بخش 4
بازدیدهای نمایندة ولیفقیه یک: بازدید از بعثهها بازدید از بعثة اندونزی بازدید از بعثة مراجع بازدید از بعثة عراق بازدید از بعثة حزبالله لبنان دو: بازدید از واحدها و بخشها دیدار از آشپزخانههای مرکزی در مدینه بازدید از ستاد مدینه دیدار از ستاد مکه دیدار از ایستگاههای اتوبوس دیدار از مرکز هیئت پزشکی در منا دیدار از نمایشگاه محصولات فرهنگی دیدار از آشپزخانههای مرکزی در مکه سه: دیدار از کاروانها دیدار از کاروانهای اندونزیایی دیدار از کاروانهای ایرانی در مدینه بازدید از کاروانهای ترکیه دیدار از کاروانهای ایرانی در مکه دیدار از کاروان جانبازان ج: جلسات و دیدارهای داخلی بعثه در مدینة منوره جلسة کارگزاران بعثه و سازمان جلسة شورای هماهنگی گردهمایی مدیران کاروانها جلسة هیئت پزشکی دیدار هیئت علمی معاونت بین الملل بعثه دیدار گروه صدا و سیما
بازديدهاي نمايندة وليفقيه
يكي از فعاليتهاي نمايندة وليفقيه در موسم حج بازديدهايي است كه از بعثههاي حج ساير كشورها ، واحدها، بخشها و كاروانهاي ايراني و غيرايراني در مدينه و مكه صورت ميپذيرد. اين فعاليتها امسال نسبت به سال گذشته، رشد قابل توجهي داشته است. در اينجا اين بازديدها را مرور ميكنيم.
بازديد از بعثة اندونزي
با توجه به اينكه كشور اندونزي بيشترين زائر را در ميان كشورهاي اسلامي دارد، صبح روز جمعه ( 1 ) ، سرپرست حجاج ايراني به منظور آشنايي با روند عمليات حج در اين كشور در محل بعثة اندونزي حاضر شد و با مسؤولان آن ديدار و گفتوگو كرد.
در اين ديدار، «دكتر احمد كارتنا»، رييس بعثة اندونزي در مدينه، ضمن خرسندي از اين ملاقات، گزارشي از نحوة فعاليت كارگزاران حج اين كشور و نيز چگونگي اسكان و تغذية زائران اندونزي ارائه كرد.
آقاي ريشهري نيز ايران و اندونزي را دو كشور دوست و برادر خواند و با اشاره به سفر چند سال پيش خود به اندونزي، گفت: «مردم مسلمان اندونزي علاقهمند به جمهوري اسلامي ايران هستند و علاقهمندي متقابلي بين دو كشور وجود دارد.»
وي با اشاره به سفر معاون سازمان حج و زيارت به اندونزي در ماههاي اخير گفت: «جمهوري اسلامي ايران آمادة انتقال تجربيات و اطلاعات خود براي بهتر اداره كردن امور حجاج اندونزي است.»
1. 1/9/1387 مطابق با 22 ذيقعده.
112 |
بازديد از بعثة مراجع
در ادامة بازديدهاي نمايندة وليّفقيه، ايشان پيش از ظهر روز دوشنبه ( 1 ) ، با حضرات آيات صانعي، حسيني حائري، نمايندگان مراجع عظام؛ مكارم شيرازي، سيستاني، شبيري زنجاني، بهجت، فياض، سبحاني، عزالدين زنجاني، سيد سعيد حكيم، شاهرودي، نوري همداني، صافي گلپايگاني و موسوي اردبيلي ديدار كرد.
در اين ديدارها كه در فضايي صميمي انجام شد، سرپرست حجاج با مراجع عظام تقليد و نمايندگان ايشان دربارة مسائل مربوط به حج و ضرورت تلاش براي برگزاري حج عزّتمند براي نظام اسلامي و امت اسلام تبادل نظر كرد.
اين بازديد در پي حضور اعضاي بعثة مراجع عظام تقليد در بعثة مقام معظم رهبري و ديدار روز پنجشنبة آنان صورت گرفت.
بازديد از بعثة عراق
سرپرست حجاج ايراني در ادامة ديدار از بعثهها، يكشنبهشب ( 2 ) در رأس گروهي شامل معاونان بعثة مقام معظم رهبري، جمعي از علما، رييس سازمان حج و زيارت، رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات و معاون پارلماني و كنسولي وزارت امور خارجه، در بعثة عراق با مسؤولان اين بعثه ديدار و گفتوگو كرد.
وي ضمن اظهار خرسندي از اين ديدار گفت: «بسياري از مشكلات كنوني در عراق، با هدايت مرجعيت و مسؤوليتشناسي مسؤولان سياسي اين كشور حل ميشود و با خروج سلطهگران، عراق از استقلال همهجانبه برخوردار خواهد شد.
ايشان با اشاره به رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب در ديدار با كارگزاران حج مبني بر فرصتهاي بيبديل حج براي خودسازي فردي، امت اسلامي و همچنين نظام
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ 1. 4/9/87 مطابق با 5 ذيقعده.
2. 10/9/87 مطابق با 2 ذيحجه.
113 |
اسلامي گفت: «با الهام از سخنان مقام معظم رهبري، كنگرة عظيم حج، فرصتي براي زائران عراقي، امت اسلامي و دولت و ملت عراق است.»
آقاي ريشهري افزود: «هر مسلماني كه در سرزمين وحي حضور دارد، بايد براي تقويت بنية معنوي خود، با ذكر و ياد خدا، دل و جانش را جلا دهد و علاوه بر اين، از فرصت حج براي امت اسلامي و جامعة خود بهره بگيرد.»
سرپرست حجاج ايراني با اشاره به اهميت وحدت صفوف ملت مسلمان ايران گفت: «بر اساس تدبير حضرت امام1 و خلف صالح ايشان، مقام معظم رهبري، ايران اسلامي با همة اقوام فارس، عرب، ترك، كرد، لُر و بلوچ و ديگر گروهها، الگوي خوبي براي وحدت اسلامي در عراق است.»
نمايندة وليفقيه در امور حج و زيارت گفت: «وحدتي كه به تدريج در عراق در حال شكلگيري است، وضعيت بهتري را از آنچه امروز وجود دارد، براي دولت و ملت عراق نويد ميدهد و ما در سرزمين وحي، دعا ميكنيم كه مشكلات باقيماندة عراق حل شود و مردم عراق با رهبري روحانيت و مرجعيت، سرنوشت خوبي براي خود رقم بزنند.»
حجةالاسلام والمسلمين مولا، رييس بعثة عراق نيز با ابراز خوشحالي از حضور نمايندة وليفقيه و هيئت همراه در بعثة عراق گفت: «حج كنگرة عظيم جهان اسلام است و بايد براي تأمين منافع امت اسلامي از آن بهره گرفت.»
وي با اشاره به مشتركات جمهوري اسلامي ايران و عراق گفت كه منافع و امنيت در كشور عراق، مورد توجه و اهتمام طرفين است.
رييس بعثة عراق با اشاره به جنايات صدام در جنگ تحميلي، تجاوز به كويت و قتلعام عراقيها گفت: «بايد در حج، مشكلات و اوضاع عراق را براي همة ملتها بيان كنيم.»
وي بر نقش مرجعيت و روحانيت و در رأس آن، آيةالله العظمي سيستاني در
114 |
ايجاد وحدت و آرامشِ عراق و جلوگيري از فتنههاي قومي تأكيد و از حمايتهاي جمهوري اسلامي ايران از ملت و دولت عراق قدرداني كرد.
بازديد از بعثة حزبالله لبنان
در ادامة بازديدها، صبح روز جمعه ( 1 ) ، نمايندة وليفقيه همراه معاونان بعثة جمهوري اسلامي ايران از بعثة لبنان بازديد و با مسؤولان آن ديدار و گفتوگو كردند .
در ابتداي اين ديدار كه در فضايي سرشار از اميد و حماسه صورت گرفت، شيخ بزبك ضمن خوشآمدگويي گفت: «حزبالله لبنان به عنوان فرزندان معنوي امام خميني1 با پيروي از امام خامنهاي به راه اسلام ناب محمدي وفادار خواهد ماند و به مقاومت اسلامي تا شكست كامل دشمن ادامه خواهد داد.»
ايشان از انقلاب اسلامي به عنوان احياگر اسلام ناب محمدي تجليل كرد و گفت: «با هدايت و رهنمودهاي امام امت و رهبر معظم انقلاب اسلامي، حج ابراهيمي به عنوان فرصتي براي امت اسلامي به تمام مسلمانان معرفي شده است.»
وي نقش نمايندة وليفقيه در امور حج و زيارت را در گسترش فرهنگ مكتب اهلبيت، ستود و تأكيد كرد: «جمهوري اسلامي ايران در برابر فشارهاي دشمنان پيروز خواهد شد و مقاومت اسلامي را در كنار خود خواهد داشت.»
سپس آيةالله ريشهري طي سخناني، با تجليل از سيد حسن نصرالله، از وي به عنوان رهبري حكيم، شجاع و مدبّر ياد كرد و گفت: «آنگونه كه از روايات اسلامي برداشت ميشود، جمهوري اسلامي ايران به فضل الهي، زمينهساز و مقدمة حكومت جهاني حضرت مهدي[ است و پيروزيهاي پيدرپي مقاومت اسلامي نيز نزديك شدن روز موعود و تشكيل حكومت عدل امام زمان[ را نويد ميدهد.»
1. 15/9/87 مطابق با 6 ذيحجه.
115 |
وي در ادامه، به شكست توطئههاي دشمنان اسلام عليه مقاومت اسلامي اشاره كرد و گفت: «امروز كه ايدئولوژي شرق و غرب به بنبست رسيده، ايدئولوژي اسلام و مكتب اهلبيت تنها راه نجات بشر است.»
نمايندة وليفقيه به اوضاع وخيم غزه نيز اشاره كرد و گفت: «آنچه امروز در غزه ميگذرد، آزموني از جانب خداوند براي عموم مسلمانان است. در حالي كه فاجعة انساني در غزه در حال شكلگيري است، با كمال تأسف آنها كه بايد به ياري ملت مقاوم فلسطين بيايند، سكوت اختيار كردهاند. كشورهاي اسلامي وظيفه دارند ملت مظلوم فلسطين را تنها نگذارند. راهي براي رهايي فلسطين از اشغال صهيونيستها جز مقاومت اسلامي وجود ندارد.
وي در پايان، خطاب به رييس بعثة حزبالله گفت: «سلام گرم و صميمانة ما را به رهبر حكيم و آگاه حزبالله برسانيد. اميدواريم كه ايشان را از نزديك زيارت كنيم.»
ديدار آيةالله ريشهري و هيئت همراه از بعثة حزبالله لبنان، در پاسخ به ديدار شيخ بزبك و همراهانش از بعثة مقام معظم رهبري انجام شد.
ديدار از آشپزخانههاي مركزي در مدينه
در حومة شهر مدينة منوره دو آشپزخانة متمركز با استفاده از پيشرفتهترين وسايل و تجهيزات پختوپز، غذاي مصرفي زائران ايراني را آمادهسازي و طبخ ميكنند و به مكانهاي استقرار كاروانها تحويل ميدهند.
روز جمعه ( 1 ) نمايندة وليفقيه و سرپرست زائران ايراني كه از سوي رييس سازمان حج و زيارت همراهي ميشد، به منظور آگاهي از وضعيت پخت غذا، چگونگي
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1. 1/9/87 مطابق با 22 ذيقعده.
116 |
تأمين مواد غذايي و قدرداني از نيروهاي شاغل در آشپزخانه، از آنها ديدار كرد.
وي در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: «با تلاش دستاندركاران اجرايي حج، كيفيت توليد و توزيع غذاي زائران نسبت به سالهاي گذشته رشد نسبي داشته است.»
ايشان ضمن سپاس از زحمات رييس سازمان حج و زيارت و دستاندركاران تهية غذاي زائران، خواستار توجه كامل به سلامت زائران و خدمترساني مناسب به آنان شد و گفت: «بايد مسؤولان توزيع غذا سعي لازم را داشته باشند تا از كيفيت غذاي زائران كاسته نشود.»
بازديد از ستاد مدينه
نمايندة وليفقيه و سرپرست حجاج ايراني عصر چهارشنبه ( 1 ) به همراه معاونان بعثة رهبري از ستاد مدينه ديدار كرد و در جريان جزئيات روند فعاليتهاي اين ستاد قرار گرفت.
آقاي مجردي، رييس ستاد مدينه، در جريان اين ديدار توضيحات لازم را دربارة فعاليتهاي قسمتهاي مختلف اين ستاد ارائه كرد و گفت: «خوشبختانه در سال جاري، پروازهاي مدينه با كمترين تأخير و مشكل مواجه بوده و سهشنبه شب، پروازهاي مدينه پايان مييابد».
نمايندة وليفقيه در اين ديدار از تلاشهاي رييس و اعضاي ستاد مدينه براي خدماترساني به زائران و كسب رضايت آنان تشكر كرد.
سرپرست حجاج ايراني همچنين روز دوشنبه ( 2 )، پس از شركت در سخنراني عمومي بعثة مقام معظم رهبري، از بخشهاي مختلف ستاد مكه و بعثه ديدار كرد و
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ 1 . 6/9/87 مطابق با 27 ذيقعده.
2 . 11/9/87 مطابق با 2 ذيحجه.
117 |
در جريان روند فعاليتهاي اجرايي و فرهنگي كارگزاران حج قرار گرفت.
آقاي سقايي، رييس ستاد مكه و معاونان بعثه در جريان اين ديدار توضيحات لازم را ارائه كردند.
نمايندة وليفقيه از تلاشهاي رييس و اعضاي ستاد مكه و مسؤولان بعثة مقام معظم رهبري براي خدماترساني به زائران و كسب رضايت آنان تشكر كرد و خواستار تلاش بيش از پيش كارگزاران حج در روزهاي حسّاس پيشرو، براي خدمترساني به حجاج شد.
ديدار از ايستگاههاي اتوبوس
نمايندة وليفقيه سهشنبه شب ( 1 ) با حضور در محل ايستگاههاي انتقال زائران به بيتالله الحرام، ضمن قدرداني از تلاشهاي بيدريغ كاركنان واحد حمل و نقل، بر ضرورت تلاش جدّي دستاندركاران امور حمل و نقل درون شهري، براي كسب رضايت زائران تأكيد كرد.
با توجه به اين كه در روزهاي اخير، مسير تردد زائران به مسجدالحرام، بهويژه در ساعات قبل و بعد از نمازهاي يوميه، با مشكل ازدحام جمعيت در ايستگاههاي اتوبوس درونشهري مواجه بودند، نمايندة وليفقيه همراه با اين گروه از زائران راهي حرم شد تا از نزديك مشكلات را بررسي كند.
جمعي از زائران در داخل اتوبوس و ايستگاه، با آيةالله ريشهري به گفتوگو پرداختند و از تلاش و زحمات دستاندركاران امور حمل و نقلِ درون شهري قدرداني كردند.
رييس سازمان حج و زيارت كه آيةالله ريشهري را همراهي ميكرد، در جريان اين ديدار توضيحاتي را دربارة وضعيت حمل و نقل درونشهري ارائه كرد و گفت: «به دليل ازدحام جمعيت در موسم حج، رفت و آمد زائران به مسجدالحرام،
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1 . 12/9/87 مطابق با 3 ذيحجه.
118 |
بهويژه در ساعات قبل و بعد از نمازها، با مشكلاتي روبهروست، اما اين مشكلات نسبت به سال گذشته كاهش يافته است.»
وي افزود: «برنامهريزي لازم از سوي كارشناسان و مسؤولان سازمان حج و زيارت صورت گرفته تا زائران از امكانات تردد درونشهري در مكة مكرّمه استفاده كنند.»
قهرودي گفت: «تعدادي از هتلهاي نزديك به مسجدالحرام اجاره شده كه اين موضوع از ازدحام جمعيت در ايستگاههاي اتوبوس كاسته است.»
ديدار از مركز هيئت پزشكي در منا
روز سهشنبه ( 1 ) در بازديد از مركز پزشكي حج جمهوري اسلامي ايران، از نزديك در جريان خدمترساني به حجاج ايراني قرار گرفت و از بيماران بستري در اين مركز عيادت كرد.
در اين بازديد كه حسن سقايي رييس ستاد مكة مكرمه نيز سرپرست حجاج جمهوري اسلامي ايران را همراهي ميكرد دكتر محمد تقي حليساز، گزارشي در خصوص كيفيت خدمترساني به زائران و فعاليتهاي پزشكي در منا ارائه داد.
آيت الله محمدي ريشهري، در جريان اين بازديد، از بخشهاي پذيرش، اورژانس، بستري، آزمايشگاه كلينيك تخصصي و داروخانة هيئت پزشكي ديدن كرد و با پراهميت خواندن حضور در اين عرصة مهم خدمترساني به حجاج ايراني، براي دستاندركاران حوزة پزشكي حج، سلامتي و توفيقات روزافزون را از خداي متعال مسألت داشت.
ديدار از نمايشگاه محصولات فرهنگي
با تلاش روحانيون و مديران كاروانها در موسم حج، نمايشگاهي از محصولات فرهنگي برگزار شد كه آقاي ريشهري با جمعي از مسؤولان بعثه و سازمان حج روز
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1 . 19/9/87
119 |
يكشنبه ( 1 ) از آن ديدن كردند.
در اين ديدار كه مصطفي خاكسار قهرودي رييس سازمان حج و زيارت نيز وي را همراهي ميكرد، از نزديك در جريان فعاليتهاي فرهنگي كاروانها و چگونگي شكلگيري اين نمايشگاهها قرار گرفت.
آقاي ريشهري در اين ديدار از رييس سازمان حج و زيارت، به منظور انجام هماهنگيهاي لازم و تسهيل در انجام امور فرهنگي و تأمين بودجة مورد نياز و همچنين از اعضاي شوراهاي فرهنگي كاروانها و معاونت آموزش و پژوهش بعثة مقام معظم رهبري، به منظور همكاري در ايجاد نمايشگاههاي فرهنگي در كاروانهاي حجاج ايراني تشكر كرد.
ايشان در اين ديدار گفت: «كارهاي فرهنگي در سال جاري از انسجام بيشتري نسبت به سال گذشته برخوردار است و اين مسأله بايد در سال آتي با همين حجم و با عمق بيشتر ادامه يابد.»
وي در گفتوگويي با خبرنگاران افزود: «با نظرسنجي از زائران، در خصوص ميزان استقبال و مفيد بودن فعاليتها، بايد كارها بر اساس ذائقة روحي و فكري زائران و سطح معلومات آنها انجام گيرد.
نمايندة وليفقيه، انجام كارهاي فرهنگي در كاروانهاي حج را به دليل تنوع مخاطبان و وجود افراد مسن، همچنين آمار قابل توجه افراد بيسواد در كاروانها، كاري دشوار برشمرد و آن را همراه با اجر و پاداش الهي دانست و توصيه كرد: «لازم است با نظر خواهي از زائران اقدامات فرهنگي، با نيازهاي آنان هماهنگ گردد.»
آقاي خاكسار قهرودي نيز در اين ديدار به خبرنگاران گفت: «انجام امور فرهنگي
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1 . 24/9/87 مطابق با 15 ذيحجه.
120 |
را در جهت مهندسي ـ فرهنگي در حوزة كاروانهاي زائران ايراني برشمرد و آن را امري موفق براي تقويت بُعد فرهنگي در كاروانهاي حج دانست.»
در ديدار نمايندة وليفقيه از نمايشگاههاي فرهنگي كاروانهاي حج، اعضاي شوراهاي فرهنگي و زائراني كه مسؤوليت غرفههاي اين نمايشگاه را بر عهده داشتند، در خصوص نوع محصولات فرهنگي موجود در غرفهها، توضيحات خود را به آقاي ريشهري ارائه كردند.
ديدار از آشپزخانههاي مركزي در مكه
در مكة مكرّمه دو آشپزخانة مركزي عهدهدار تأمين پخت غذاي
حجاج ايرانياند. روز چهارشنبه ( 1 ) به منظور بررسي وضعيت عمليات پخت
غذا و تشكر از زحمات كاركنان آشپزخانهها، نمايندة وليفقيه همراه رييس
سازمان حج و گروهي از مسؤولان، از آنها ديدار كرد و از نزديك در
جريان چگونگي فعاليت دستاندركاران پخت و توزيع غذاي زائران ايراني قرار گرفت.
آقاي خاكسار قهرودي توضيحاتي را دربارة جزئيات فعاليتهاي خود ارائه كرد و گفت: «در اين آشپزخانهها علاوه بر نظارت مستقيم كارشناسان مركز بهداشت و آزمايشگاه در هر مرحله، گروه پزشكي جمهوري اسلامي ايران نيز بر سلامت و بهداشتِ دستاندركاران و كيفيت تغذيه نظارت كامل دارند.»
آقاي ريشهري در بازديد از مركز بهداشت، آزمايشگاه، سالن آمادهسازي، گروههاي مختلف پخت، از عوامل دستاندركار در تشكيلات تهيه و توزيع متمركز غذا كه با دقت به انجام وظايف خود مشغول بودند، قدرداني كرد.
1. 27/9 87 مطابق با 18 ذيقعده.
121 |
ديدار از كاروانهاي اندونزيايي
سرپرست حجاج ايراني به منظور آشنايي با نوع خدماترساني به حجاج ساير كشورها در مدينة منوره، صبح روز جمعه ( 1 ) از كاروانهاي اندونزي ديدار كرد. وي كه از سوي رييس سازمان حج و زيارت و رييس بعثة اندونزي در مدينه همراهي ميشد، در فضايي صميمي، با نوع خدماترساني اجرايي و فرهنگي كاروانها و زائران اندونزيايي در موسم حج آشنا شد.
ايشان در اين ديدار، از آشنايي زائران اندونزيايي با انقلاب اسلامي، امام راحل و رهبر معظم انقلاب اسلامي پرسيد و در آخر براي آنان، حجّي مقبول از درگاه خداوند آرزو كرد.
زائران اندونزيايي كه از حضور نمايندة وليفقيه ابراز شادماني ميكردند، به هنگام دعاي آيةالله ريشهري يكصدا آمين گفتند.
نمايندة وليفقيه همچنين با حضور در يك مركز درماني بعثة حج اندونزي، ضمن عيادت از بيماران بستري در اين مركز، با كادر پزشكي و پرستاران گفتوگوكرد و گفت: «كار شما پزشكان و پرستاران كه در خدمت زائران هستيد، در پيشگاه خداوند بسيار ارزشمند است.»
ديدار از كاروانهاي ايراني در مدينه
سرپرست حجاج ايراني و معاونان بعثة رهبري ظهر روز سهشنبه ( 2 ) پس از شركت در نماز جماعت مسجدالنبي9 ميهمان جمعي از زائران ايراني بود و ناهار را در جمع آنان صرف كرد.
1 . 1/9/87 مطابق با 22 ذيقعده.
2 . 5/9/87، مطابق با 26 ذيقعده.
122 |
نمايندة وليفقيه در جريان اين ديدار، با زائران شهرهاي كرمان، تهران، ورامين، خراسان جنوبي و سمنان از نزديك گفتوگو كرد و وضعيت اسكان و تغذيه و برنامههاي فرهنگي كاروان را از آنان جويا شد.
زائران ايراني نيز از تلاش مديران و روحانيون براي ارائة خدمات اجرايي و فرهنگي به زائران قدرداني كردند. در اين ديدار برخي از زائران، مواردي از برخورد مأموران عربستان در بقيع شريف را تشريح كردند و خواستار پيگيري اين موضوع از سوي مسؤولان ايراني شدند.
ايشان پيش از اين نيز با حضور در محل اسكان زائران اهلسنت و تشيع، از خراسان و زاهدان، از نزديك در جريان چگونگي خدمترساني به آنان قرار گرفت.
آقاي ريشهري همچنين با خواهر يكي از شهدا ( 1 ) ديدار كرد و فوت مادر شهيد را به وي تسليت گفت. خواهر شهيد مرتضي موسوي گفت: «مادرم شب گذشته خواب طواف همراه با فرزند شهيدش را ديد و براي ما تعريف كرد و پس از آن دعوت حق را در مكة مكرّمه پذيرفت و به ديار باقي شتافت.»
سرپرست حجاج ايراني ضمن ابراز همدردي با خواهر شهيد، از درگاه خداوند عُلوّ درجات مادر شهيد موسوي را آرزو كرد و گفت: «بر اساس روايات اسلامي هر كس در مكه و در حال طواف، جان به جان آفرين تسليم كند، روز محشر لبيكگويان در پيشگاه الهي حاضر خواهد بود.»
در ادامة ديدار از زائران كشورهاي ديگر، نمايندة وليفقيه و سرپرست حجاج ايراني پيش از ظهر چهارشنبه. ( 1 ) با حضور در كارواني از تركيه در مدينة منوّره از
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ 1 . مرتضي موسوي.
2 . 6/9/ 87 مطابق با 28 ذيقعده.
123 |
نزديك در جريان جزئيات خدمترساني اجرايي و فرهنگي به آنان قرار گرفت.
آقاي ريشهري هنگام ورود به محل استقرار كاروان تركيهاي از سوي معاون بعثة تركيه، مسؤولان كاروان و زائران تركيهاي مورد استقبال قرار گرفت. معاون بعثة تركيه به نمايندة وليفقيه و همراهان وي خير مقدم گفت.
نمايندة وليفقيه در جمع زائران تركيه، در سخناني كوتاه اظهار داشت: «جمهوري اسلامي ايران و تركيه مناسباتي بسيار نزديك و برادرانه دارند و در ايام حج، مسؤولان بعثة دو كشور با هم ديدار و تبادل نظر ميكنند.»
يكي از زائران كاروان تركيه نيز به نمايندگي از سوي ساير زائران گفت: «ايران برادر ماست و ما جمهوري اسلامي ايران را از صميم قلب دوست داريم.»
زائران تركيهاي با ابراز شادماني از ملاقات با نمايندة وليفقيه، از وي براي قبولي زيارات و طاعات خود طلب دعا كردند كه در پاسخ، آيةالله ريشهري از درگاه خداوند براي آنان حجّي مقبول و سعيي مشكور آرزو كرد.
ديدار از كاروانهاي ايراني در مكه
بهمنظور آشنايي از وضعيت اسكان و خدماترساني به زائران ايراني، سرپرست حجاج ايراني، روز دوشنبه ( 1 ) ، به اتفاق رييس سازمان حج و زيارت در محل اسكان بيش از 3200 زائر در قالب 16 كاروان در مكّة مكرمه حاضر شد و ضمن صرف ناهار همراه آنان، با زائران ديدار و گفتوگو كرد.
اين زائران كه از شهرهاي تهران، تبريز، مازندران و شيراز بودند، در گفتوگوهاي خصوصي و عمومي با آقاي محمدي ريشهري، ديدگاههاي خود را در مورد كيفيت و كميّت برنامههاي فرهنگي و اجرايي بيان داشتند.
بيشتر حجاج از ميزان خدمات ارائه شده و كارگزاران اجرايي و فرهنگي
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1 . 11/9/87 مطابق با 2 ذيحجه.
124 |
كاروانها ابراز رضايت داشتند و برخي از حجاج نيز نسبت به كيفيت غذا انتقاد داشتند كه سرپرست حجاج ايراني در پاسخ، با تأييد ضرورت افزايش كيفيت غذا گفت: «پخت غذا به صورت متمركز و زير نظر كارشناسان بهداشت و تغذيه انجام مي شود.»
برخي ديگر از زايران خواستار افزايش ساعات صرف غذا شدند كه سرپرست حجاج ايراني دستورهاي لازم را در اين مورد صادر كرد. آيةالله ريشهري و آقاي قهرودي رييس سازمان حج و زيارت پس از شنيدن نظر حجاج ايراني، دستور پيگيري مشكلات و تأمين رضايت زائران ايراني را صادر كردند.
در جريان اين ديدار يك حاجيه خانم به نمايندة وليفقيه گفت: «براي انجام اعمال واجب حج تمتع اضطراب دارم؛ چه توصيهاي براي حل اين مشكل داريد؟» ايشان پاسخ داد: «ذكر «يا حفيظ يا عليم» و «لاحول و لا قوه الا بالله» را بسيار تكرار كنيد.»
ديدار از كاروان جانبازان
به منظور تجليل از مقام شامخ جانبازان و رسيدگي به امور آنان، نمايندة وليفقيه، عصر جمعه ( 1 ) با حضور در محل اسكان جانبازان انقلاب اسلامي در مكّة مكرمه، از اين عزيزان به عنوان ميهمانان آبرومند خدا قدرداني كرد.
آقاي ريشهري كه از سوي رييس سازمان حج و زيارت همراهي ميشد گفت: «در ميان ميهمانان خدا، آبرومندتر از كساني كه براي خدا و در راه حفظ عزت و استقلال جمهوري اسلامي ايران، به امر وليفقيه به درجة رفيع جانبازي رسيدهاند وجود ندارد. جانبازان غيور بايد قدر اين توفيق را بدانند. جانبازان و خانوادههاي صبور آنان ميهمان كسي هستند كه ميزباني بزرگتر از او وجود ندارد. جانبازان
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1 . 15/9/87 مطابق با 6 ذيحجه.
125 |
عزيز كه به حج مشرف شدهاند، به عنوان بهترين بندگان خدا نزد بهترين ميزبان آمدهاند . قدر خود، اين سرزمين و ميهماني خدا را بدانند.»
نمايندة وليفقيه گفت: «بايد به پيروي از رسول مكرم اسلام6 و ائمة معصومين:، بدانيم از خداوند چه بخواهيم. انسان ميتواند به درجهاي از معرفت و كمال برسد و از خدا و معنويت به قدري بهره ببرد كه هيچ نيازي در اين دنيا نداشته باشد.»
ايشان بهترين بركات و سوغات از سرزمين وحي را معرفت ذات حق تعالي دانست و گفت: «از خداوند بخواهيم در كنار كعبه، چشم زائران به نور جمال وليعصر[ روشن شود. بهترين درس سفر حج براي شما و خانوادههاي شما كه مجاهدت ميكنند، اين است كه انسان عاشق خدا شود.»
وي به شرح برخي از رموز و اسرار محرّمات احرام پرداخت و گفت: «محرمات احرام در واقع نشان ميدهد كه ضيافت خدا ميهماني خاصي است و پيام محرمات احرام به زائران با معرفت اين است كه، تنآسايي با عشق خدا جمع شدني نيست.»
نمايندة وليفقيه با اشاره به روايتي از مولاي متقيان7 گفت: «دلي كه عاشق خداست، دوست دارد براي خدا سختي بكشد. انسانهاي راحتطلب و تنپرور با خدا سروكاري ندارند. شما جانبازان عزيز و خانوادههاي شما در جبهه امتحان دادهايد و اكنون كه به حج مشرف شدهايد، سعي كنيد نورانيت و معنويت حج و عطر محبت خدا و رسول اكرم9 و فاطمة زهرا3 را با خود سوغات ببريد.
سختيهاي اين دنيا تمام ميشود، اما عنايات خداوند به جانبازان و ايثارگران و خانوادة آنان در اين دنيا قابل توصيف نيست.
آيةالله ريشهري پس از پايان سخنان خود، در جمع جانبازان حاضر شد و از نزديك با آنان گفتوگو كرد.
نكتة قابل توجه اين بود كه هيچ يك از جانبازان از شرايط جسمي خود و
126 |
امكانات مادي گله نكردند. آنان ضمن التماس دعا از نمايندة وليفقيه خواستار ابلاغ سلام و دعا به رهبر معظم انقلاب بودند.
ج: جلسات و ديدارهاي داخلي بعثه در مدينة منوره
جلسة كارگزاران بعثه و سازمان
سرپرست حجاج در اولين ساعات ورود خود به عربستان، دوشنبهشب ( 1 ) در نخستين سخنراني خود در مدينة منوره، در جمع علما، روحانيون، مديران و كاركنان بعثة مقام معظم رهبري و سازمان حج سخنراني كرد و گفت: «بايد به اين مسأله معتقد باشيم كه بعثة مقام معظم رهبري، بعثة حضرت وليعصر[ است، پس ميبايد به نحوي رفتاركنيم كه براي ايشان موجب آبرومندي باشيم.»
آقاي ريشهري گفت: «با الهام از نامگذاري سال جاري توسط رهبر معظم انقلاب، شعار حج امسال، نوآوري در خدمترساني فرهنگي و اجرايي به زائران خانة خدا اعلام شد و همه بايد مجدانه بكوشيم تا در جهت تحقق آن، گامهاي عملي برداشته شود. همة دستگاهها و خصوصاً مجموعههايي كه زير نظر مستقيم رهبر معظم انقلاب فعاليت ميكنند، در اين حوزه، از مسؤوليت سنگيني برخوردارند.»
ايشان با اشاره به ضرورت نوآوري در همة ابعاد زندگي گفت: «نوآوري در زندگي فردي، مقدمة تحقّق نوآوري در جامعه است و اگر انسان به اصلاح خود نپردازد، نميتواند در مورد سايرين و جامعه هم مؤثر باشد و از آنجا كه انسان هميشه بر سر دوراهي پيشرفت يا عقبگرد قرار دارد، حتي اگر دو روز او مثل هم باشد، به تعبير روايات، متضرر شده است.
1. 27/8/87 مطابق با 18ذيقعده.
127 |
بايد مراقب باشيم تا تشرفهاي مكرر، اين جريان عظيم معنوي را براي خدمتگزاران حج، عادي جلوه ندهد و در زندگي فردي و كاري، هر روز جلوتر از روز گذشته گام بردارند. بنابراين بايد جهتگيري تلاشها به گونهاي باشد كه عمليات حج سال جاري، در اجرا و برنامهريزيها از سالهاي قبل جلوتر و بهتر باشد.»
وي در پايان ضمن تشكر از سفير جمهوري اسلامي در كشور عربستان و گروههاي پيشپرواز كه زمينههاي برگزاري حج سال جاري را طي روزهاي گذشته فراهم كردهاند گفت: «بايد در كنار برنامهريزي و اهتمامي كه وجود دارد، از خداي متعال استمداد بجوييم تا با عنايتهاي او بتوانيم به مسؤوليتهاي خود به بهترين شكل عمل كنيم.»
جلسة شوراي هماهنگي
به منظور برنامهريزي دقيقتر و هماهنگي بيشتر نيروهاي بعثه و ستاد در عمليات حج امسال، اولين جلسة شوراي هماهنگي در روز سهشنبه ( 1 ) برگزار شد.
نمايندة وليفقيه در ابتداي اين جلسه، با استناد به روايتي از اميرمؤمنان علي7، ياد خدا را جلا دهندة دلها دانست و گفت: «كساني كه در خدمت زائران خانة خدا هستند و تلاش دارند ديگران را به ياد خدا بياورند و آنها را به وظايف فردي، اجتماعي و سياسي آشنا كنند، بايد خود را به مبدأ و معاد نزديك كنند و اهل ذكر باشند، به اين معنا كه اعمال ظاهري همراه با اعمال باطني شود.»
آقاي قاضي عسكر؛ معاون آموزش و پژوهش بعثة مقام معظم رهبري، در اين نشست، گزارشي از فعاليتهاي گروههاي پيشرو بعثه ارائه كرد و گفت: «از همان روزهاي اوليّة حضور زائران طبق برنامه، فعاليتهاي فرهنگي بعثه با برپايي
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1 . 28/8/87 مطابق با 19ذيقعده.
128 |
سخنرانيهاي عمومي آغاز شد و دعاي كميل در اولين شب جمعه برگزار گرديد.
جلسات نيز از همان روزهاي اول شروع شد و نظرسنجيها نشان داد كه اكثر مردم رضايت دارند. قسمتهاي مختلف هم پاسخگويي خوبي به مراجعان داشتند. شوراي استفتا روز اول مستقر شدند.
رفتار سعوديها هم در فرودگاه و بقيع نسبتاً آرام است. تراكم جمعيت و فشار هم مقابل بقيع كمتر شده و رغبت زائران كشورهاي ديگر به بقيع بيشتر شده است.
آقاي سليمي مسؤول روابط عمومي نيز گفت: «گروه روابط عمومي و دبيرخانه هم آمدند و كارها از همان اول راه افتاد. تلاوت نيمساعته قبل از جلسات عمومي انجام و جلسات به خوبي برگزار و فضاسازي تبليغاتي ساختمان بعثه نيز انجام شد.»
آقاي نواب، معاون امور روحانيون نيز گفت: «قسمت امور روحانيون فعال شده و مراجعة آنها به خوبي صورت ميگيرد. چهار جلسه با رابطين داشتهايم و رابطة خوبي بين رابطين و روحانيون برقرار شده. برنامههاي اماكن، پاسخگويي به سؤالات و جلسات نيز از طرف واحد خواهران براي آنها برگزار شده است.»
آقاي اسلاميفر، مدير ارتباطات و اطلاعرساني نيز گفت: «گروه پيشرو از اول، توليد خبر داشتهاند. امسال براي نخستين بار، خبرگزاريهاي مختلف نماينده دارند. نشرية زائر از روز شنبه منتشر شده است.»
ساير مسؤولان بعثه نيز به برخي از فعاليتهاي حوزة كاري خود اشاره كردند.
آقاي مجردي، رئيس ستاد مدينة منوره نيز گزارش فعاليتهاي اجرايي حج را ارائه داد و گفت: «براي نخستين بار، كل اعضاي ستاد مدينه، سه روز پيش از پرواز زائران وارد مدينه شدهاند و مراسم استقبال خوبي با حضور مقامات دولت سعودي از اولين گروه زائران ايراني، در فرودگاه مدينه به عمل آمد.»
آيةالله ريشهري در پايان جلسه به نكات ذيل اشاره كردند:
ـ در بخش اجرايي و فرهنگي رضايت زائران يك اصل است؛
129 |
ـ در سال نوآوري كاري كنيم كه در اين بخش تبديل به عمل شود؛
ـ وظيفة ما كارهاي ارزشي و فرهنگي است نه سياسي؛
ـ براي بازديد از كاروانهاي ايراني، ايرانيان خارج از كشور و چند كاروان خارجي برنامهريزي شود.
گردهمايي مديران كاروانها
نمايندة وليفقيه و سرپرست حجاج ايراني، در آستانة آغاز اعمال حج تمتّع، روز سه شنبه ( 1 ) در جمع مديران كاروانها كه در سالن اجتماعات بعثة مقام معظم رهبري گردآمده بودند، خدمت به حجاج را فرصتي عظيم براي مديران كاروانهاي حج دانست و خواستار تلاش همه جانبه براي خدمت به ميهمانان خدا شد.
آقاي ريشهري با تقدير از تلاشهاي خوب مديريت سازمان حج كه كارها را خيلي روانتر از گذشته كرده است، به روايتي از رسول مكرم اسلام9 اشاره كرد كه در آن از حج به عنوان «جهاد» تعبير شده است.
وي گفت: «اين تعبير نشانگر اهميت مسأله، براي همة حجگزاران و كارگزاران اجرايي و فرهنگي حج است و همه با دعاي حضرت موسي طبق آية شريفة (رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي...} از خداي متعال شرح صدر بخواهند.»
ايشان اظهار داشت: «مديريت اجرايي حج، براي همة مديران كاروانها از مصاديق بارز مديريت بحران است، خصوصاً براي مديراني كه زائران كاروان آنها ناتواناند و يا كهولت سن دارند و يا از تنگناها و شرايط خاص سفر حج اطلاع كافي ندارند.»
وي گفت: «از خداي متعال بخواهيد كه كارهاي دشوار را براي شما آسان بگرداند تا بتوانيد به خوبي، مسؤوليتهاي محوّله را به سرانجام مطلوب برسانيد. كار شما مديران كاروانهاي حج سخت، اما همراه با پاداشي بزرگ است.»
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1 . 28/8/87 مطابق با 19 ذيقعده.
130 |
جلسة هيئت پزشكي
گروه پزشكي جمهوري اسلامي ايران به منظور ارائة گزارش و بهرهمند شدن از رهنمودهاي نمايندة وليفقيه، روز چهارشنبه ( 1 ) در بعثة مقام معظم رهبري حاضر شدند.
در ابتداي اين ديدار، دكتر محمدتقي حليساز، رئيس هيئت پزشكي، گزارشي از فعاليتهاي پزشكي و بهداشتي گروه پزشكي حج و اقدامات انجام شده براي خدمترساني بهتر به زائران حرمين شريفين ارائه داد و گفت: «خوشبختانه در سال جاري تاكنون هيچ مورد فوتي در بين بيماران ايراني وجود نداشته است.»
دكتر حليساز، طرح استقرار پزشك براي هر كاروان را باعث ايجاد احساس امنيت خاطر بين زائران دانست و گفت كه پزشكان كاروان، با هماهنگي پزشكان متخصص گروه پزشكي در خدمت زائران حرمين شريفين هستند.»
آقاي ريشهري با نقل روايتي از پيامبر اكرم گفت: «بر اساس اين روايت هر چه دل بيشتر به ياد خدا باشد، صفات رذيله بيشتر از آن رخت برميبندد.» وي با تشكر از دكتر حليساز و همكارانشان كه به خوبي از عهدة كار برآمدهاند، براي موفقيت گروه پزشكي، در جهت خدمترساني بهتر آرزوي موفقيت كرد.
ايشان كار پزشكي را همچون كار روحانيون توصيف كرد و گفت: «آنها در جهت سلامتي اعمال و روح و روان زائران تلاش ميكنند و پزشكان در جهت سلامت جسم، كه اگر جسم سالم نباشد، روح هم نميتواند كار خود را بهدرستي انجام دهد.
با اين كه پزشكان حضور ندارند، اما از دور به آنها سلام ميرسانم و چند
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1 . 29/8/87 مطابق با 20 ذيقعده.
131 |
روايت ميخوانم كه به آنها برسانيد. انتخاب پزشك كاروان براي منافع مالي نيست و اين افراد عموماً به عشق اين سرزمين ميآيند.
دربارة مسائل اجرايي پزشكي عقيدة من هم اين است كه پزشك يكي از اركان هر كاروان است. امسال هر چه قابل علاج است انجام شود، اما نظر من اين است كه براي سالهاي بعد، اين مشكل حل شود. پزشك مثل روحاني، ضروري است در كاروان حضور داشته باشد.»
نمايندة وليفقيه در پايان مأموريت گروه پزشكي حج، كار آن را بسيار حساس و مهم خواند و به دستاندركاران پزشكي حج توصيه كرد، در كنار انجام دقيق مسؤوليت حرفهاي خود، نسبت به رعايت اخلاق پزشكي توجه ويژه داشته باشند.
آقاي ريشهري تأكيد كرد: «پزشكان گروه پزشكي حج بايد نهايت متانت، نرمش و خوش خلقي را در تعامل با بيماران به عنوان مهمان خانة خدا داشته باشند.»
وي با اشاره به وجود زائران مسن در بين زائران ايراني، از گروه پزشكي خواست كه تمهيدات و امكانات لازم را براي خدماترساني مناسب به زائران مسن فراهم كنند.
سرپرست حجاج ايراني با اشاره به نوسازي و تحوّل تشكيلاتي در سازمان حج و زيارت و بعثة مقام معظم رهبري، ضرورت برنامهريزي پنج ساله در هيئت پزشكي حج با هدف ارتقاي خدمترساني بهتر به بيماران در ايام حج و عمره را مورد تأكيد قرار داد.
ديدار هيئت علمي معاونت بين الملل بعثه
اعضاي هيئت علمي معاونت بينالملل بعثة مقام معظم رهبري روز يكشنبه ( 1 )با سرپرست حجاج ايراني ديدار كردند. حجةالاسلام و المسلمين هادوي، رييس اين
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1. 3/9/87 مطابق با 24 ذيقعده.
132 |
هيئت، در ابتداي جلسه گزارشي از فعاليتهاي هيئت علمي ارائه كرد و گفت: «در مدينه جلسات متعددي داشتيم؛ دو جلسه در صبح و يك جلسه شبها كه كارشناسي است. و شبها نيز ضمن جمعبندي مطالب، كارشناسان با مهمانان ديدار ميكنند.»
آقاي ريشهري پس از شنيدن توضيحات، از تلاشهاي ايشان و اعضاي هيئت علمي تشكر كرد.
ديدار گروه صدا و سيما
در ادامة نشستهاي بخشهاي مختلف بعثه و ستاد، روز دوشنبه ( 1 ) گروه صدا و سيما با سرپرست حجاج ايراني ديدار و گزارشي از عملكرد خود ارائه دادند.
آقاي گروسي، مدير امور حج و زيارت صدا و سيما دربارة توليدات اين سازمان توضيح داد و گفت: «گروههاي مجرّب و متخصص در صدا و سيما براي امور حج و زيارت برنامهريزي و كار ميكنند كه حاصل آن در برنامههايي چون «روضة رضوان، «باران به روايت ديگر». ده مستند نيز دربارة حج توليد شده كه چهار مستند از آنها مربوط به فرهنگ قوميتهاي ايران در مناسك حج است.»
آقاي ريشهري پس از شنيدن گزارش عملكرد صدا و سيما گفت: «موضوع اطلاعرساني و توليد برنامههاي فرهنگي در جهت آشنايي هر چه بيشتر مردم كار فوقالعاده حساس، ظريف و مهمي است.»
وي با توجه به سخنان مقام معظم رهبري نسبت به فرصتهاي حج گفت: «كارگزاران حج موظفند در هر سه زمينه تلاش كنند تا از اين فرصت بهرهبرداري شود. يك مسؤوليت در اين زمينه متوجة كارگزاران حج است و يك مسؤوليت نيز متوجة رسانهها و رسانة ملي است.
كارگزاران حج بايد برنامهريزي كنند كه از اين سه فرصت به نفع زائران و امت و
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1 . 4/9/87، مطابق با 25 ذيقعده.
133 |
نظام اسلامي نهايت برنامهريزي شود، اما چگونه ميتوان توليدهايي را كه صورت ميگيرد به ثمر رساند. اينجاست كه پاي رسانهها به ميان كشيده ميشود و خصوصاً درباره بهرهگيري امت اسلامي و نظام اسلام، كار رسانه ملي فوقالعاده مهم و قابل توجه است كه از اين توشهها هم فرد، هم امت و هم نظام استفاده كنند.
بنابراين ارزش دارد جمعي در طول سال، در دفتر حج از هنرمندان و اهلفكر و انديشه و برنامهسازان و برنامهريزان فكر كنند كه در فرصت حج، براي امت اسلامي و نظام اسلامي برنامهريزي كنند و اين كار مهمي است.
ساختن محتوا عموماً به عهدة بعثة مقام معظم رهبري و برنامهريزي براي تبديل كردن اين محتوا به فرصت و برنامه، وظيفة رسانة ملي است، كه نياز به كار جمعي، ادامهدار و ژرف دارد.»
وي دربارة تفاوت گزارشهاي مربوط به مناسك حج با ساير گزارشها توضيح داد: «گزارشهاي مربوط به حج عمدتاً كيفي است و افرادي كه براي اين كار انتخاب ميشوند، بايد آموزشهاي تخصصي ديده باشند تا نتيجة كار بهتر شود.»
نمايندة وليفقيه به اثرات حج در روحية كساني كه در صدا و سيما براي حج كار ميكنند اشاره كرد و گفت: «بايد يك جريان هميشگي در طول سال براي تقويت بنية معنوي در صداوسيما وجود داشته باشد، تا افرادي كه در اين سازمان كار ميكنند، به عمره و حج بيايند و با اين نورانيت مأنوس باشند و آن را به ساير كاركنان صدا و سيما منتقل كنند.
ايشان با تقدير از تلاش گروه صدا و سيما گفت: «ما از آقاي ضرغامي تشكر ميكنيم، همچنين ياد ميكنيم از مرحوم آقاي هنردوست ـ رضوان الله تعالي عليه ـ و همه كساني كه زحمت ميكشند. اما همچنان در همة عرصهها بايد تلاشها بيشتر شود. صداوسيما هم بايد در اين باره تلاش مستمر داشته باشد.»
در پايان، نمايندة وليفقيه خطاب به حاضران مطالب ذيل را مطرح كرد:
134 |
«1. در كار ما مشكلاتي وجود دارد كه سالهاست با آنها دست و پنجه نرم ميكنيم، اما بايد ديد چگونه ميشود با وجودِ اين تنگناها از فرصتها استفاده كنيم، بهويژه كه امسال شعار ما نوآوري و شكوفايي است و صداوسيما هم در اين باره بايد كارهاي گستردهتر و عميقتري انجام دهد.
2. گزارش حج با ساير گزارشها متفاوت است؛ زيرا آنها گزارش كميّت است و گزارش از حج، كيفي است. حال دستوري كه در اين سرزمين است، نيازمند توانايي و آموزشهاي خاصي است تا بتواند اين كار را انجام دهند.
3. از اين فرصت بايد براي تقويت جنبة كساني كه در اين رسانة ملي خدمت ميكنند استفاده شود و هر چه كادر صداوسيما بيشتر از اين فضا و نورانيت آن استفاده كنند، در كار آنها مؤثر است و هر چه هنرمندان از نورانيت و مقبوليت بيشتري برخوردار باشند، طبعاً در همة كارها و برنامه ايشان در صداوسيما كه در زمينههاي مختلف خصوصاً براي جوانها ارائه ميكنند تأثير ميگذارند و اين نورانيت، بينش جديدي به آنها ميدهد. ( يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ يَجْعَلْ لَكُمْ فُرْقاناً). ( 1 )
بنابراين اگر بخواهيم از نورانيت و معنويت اين سرزمين بهره بگيريم، بايد تلاش كنيم حركات ظاهري حج همراه با معنا باشد، زيرا اعمال حج يك سلسله حركات ظاهري است و يك سري معاني و باطن، كه اين باطن، توجه به ذكر حضرت حق است.
در روايات است كه فلسفة سعي صفا و مروه، رمي و... ذكر خداست؛ ازاينرو اگر انسان مدتي عبادت را ترك كند، قلب او قسي ميشود و انواع گرفتاريها در زندگي انسان پيدا ميشود.بنابراين هر چه عميقتر به اسرار حج بينديشيم، آثار بيشتري در ما خواهد داشت. اميدوارم امسال نيز بيش از پارسال خدمات داشته باشيم.»
وي با اشاره به توليد حج اقوام استانهاي خراسان، فارس، يزد و هرمزگان گفت: «علاوه بر مستندسازي براي اين استانها، سايت لبيك به هشت زبان در اختيار مخاطباني از سراسر جهان قرار دارد.»
1 . انفال: 29
135 |