بخش 25

25-

سفرنامه عمره يك خبرنگار (25)

رفتاري كه شايسته ميزباني ضيوف الرحمان نيست


در عربستان سعودي دو نوع رفتار و گفتار در ارتباط با نحوه مماشات با زائران و تامل با آنها ابراز مي شود و صورت مي گيرد. اول : در سطح مقامات ، مسئولين عربستان سعودي در تمامي ملاقات ها در سطوح بالا تاكيد مي كنند كه مايلند و خواهان آن مي باشند و اصرار دارند كه تمامي امكانات و خدمات توام با احترام به زائران بيت الله الحرام و حرم شريف نبوي ( صلَّي اللّه عليه و آله وسلَّم ) فراهم آيد. و دوم : در سطوح كارگزاران و مجريان ، تا آنجايي كه مشاهده مي شود و گزارش مي گردد ، متاسفانه در اين سطح ، رفتارها اغلب شايسته ميزباني زائران نيست . ...


در حالي كه مسئولان سعودي بارها اطمينان داده اند بدرفتاري با زائران ايراني را پايان خواهند داد و اين موضوع را در نزد مقامات ايراني نيز تعهد كرده اند ،  گزارش هاي دريافتي ،‌اظهار نظرها و نيز مشاهدات همه حاكي از ادامه  بدرفتاري ها در قالب هاي مختلف طي دوره عمره سال 1388 بود كه نويسنده خود بارها نمونه هاي عديده  و متنوعي از آن را شاهد بود كه به هيچ روي شايسته ضيوف الرحمان از يك سو و وظيفه و افتخار خادمي اين زائران نيست.

معطلي بيش از حد زائران در فرودگاهها و انگشت نگاري از آنان و بعضا حتي از زنها و درمواردي انگشت نگاري از خانم ها توسط آقايان كه با اعتراض صورت گرفته ظاهرا متوقف شد ، توهين و حتي برخوردهاي فيزيكي با زائران و بي احترامي به عقايد و باورهاي آنها ، برخي از مجموعه رفتارهاي ناپسندي را تشكيل مي دهد كه از سوي مامورين سعودي نسبت به زائران مشاهده مي شود. تا آنجايي كه به ايران و حقوق شهروندان ايراني مربوط مي شود ، وزارت امورخارجه جمهوري اسلامي ، بعثه مقام معظم رهبري و سازمان حج وزيارت پيگير رفع مساله از كانالهاي رسمي هستند و تاكنون ديدارهاي متعددي نيز با مقامات رياض صورت گرفته است. اين مساله در داخل كشور نيز مورد توجه نهادهاي مسئول است و      پاره اي اخبار حكايت از آن دارد كه موضوع در كميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي نيز مورد بررسي قرار گرفته و نمايندگان تذكراتي نيز به كارگزاران وزارت امورخارجه داده اند .

در عربستان سعودي دو نوع رفتار و گفتار در ارتباط با نحوه مماشات با زائران و تامل با آنها ابراز مي شود و صورت مي گيرد. اول : در سطح مقامات ، مسئولين عربستان سعودي در تمامي ملاقات ها در سطوح بالا تاكيد مي كنند كه مايلند و خواهان آن مي باشند و اصرار دارند كه تمامي امكانات و خدمات توام با احترام به زائران بيت الله الحرام و حرم شريف نبوي ( صلَّي اللّه عليه و آله وسلَّم ) فراهم آيد. و دوم : در سطوح كارگزاران و مجريان ، تا آنجايي كه مشاهده مي شود و گزارش مي گردد ، متاسفانه در اين سطح ، رفتارها اغلب شايسته ميزباني زائران نيست .

واضح است كه فرصت خدمت گذاري به زائران حرمين شريفين ، خود از بزرگترين توفيقات و از عبادات است . ميهمانداري آنهم خدمت به ضيوف الرحمان و زائران حرم شريف رسول الله ( صلَّي اللّه عليه و آله وسلَّم ) آدب و الزامات خاصي دارد كه در تعاليم و آموزه هاي دين حنيف اسلام ارايه شده و مورد تاكيد قرار گرفته است و مذاهب اسلامي درخصوص آن اتفاق نظر دارند . از جمله آن تاكيدات و الزامات ، احترام به شان و شخصيت ميهمان و باورها و اعتقادات او است .براساس تعاليم ديني و قاعده عقلي ميزبان نمي تواند و نبايد از امتياز ميزباني خويش براي تحميل عقيده و يا باور خاصي به ميهمان استفاده و در حقيقت سوء استفاده كند. آموزه هاي ديني متكي به كلام الله مجيد و احاديث شريف به همه مومنان آموخته است كه بخوانند و بشنوند و بهترين آنها را برگزينند ، كه قطع يقين اين بهترين  از جهت هاي مختلف دين شريف اسلام است .

 موضوع ديگر توفيق زائر است . توفيق تشرف به حرمين شريفين يكي از عالي ترين توفيق هايي است كه خداوند به عنوان فرصتي بي بديل براي بهره گيري معنوي و اعتقادي نصيب بنده خود مي گرداند.  بديهي است كه هر جامعه اي براي خود هنجارهايي دارد كه بايد از سوي مهمانان و زائران  مراعات شود. زائران ايراني با راهنمايي روحانيون كاروانهاي خود خوشبختانه به اين مهم توجه دارند. آنگونه كه حجت الاسلام و المسليمن بيات مسئول دفتر بعثه مقام معظم رهبري در عربستان سعودي گفته است ،امسال با توجه به موقعيت خاص عمليات عمره جمهوري اسلامي ايران از جهت افزايش تعداد زائر و كاهش مدت سفر ، برخي اتفاقات  طبيعي است .براي بررسي روند مطلوب انجام عمليات عمره و بروز مشكلات بايد عملكرد سه ضلع آن يعني زائران ومسئولان ايران و مسئولان سعودي را به دقت مورد بررسي قرار دهيم.

بسياري از مسائلي كه در قبرستان بقيع، بين الحرمين و حرمين شريفين رخ مي دهد و باعث نگراني زائران است با درايت بيشتر زائران، روحانيون و مديران كاروانها قابل پيشگيري است و خوشبختانه اغلب زائران از انجام رفتارهايي كه باعث ايجاد حساسيت مي شود اجتناب مي كنند كه دراين زمينه بايد بيشتر دقت شود .

 بعد از مسئولين عربستان سعودي و زائران ، ضلع سوم مثلث عمليات عمره شامل كارگزاران حج چه درايران و چه در عربستان تلاش هاي بسيار دارند كه در حدود امكانات و اختيارات ، خدمات قابل قبولي به زائران ارايه نمايند. مسئولان امور حج و زيارت مستقر در ايران به عنوان پشتيبان اصلي عمليات عمره همه تلاش خود را جهت پيگيري امور اجرائي و فرهنگي به كار بسته اند و مسئولان مستقر در عربستان شامل بعثه مقام معظم رهبري، دفتر نمايندگي سازمان حج و زيارت و ستاد اجرائي در مكه مكرمه و مدينه منوره در متن امور اجرائي و فرهنگي قرار دارند. اولويت نخست مسئولان مستقر در عربستان به كارگيري اقدامات پيشگيرانه براي جلوگيري از بروز امور غيرمترقبه است  و براي اين منظور جلسات هماهنگي درون سازماني و برون سازماني با مسئولين عربستاني به طور منظم برگزار مي شود .


| شناسه مطلب: 78282