بخش 3

فصل دوم : فعالیت‌های بعثه مقام معظم رهبری بخش اول: دفتر نمایندگی ولی فقیه استقبال از سرپرست حجاج ایرانی ملاقات‌های سرپرست حجاج الف: ملاقات‌ها در مدینة منوره ملاقات با نمایندگان دفاتر مراجع عظام تقلید دیدار با بعثة عراق دیدار با رییس بعثة مصر دیدار با رییس بعثة سنگال ملاقات با بعثة لبنان دیدار با اعضای بعثة یمن دیدار با علمای اندونزی ب: ملاقات‌ها در مکة مکرمه دیدار با بعثة لبنان دیدار با رییس بعثة چین دیدار با بعثة عمان دیدار با رییس بعثة بحرین دیدار با رهبر مسلمانان ساحل عاج دیدار با وزیر امور مذهبی پاکستان دیدار با وزیر امور دینی الجزایر دیدار وزیر امور دینی اندونزی دیدار با وزیر ارشاد سودان دیدار با اعضای پارلمان افغانستان دیدار با رییس تجمع علمای مسلمین لبنان

فصل دوم :

فعاليت‌هاي بعثه مقام معظم رهبري

 


78


بخش اول: دفتر نمايندگي ولي­فقيه


استقبال از سرپرست حجاج ايراني
روز دوشنبه ( 1 ) نمايندة ولي‌فقيه با استقبال علما و مسؤولان بعثة مقام معظم رهبري و سازمان حج و زيارت وارد مدينة منوره شد. وي در آغاز ورود به مدينه، در فرودگاه اين شهر با اشاره به منويات مقام معظم رهبري در جمع كارگزاران حج گفت:

از همين روز اول حضور در مدينة منوره، سنگيني اين مسؤوليت را احساس مي­كنم و اميدوارم با عنايت رسول خدا9، با برنامه‌هاي مفصلي كه در طول سال گذشته؛ چه در زمينه‌هاي اجرايي، چه برنامه‌هاي فرهنگي تدارك شده است، بتوانيم شعاري كه مقام معظم رهبري كه به نام سال شكوفايي و نوآوري داشته‌اند، در بخشي كه مسؤوليت آن به عهدة ماست آن را محقق كنيم.

آيت‌الله ري شهري با توجه به رويكرد فرهنگي بعثة مقام معظم رهبري گفت:

در حج امسال بيش از صد برنامة فرهنگي در حال اجرا است و ان­شاء الله شاهد برگزاري حجي بهتر از سال‌هاي ديگر خواهيم بود.

وي دربارة چگونگي ارائة خدماتِ امسال گفت:

در اين‌باره قضاوت زود است ولي كارها تا امروز به نحو احسن در حال انجام است و تاكنون مشكلي گزارش نشده است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 27/8/87 مطابق با 18ذيقعده.


80


ملاقات­هاي سرپرست حجاج
حج، از سويي محل برخورد و به­هم پيوستن برادراني است كه گاه محدوديت‌هاي جغرافيايي و سياسي، آن‌ها را از يكديگر دور مي­كند و از سويي ديگر فرصتي است مغتنم براي گفتگو و تبادل نظر دربارة جهان اسلام و اوضاع مسلمانان؛ چراكه اين همايشِ بي­نظير، با كمترين هزينة ممكن به هم پيوستنِ انديشمندان، مسؤولان و مسلمانان كشورهاي مختلف را در سرزمين وحي فراهم مي‌سازد.
از ابتكارات ديگر بعثة جمهوري اسلامي ايران، ديدارهاي رسمي و غير رسمي با بعثه­ها، مسؤولان و علماي ديگر كشور­هاي مسلمان است كه با همة محدوديت­ها و حساسيت­ها، هر ساله با نظم و سامان خاصي انجام مي­شود و آثار مستقيم و غير مستقيمي در روابط ما با ديگر كشورها و مسلمانان دارد.
اين ملاقات­ها با همكاري بي‌دريغ و تلاش­طاقت­فرساي همكاران معاونت بين الملل ميسر مي­شود كه هر سال روند رو به رشدي را نشان مي­دهد. امسال كه از سوي مقام معظم رهبري لقب گرفته است بعثة جمهوري اسلامي ايران در حد توان، با ابتكاراتي تلاش كرده است از اين فرصت به خوبي بهره برداري كند.
در موسم حج 87 ملاقات­ها و ديدارها نسبت به سال گذشته، رشد چشمگيري را نشان مي‌دهد. اكنون اين ملاقات­ها را مرور مي­كنيم:


الف: ملاقات­ها در مدينة منوره
بخشي از ملاقات‌هاي سرپرست حجّاج ايراني در مدينه اتفاق افتاد كه آن‌ها را مرور مي‌كنيم.


82


ملاقات با نمايندگان دفاتر مراجع عظام تقليد
صبح پنج‌شنبه ( 1 ) نمايندگان مراجع عظام تقليد با حضور در بعثة مقام معظم رهبري، با نمايندة ولي‌فقيه و سرپرست حجاج ايراني ديدار كردند.
در اين ديدار، كه طبق برنامة زمانبندي شده انجام گرفت، نمايندگان بعثه‌هاي مراجع تقليد؛ حضرات آيات عظام: مكارم شيرازي، موسوي اردبيلي، سيستاني، بهجت، سبحاني، شبيري زنجاني، صافي گلپايگاني، نوري همداني، حائري، سيدسعيد حكيم، فياض، شاهرودي و صانعي، به ترتيب در محل بعثة مقام معظم رهبري حاضر شدند و در بارة مسائل و كارهاي گوناگون فرهنگي و اجراييِ حج، رايزني كردند.
از مسائلي كه در اين ملاقات­ها، از سوي نمايندگان مراجع عظام تقليد مطرح
شد، نارضايتي از رفتارهاي برخي نيروهاي ارشادي و مأموران مستقر با زائران در بقيع بود.
نمايندگان مراجع از نمايندة ولي‌فقيه خواستند با انتقال اين دغدغه­ها به مسؤولان دولتيِ عربستان، از ادامة اين حركت‌ها جلوگيري شود.
آنان همچنين به محدوديت­هاي ايجاد شده به وسيلة طناب‌كشي‌ در قبرستان بقيع اعتراض كرده و ابراز اميدواري نمودند در تعاملات مقامات جمهوري اسلامي ايران با مقامات سعودي، اين‌گونه مسائل مورد بررسي و تجديد نظر قرار گيرد و مشكلات فراروي زائران قبرستان بقيع برطرف شود.
ديدار با بعثة عراق
آقاي مولا، مسؤول بعثة عراق، روز جمعه ( 2 ) همراه اعضاي بعثة عراق با سرپرست حجاج ايراني ديدار و گفتگو كردند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 30/8/87 مطابق با 21 ذيقعده 1429
2. 1/9/87 مطابق با 22 ذيقعده.


83


در آغاز اين نشست كه در فضايي سرشار از صميمت و اميد انجام شد، نمايندة ولي‌فقيه پس از خوش­آمدگويي، خطاب به مهمانان گفت:
از همان آغازين سال‌هاي نمايندگي، همه ساله يكي از مسائل مهم ايام حج براي ما، مسألة عراق بوده است.
 وي با گرامي­داشت ياد شهيد حكيم گفت:
ايشان قبل از آن‌كه از ايران به عراق عزيمت كنند، همواره در موسم حج همراه ما بودند و از نظرات ارزشمندشان بهره‌مند مي‌شديم.
آقاي ري­شهري با اشاره به تحوّلات اخير در عراق گفت:
بحمدالله برخي از مشكلات اساسي عراق، همچون سقوط رژيم بعثي تحقّق يافته و دولت مردمي در عراق شكل گرفته و مردم پس از مدت‌ها، از قانون اساسي برخوردار شدند. امّا آنچه كه امروز بسيار مهم مي‌نمايد، توافق‌نامه‌اي است كه در پارلمان عراق مورد بررسي قرار گرفته و رهبران سياسي و مراجع ديني با آزمون سخت و دشواري از اين رهگذر مواجه شده‌اند. دعاي ما اين است كه مردم عراق با هدايت مراجع ديني و پختگي و تدبير سياستمداران عراقي و همراهي ملت شريف عراق، از اين آزمايش نيز سربلند بيرون آيند.
وي ادامه داد:

آنچه كه به نظر ما مهم است توجه به اين اصل قرآني است كه حضرت امام خميني و رهبر معظم انقلاب نيز بر آن تأكيد مي‌نمايند و آن مسألة «نفي­سبيل» بر اساس آموزه‌هاي قرآني است. اميدواريم با نورانيت حج و دعاهايي كه در حرمين شريفين مي‌شود و با عنايتي كه پيامبر اكرم مي‌نمايند، روزي فرا رسد كه بيگانگان از عراق بيرون بروند و سرنوشت ملت مظلوم عراق را به دست خودشان بسپارند. ما ترديدي نداريم كه اگر ملت عراق به مراجع ديني خود اقتدا كنند، همان‌طوري كه حضرت امام فرمودند: امريكا هيچ غلطي نمي‌تواند بكند، نمي‌تواند زياني به ملت


84


عراق وارد كند.
پس از آن آقاي مولا ضمن تشكر از مهمان نوازي و همكاري بعثة ايران گفت: از افتخارات هر سالة ما حضور در بعثه و هم‌نشيني و ارتباط با شماست. البته همانطور كه واقفيد، در موقعيت خاصي هستيم و تحت فشار دولت‌هاي استكباري هستيم و تنها دولتي كه به معني واقعي آغوش به روي مردم ما باز كرده جمهوري اسلامي ايران است.
 البته پيش از سقوط صدام هم ظلم و ستم فراگير بود و رژيم بعثي تعداد زيادي از مردم را به خاك و خون كشيد و حضرت آيت الله حكيم از طريق ايران و ساير كشورها مظلوميت مردم عراق را منتقل كرد. ما نيز امروز سعي مي‌كنيم در موسم حج و كنگرة عظيم امت اسلامي كه همة ملل اسلامي در آن حضور مي‌يابند، پيام مظلوميت عراق را به همگان برسانيم. با اين حال خداوند را شاكريم كه شرّ رژيم بعثي را از ما دور كرد. سرنوشت كشور به دست فرهيختگان قرار گرفت و قانون اساسي به دست آنان نوشته شد و از همه مهم‌تر ما را از نعمت مراجع و در رأس آنان آيت الله العظمي سيستاني بهره‌مند ساخت، وارد عرصة انتخابات شديم، حكومت را خودمان انتخاب كرديم و امروز يك حكومت ملي داريم كه همة‌ اقشار و اقليت‌ها در آن دخيل‌اند. اما بايد هوشيار باشيم؛ چون مشكل ما تمام نشده و دشمن در پي تفرقه‌افكني ملي و مذهبي است، گروه‌هاي تندرو را تجهيز مي‌كنند و با نسبت كفر و شرك به شيعيان، راه ترور در پيش مي‌گيرند.

مولا ادامه داد: «در توافق‌نامة اخير هم تلاش كرده‌ايم كه زمان خروج نيروهاي اشغالگر را تغيير دهيم. بحمدالله بعضي‌ها از شهرها از دست نيروهاي بيگانه بيرون آمده و در دست ماست. ناگفته نماند اين اشغالگر نيز از آخرين سوغات‌هاي رژيم صدام براي ملت عراق بود. ما تأكيد داريم كه اشغالگران تا سال 2009 از استان‌ها و تا سال 2012 از كشور خارج شوند و ادارة عراق به خودشان واگذار شود. در عين حال اين توافق‌نامه را به آقاي سيستاني ارجاع داده‌ايم و ايشان هم سيادت و


85


عزت‌مداري كل عراق و تمام گروه‌ها را ملاك قرار داده‌اند.»
در ادامة اين نشست، رييس ديوان وقف شيعي عراق نيز طي سخناني گفت: «الآن شاهد وحدت حقيقي در عراق بين تشيع و تسنن هستيم و هر روز يك گام به جلو برمي‌داريم. بيگانگان نيز تمام تلاش خود را به كار گرفته‌اند تا اختلافات را تشديد كنند. نكتة قابل توجه اين‌كه در عراق، همه گوش به فرمان مرجع بزرگ هستند.»
در ادامه رييس اتحادية علماي اهل سنت نيز گفت: «همة طوايف عراق، دست برادري و وحدت به هم داده‌اند و شما مي‌بينيد كه با توجه به دشمني‌ها و كارشكني‌هاي امريكا، در پرتو عزم ملي و مذهبي، قانون اساسي كشورمان را خودمان تنظيم كرديم و ان‌شاءالله در آينده كارهاي مهم‌تري را به انجام مي‌رسانيم.»


ديدار با رييس بعثة مصر
در ادامة ارتباط بعثه­هاي كشورهاي اسلامي با بعثة جمهوري اسلامي ايران، روز شنبه ( 1 ) سرتيپ «محمد المصري»، رييس بعثة حج جمهوري عربي مصر در مدينه با حضور در محل بعثة جمهوري اسلامي ايران با مسؤولان بعثة نمايندگي مقام معظم رهبري ديدار كرد.
در اين ديدار رييس بعثة مصر، با حضرات آقايان: محمد شريف مهدوي و سيدعلي قاضي عسكر، معاونان بين‌الملل و آموزش و پژوهش بعثة مقام معظم رهبري ديدار كرد و طرفين با اشاره به فرهنگ عميق، تمدن تأثيرگذار و اشتراكات فرهنگي دو كشور، از اهتمام مسؤولان تهران و قاهره در زدودن ريشه‌هاي اختلاف و دستيابي به روابط متين و گسترده در حوزه‌هاي مختلف جانب‌داري كردند.
در اين ديدار يادآوري شد كه نخستين زمزمه‌هاي وحدت بين فِرَق اسلامي در دوران اخير از ايران و مصر، در زمان شيخ شلتوت آغاز شد و طبعاً ارتباط و پيوند هر چه بيشتر دو كشور به سود دو طرف و جهان اسلام خواهد بود.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . 2/9/87 مطابق با 23، ذيقعده.


86


 محمد ­المصري با ابراز مسرت از فراهم شدن اين ديدار، از ملاقات قريب‌الوقوع رييس بعثة مصر در عربستان با بعثة ايران خبر داد و اظهار اميدواري كرد كه اين ملاقات­ها ادامه يابد.


ديدار با رييس بعثة سنگال
از ديگر ميهمانان بعثة جمهوري اسلامي ايران، رييس بعثة حج سنگال «شيخ ابراهيم جاه» بود. وي بعد از ظهر روز يكشنبه ( 1 ) همراه برخي از اعضاي بعثة اين كشور، با حضور در بعثة مقام معظم رهبري با نمايندة ولي‌فقيه و سرپرست حجاج ايراني ديدار كرد.
آقاي ري‌شهري در اين ديدار، ابراز اميدواري كرد كه ملاقات مسؤولان بعثة جمهوري اسلامي ايران و سنگال در موسم حج، زمينه‌ساز ديدارهاي بيشتر مسؤولان و توسعة مناسبات دو كشور باشد.
وي يكي از اهداف مهم حج بر اساس تعاليم اسلام و رهنمودهاي امام راحل و مقام معظم رهبري را نزديك‌تر شدن هر چه بيشتر كشورهاي اسلامي به يكديگر دانست و گفت: بر اساس آموزه‌هاي قرآني، «منافع حج» فردي نيست، بلكه حج داراي منافع سياسي، اجتماعي و اقتصادي براي عموم مسلمانان است.»
نمايندة ولي‌فقيه ابراز اميدواري كرد ديدار مسؤولان بعثه‌هاي حج كشورهاي اسلامي به فضل الهي، منافعي براي امت اسلامي در پي داشته باشد و اين ديدارها موجب تقويت مناسبات جمهوري اسلامي ايران با ساير كشورهاي اسلامي ‌شود.
آقاي ري‌شهري با اشاره به هراس دشمنان از جهاني شدن اسلام گفت: «دشمنان اسلام براي ممانعت از حاكميت جهاني اسلام با دسيسه‌هاي مختلف سعي دارند مسلمانان را از هم جدا كنند تا به مقاصد شوم خود برسند.»

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . 3/9/87 مطابق با 24 ذيقعده.


87


ايشان ابراز اميدواري كرد با نزديك شدن مسلمانان به ويژه متفكران و سياست‌مداران دلسوز به يكديگر، به فضل الهي در آيندة نزديك شاهد جهاني شدن اسلام باشيم.
در ادامة اين نشست، شيخ ابراهيم رييس بعثة سنگال نيز با ابراز خرسندي از حضور در بعثة مقام معظم رهبري، از جمهوري اسلامي ايران به دليل حمايت از مسلمانان تجليل كرد.
وي گفت: «در شرايطي كه دشمنان اسلام عليه اسلام توطئه مي‌كنند، مسلمانان بايد وحدت و انسجام خود را بيشتر كنند.» وي عزت روز افزون جمهوري اسلامي ايران و مردم مسلمان ايران را از درگاه خداوند آرزو كرد.
رييس بعثة سنگال افزود: «با توجه به اهميت و جايگاه مهم هر دو كشور در جهان اسلام، حج فرصت مغتنمي براي تبادل اطلاعات و تجربيات ميان دو بعثه در زمينة امور اجرايي حج و همچنين مسائل فراروي جهان اسلام است.»


ملاقات با بعثة لبنان
روز يكشنبه ( 1 ) آقاي «عثمان منيمنه» مدير بعثة لبنان، به اتفاق برخي از اعضاي بعثة اين كشور با آقاي ري­شهري ديدار كردند.
در ابتداي اين ملاقات سرپرست حجاج ايراني ضمن خيرمقدم و آرزوي موفقيت براي حزب‌الله لبنان، به‌ويژه سيد حسن نصرالله، با اشاره به اهميت ذكر خداوند در ايام «معلومات» و ايام «معدودات»، روايتي از پيامبر گرامي اسلام دربارة ذكر نقل كرد كه در آن «جهاد»، شعبه‌اي از ذكر خداوند شمرده شده است.

وي گفت: «آنچه به مقاومت لبنان و حزب‌الله در برابر رژيم صهيونيستي قدرت داده، ذكر خداست و اين ابزاري است كه از همة سلاح‌هايي كه در اختيار انسان‌ است، كارايي بيشتري دارد و اگر در جنگ 33 روزه هم، گروه اندكي توانستند در

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 3/9/87 مطابق با 24 ذي‌قعده.


88


مقابل ارتش بزرگي ـ كه مجهزترين سلاح‌ها را در اختيار داشت ـ مقاومت كنند همين مسأله است.»
آقاي ري­شهري با اشاره به توطئه‌هاي دشمنان براي به چالش كشيدن مقاومت لبنان گفت: «رهبر حزب‌الله توانسته است با تدبير، در برابر همة مشكلات بايستد و پيروز شود و من اميدوار هستم كه اين نهضت و مقاومت تا نابودي كامل رژيم صهيونيستي ادامه يابد و در آينده‌ا‌ي نه چندان دور، اين حركت به انقلاب جهاني امام مهدي[ منتهي شود.»
در ادامة اين ديدار، رييس بعثة لبنان با تشكر از فراهم شدن زمينه‌هاي اين ملاقات گفت: «ما از اين مقالات بسيار خوشحاليم و كلام زيبايي كه شما از پيامبر اكرم9 نقل كرديد، ما را به عالم ديگري منتقل كرد. اين مقاومت از بركات ولايت است و حضور ما در بعثة امام خامنه‌اي براي ما بركاتي دارد و از خداوند مي‌خواهيم كه امام خامنه‌اي و مردم ايران را حفظ كند؛ زيرا با حفظ ‌آن‌ها اسلام و مقاومت لبنان و خون مسلمانان حفظ مي‌شوند و آن‌ها زمينه‌ساز ظهور امام زمان7 هستند كه (إِنَّهُمْ يرَوْنَهُ بَعِيداً وَ نَراهُ قَرِيباً) ( 1 ) .
وي با قدرداني از فراهم شدن اين فرصت، با اشاره به روايتي از علي7 به شايستگي‌هاي اميرالحاج جمهوري اسلامي ايران اشاره كرد و گفت: «ما صبر و شجاعت و جرئت را از مكتب امام خميني آموخته‌ايم و مقاومت لبنان داراي استراتژي معيني است و ان‌شاء‌الله تا جايي پيش خواهد رفت كه به آزادي فلسطين منجر شود.»

وي با اشاره به سفر اخير «ميشل عون» به تهران و ارشادهاي حكيمانة رهبر فرزانة انقلاب گفت: «ما الآن به هيچ‌وجه در موضع ضعف نيستيم و سرزمين خود را از

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. معارج: 6


89


سيطرة آمريكا بيرون آورده‌ و به يك دولت توافقي رأي داده‌ايم كه ايران در اين موضوع نقش بسيار مهمي داشته است. تا جايي كه حتي مسيحيت لبنان هم از ايران به بزرگي ياد مي‌كند و اين نتيجة حسن تدبير برادران ايراني است.»
رييس بعثة لبنان در ادامه گفت: «دفاع از اسلام با دفاع از خط ولايت و اهل‌بيت: محقق مي‌شود و خداوند را شاكريم كه رهبري فهميده و شجاع به ما عنايت كرده كه سيد مقاومت و سيد همة ماست و در قلب او جز حبّ مردم و اسلام و ولايت وجود ندارد و با خلوص نيت كار مي‌كند و اميدواريم كه اين دولت به آرزوي امام خميني ـ كه همان آزادي فلسطين است ـ بينجامد كه هيچ‌كس به اندازة امام خميني ارزش فلسطين را نمي‌دانست.»
در پايان، وي با تشكر مجدّد از فراهم شدن اين فرصت گفت: «ما الآن اين امانت را در زير پرچم امام خامنه‌اي به دوش مي‌كشيم و از خداوند مي‌خواهيم كه ما را در رسيدن به اهدافمان كمك كند.»


ديدار با اعضاي بعثة يمن
در ادامة ملاقات­هاي بعثة مقام معظم رهبري با بعثه­هاي كشورهاي اسلامي، روز سه­شنبه­ ( 1 ) آيةالله ري‌شهري پذيراي آقاي «رحمان الثيبي» و هيئت همراه بود. ايشان ضمن خوش‌آمدگويي، بعثة مقام معظم رهبري را خانة ميهمانان گرامي دانست و گفت: «اميدواريم اين ديدارها مقدمة ديدار و تعامل بيشتر در مدينه، مكه، ايران و يمن باشد؛ چرا كه ارتباط فرهنگي ـ سياسي بين اين دو كشور مهم است.»

 وي در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به توطئه­هاي دشمنان اسلام گفت: «آن‌ها تلاش مي‌كنند از هرگونه وحدت و انسجام كشورهاي اسلامي جلوگيري كنند؛ زيرا تشتّت و تفرقة جهان اسلام از آمال و آرزوهاي ديرينة آنان است و اين در

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 5/9/87 مطابق با 26 ذي‌قعده 1429


90


حالي است كه اسلام دائماً بر وحدت تأكيد مي‌كند و حج مي‌تواند نقش بسيار مهمي در تأمين اين هدف متعالي ايفا كند.»
آقاي ري­شهري گفت: «پيام جمهوري اسلامي ايران و در رأس همه، پيام رهبر عزيز انقلاب، وحدت كلمه براي اعتلاي اسلام است. كشور يمن از نقاط بسيار مهم و استراتژيك براي جامعة اسلامي است و شايسته است كه در كنار ديگر كشورهاي اسلامي از سياست‌هاي اين دولت‌ها پيروي كرده و با سياست‌هاي استكباري مقابله كند.»
سرپرست حجاج ايراني در فرازي ديگر از سخنان خود افزود: «از قديم‌الأيام علاقه‌مند بودم كه از مراكز فرهنگي كشور يمن ديدار كنم. اميدوارم شما به ايران بياييد و از مراكز فرهنگي ما، به ويژه «دارالحديث» بازديد نماييد و متقابلاً ما نيز از مراكز شما بازديدي داشته باشيم.»
سپس آقاي رحمان الثيبي گفت: «حج فرصت خوبي براي آشنايي بيشتر ما با يكديگر است. ما نيز معتقديم كه ايران كشور بسيار مهم و تأثيرگذاري در منطقه و جهان است. ارزش امت اسلامي به اسلام و آموزه‌هاي نوراني آن است و اين آموزه‌ها اجازه نمي‌دهد كه دولت‌هاي اسلامي از يكديگر فاصله بگيرند. عزّت از خدا و مؤمنان است همانطور كه قرآن مي‌فرمايد: (وَ لِلَّهِ الْعِزَّةُ وَ لِرَسُولِهِ وَ لِلْمُؤْمِنِينَ). ( 1 ) بايد امت اسلامي متحد و يك‌پارچه در مقابل آمريكا و صهيونيسم بايستند.»

در ادامة اين ديدار، جناب آقاي مصطفوي، رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات و مشاور رييس جمهور گفت: «فرصت را مغتنم مي‌شمارم و ضمن خوش‌آمدگويي به ايشان و همراهان اعلام مي‌كنم كه اخيراً به مناسبت افتتاح مسجد صالح كه خدمت برادران يمني بوديم و رييس جمهور محترم يمن جناب آقاي علي عبدالله صالح ما را پذيرا شدند و اعلام تمايل نمودند كه طي چند ماه آينده از ايران اسلامي ديدار

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . منافقون: 8


91


نمايند. مسلماً اين ملاقات، راه ارتباط بيشتر بين دو كشور را فراهم مي‌نمايد و ان‌شاء‌الله با تشكيل كميسيون‌هاي مشترك، مي‌توان راهبردهايي براي همكاري بيشتر در زمينة فعاليت‌هاي سياسي، اقتصادي و فرهنگي فراهم آورد. در ضمن سفر به يمن، ملاقاتي هم با رييس اوقاف داشتيم و ظاهراً قرار بود امسال به حج مشرف شوند، مايليم تا از ديدار و نظرات ايشان استفاده كنيم.»
 در اين نشست صميمانه جناب آقاي «علي سنبل»، مدير كل ميراث مكتوب
وزارت اوقاف يمن، با رايزني‌هايي كه با حضرت حجةالاسلام و المسلمين سيدعلي قاضي عسكر، معاونت محترم آموزش و پژوهش بعثه داشتند، علاقه‌مندي خود را
براي همكاري در جهت احياي نسخ خطي اعلام كردند و مقدمات اين تعامل نيز انجام شد.


ديدار با علماي اندونزي
روز پنج شنبه ( 1 ) گروهي از علماي اندونزي ميهمان بعثة مقام معظم رهبري بودند. در اين ديدار كه در فضايي صميمي برگزار شد، نمايندگان علماي اهل‌سنت و تشيع اندونزي، با ارائة گزارشي از فعاليت‌هاي فرهنگي و اسلامي در اندونزي، از مواضع جمهوري اسلامي ايران در حمايت از مسلمانان و نيز برنامه‌هاي بعثة مقام معظم رهبري براي نزديكي و وحدت مسلمانان در ايام حج تقدير كردند.
آيةالله ري‌شهري نيز با اشاره به رهنمودهاي امام راحل1 و مقام معظم رهبري گفت: «كنگرة عظيم حج فرصتي بي‌نظير براي رايزني و تبادل‌نظر علما و انديشمندان جهان اسلام در مورد مشكلات و چالش‌هاي فراروي مسلمانان است.»
ب: ملاقات‌ها در مكه مكرمه

بيشتر ملاقات‌هاي سرپرست حجاج ايراني در مكة مكرمه انجام شد كه آن‌ها را مرور مي‌كنيم:

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 7/9/87 مطابق با 28 ذي‌قعده 1429


92



ديدار با بعثة لبنان
دوشنبه شب ( 1 ) با رييس و اعضاي بعثة حزب‌الله لبنان در بعثة مقام معظم رهبري، در مكة مكرمه ديدار و گفت‌وگو كرد. وي در اين ديدار، سيدحسن نصرالله را ماية عزت و افتخار جهان اسلام خواند و گفت: «در سرزمين وحي و در كنار بيت‌الله الحرام براي موفقيت و بهروزي مقاومت اسلامي لبنان در تمامي صحنه‌ها دعا مي‌كنيم.»
ايشان با اشاره به روايتي از پيامبر گرامي اسلام9 در اهميت ذكر و ياد خداوند گفت: «در روزهاي اولية ذي‌حجه كه «ايام معلومات» است بيش از هميشه ذكر خدا و توجه به حضرت حق مورد تأكيد قرار دارد و اميدواريم خداوند به همة ضيوف‌الرحمان توفيق عنايت كند تا در همة حالات و ايام، به خصوص در «ايام معلومات» نهايت بهره‌برداري را از سرزمين وحي ـ براي توجه به حضرت حق و در پرتو آن خودسازي ـ داشته باشند.
وي با اشاره به پيروزي حزب‌الله در جنگ 33 روزه گفت: «با ذكر خداوند و توجه حقيقي به حضرت حق، لبنان و عزيزان حزب‌الله از قدرت مقاومت برخوردار شدند.»
نمايندة ولي‌فقيه افزود: «سلاح ذكر خدا ـ كه بيش از هر سلاحي از كارآيي برخوردار است ـ باعث پيروزي سپاه حزب‌الله در برابر قدرت مجهز به انواع سلاح و تجهيزات شده است.»

وي با اشاره به ناتواني رژيم صهيونيستي در برابر مجاهدان حزب‌الله گفت: «رژيم صهيونيستي كه خود را در مقابل حزب‌الله ناتوان مي‌بيند، با حمايت قدرت‌هاي


ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. روز دوشنبه، 11/9/87 مطابق با 2 ذي‌حجه.


93


هم‌سوي خود، تلاش مي‌كند با محاصرة نيروي مقاومت حزب‌الله و به چالش كشيدن آن در مسائل منطقه‌اي، بين‌المللي و داخلي لبنان، مقاومت اسلامي را در برابر مشكلاتي قرار دهد كه قادر به تداوم راه مقاومت نباشد.»
وي ابراز اميدواري كرد كه با تدبير رهبر شجاع حزب‌الله، مقاومت اسلامي تا نابودي كامل رژيم صهيونيستي ادامه يابد و در آينده‌اي نه چندان دور با همراهي و همكاري جمهوري اسلامي ايران، نهضت اسلامي به حركت جهاني حضرت مهدي[ منتهي شود و انقلاب اسلامي، سراسر جهان را فرا بگيرد.
«شيخ محمد يزبيك»، رييس بعثة حزب‌الله نيز حضور در بعثة مقام معظم رهبري را يكي از ثمرات نعمت ولايت دانست و گفت: «ما در كنار بيت‌الله الحرام براي طول عمر امام خامنه‌اي و موفقيت‌هاي جمهوري اسلامي ايران كه ماية حفظ و صيانت اسلام و مقاومت اسلامي و زمينه‌ساز دولت جهاني امام مهدي[ است، دعا مي‌كنيم.»
وي در واكنش به سخنان نمايندة ولي‌فقيه در مورد شكست قطعي توطئه‌هاي دشمن گفت: «سخنان شما مرا ياد خطبة عيد فطر امام خامنه‌اي انداخت كه بشارت دادند كه آزادي قدس شريف چندان دور نخواهد بود.»
رييس بعثة حزب الله افزود: از امام خميني1 آموخته‌ايم كه صبر و استقامت را پيشة خود كنيم و يقين داريم فداكاري و مقاومت ما، در نهايت، پيروزي را به دنبال دارد.
شيخ يزبيك با اشاره به توطئه‌هاي رژيم صهيونيستي گفت: «ما هرگز اجازه نداديم كه مقاومت اسلامي لبنان درگير مسائل داخلي شود؛ زيرا ما داراي استراتژي‌اي هستيم كه امام راحل1 براي مقاومت ترسيم كرده‌اند و به فضل الهي آرزوي امام براي آزادي قدس را با الهام از رهنمودهاي امام خامنه‌اي تحقق خواهيم بخشيد.»

وي با اشاره به سفر رييس جمهوري لبنان به ايران گفت: «اظهارات ميشل عون به عنوان يك رهبر مسيحي در تأييد پيشرفت‌هاي جمهوري اسلامي ايران براي همة جهان جالب توجه بود. وي تحت‌تأثير ديدار خود از ايران، به‌ويژه ملاقات با رهبر


94


فرزانة انقلاب قرار گرفته بود و از اشراف و احاطة ايشان به مسائل لبنان متعجب بود.
ايشان با تجليل از رهبر شجاع و آگاه حزب‌الله كه مخلصانه براي خدا تلاش مي‌كند گفت: «ما افتخار مي‌كنيم كه سربازان رهبر انقلاب اسلامي در دفاع از اسلام خط ولايت و اهل‌بيت باشيم.»


ديدار با رييس بعثة چين
روز سه‌شنبه ( 1 ) «مصطفي يانك» مسؤول بعثه و نايب­رييس جمعيت اسلامي چين و هيئت همراه، در ادامة ديدارها، با نمايندة ولي‌فقيه و سرپرست حجاج ايراني ملاقات كرد.
اميرالحاج مسلمانان چين در ابتداي اين ملاقات گفت: «ما از اين‌كه در بعثة ايران هستيم، خوشحاليم و اين كار عادت سالانه ما شده و تمايل داريم از تجارب و تخصص ايرانيان در زمينة برگزاري حج استفاده كنيم.» وي با اشاره به فرهنگ كهن ايران و چين گفت: «اين ارتباطات باعث مي‌شود روابط اين دو كشور بهتر‌ شود.»
وي همچنين به جايگاه ويژة ايران در جهان امروز اشاره كرد و گفت: «چيني‌ها علاقه دارند زبان عربي و فارسي را براي آموختن دين اسلام فرا بگيرند و ما اشتياق داريم شما را در چين زيارت كنيم.»
آيةالله ري‌شهري با خير مقدم و اظهار خرسندي از حضور بعثة چين به بازديد خود از چين و خاطرات شيرين آن اشاره كرد و گفت: «اين سفر منشأ ملاقات‌هاي ما با اعضاي جامعة اسلامي چين در موسم حج هر سال شده است.»
اميرالحاج جمهوري اسلامي ايران با اشاره به زيبايي‌ها و جاذبه‌هاي اسلام گفت: «اگر مردم جهان با ارزش‌هاي اسلامي آشنا شوند، به آن گرايش مي‌يابند و وعده‌اي كه قرآن كريم نسبت به جهاني‌شدن دين اسلام داده، محقق خواهد شد.»

وي با اشاره به مسؤولان، مبلغان و انجمن‌هاي اسلامي گفت: «آنچه وظيفة ما را

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 12/9/87، مطابق با 3 ذي‌حجه.


95


سنگين‌تر مي‌كند، دو نكته است؛ اول، دين است كه با معارف اصيل اسلام آشنا شويم و آن‌ها را به ديگران منتقل كنيم و دوم، اين است كه با عمل خود زيبايي‌هاي اسلام را به غيرمسلمانان نشان دهيم».
سرپرست حجاج ايراني با اشاره به آثار حج گفت: «حج مي‌تواند هم در تقويت بنية علمي مسلمانان و هم بنية معنوي و اخلاقي آنان تأثيرگذار باشد و مهم‌ترين نكته‌اي كه حج به ما مي‌آموزد، وحدت بين مسلمانان و زندگي مسالمت‌آميز با ديگر اديان است.»
وي با اشاره به همايش تقريب بين مذاهب ـ كه هر ساله در موسم حج در بعثة مقام معظم رهبري برگزار مي‌شود ـ گفت: «پيام جمهوري اسلامي ايران در حج، محبت و برادري بين مسلمانان است. متأسفانه عده‌اي به نام اسلام به جان مسلمانان افتاده‌اند و كارهاي افراطي آنان باعث بدبيني نسبت به مسلمانان مي‌شود و مسلمانان در چين نيز بايد به اين نكته توجه داشته باشند و اجازه ندهند جوانانشان در اين دام بيفتند.»
ايشان با تشكر از حضور مسؤول بعثة چين نسبت به توسعة روابط فرهنگي بين دو كشور اعلام آمادگي كرد و گفت: «مقام معظم رهبري هر سال، بيانيه‌اي را براي همة مسلمانان جهان در موسم حج صادر مي‌كنند كه به زبان‌هاي مختلف ترجمه مي‌شود كه يك نسخة آن را به شما هديه مي‌كنيم.»
در اين ديدار كه با حضور معاون پارلماني وزارت امور خارجه و معاون سازمان حج و زيارت برگزارشد، آيةالله ري‌شهري، جايگاه بي‌بديل حج را در ميان مسلمانان برشمرد و گفت: «حج مي‌تواند علاوه بر تقويت بنية علمي در اخلاق و رفتار زائران نيز مؤثر باشد. مهم‌ترين نكتة آموزندة حج، وحدت و همدلي مسلمانان و همزيستي مسالمت‌آميز آنان با ديگران است.»
نمايندة ولي‌فقيه، پيام حج جمهوري اسلامي ايران را تقويت وحدت و اخوت ميان مسلمانان دانست و گفت: «متأسفانه عده‌اي افراطي به نام اسلام به جان مسلمانان افتاده‌اند و با عمل‌كرد خود آبروي اسلام و مسلمين را مي‌برند.»


96


 وي به مسلمانان چيني توصيه كرد كه با هوشياري اجازه ندهند جوانان مسلمان در دام افراطيون ييفتند. آقاي ري­شهري همچنين به مناسبات نزديك جمهوري اسلامي ايران و چين اشاره و ابراز اميدواري كرد كه ديدار سالانة رهبران مسلمانان چين از بعثة مقام معظم رهبري، زمينة تقويت مناسبات سياسي، اقتصادي و فرهنگي دو كشوررا فراهم كند.
ايشان از رييس بعثة مسلمانان چين براي سفر به تهران و مشاهدة دستاوردهاي فرهنگي و علمي جمهوري اسلامي ايران دعوت كرد.
«مصطفي يانك» نيز با اشاره به مشتركات فرهنگي مسلمانان چين با ايران و جايگاه زبان فارسي در چين گفت: «حج فرصتي براي تبادل‌نظر ميان همة مسلمانان جهان است و ما آن را براي برقراري ديدارهايي ميان مسلمانان چين با ساير مسلمانان از جمله مسؤولان بعثة جمهوري اسلامي ايران غنيمت مي‌شماريم.»
وي از بهبود نسبي اوضاع مسلمانان در چين طي سال‌هاي اخير سخن گفت و خاطر نشان كرد: «در حال حاضر ارتباط خوبي ميان مسلمانان چيني با دولت اين كشور و همچنين پيروان ساير اديان و مذاهب وجود دارد.»
در پايان، اعضاي بعثة چين با اشاره به پيشرفت‌هاي ايران در عرصه‌هاي مختلف نسبت به عمق روابط دو كشور تأكيد كردند.


 ديدار با بعثة عمان

ملاقات­ روز چهارشنبه ( 1 ) نمايندة ولي‌فقيه و سرپرست حجاج ايراني با «شيخ عيسي بن يوسف» رييس بعثة عمان بود. آقاي ري­شهري در اين ديدار ضمن اظهار خوشحالي از اين ملاقات، موضوع فلسطين را مهم‌ترين مسألة امروز جهان اسلام دانست و از نمايندگان جهان اسلام خواست تا علاوه بر دعا براي پيروزي مظلومان

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 13/9/87 مطابق با 4 ذيحجه 1429


97


فلسطين، براي جلب هر نوع همكاري دولت‌ها در جلوگيري از تجاوزات رژيم صهيونيستي تلاش كنند.
در اين ديدار كه رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات، معاون وزارت خارجه و سفير جمهوري اسلامي ايران در كنفرانس اسلامي نيز حضور داشتند، سرپرست حجاج ايراني به شرايط اسفبار فلسطين اشاره كرد و گفت: «در اين روزها كه فاجعة انساني در غزه در حال پديد آمدن است بيش از هر زمان حمايت از مظلومان فلسطين ـ كه با عزت و اقتدار از وطن خود دفاع كرده‌اند ـ ضروري است.»
ايشان به برگزاري «همايش قدس» در بعثة مقام معظم رهبري اشاره كرد و گفت: «بعثة جمهوري اسلامي ايران همه ساله با برگزاري همايش قدس، در كنار برادران مسلمان خود، از ملت مظلوم فلسطين حمايت مي‌كند.»
وي وحدت‌كلمه را نياز حياتي جهان اسلام دانست و گفت: «بي‌ترديد اگر امت اسلامي وحدت‌كلمه را در كشورهاي اسلامي حاكم كنند، متجاوزان اسراييل با شكست و رسوايي مواجه خواهند شد.»
آقاي ري‌شهري اظهار داشت: «دشمنان اسلام مي‌دانند اگر مسلمانان با هم باشند، مي‌توانند در برابر دولت‌هاي استكباري و اسرائيل غاصب بايستند؛ از اين رو به بهانه‌هاي مختلف در بين جوامع اسلامي ايجاد اختلاف مي‌كنند.»
در ادامه، نمايندة ولي‌فقيه افزود: «عده‌اي دانسته يا ندانسته براي تأمين منافع دشمن تلاش مي‌كنند. افراطيون تندرو كه به نام مسلمان، مسلمانان را تكفير مي‌كنند، با حركت زشت خود و عمليات تروريستي علاوه بر جدايي مسلمانان، چهرة اسلام را كريه و زشت نشان مي‌دهند.»

سرپرست حجاج ايراني در پايان به مناسبات حسنة دو كشور جمهوري اسلامي ايران و عمان اشاره و ابراز اميدواري كرد كه ديدار رؤساي بعثة دو كشور تقويت مناسبات سياسي، اقتصادي و فرهنگي را در پي داشته باشد. همچنين از رييس بعثة


98


عمان براي سفر به ايران و بازديد از «دارالحديث» دعوت كرد.
رييس بعثة عمان نيز با ابراز خرسندي از حضور در بعثة جمهوري اسلامي ايران گفت: «حج فوايد بسيار زيادي دارد كه يكي از آن‌ها ديدارهاي مسؤولان بعثه‌هاي كشورهاي اسلامي است.»
وي در تأييد نظر نمايندة ولي‌فقيه در مورد ضرورت مقابله با افراط‌گرايي در جوامع اسلامي گفت: «اسلام با تندروي و ارتجاع مخالف است.»
ايشان در مورد اوضاع فلسطين نيز گفت: «همة مسلمانان از برادران خود در فلسطين، عراق، افغانستان و ساير نقاط جهان حمايت مي‌كنند.»
وي با ابراز خرسندي از مناسبات حسنة جمهوري اسلامي ايران و پادشاهي عمان از دعوت آية‌الله ري‌شهري براي سفر به ايران استقبال و متقابلاً سرپرست حجاج ايراني را براي سفر به عمان دعوت كرد.


ديدار با رييس بعثة بحرين
در روز پنجشنبه ( 1 ) سرپرست حجاج ايراني با «شيخ عدنان بن عبدالله القطاني» رييس و اعضاي بعثة يمن ديدار و گفت‌وگو كرد. وي در ابتداي اين ديدار كه در محل بعثة مقام معظم رهبري برگزار شد، گفت: «در شرايطي كه دشمنان اسلام بين مسلمانان تفرقه ايجاد مي‌كنند بر هر مسلماني واجب است در مقابل تلاش دشمنان براي نزديكي هر چه بيشتر دولت‌ها و ملت‌هاي اسلامي، به‌ويژه كشورهاي منطقه و همسايه به يكديگر تلاش كنند.»

نمايندة ولي‌فقيه به ديدارهاي خود با رؤساي بعثه‌هاي كشورهاي اسلامي در ايام حج اشاره كرد و گفت: «اساسي‌‌ترين اقدام بعثة مقام معظم رهبري تلاش براي نزديك‌تر شدن هر چه بيشتر با برادران مسلمان ساير كشورها است؛ زيرا ما معتقديم

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 14/9/87 مطابق با5 ذيحجه.


99


اين اقدام علاوه بر بركات فردي، براي امت اسلام نيز منافعي در بر دارد.»
وي همچنين با اشاره به رهنمودهاي حضرت امام خميني1 و مقام معظم رهبري در مورد ضرورت وحدت كلمة مسلمانان گفت: «اگر ملت‌ها و دولت‌هاي اسلامي يد واحدي باشند، شرايط اسفبار كنوني بر فلسطين و غزه حاكم نخواهد بود و توطئه‌هاي دشمنان براي تضعيف مسلمانان تحقق پيدا نخواهد كرد.»
ايشان ايران را پرچمدار وحدت اسلامي دانست و اظهار داشت: «جمهوري اسلامي ايران براي نزديك شدن هر چه بيشتر جوامع اسلامي و مقابله با تهديدهاي دشمنان عليه مسلمانان، در كنار برادران ديني خود از ساير كشورهاي اسلامي است.»
آقاي ري‌شهري با تقبيح تحركات عناصر افراطي ـ كه به نام دين و مذهب چهرة اسلام و قرآن را خدشه‌دار مي‌كنند ـ خواستار روشن‌گري مسلمانان، به‌ويژه علما و نخبگان جهان اسلام در برابر تفرقه‌افكنان شد.
نمايندة ولي‌فقيه با اشاره به مناسبات نزديك جمهوري اسلامي ايران و بحرين و همكاري‌هاي سياسي اقتصادي و فرهنگي، اظهار اميدواري كرد كه اين ملاقات­ها به ارتقاي سطح روابط هر دو كشور منجر شود.
رييس دانشگاه علوم حديث، با اشاره به فعاليت‌هاي فرهنگي و آموزشي اين دانشكده در جهت نشر معارف اسلامي، از رييس بعثة بحرين براي سفر به جمهوري اسلامي ايران و ديدار از «دارالحديث» و ديگر مراكز فرهنگي دعوت كرد.
سرپرست حجاج ايراني آمادگي جمهوري اسلامي ايران را براي تشكيل كميتة مشترك حج با بحرين با هدف تبادل همكاري و تجربيات دو كشور اعلام داشت.
شيخ عدنان نيز در اين ديدار با ابراز خرسندي از حضور در بعثة جمهوري اسلامي ايران بر آمادگي كشورش براي افزايش همكاري‌هاي دوجانبه، به‌‌ويژه در امور فرهنگي تأكيد كرد.

وي با اشاره به مشتركات فرهنگي و تاريخي دو كشور گفت: «بعثة پادشاهي


100


بحرين براي تبادل‌نظر و تجربيات با جمهوري اسلامي ايران آماده است.»
رييس بعثة بحرين، از حج به عنوان فرصتي براي هم‌فكري و تبادل‌نظر نمايندگان كشورهاي اسلامي ياد كرد و گفت: «در ايام حج براي پيروزي اسلام و مسلمين و رفع مشكلات مسلمانان دعا مي‌كنيم.»
در اين ديدار رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات، معاون وزارت امور خارجه و معاون سازمان حج و زيارت نيز حضور داشتند.


ديدار با رهبر مسلمانان ساحل عاج
در روز شنبه ( 1 ) امام « ادريس قدوس»، مشاور رييس‌جمهوري ساحل‌عاج و رهبر مسلمانان اين كشور و هيئت همراه با آية‌الله ري‌شهري ملاقات كردند.
سرپرست حجاج ايراني در اين ديدار با خوش‌آمدگويي به رهبر مسلمانان و رييس بعثة علماي ساحل‌عاج گفت: «يكي از بركات حج، آشنايي با مسلمانان ساير كشورها به‌ويژه علما، خطبا و انديشمندان است. حج بايد زمينه را براي هرچه نزديك‌تر شدن مسلمانان فراهم كند.»
وي به توطئه‌هاي دشمنان اسلام براي ايجاد تفرقه بين مسلمانان و مخدوش كردن چهرة اسلام اشاره كرد و گفت: «دشمنان اتهاماتي غيرواقعي و كذب را عليه مسلمانان مطرح مي‌كنند. نمونه‌هاي روشن آن اهانت‌هاي پاپ به پيامبر مكرم اسلام9 و انتشار كاريكاتورهاي موهن است.
وي با اشاره به انتشار كتاب حكمت نامة پيامبر اعظم9 در مؤسسة
علمي ـ فرهنگي «دارالحديث»، از علما و خطباي ساحل‌ عاج دعوت كرد تا در خطبه‌هاي نماز با استفاده از منبع ديني، از جمله مطالب اين كتاب كه از منابع شيعه و سني استفاده شده در مورد توطئه‌هاي دشمنان روشن‌گري كنند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 16/9/87 مطابق 7 ذيحجه.



101


آيةالله ري‌شهري با محكوم كردن تحركات افراطيون گفت: «علماي متعهد بايد با تندروي‌هايي كه به نام اسلام و مسلمانان، چهرة مسلمانان را مخدوش مي‌كند مقابله كنند.»
وي با اشاره به شرايط تأسف‌بار در غزه گفت: «كم‌ترين وظيفة مسلمانان در حج، دعا براي رهايي اين مظلومان و رساندن مظلوميت آن‌ها به جهان اسلام است.» نمايندة ولي‌فقيه افزود: «با كمال تأسف كساني كه قدرت دفاع از مردم مظلوم فلسطين را دارند، سكوت اختيار كرده‌اند.»
«ادريس قدوس» نيز با ابراز خرسندي از حضور در بعثة مقام معظم رهبري گفت: «دولت اسلامي ايران به رهبري قائد اكبر، امام خامنه‌اي، نمايندة همة مسلمانان است و از حقوق همة مسلمانان دفاع مي‌كند. سلام گرم ما را به دولت و ملت مسلمان ايران و به‌ويژه امام خامنه‌اي برسانيد. آنچه مي‌تواند به مظلوميت مسلمانان فلسطين پايان دهد، اتحاد جهان اسلام است كه حج براي تحقّق آن سهم مؤثري دارد.»
وي با تأييد و استقبال از سخنان نمايندة ولي‌فقيه دربارة ضرورت اتحاد مسلمانان گفت: «حج، فرصتي بي‌نظير براي توحيد كلمة مسلمانان است و مسلمانان بايد از حج، براي حل مشكلات خود كمك بگيرند.»


ديدار با وزير امور مذهبي پاكستان
سرپرست حجاج ايراني روز پنجشنبه با «احمد سعيد كاظمي»، وزير امور مذهبي پاكستان ديدار و گفت‌وگو كرد و خواستار تلاش همه جانبة كشورهاي اسلامي براي تقويت اتحاد مسلمانان در برابر توطئه‌هاي دشمنان اسلام شد.

آقاي ري‌شهري به وزير امور ديني پاكستان گفت: «در حالي كه بيداري اسلامي در سراسر جهان در حال گسترش است، دشمنان اسلام و در رأس آن‌ها آمريكا،


102


تلاش دارند تا با ايجاد اختلاف بين مسلمانان از رشد اسلام‌گرايي و تقويت همدلي مسلمانان جلوگيري كنند.»
وي با اشاره به پيام حج رهبر معظم انقلاب اسلامي گفت: «حج از ظرفيت بي‌بديلي براي نزديكي هر چه بيشتر كشورهاي اسلامي به يكديگر برخوردار است.»
نمايندة ولي‌فقيه با اشاره به تحركات افراطيون در برخي كشورهاي اسلامي گفت: «عده‌اي كه به نام اسلام و مسلماني با تندروي، باعث مخدوش شدن چهرة اسلام مي‌شوند؛ در حقيقت به دشمنان براي گسترش تفرقه و جدايي مسلمانان كمك مي‌كنند.»
 وي با اشاره به روابط نزديك جمهوري اسلامي ايران و پاكستان گفت: «پاكستان در سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران از جايگاه بسيار با اهميت و استراتژيكي برخوردار است و ديدار مسؤولان دو كشور در ايام حج، مي‌تواند به تقويت اين مناسبات در تمامي زمينه‌ها منجر شود.»
نمايندة ولي‌ّفقيه خواستار اقدام جمعي مسلمانان براي حمايت از مردم مظلوم غزه شد و گفت كه اگر مسلمانان با هم متحد شوند، قادرند از مردم بي‌دفاع غزه دفاع كنند و مانع از كشتار آنان شوند.
نمايندة ولي‌فقيه به شرايط اخير مناسبات هند و پاكستان نيز اشاره كرد و گفت: «شكي نيست در تشديد اختلاف بين هند و پاكستان، دشمنان اسلام و در رأس آ‌ن‌ها امريكا، نقش اصلي را دارند و تلاش مي‌كنند تا پاكستان را به عنوان كشوري مستقل اسلامي منزوي نمايند.»
ايشان به تلاش آمريكا براي جلوگيري از احداث خط گازرساني به هند و پاكستان از طريق جمهوري اسلامي ايران اشاره كرد و گفت: آمريكا براي اين‌كه كشورهاي اسلامي و همسايه از طريق احداث اين خط گازرساني بيشتر به يكديگر نزديك نشوند مانع از اجراي اين طرح مي‌شود.


103


وزير امور مذهبي پاكستان نيز با ابراز خرسندي از ديدار با نمايندة ولي‌فقيه در بعثة مقام معظم رهبري در مكه گفت: در شرايطي كه كشورهاي مخالف اسلام براي فشار به مسلمانان متحد شده­اند كشورهاي اسلامي بيش از هميشه به همكاري و اتحاد نيازمندند.
اين مقام پاكستاني پيشنهاد داد، مسؤولان امور حج كشورهاي اسلامي براي تبادل نظر و رايزني، همايشي برگزار كنند كه با توجه به نقش محوري جمهوري اسلامي ايران در ميان كشورهاي اسلامي، نخستين جلسة اين همايش مي‌تواند در ايران برگزار شود. البته پاكستان نيز براي ميزباني اين نشست آمادگي دارد.


ديدار با وزير امور ديني الجزاير
بعد از ظهر پنج شنبه ( 1 ) دكتر غلام‌الله، وزير اوقاف و امور ديني الجزاير و رييس بعثة حج اين كشور در رأس هيأتي در بعثة مقام معظم رهبري در مكة مكرمه حضور يافت و با نمايندة ولي‌فقيه وسرپرست زائران ايراني ديدار و گفت‌وگو كرد.
آيت‌الله محمدي ري‌شهري در اين ديدار با تأكيد بر ضرورت بهره‌گيري از ظرفيت حج در تقويت امت اسلامي گفت: در شرايطي كه موج بيداري اسلامي در سراسر جهان گسترش يافته و دشمنان اسلام در پي اختلاف‌افكني ميان مسلمانان هستند، امت اسلامي بايد با هوشياري حول محور خانة توحيد متحد شوند.
وي ديدار با مسؤولان بعثة كشورهاي اسلامي در ايام حج را يكي از برنامه‌هاي اصلي بعثة مقام معظم رهبري برشمرد و از وزير اوقاف الجزاير براي سفر به تهران و ديدار از مراكز فرهنگي كشورمان دعوت كرد.

در اين ديدار وزير اوقاف و امور ديني الجزاير نيز طي سخناني با تقدير از تلاش‌ها و موفقيت‌هاي علمي جمهوري اسلامي ايران گفت: «دشمنان تلاش مي‌كنند مانع موفقيتِ مسلمانان جهان در زمينه‌هاي مادي و معنوي باشند. در چنين شرايطي

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 21/9/87 مطابق با 12ذيحجه 1429


104


پيشرفت علمي ايران خدمت به امت اسلامي است.»
وزير امور ديني الجزاير با تقدير از فعاليت‌هاي نمايندة ولي‌فقيه و مؤسسة علمي ـ فرهنگي «دارالحديث» گفت: «تجربة دارالحديث و شما، در مورد گسترش معارف و احاديث ديني مي‌تواند به جهان اسلام منتقل شود تا در قانون‌گذاري و امور اجتماعي مورد بهره‌برداري قرار گيرد.»
وي همچنين با استقبال از موضع جمهوري اسلامي ايران در تقويت اتحاد اسلامي گفت، مسلمانان در ايام حج بايد براي هم‌فكري و نزديكي هر چه بيشتر امت اسلامي تلاش كنند.


ديدار وزير امور ديني اندونزي
در ادامة ديدارها «محمد مفتوح بسيوني»، رييس بعثه و وزير امور ديني اندونزي، عصر جمعه ( 1 ) همراه هيئتي با حضور در بعثة مقام معظم رهبري در مكة مكرمه، با نمايندة ولي‌فقيه و سرپرست حجاج ايراني ديدار و گفت‌وگو كرد.
آية‌الله ري‌شهري در اين ديدار، يكي از بركات حج را آشنايي مسلمانان با مشكلات و آلام كشورهاي اسلامي و هم‌فكري و رايزني براي رفع آن‌ها دانست و ابراز اميدواري كرد كه ديدار وزير امور ديني اندونزي و هيئت همراه بركات زيادي براي تقويت روابط دو كشور داشته باشد.
سرپرست حجاج ايراني مشكل فلسطين را مهم‌ترين مسألة كنوني جهان اسلام برشمرد و گفت: «امروز مردم غزه در محاصره هستند و يك فاجعة انساني در حال پديد آمدن است، در حالي كه اگر مسلمانان جهان و دولت‌هاي اسلامي با هم بودند و احساس مسؤوليت مي‌كردند، اين شرايط ايجاد نمي‌شد.»

وي به پيام مقام معظم رهبري براي كنگرة حج امسال اشاره كرد و گفت:

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 22/9/87 مطابق با 13 ذيقعده.


105


«در پيام مهم رهبر معظم انقلاب، مشكلات جهان اسلام و راه‌حل آن‌ها مطرح
شده بود كه به عنوان يك هدية فرهنگي و معنوي در اختيار هيئت اندونزي قرار مي‌گيرد.»
وزير امور ديني اندونزي نيز در اين ديدار با ابراز خرسندي از حضور در بعثة مقام معظم رهبري گفت: «ديدار با برادران بعثة جمهوري اسلامي ايران به عنوان مجاهدان اسلام، بسيار خوشحال‌كننده و به يادماندني است.» وي افزود: «با پيشنهاد نمايندة ولي‌فقيه موافقم كه بايد مسلمانان به صورتي هماهنگ براي تحقق وحدت تلاش كنند؛ زيرا تحكيم صفوف ملت‌هاي اسلامي يك ضرورت حياتي است.»
وي با ابراز تأسف از رنج و عذاب مردم فلسطين، اختلاف ميان گروه‌هاي فلسطين را عامل تداوم اشغال‌گري صهيونيست‌ها دانست و گفت: «در صورت اتحاد گروه‌هاي فلسطيني مي‌توان دشمن را به آساني شكست داد.»
ايشان افزود: «مسألة فلسطين تنها مربوط به خاك و سرزمين نيست؛ بلكه موضوع فلسطين، حيثيت و آبروي دنياي اسلام است و بر همة مسلمانان واجب است كه از آبروي خود حفاظت و حمايت كنند.» وزير امور ديني اندونزي تأكيد كرد كه يكي از وظايف اصلي همة مسلمانان، تلاش براي آزادي فلسطين و بازپس‌گيري قدس شريف از صهيونيست‌هاست و در اين مسير بايد تا آخرين قطرة خون تلاش كرد.»
آقاي ري‌شهري نيز با استقبال از مواضع وزير ديني اندونزي در قبال مسألة فلسطين گفت: «امام امت1 راه‌حل مشكلات جهان اسلام را وحدت امت اسلامي مي‌دانست؛ وحدتي كه با تبليغات گسترده در زمان حج از كنار خانة توحيد بايد شكل بگيرد.»

وزير ديني اندونزي در پايان اين ديدار با ارائة گزارشي از فعاليت‌هاي مذهبي و فرهنگي در اين كشور بزرگ اسلامي، به نمايندة ولي‌فقيه گفت: «مردم مسلمان اندونزي علاقة ويژه‌اي به پيامبر مكرم اسلام9 و اهل‌بيت رسول الله9 دارند و اين كشور خانة دوم شما به شمار مي‌آيد.»


106


ديدار با وزير ارشاد سودان
شنبه شب، ( 1 ) «دكتر الازهر التيجاني»، وزير ارشاد و اوقاف سودان با نمايندة ولي‌فقيه و سرپرست حجاج ايراني ديدار و گفت‌وگو كرد. در اين ديدار، وزير ارشاد و اوقاف سودان با اشاره به گسترش بيداري اسلامي در جهان، بيداري روزافزون مسلمانان را زمينه‌ساز تحقق وعدة الهي و تشكيل حكومت جهاني اسلامي دانست.
آقاي ري‌شهري به پيام بسيار مهم رهبر معظم انقلاب به حجاج اشاره كرد و گفت: «در پيام بسيار مهم رهبر معظم انقلاب، تأكيد شده كه با هوشياري جهان اسلام وعدة الهي براي گسترش حكومت جهاني اسلام محقق خواهد شد.»
سرپرست حجاج ايراني افراط‌گرايي را مخالف اسلام و آموزه‌هاي ديني دانست و گفت: «در شرايطي كه استكبار با تمام توان از جمله با تشويق افراط‌گرايي براي مقابله با اسلام و قرآن تلاش مي‌كند، نزديكي كشورها به يكديگر بيش از هميشه ضرورت دارد.»
وي افزود: «دشمنان اسلام با دست‌هاي ناپيدا و براي ايجاد تفرقه ميان مسلمانان از افراط‌گرايي حمايت مي‌كنند. در چنين شرايطي مسلمانان جهان، به‌ويژه انديشمندان و نخبگان جهان اسلام بايد تندروي را از جوامع اسلامي طرد كنند.»
نمايندة ولي‌فقيه خواستار حمايت جدي مسلمانان از مردم مظلوم غزه شد و گفت، اگر مسلمانان با هم بودند، به حقوق آن‌ها در جهان تجاوز نمي‌شد و مردم غزه در شديدترين محاصرة غذايي و دارويي قرار نمي‌گرفتند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 23/9/87 مطابق با 14 ذيقعده.


107


ري‌شهري افزود: «با كمال تأسف، دولت‌هاي اسلامي آن‌گونه كه شايسته است، از مردم تحت فشار غزه حمايت نكرده‌اند.»
وي به مواضع نزديك و برادرانة جمهوري اسلامي ايران و سودان در مورد مسائل بين‌المللي اشاره كرد و گفت: «در شرايطي كه مردم غزه به حمايت مسلمانان نياز جدي دارند، جمهوري اسلامي ايران و سودان بايد براي دفاع از مردم مظلوم فلسطين در كنار هم باشند.»
ايشان به ديدار خود از سودان و ملاقات با رييس‌جمهوري اين كشور اشاره كرد و گفت: «دولت و ملت‌ مسلمان سودان با وجود مشكلاتي كه استكبار به صورت مصنوعي ايجاد كرده، بر مشكلات متعدد غلبه خواهند كرد.»
وي يكي از توطئه‌هاي دشمنان اسلام را ايجاد يأس و نااميدي در ميان انقلابيون و دوست‌داران اسلام دانست.
نمايندة ولي‌فقيه با اشاره به ديدارهاي خود با وزير امور ديني سودان در ايام حج و در تهران و خارطوم، بر آمادگي جمهوري اسلامي ايران براي گسترش مناسبات در تمام زمينه‌ها با سودان تأكيد كرد و گفت: «جمهوري اسلامي ايران از مواضع حق‌طلبانه، استقلال‌طلبانه و ارزشي سودان با تمام توان حمايت مي‌كند.»
«دكتر الازهر التيجاني» نيز با ابراز شادماني از حضور در بعثة مقام معظم رهبري به ديدار خود از تهران اشاره كرد و گفت: «در ديدار از جمهوري اسلامي ايران احساس كردم كه اين كشور به عنوان الگوي اسلام متعهد، يك تجربة جدّي در حاكميت ارزش‌هاي اسلامي در جهان اسلام است.»
وي همچنين مواضع نمايندة ولي‌فقيه را دربارة ضرورت وحدت مسلمانان تأكيد كرد و گفت: «ما به حجاج سوداني گفته‌ايم كه براي وحدت اسلامي و مبارزه با استكبار جهاني دعا كنند.» اين مقام بلندپاية سودان گفت: «سودان در كنار جمهوري اسلامي ايران با مردم مستضعف فلسطين، عراق و افغانستان اعلام هم‌بستگي مي‌كند.»

 


108


وي با تقبيح افراط‌گرايي در جهان اسلام گفت: «ما در سودان شاهد توطئه‌هاي استكبار غرب عليه كشور خود هستيم. پروژه‌هاي جدايي‌طلبانه و ايجاد فتنة مذهبي و نژادي و قبيله‌اي را درك مي‌كنيم و از آن آسيب ديده‌ايم. مردم مسلمان سودان با تندروي و خشنونت‌گرايي مخالفند.»
وزير ارشاد و اوقاف سودان افزود: «ما با هم‌زيستي مسالمت‌آميز با پيروان ساير اديان در سودان، به روشني اعلام كرده‌ايم كه اسلام‌گرا هستيم و سكولاريسم را قبول نداريم.»
وي در پايان، آمادگي سودان را براي استفاده از تجربيات جمهوري اسلامي ايران در حج اعلام كرد.


ديدار با اعضاي پارلمان افغانستان
نمايندة ولي‌فقيه پيش از ظهر يكشنبه ( 1 ) ، در ديدار با جمعي از اعضاي پارلمان افغانستان و گروهي از علماي اين كشور، تهاجم فرهنگي دشمنان را خطرناك‌تر از شبيخون سياسي و نظامي آنان دانست و گفت: «علما و انديشمندان افغانستان بايد براي جلوگيري از تهاجم فرهنگي آمريكا تلاش كنند؛ در اين صورت بيگانگان وادار به عقب‌نشيني مي‌شوند.
شرايط كنوني در افغانستان بهتر از زمان حاكميت كمونيست‌ها و يا طالبان است، اما با شرايط مطلوب فاصلة زيادي دارد. نيروهاي مردمي و شخصيت‌هاي سياسي، ديني و فرهنگي افغانستان و عراق فرصت تهاجم فرهنگي را از بيگانگان بگيرند.»

آقاي ري‌شهري امنيت عراق و افغانستان را براي جمهوري اسلامي ايران حياتي خواند و گفت: «از آنجا كه امنيت عراق و افغانستان ارتباط تنگاتنگي با امنيت جمهوري اسلامي ايران دارد، با همة توان تلاش مي‌كنيم تا ثبات و امنيت در اين دو

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 24/9/87 مطابق با 15 ذيحجه.


109


كشور تعميق و گسترش يابد.»
وي در پايان با تجليل از امام راحل1 به عنوان احياگر حج ابراهيمي گفت: «در سرزمين وحي دعا مي‌كنيم كه همة كشورهاي اسلامي، به‌ويژه افغانستان، عراق و لبنان، از لوث بيگانگان پاك شوند.»
سيد عبدالقيوم سجادي، عضو پارلمان افغانستان و رييس دانشگاه خاتم النبيين9 نيز در اين ديدار با استقبال از تبادل همكاري‌هاي همه جانبة بعثه‌هاي جمهوري اسلامي ايران و افغانستان گفت: «جمهوري اسلامي ايران سامان‌دهي و نظم بسيار خوبي در امور اجرايي حج ايجاد كرده كه مي‌تواند الگويي براي همة كشورهاي اسلامي، به‌ويژه افغانستان باشد.»
وي گزارشي از وضعيت سياسي و فرهنگي افغانستان ارائه داد و گفت: «ما فاصلة زيادي تا ثبات و امنيت كامل در افغانستان داريم، اما شرايط كنوني نيز تا حد زيادي مطلوب است. در شرايط كنوني امنيت افغانستان بسيار حائز اهميت است و ما معتقديم جمهوري اسلامي ايران، هم در بعد فرهنگي و هم در بعد اقتصادي مي‌تواند فعاليت‌هاي خوبي در تحكيم ثبات و امنيت افغانستان داشته باشد.»
اين نمايندة مجلس افغانستان با تقدير از حمايت‌هاي جمهوري اسلامي ايران از مهاجران در طول سال‌هاي گذشته، خواستار ارائة تسهيلات براي حج مهاجران افغاني مقيم ايران شد.


ديدار با رييس تجمع علماي مسلمين لبنان

نمايندة ولي‌فقيه و سرپرست حجاج ايراني پيش از ظهر دوشنبه ( 1 ) با «شيخ احمد زين» رييس هيئت امناي تجمع علماي مسلمين لبنان ديدار كرد و افتخارات سال‌هاي اخير لبنان را ناشي از اتحاد مسلمين دانست و گفت: «اتحاد مسلمانان لبنان مي‌تواند

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 25/9/87 مطابق با 16 ذيحجه.


110


الگويي براي مسلمانان در سراسر جهان باشد.»
وي با تجليل از مقاومت اسلامي در لبنان ابراز اميدواري كرد با روحيه‌اي كه در مقاومت اسلامي لبنان وجود دارد و با مقاومت مردم فلسطين، پيروزي مقاومت و مردم مظلوم فلسطين در آينده‌اي نزديك تحقق يابد.
نمايندة ولي‌فقيه همچنين حمايت از مردم مظلوم غزه را وظيفة ديني تمامي مسلمانان و دولت‌هاي اسلامي دانست.
رييس هيئت امناي تجمع علماي لبنان نيز با قدرداني از تلاش‌هاي بعثة مقام معظم رهبري در خدمت به حجاج و اعتلاي «كلمة الله» در موسم حج گفت: «هدف از تشكيل تجمع علماي مسلمين، دعوت به وحدت اسلامي، مبارزه با رژيم صهيونيستي و هم‌بستگي همه‌جانبه با مقاومت اسلامي و حزب‌الله لبنان است.
وي مقاومت اسلامي را پيشتاز ارتش مردمي و ميليوني ـ كه امام خميني براي تشكيل آن فراخوان دادند ـ خواند و گفت: «مقاومت اسلامي با همة طرح‌هاي سازش‌كارانه و با رژيم اشغالگر با همة توان مبارزه مي‌كند.»
وي با ستايش از نقش سيدحسن نصرالله، سكوت كشورهاي اسلامي در برابر فاجعة انساني غزه را محكوم كرد.


111



| شناسه مطلب: 78585