 1 )
هر كس از گفتن حق شرم كند ، احمق است .
آن حضرت در سخني ديگر كه اهل سنت روايت كرده اند ، مي فرمايد :
اِعْرِفِ الْحَقَّ لِمَنْ عَرَفَهُ لَكَ رَفِيعاً كانَ اَوْ وَضِيعاً . ( 2 )
حق را بشناس ، از هر كس كه آن را به تو شناساند ؛ چه آن شخص از افراد بلندمرتبه باشد يا در رتبه پايين اجتماع .
پايداري در احقاق حق
مطالبه حق امري بايسته و شايسته است و بر اساس آموزه هاي روايي ، آدمي نسبت به حقوق خود نبايد بي اعتنا باشد . از بديهي ترين حقوق انساني اين است كه هر كسي مي تواند حق خود را از كساني بگيرد كه به او
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غررالحكم ، ج 5 ، ص 339 .
2 . كنز العمال ، ج 16 ، ص 180 .
|
120 |
|
تجاوز كرده اند . البته شخصي كه ادعاي حق دارد ، بايد دليل قابل قبولي داشته باشد و آن را در دادگاه يا تشكيلات صالحي ارائه كند و هرگز نبايد با اقدامات خودسرانه ، ادعاي خود را عملي كند . در هر صورت ، مطالبه حق و دادخواهي از حقوق اوليه شهروندي و كاري پسنديده است . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
لايُعابُ الرَّجُلُ بِاَخْذِ حَقِّهِ و اِنَّما يُعابُ بِاَخْذِ ما لَيْسَ لَهُ . ( 1 )
مرد براي مطالبه حقش نبايد نكوهش شود ، بلكه نكوهش مي شود به گرفتن چيزي كه مال او نيست .
و در سخني ديگر كه اهل سنت روايت كرده اند ، گذشت از حق خود و ايثار ، را مورد توجه قرار داده است و مي فرمايد :
لا يُعَابُ اَلْمَرْءُ بِتَأْخِير حَقِّهِ إنَّما يُعَابُ مَنْ اَخَذَ مَا لَيْسَ لَهُ . ( 2 )
مرد براي تأخير در گرفتن حقش نبايد نكوهش شود ، بلكه آن كسي نكوهش مي شود كه چيزي را كه حقش نيست ، مي گيرد .
پيروي از سخن حق
سخن پسنديده موجب خشنودي شنونده مي شود . سخن حق و نيكو را بايد از هر كسي پذيرفت . ميزان در پذيرش ، سنگيني كلام است ، نه وجاهت و مقام گوينده آن . با اين حال ، بعضي افراد وقتي سخني مي شنوند ، پيش از هر چيز مي خواهند ببينند گوينده آن كيست ؛ چنانچه گوينده ، شخص مشهور و داراي مقام و منصبي باشد ، آن سخن را بدون تحقيق مي پذيرند وگرنه به آن اعتنا نمي كنند . اين كار درست نيست ؛ چون
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غررالحكم ، ج 6 ، ص 410 .
2 . سجع الحمام ، ص 328 .
|
121 |
|
ممكن است كلامي سودمند و زيبا از زبان شخصي عادي و گم نام نقل شود ، چنان كه احتمال دارد فرد صاحب مقامي نيز سخنانِ كم ارزشي بگويد . پس آنچه به كلام ارزش مي دهد ، محتواي كلام است ، نه گوينده آن . بكوشيم بر اساس تبليغات و غوغاسالاري ، حرفي را نپذيريم ، بلكه به حقيقت سخن توجه داشته باشيم . حضرت علي ( عليه السلام ) بنابر نقل شيعه و اهل سنت مي فرمايد :
لا تَنْظُرْ اِلي مَنْ قالَ وَانْظُرْ اِلي ما قالَ . ( 1 )
نگاه نكن چه كسي مي گويد ، بلكه ببين چه مي گويد .
ادبورزي
ادب اجتماعي ، پيوند محبت ميان افراد جامعه را محكم مي كند . آدميان همواره براي افراد باادب احترام ويژه اي قائل هستند . انسان در روابط اجتماعي خود با افرادي روبه رو مي شود كه پس از ساعت ها گفتوگو و هم نشيني ، حتي يك كلام يا رفتار ناشايست از آنان نمي بيند و مايل است مدت ها با آنها هم نشين باشد . برعكس ، افرادي نيز هستند كه سخن و رفتارشان ، نشان دهنده بي بهره بودن آنها از ادب و انسانيت است ، به گونه اي كه انسان حاضر نيست حتي يك لحظه هم به چهره آنها بنگرد . اين مسئله نشان دهنده اين حقيقت است كه انسان باادب ، محبوب است و بي ادب چه بخواهد و چه نخواهد ، مورد نفرت ديگران است . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
اَلاَدَبُ كمالُ الرَّجُلِ . ( 2 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غرر الحكم ، ج 6 ، ص 266 ؛ كنز العمال ، ج 16 ، ص 197 .
2 . غرر الحكم ، ج 1 ، ص 246 .
|
122 |
|
كمال انسان به ادب است .
در سخني ديگر بنا به نقل اهل سنت مي فرمايد :
اَلْاَدَبُ صُوْرَةُ الْعَقْلِ . ( 1 )
ادب نشان دهنده عقل است .
خوش قولي
اسلام براي عهد و پيمان ارزش والايي قائل است و پاي بندي به ميثاق را از شرايط ايمان مي شمارد . در سيره پيشوايان ديني نيز وفاي به عهد حتي نسبت به دشمنان به روشني ديده مي شود . آنان تا زماني كه طرف مقابل ، نقض عهد نمي كرد ، بر تعهد خويش استوار بودند . با وجود اين ، يكي از آسيب هاي روابط اجتماعي در جامعه ديني ، بها ندادن به وعده ها است . اين آفت اجتماعي در ميان اقشار گوناگون جامعه به ويژه در برخي پيشه ها به طور چشم گير ديده مي شود . اين در حالي است كه اسلام مي خواهد انسان اگر قول داد ، به قولش وفادار بماند و در اداي آن بكوشد . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
ما اَحْسَنَ الْوَفاءَ وَاَقْبَحَ الْجَفاءَ . ( 2 )
چه قدر وفاي به عهد ، خوب و بدقولي ، زشت است .
در سخني ديگر كه اهل سنت روايت كرده اند ، مي فرمايد :
اِنَّ مِنَ الْكَرَمِ الوَفاءُ بِالذَّمَمِ . ( 3 )
وفاي به پيمان ها از كرامت است .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . مطلوب كل طالب ، ص 30 ، كلمه 61 .
2 . غررالحكم ، ج 6 ، ص 160 .
3 . سجع الحمام ، ص 118 .
|
123 |
|
امانت داري
پاي بندي به اداي امانت نشانه ايمان و جوان مردي است . امانت داري دايره گسترده اي دارد و حتي گاهي ديگران سخني را نزد شما به امانت مي گذارند و مي خواهند آن را نزد خود محفوظ نگه داريد يا ممكن است كساني به شما اعتماد كنند و مال يا پولي را به امانت به شما بسپارند . شكي نيست كه در اين صورت ، وظيفه سنگيني بر دوشتان خواهد بود و اگر به خوبي آن را به انجام نرسانيد ، در پيش گاه خدا و وجدانتان آسوده نخواهيد بود . چنانچه اين وظيفه را به درستي به پايان برسانيد ، نزد وجدان خود آسوده خواهيد بود و پاداش امانت داري تان را نيز از خداوند دريافت خواهيد كرد و اعتماد ديگران نسبت به شما جلب خواهد شد . در نگه داري اموال و امانت ديگران بايد دقت و حساسيتي همچون پاسداري از داشته هاي خويش و حتي افزون از آن داشت . كوتاهي در اين مورد نابخشودني است و مسامحه در نگه داري اموال ديگران و شنيدن وسوسه ها و نغمه هاي شيطاني ممكن است امانت دار را به خيانت در امانت بكشاند . ازاين رو ، حضرت علي ( عليه السلام ) در هشداري مي فرمايد :
مَنِ استَهانَ بِالاَْمانَةِ وَقَعَ فِي الْخِيانَةِ . ( 1 )
هر كس در نگه داري از امانت سستي كند ، در خيانت مي افتد .
در سخن ديگر كه شيعه و اهل سنت نقل كرده اند سرانجام امانت در خيانت را چنين ترسيم مي كنند :
مَنْ اِسْتَهانَ بِالْاَمَانَةِ وَرَتَّعَ فِي الْخِيَانَةِ . . . فَقَدْ اَحْمَلَ بِنَفْسِهِ الْذُّلَ و
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . غررالحكم ، ج 5 ، ص 333 .
|
124 |
|
اَلْخِزْيَ فِي اَلْدُّنيَا وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ اَذَلُّ وَاَخْزَي .
كسي كه در امانت داري سستي بورزد و در حدود خيانت بگردد [ خيانتورزي را پيشه خود سازد ] خواري و ذلت در دنيا را بر خود روا ساخته و در آخرت نيز خوار و ذليل تر خواهد بود .
راست گويي
راست گويي از بهترين صفات انساني است ، همچنان كه دروغ گويي بدترين صفت است . بعضي از مردم چنان به دروغ گويي عادت كرده اند كه اگر در شبانه روز چند بار دروغ نگويند ، احساس آرامش و شادي نمي كنند . كساني كه دروغ مي گويند ، دچار عقده حقارت هستند و چون مي بينند مردم به آنها بي اعتماد شده اند ، با گفتن دروغ ، توجه ديگران را به خود جلب مي كنند . در اين ميان ، انسان هايي هستند كه هرگز زبان خود را به دروغ نمي آلايند . اينان اگر احساس كنند كه با دروغ گفتن ، منافع دنيايي نيز به دست مي آورند ، باز زبان خود را به آلودگي هاي دروغ نمي آلايند . اين افراد در هر حالي صداقت را مي پسندند ، حتي اگر با گفتن سخن درست ، مقام و موقعيت خود را از دست بدهند . آنان هيچ گاه كار خود را بي جهت توجيه نمي كنند و دروغ خود را با آرايه مصلحت تزيين نمي كنند و در حقيقت ، خود را فريب نمي دهند . تنها كساني از اين ويژگي ارزشمند برخوردارند كه ايمان در عمق جانشان نقش بسته باشد . حضرت علي ( عليه السلام ) مي فرمايد :
اَلصِّدْقُ اَقْوي دَعائِمِ الاِْيمانِ . ( 1 )
راست گويي ، نيرومندترين ستون ايمان است .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . همان ، ج 2 ، ص 6 .