بخش 6

برنامه‌های ایام تشریق مراسم برائت از مشرکان برائت از مشرکان از دیدگاه حضرت امام خمینی دیدگاه سرپرست حجاج ایرانی آمادگی برای برگزاری مراسم برائت آغاز مراسم برائت از مشرکان مشروح پیام رهبر معظم انقلاب اظهارات مولوی اسحاق مدنی حاشیه‌های مراسم برائت از مشرکان ترجمه پیام رهبر معظم انقلاب انعکاس خبری مراسم برائت از مشرکان برگزاری مراسم دعای عرفه یادمان خادمان ضیوف‌الرحمان بازگشت سرپرست حجاج ایرانی به میهن اسلامی جانشین سرپرست حجاج در مدینه الف: ملاقات‌ها دیدار با جمعی از پزشکان اندونزی دیدار با جمعی از دانشجویان پاکستانی دیدار با حجاج کشور سوریه دیدار با علمای افغانستان دیدار با جمعی از حجاج ترکیه ب: بازدیدها و نشست‌ها دیدار از مرکز درمانی دیدار با رابطین روحانیون دیدار با اعضای ستاد مدینه

برنامه­هاي ايام تشريق


مراسم برائت از مشركان
برائت از مشركان از ديدگاه حضرت امام خميني
از منظر امام خميني1 حج داراي ظرفيت بالايي براي بيداري مسلمانان و شناخت مشكلات جهان اسلام و چاره‌جويي براي رفع آن‌هاست. چنانچه فرموده‌اند:
از ملزومات حج ابراهيمي و محمدي9 فرياد برائت از مشركان است كه بدون آن، حج معنا و مفهوم واقعي خود را از دست مي‌دهد.

همواره از طرف حضرت امام خميني1 بر آن تأكيد شده است، چنانچه فرموده‌اند:

مسلم است كه حج بي‌روح و بي‌تحرك و قيام، حج بي‌برائت، حج بي‌وحدت، حجي كه از آن هدم كفر و شرك بر نيايد، حج نيست. ( 1 )

 همچنين فرموده‌اند:

امروز فرياد برائت ما از مشركان و كافران، فرياد از ستم ستمگران و فرياد امتي است كه جانشان از تجاوزات شرق و غرب و در رأس آن آمريكا و اذناب آن به لب رسيده است و خانه و وطن و سرمايه‌شان به غارت رفته است. فرياد برائت ما فرياد ملت مظلوم و ستم‌كشيدة افغانستان است و... فرياد برائت ما فرياد مردم مسلمان آفريقاست... فرياد برائت ما فرياد ملت لبنان و فلسطين و همة ملت‌ها و كشورهاي ديگر است. ( 2 )

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. صحيفه امام، ج 21، ص 78
2. همان، ج 20، ص 317


164


از منظر امام، برائت مي‌تواند انرژي متراكم جهان اسلام را آزاد نموده، در راه مبارزه با استكبار جهاني به كار گيرد. چنانچه فرموده‌اند: ما با اعلام برائت از مشركان تصميم بر آزادي انرژي متراكم جهان اسلام داشته و داريم و به ياري خداوند بزرگ و با دست فرزندان قرآن، روزي اين كار بزرگ صورت خواهد گرفت. ( 1 )
حضرت امام، اعلان برائت را تجديد ميثاق مبارزان و تمرين سازمان‌دهي مجاهدان براي ادامة نبرد با كفر و شرك دانسته و فرموده‌اند: به هر حال اعلان برائت در حج، تجديد ميثاق مبارزه و تمرين تشكل مجاهدان براي ادامة نبرد با كفر و شرك و بت‌پرستي‌هاست و به شعار هم خلاصه نمي‌شود كه سرآغاز علني ساختن منشور مبارزه و سازماندهي جنود خداي تعالي در برابر جنود ابليس و ابليس‌صفتان است...». ( 2 )


ديدگاه سرپرست حجاج ايراني
نمايندة ولي‌فقيه و سرپرست حجاج ايراني در همايش اهل‌بيت كه در بعثة مقام معظم رهبري برگزار شد، گفت:‌ «به تعبير حضرت امام1 و رهبر انقلاب اسلامي، حج بي‌روح، بي‌قيام و ‌بي‌برائت، حج نيست و مسلمانان بايد چنين حجي را در جوامع اسلامي ترويج كنند.
‌يكي از ويژگي‌هاي امت اسلامي عزت و اقتدار است و تا زماني كه مسلمانان در سراسر جهان فاقد اقتدار باشند، نمي‌توانند هيبت و عظمت خود را به رخ دشمنان اسلام بكشند.»

در اين مراسم، نمايندة ولي‌فقيه در امور حج و زيارت ـ آية‌الله محمد محمدي ري‌شهري ـ از اين مراسم به‌عنوان ركني از حج ياد كرد و براي قبولي اعمال زائران شركت‌كننده در اين مراسم، به درگاه احديت دعا كرد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. همان، ج 21، ص 80
2. صحيفه امام، ج 20، ص 316


165


آمادگي براي برگزاري مراسم برائت
با توجه به فرارسيدن ايام تشريق و برنامه­هاي ويژة بعثة مقام معظم رهبري در
اين ايام، آقاي آخوندزاده با اشاره به اقدامات معاونت اجرايي براي اين ايام
گفت: «به منظور برگزاري هر چه باشكوه‌تر مراسم برائت از مشركان تمهيدات لازم فراهم شده و با برگزاري شش جلسة اختصاصي با عوامل اجرايي و دست‌اندركاران اين مراسم و بازديد از محل نصب چادرها در عرفات، سعي در رفع مشكلات سال گذشته شده است.»
آخوندزاده در عين حال از مديران كاروان‌ها خواست كه زائران را زودتر از وقت به طرف مكان برگزاري مراسم هدايت نكنند و از آوردن زائران مسن و بيمار كه تحمل حضور در مراسم را ندارند، اجتناب كنند.
معاون اجرايي بعثة مقام معظم رهبري خاطر نشان كرد: «از هر كاروان، يك نيروي با تجربه براي انتظامات اين مراسم به كار گرفته مي‌شود و از زائران درخواست مي‌شود تا پايان مراسم با اين عزيزان همكاري كنند.»


آغاز مراسم برائت از مشركان
مراسم برائت از مشركان از ساعت 30/8 صبح روز عرفه با حضور گستردة زائران بيت‌الله الحرام آغاز شد و پس از تلاوت آياتي از سورة توبه و سردادن شعارهاي برائت؛ پيام ولي امر مسلمين، حضرت آية‌الله خامنه‌اي ـ مدّظلّه العالي ـ توسط آية‌الله ري‌شهري قرائت گرديد.



166


مشروح پيام رهبر معظم انقلاب
بسم الله الرحمن الرحيم

 

سرزمين وحي، بار ديگر انبوه مؤمنان را در ضيافت سالانة‌ خود گردآورده است. جان‌هاي مشتاق از سراسر جهان اكنون در زادگاه اسلام و قرآن، به مناسكي سرگرم‌اند كه تدبر در ‌آن، نمايي از درس جاودانة اسلام و قرآن به بشريت را نشان مي‌دهد و خود، گام‌هاي نمادين براي پياده كردن و به كار بستن آن است.
هدف از اين درس بزرگ، رستگاري و سرافرازي ابدي انسان و راه آن، تربيت انسان صالح و تشكيل جامعة صالح است؛ انساني كه در دل و در عمل، خداي يگانه را بپرستد و خويشتن را از شرك و آلودگي‌هاي اخلاقي و هوس‌هاي انحرافي پاك كند و جامعه‌اي كه در ساخت آن، عدالت و آزادگي و ايمان و نشاط و همة نشانه‌هاي زندگي و پيشرفت به كار رود.
در فريضة حج، عناصر اصلي براي اين تربيت فردي و اجتماعي گنجانيده شده است. از لحظة احرام و بيرون آمدن از تشخصات فردي و ترك بسياري از لذت‌ها و خواهش‌هاي نفساني، تا طواف بر گرد نماد توحيد و نماز در جايگاه ابراهيم بت‌شكن و فداكار، و از حركت شتابان ميان دو كوه، تا آرام گرفتن در عرصة عرفات در ميان خيل عظيم موحدان از هر رنگ و نژاد، و تا گذراندن شبي با ذكر و نياز در مشعرالحرام و انس جداگانة هر دل با خدا در عين حضور در ميان آن جمع متراكم، و سپس حضور در منا و سنگ‌باران نمادهاي شيطاني و آنگاه تجسم پر معناي قرباني كردن و اطعام مستمندان و رهگذران، همه و همه آموزش و تمرين و يادآوري است.

در اين مجموعة‌ كامل، از سويي اخلاص و صفا و دل‌بريدن از سرگرمي‌هاي مادي و از سويي، سعي و تلاش و پايداري؛ از سويي انس و خلوت با خدا و از سويي وحدت و يك‌دلي و هم‌رنگي با خلق؛ از سويي پرداختن به آراستگي دل و جان و از سويي دل‌سپردن به انسجام پيكرة عظيم امت مسلمان؛ از سويي خشوع در پيشگاه حق و از سويي صلابت در برابر باطل؛ و خلاصه از سويي پر كشيدن در هواي آخرت و از سويي عزم راسخ براي آراستن دنيا، درهم‌تنيده و يك‌پارچه

 


167


آموزش داده و تمرين مي‌شود: (وَ مِنْهُمْ مَنْ يقُولُ رَبَّنا آتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَ فِي الآْخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّارِ). ( 1 )
و بدين‌گونه است كه كعبة شريف و مناسك حج، ماية قوام و قيام جوامع بشري و انباشته از سود و بهره براي انسان‌هاست: (جَعَلَ اللَّهُ الْكَعْبَةَ الْبَيتَ الْحَرامَ قِياماً لِلنَّاس‏ وليشْهَدُوا مَنافِعَ لَهُمْ وَ يذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيامٍ مَعْلُوماتٍ‏). ( 2 )
مسلمانان از هر كشور و هر نژاد، امروز بيش از هميشه بايد اين فريضة بزرگ را قدر بدانند و از آن بهره‌ گيرند؛ زيرا افق در پيش چشم امت اسلامي امروز از هميشه روشن‌تر و اميد براي رسيدن به هدف‌هايي كه اسلام براي فرد و جامعة مسلمان ترسيم كرده، از هميشه بيشتر است. اگر امت اسلامي در دو قرن گذشته دچار فروپاشي و هزيمت در برابر تمدن مادي غرب و مكتب‌هاي الحادي از هر دو نوع چپ و راست آن بود، اكنون در قرن پانزدهم هجري، اين مكاتب سياسي و اقتصادي غرب‌اند كه پاي در گِل و دچار ضعف و فروپاشي و هزيمت‌اند و اسلام با بيداري مسلمانان و بازيافت هويت خويش و با مطرح شدن انديشة توحيدي و منطق عدالت و معنويت، دور تازه‌اي از شكوفايي و عزت خويش را آغاز كرده است.

كساني كه در گذشته‌اي نه چندان دور آية يأس مي‌خواندند و نه تنها اسلام و مسلمين، بلكه اساس معنويت و دين‌داري را در برابر هجوم تمدن غرب، از دست‌رفته مي‌پنداشتند، امروز سر بر افراشتن اسلام و تجديد حيات قرآن و اسلام و متقابلاً ضعف و زوال تدريجي آن مهاجمان را به چشم مي‌بينند. و با زبان و دل،

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. بقره: 201
2. مائده: 97


168


تصديق مي‌كنند.
من با اطمينان كامل مي‌گويم كه اين هنوز آغاز كار است و تحقق كامل وعدة الهي؛ يعني پيروزي حق بر باطل و بازسازي امت قرآن و تمدن نوين اسلامي در راه است: (وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَيسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الأَْرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَ لَيمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضي‏ لَهُمْ وَ لَيبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْناً يعْبُدُونَنِي لا يشْرِكُونَ بِي شَيئاً وَ مَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذلِكَ فَأُولئِكَ هُمُ الْفاسِقُونَ). ( 1 )
نشانة اين وعدة تخلف‌ناپذير در اولين و مهم‌ترين مرحله، پيروزي انقلاب اسلامي در ايران و بناي بلندآوزة نظام اسلامي بود كه ايران را به پايگاه مستحكمي براي انديشة حاكميت و تمدن اسلامي تبديل كرد. سر بر آوردن اين پديدة معجزه‌‌آسا، درست در اوج هياهوي مادي‌گري و اسلام‌ستيزي چپ و راست فكري و سياسي و آنگاه مقاومت و استحكام آن در برابر ضربات سياسي، نظامي، اقتصادي و تبليغاتي كه از همه سو نواخته مي‌شد، در دنياي اسلام اميدي تازه برانگيخت و شوري در دل‌ها پديد آورد.

هر چه زمان گذشته، اين استحكام ـ به حول و قوة الهي ـ بيشتر و آن اميد ريشه‌دارتر شده است. در طول سه دهه‌اي كه بر اين ماجرا مي‌گذرد، خاورميانه و كشورهاي مسلمان آسيا و افريقا، صحنة اين هماوردي پيروزمندانه است. فلسطين و انتفاضة اسلامي و قيام دولت فلسطيني و مسلمان، لبنان و پيروزي تاريخي حزب‌الله و مقاومت اسلامي بر رژيم مستكبر و خون‌خوار صهيونيست؛ عراق و تشكيل دولت

 

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. نور: 55


169


مسلمان و مردمي بر ويرانه‌هاي رژيم ملحد و ديكتاتور صدام؛ افغانستان و هزيمت خفت‌بار اشغالگران كمونيست و رژيم دست‌نشاندة آن؛ شكست و ناكامي همة طرح‌هاي استكباري آمريكا براي سيطره بر خاورميانه؛ گرفتاري و آشفتگي علاج‌ناپذير در درون رژيم غاصب صهيونيست؛ فراگير شدن موج اسلام‌خواهي در بيشتر يا همة كشورهاي منطقه و به‌ويژه در ميان جوانان و روشن‌فكران؛ پيشرفت شگفت‌آور علمي و فناوري در ايران اسلامي به رغم تحريم و محاصرة اقتصادي؛ شكست جنگ‌افروزان در آمريكا در عرصة سياسي و اقتصادي؛ احساس هويت و تشخص در اقليت‌هاي مسلمان در بيشتر كشورهاي غربي؛ همه و همه نشانه‌هاي آشكار پيروزي و پيش‌روي اسلام در هماوردي با دشمنان در اين قرن؛ يعني قرن پانزدهم هجري است.
برادران و خواهران! اين پيروزي‌ها يك‌سره محصول جهاد و اخلاص است. آنگاه كه صداي خدا از حلقوم بندگان خدا به گوش رسيد؛ آنگاه كه همت و نيروي مجاهدان راه حق به ميدان آمد؛ و آنگاه كه مسلمان به عهد و قرار خود با خدا عمل كرد، خداي عليّ قدير نيز وعدة خود را محقق ساخت و مسير تاريخ عوض شد: (أَوْفُوا بِعَهْدِي أُوفِ بِعَهْدِكُم) ( 1 ) ، (إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ ينْصُرْكُمْ وَ يثَبِّتْ أَقْدامَكُمْ) ( 2 ) ، (وَ لَينْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ ينْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِي عَزِيز) ( 3 ) ، (إِنَّا لَنَنْصُرُ رُسُلَنا وَ الَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ يوْمَ يقُومُ الأَْشْهادُ) ( 4 ) .

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. بقره: 40
2. محمد: 7
3. حج: 40
4.غافر: 51


170


اين هنوز آغاز راه است. ملت‌هاي مسلمان هنوز گردنه‌هاي دشواري بر سر راه دارند. عبور از اين گردنه‌ها نيز جز با ايمان و اخلاص، جز با اميد و جهاد، جز با بصيرت و صبر، ميسر نخواهد گشت. با يأس و منفي‌بافي، با بي‌تفاوتي و بي‌همتي، با بي‌صبري و شتاب‌زدگي، با بدگماني به صدق وعدة‌ الهي، اين راه طي نخواهد شد.
دشمن زخم‌خورده، همة توان خود را به ميدان آورده و خواهد آورد. بايد هوشيار و خردمند و شجاع و فرصت‌شناس بود؛ در اين صورت همة تلاش دشمن ناكام خواهد ماند. در اين سي‌سال هم دشمن؛ يعني عمدتاً آمريكا و صهيونيسم با همة تواني كه مي‌توانستند به كار برند در ميدان بودند، ولي ناكام ماندند. آينده هم نيز چنين خواهد بود. ان‌شاءالله.
شدت عمل دشمن، غالباً نشانة ضعف و بي‌تدبيري اوست. به صحنة فلسطين و به‌ويژه غزه بنگريد؛ حركات بي‌رحمانه و دژخيمانة دشمن در غزه كه نظير آن در تاريخ ظلم‌هاي بشري كمتر ديده شده است، نشانة ضعف او در فائق آمدن بر ارادة‌ مستحكم آن مردان و زنان و جوانان و كودكاني است كه با دست خالي،‌ در برابر رژيم غاصب و پشتيبانش؛ يعني ابرقدرت آمريكا ايستاده و خواستة آن‌ها را كه روي‌گرداني از دولت حماس است، زير پاي خود افكنده‌اند. درود خدا بر آن ملت مقاوم و بزرگ. مردم غزه و حكومت حماس اين آيات جاودانة قرآن را معني كردند:

(وَ لَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَي‏ءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الأَْمْوالِ وَ الأَْنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرِينَ * الَّذِينَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيهِ راجِعُونَ * أُولئِكَ عَلَيهِمْ صَلَواتٌ مِنْ رَبِّهِمْ



171


وَ رَحْمَةٌ وَ أُولئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ) ( 1 ) و (لَتُبْلَوُنَّ فِي أَمْوالِكُمْ وَ أَنْفُسِكُمْ وَ لَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتابَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَ مِنَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا أَذي كَثِيراً وَ إِنْ تَصْبِرُوا وَ تَتَّقُوا فَإِنَّ ذلِكَ مِنْ عَزْمِ الأُْمُور) ( 2 ) .
پيروز نهايي در اين كارزار حق و باطل، جز حق نيست و اين ملت مظلوم و صبور فلسطين است كه سرانجام بر دشمن پيروز خواهد شد (وَ كانَ اللَّهُ قَوِيا عَزِيزاً) ( 3 ) همين امروز هم علاوه‌ بر ناكامي در شكستن مقاومت فلسطينيان، در عرصة سياسي با دروغ درآمدن داعيه‌هاي آزادي‌طلبي و دموكراسي‌خواهي و شعار حقوق‌ بشر، شكست سختي بر آبروي رژيم آمريكا و بيشتر رژيم‌هاي اروپايي وارد آمده است كه به اين زودي قابل جبران نخواهد بود. رژيم بي‌آبروي صهيونيستي از هميشه روسياه‌تر و برخي رژيم‌هاي عربي نيز در اين امتحان عجيب، بازندة تتمة آبروي نداشتة‌ خوداند. (وَ سَيعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَي مُنْقَلَبٍ ينْقَلِبُونَ) ( 4 ) .
والسلام علي عبادالله الصالحين
سيدعلي حسيني خامنه‌اي
4 ذي‌حجةالحرام 1429
13 آذر 1387


اظهارات مولوي اسحاق مدني

مشاور رييس جمهور در امور اهل‌سنت پس از برگزاري مراسم برائت و شنيدن

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. بقره: 155-157
2. آل عمران: 186
3. احزاب: 25
4. شعراء: 227


172


پيام مقام معظم رهبري گفت: «پيام مقام معظم رهبري به كنگرة حج، علاوه بر آن‌كه به اصول و منافع كلي امت اسلامي براي عامة مسلمانان اشاره داشت، حاكي از آيندة اميدواركنندة اسلام بود.»
مولوي اسحاق مدني با اشاره به پيام رهبر فرزانة انقلاب به كنگرة عظيم حج امسال گفت: «فرازي از پيام مقام معظم رهبري كه حاكي از خبر خوش از آيندة اسلام است، صرف يك آرزو نيست، بلكه بسيار مدلل بوده و به مثابة چراغ راه آينده است. رويدادهاي امروز جهان به وضوح نشان مي‌دهد كه حركت مستكبران با وجود همة تلاش‌هاي تبليغاتي و سياسي رو به افول است و پيش‌بيني پيروزي مستضعفان و امت اسلامي به سمت تحقق مي‌رود و نشانه‌هاي آن در اعتراف رژيم اشغال‌گر قدس است كه آرزوي تصرف نيل تا فرات را عملاً دست نيافتني اعلام كرده و از طرفي، بحران اقتصادي آمريكا غيرقابل مهار شده است. پيام رهبري با استناد به اين چالش‌هاي استكبار جهاني مطرح شده و اميدواريم مجد و عظمت اسلام، همان‌گونه كه ايشان پيش‌بيني كردند تحقق پيدا كند».
مولوي اسحاق مدني، وظايف امت اسلام را حفظ وحدت كلمه دانست و گفت: «زمينة تحقّق كامل وحدت با محوريت جمهوري اسلامي ايران ايجاد شده و مدتي قبل در جلسة مجمع‌التقريب كشورهاي اسلامي، منشور وحدت كه به امضاي عدة زيادي از علماي برجسته تشيع و تسنن رسيد، منتشر شد.
اين اقدام ارزنده از نكات برجسته و قابل توجه در ايجاد وحدت در
جامعة اسلامي است. به همين دليل استكبار جهاني كه از تفرقة مسلمانان سود
مي‌برد و چنين اقدامي را برنمي‌تابد، به انحاي مختلف، سعي در ايجاد فشار و دشمني با نظام اسلامي دارد.»

مشاور رييس جمهور در امور اهل‌سنت افزود: «انتظار مي‌رود ملت‌ها و دولت‌هاي


173


اسلامي نيز احساس مسؤوليت كنند و در راستاي اقدامات جمهوري اسلامي قدم‌هاي بيشتري بردارند. البته زمينه‌هايي در برخي كشورهاي اسلامي ديده مي‌شود و معنايش آن است كه روش جمهوري اسلامي ايران را پذيرفته‌اند، ولي بايد تلاش‌هاي بيشتري در اين راستا انجام بدهند.»


حاشيه‌هاي مراسم برائت از مشركان
انبوهي از زائران ايراني كه از ساعات اولية صبح يكشنبه ( 1 ) در بعثة مقام معظم رهبري و خيابان‌هاي اطراف آن حاضر شده بودند، با نظم و شكوهي خاص، قبل و بعد از قرائت پيام مهم رهبر فرزانة انقلاب، فرياد «مرگ بر آمريكا» و «مرگ بر اسرائيل» را در سرتاسر عرفات طنين‌انداز و موجي از حماسه و شادي را در دل مسلمانان جهان، به‌ويژه ملت‌هاي مظلوم ايجاد كردند.
اكنون برخي از حواشي مراسم برائت از مشركان را مرور مي­كنيم.
* زائران ايراني در صحراي عرفات، در حالي‌كه دو بال سپيد پرواز را بر تن داشتند، از ابتداي صبح روز يكشنبه ـ روز عرفه به تقويم عربستان ـ در قالب كاروان‌هاي منظم به سوي چادرهاي بعثة مقام معظم رهبري كه با بالني فراز شده بر آسمان عرفات و منقش به پرچم جمهوري اسلامي ايران از ساير چادرها متمايز شده بود، حركت مي­كردند.
* زائران در حالي‌كه صدها پرچم كوچك و بزرگ «مرگ بر اسرائيل»، «مرگ بر آمريكا» و «يا ايها المسلمون اتحدو اتحدو» در رنگ‌ها و زبان‌هاي مختلف در دست داشتند، وارد چادرهاي بعثة مقام معظم رهبري شدند و در جايگاه‌هاي خود قرار مي­گرفتند.

* در بين زائران شركت‌كننده در مراسم برائت از مشركان، حضور جانبازان

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 19/9/87 مطابق با 8 ذي‌حجه.


174


انقلاب، شكوه خاصي به مراسم برائت داده بود.
* در ميان زائران شركت‌كننده در مراسم، برخي از زائران خارجي كه در صحراي عرفات حضور داشتند نيز مشاهده مي‌شدند، از جمله برخي از زائران لبناني كه با چشماني اشكبار و مشتاق در بعثة مقام معظم رهبري حاضر مي­شدند.
* ده‌ها بلندگو مراسم برائت از مشركان را در محوطة صحراي عرفات پخش مي‌كرد و زائران از طريق آن‌ها، پيام مقام معظم رهبري را گوش مي­كردند و برنامه­ها را دنبال مي‌نمودند.
* خيابان‌هاي اطراف بعثة مقام معظم رهبري در عرفات نيز شاهد حضور با شكوه و منظم زائران بيت‌الله الحرام بود كه براي شركت در مراسم برائت از مشركان حاضر شده بودند و فريادهاي «مرگ بر اسرائيل» و «مرگ بر آمريكا» سر مي‌دادند.
* در هنگام قرائت پيام مقام معظم رهبري توسط سرپرست زائران ايراني، جمعيت شركت‌كننده در مراسم، چندين بار با فرياد تكبير، به تأييد فرازهايي از پيام معظم‌له را پر ­داختند.
* زنان ايراني نيز در حالي‌كه چادرهاي سفيد احرام به تن داشتند، به طور گسترده و با در دست داشتن پرچم‌هاي كوچك «مرگ بر اسراييل» و «مرگ بر آمريكا» در اين مراسم شركت كرده بودند.
* پيام مقام معظم رهبري به يازده زبان مختلف ترجمه و تكثير شد. اين پيام مهم براي جهان اسلام به زبان‌هاي گوناگون در پايگاه اطلاع‌رساني حج منتشرگرديد.
 رسانه‌هاي همگاني خارجي نيز از دريافت‌كنندگان پيام مقام معظم رهبري بودند.
* برنامة برائت از مشركان زائران ايراني به طور مستقيم از شبكه‌هاي مختلف تلويزيوني داخلي و خارجي ايران، از جمله شبكة يك و شبكة خبر و شبكة اينترنتي تلويزيوني «لبيك» و شبكة الكوثر، براي مخاطبان پخش مي­شد.

* زائران ايراني و خارجي شركت‌كننده در مراسم با ده‌ها دستگاه دوربين


175


عكاسي و فيلم‌برداري از صحنه‌هاي زيباي اين مراسم عكس و فيلم تهيه كردند.
* نمايندة ولي‌فقيه و سرپرست زائران ايراني پيش از قرائت پيام رهبر معظم انقلاب، از استقبال گستردة حجاج بيت‌الله الحرام در مراسم برائت از مشركان تشكر كرد.
* در مراسم برائت از مشركان، اعضاي بعثة مراجع تقليد، شخصيت‌هايي از بعثة كشورهاي خارجي، قائم مقام وزير خارجه، رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، رييس سازمان حج و زيارت و سفير جمهوري اسلامي ايران در عربستان نيز شركت داشتند.
* جايگاه برگزاري مراسم به شكل باشكوهي از شب قبل توسط نيروهاي اجرايي بعثة مقام معظم رهبري، زير صدها چادر نصب شده در صحراي عرفات آماده شده بود.
* در اين مراسم جمعي از زائران كشورهاي اسلامي نيز در كنار زائران ايراني شركت داشتند.
* زائران خارجي بيت‌الله الحرام، پيام حج رهبر معظم انقلاب اسلامي را براي جهان اسلام بسيار مهم و راهگشا مي­دانستند و تأكيد مي­كردند عمل به توصيه‌هاي آيةالله خامنه‌اي براي مقابله با اختلاف‌افكنان و هم‌بستگي بيشتر مسلمانان، كليد حل مشكلات كنوني جهان اسلام است.
* زائران ايراني شركت‌كننده در مراسم برائت از مشركان، در پايان مراسم با قرائت قطعنامه‌اي، بار ديگر بر حمايت از ملت‌هاي مظلوم و مسلمان عالم، به‌ويژه مسلمانان فلسطين و بر استقامت ملت‌هاي مسلمان تا حصول پيروزي نهايي تأكيد كردند.


176


ترجمه پيام رهبر معظم انقلاب

پيام مقام معظم رهبري به كنگره عظيم حج، توسط بعثه به يازده زبان زندة دنيا ترجمه شد. اين زبان‌ها عبارتند از: عربي، فرانسه، روسي، تركي، هوسايي، اردو، سواحلي، بنگالي و مالايي و... گفتني است كه زائران كشورهاي گوناگون با مراجعه به بعثة مقام معظم رهبري پيام معظم له را دريافت مي‌كنند.
به همت رايزني فرهنگي ايران در مادريد، پيام مقام معظم رهبري به كنگرة عظيم حج، در ماهنامة سياسي ـ فرهنگي مانسر به دو زبان انگليسي و اسپانيولي نيز چاپ و منتشر شد.


انعكاس خبري مراسم برائت از مشركان
روز دوشنبه ( 1 ) مراسم برائت از مشركان در رسانه­هاي مختلف، اعم از خبرگزاري­ها و مطبوعات انعكاس گسترده­اي داشت. سامانه‌هاي خبري فارسي‌زبان به صورتي گسترده، مراسم پرشور برائت از مشركان زائران بيت الله الحرام را كه در روز عرفه در سرزمين وحي صورت گرفت، به عنوان ركن و فلسفة اساسي حج مورد توجه قرار دادند و به پوشش خبري آن پرداختند.
اغلب سامانه‌ها در كنار گزارش و يا گزارش‌هاي خود از اين مراسم، تصويرهايي نيز انتشار دادند.

 «ايرنا» خبرگزاري جمهوري اسلامي، در گزارش‌هاي متعدد و لحظه‌به‌لحظه خود از اين مراسم نوشت: «مراسم برائت از مشركان با حضور گستردة زائران بيت‌الله الحرام كه از شب گذشته وارد صحراي عرفات شده بودند، برگزار و متن پيام رهبر معظم انقلاب توسط نمايندة ولي‌فقيه و سرپرست حجاج ايراني قرائت شد. اين پيام به زبان عربي نيز براي زائران عرب ترجمه شد. در ابتداي مراسم يكي از قاريان آياتي

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 18/9/87  مطابق با 9 ذي‌حجه.



177


از سورة مباركه توبه را قرائت كرد .
زائران ايراني به‌طور گسترده در مراسم برائت از مشركان حضور داشتند . استقبال زائران از مراسم برائت به حدّي بود كه در همان ابتدا خيابان‌هاي منتهي به محل برگزاري مراسم، مملو از جمعيت شد و زائران مجبور شدند ادامة مراسم را در خيابان‌هاي اطراف دنبال نمايند. زائران بيت‌الله الحرام در اين مراسم پلاكاردهايي با مضامين: «مرگ بر آمريكا»، «مرگ بر اسرائيل» و «يا ايها المسلمون اتحدوا اتحدوا»، در دست داشتند.
در هنگام برگزاري مراسم، بالگردهاي عربستان سعودي چندين بار به منظور كنترل مراسم به پرواز درآمدند. در پايان مراسم نيز قطع‌نامة برائت از مشركان با تكبير حجاج به تأييد رسيد.»
 «ايسنا» خبرگزاري دانشجويان ايران نيز اين خبر را روي سامانة خبري خود در دسترس مراجعه كنندگانش از سرتاسر جهان قرار داد: «مراسم برائت از مشركان، با حضور نمايندة‌ ولي‌فقيه در امور حج و زيارت و جمع زيادي از زائران ايراني در حالي‌كه جامة احرام بر تن داشتند، در عرفات برگزار شد.
زائران ايراني براي اعلام برادري با تمام مسلمانان جهان و ابراز انزجار از مشركان جهان، در اين مراسم شركت كردند. مراسم برائت از مشركان با شعار «الله‌اكبر»، «لااله‌الاالله»، «محمد رسول‌الله»، «يا ايها المسلمون اتحدوا اتحدوا»، «بحق رب‌العالمين اعتصموا اعتصموا»، «برائة المسلمين من عمل الكافرين»، «لااله‌الاالله، امريكا عدوالله»، «لااله‌الاالله، اسراييل عدوالله»، «الموت لامريكا» و «الموت لاسراييل» ادامه يافت.
 «فارس»، ‌علاوه بر اخبار مراسم مانند ديگر سامانه‌ها فرازهايي از سخنان آيةالله ري‌شهري، نمايندة ولي‌فقيه و سرپرست حجاج ايراني در مراسم برائت از مشركان را نيز منتشر كرد.


178


 متن خبر «فارس‌» از اين سخنراني بدين شرح است:
«نمايندة ولي‌فقيه در بعثة رهبري: ‌اعلام برائت از سردمداران كفر و استكبار، به حج روح مي‌بخشد» سرپرست حجاج ايراني گفت: «برائت از مشركان ركن حج است و اعلام برائت از سردمداران كفر و استكبار به حج روح مي‌بخشد.‌»
«مهر» كه در روزهاي اخير حجم بالايي از اخبار حج را روي سامانة خبري خود قرار داده بود، از مراسم برائت چند خبر را منتشر كرد.
به گزارش خبرنگار اعزامي مهر به مكه مكرمه، مراسم برائت از مشركان دقايقي پيش با حضور انبوه زائران ايراني و غيرايراني خانة خدا، نمايندة ولي‌فقيه در امور حج و زيارت، نمايندگان بعثه‌هاي مراجع عظام تقليد و خبرنگاران رسانه‌هاي داخلي و خارجي در صحراي عرفات آغاز شد.
 «تابناك»‌، از سامانه‌هاي خبري فارسي زبان نيز علاوه بر ارائة آلبوم تصويري از مراسم برائت از مشركان و خبرهايي از مراسم، قطعنامة آن‌را به صورت كامل و به نقل از شبكة «خبر» منتشر كرد.
 «تابناك» با اشاره به فرازهايي از قطعنامه نوشت:
«در اين قطع‌نامه، با اشاره به رهنمودهاي قرآن كريم مبني بر ضرورت وحدت و يك‌پارچگي امت اسلام، حاضران در مراسم، مراتب برادري، مودت و همدلي خود را با آحاد امت اسلامي در سراسر جهان اعلام داشتند. زائران بيت‌الله الحرام با تقبيح سياست‌ها و عمل‌كرد آمريكاي متجاوز به عنوان مظهر تروريسم دولتي، حضور اشغال‌گرانة شيطان بزرگ در سرزمين‌هاي اسلامي و كشتار مردم بي‌دفاع را محكوم كردند.
در بخش ديگري از اين قطع‌نامه آمده است: «حاكميت غاصبانة رژيم جعلي اسرائيل بر سرزمين فلسطين، گسترش زرّادخانة اتمي اسرائيل در منطقه، دخالت در امور ديگر كشورها، سركوب و كشتار مردم بي‌دفاع و تخريب منازل و مزارع آن‌ها از جمله اعمال ننگين در كارنامة سياه صهيونيسم بين‌الملل به شمار مي رود.»


179


زائران خانة خدا همچنين با ابراز تأسّف عميق از عدم واكنش مؤثر كشورهاي اسلامي در قبال فاجعة دل‌خراش انساني در غزه، اعتقاد راسخ خود را به نابودي رژيم نامشروع اسرائيل با تكيه بر سلاح ايمان اعلام كردند.
اين قطع‌نامه مي‌افزايد: «دستيابي و بهره‌گيري از انرژي صلح‌آميز هسته‌اي، حقّ طبيعي كلية ملت‌ها و مسلمانان است و ايجاد محدوديت و برخورد تبعيض‌آميز دربارة اين حق مسلّم، حركتي ظالمانه و مغاير با موازين بين‌المللي است.
در پايان، شركت‌كنندگان در مراسم برائت از مشركان، ناديده گرفتن كرامت انساني، سلطة مستكبران و بي‌بند و باري و ابتذال را به شدت محكوم و دست نياز به سوي خالق بي نياز براي ظهور مصلح كل جهان، بلند كردند.


برگزاري مراسم دعاي عرفه
دعاي عرفه، يادگار امام حسين7 است كه با برنامه‌ريزي بعثة مقام معظم رهبري، هر ساله زائران، آن را در كنار «جبل­الرحمه» زمزمه مي­كنند.
عارفان در روز عرفه و در صحراي عرفات، قدر ثانيه‌ها را مي‌دانند و لحظه‌اي را از دعا و نيايش و استغفار و ارتباط با ذات بي‌همتا غافل نمي‌شوند.

امسال نيز مراسم معنوي دعاي عرفه روز دوشنبه ( 1 ) پس از اقامة نماز جماعت به امامت آيت الله ري شهري (مدظلّه)، ساعت 45/14 در سرزمين عرفات با تلاوت آياتي از سورة يوسف آغاز گرديد و چادرهاي زائران بيت­الله الحرام را سرشار از عطر عرفان نمود.  در روز عرفه، همگان از درياي رحمت و عطوفت بي‌انتهاي ربوبي بهره‌مند مي‌شوند و در صحراي عرفات، دروازه‌اي به سوي عرفان و شهود و معرفت و بصيرت گشوده مي‌شود. در اين سرزمين نوراني و متبرك، دل‌ها از غير بريده و به خدا متصل مي‌شود. امسال دعاي عرفه، حال و هواي معنوي خاصي داشت و پلي بود

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 18/9/87 مطابق با 9 ذي‌حجه.


180


بين زمين و ملكوت، اشك‌هاي انابه و شوق از ديدگان حجاج سرازير و قلب‌ها سرشار از ياد خدا بود.
وقوف در عرفات بايد وقوف در برابر سيد و مولا و همراه با معرفت باشد، معرفت نسبت به سرائر و حقايق و مقام قلب، حاجي در جبل الرحمه بايد به ياد رحمت عام و خاص خداوند باشد و بداند كه پروردگار شاهد و ناظر بر بندگان و رحيم به مؤمنان است. اين معرفت به سالك بصيرت مي‌دهد و چشم بصير با نور هدايت الهي فروع يافته و به سرچشمه‌هاي معرفت دسترسي پيدا مي‌كند.
در سرزمين عرفات آدمي به اين فرموده پيامبر خدا مي‌انديشد كه: «سوگند به كسي كه به حق مرا بشير و نذير مبعوث كرد، خداوند را در آسمان دنيا ابوابي است كه به آن‌ها باب رحمت، باب توبه، باب حاجت، باب تفضّل، باب احسان، باب بخشش، باب عفو و كرم مي‌گويند. كسي نيست كه به عرفات برود، مگر اين‌كه خداوند تمامي اين باب‌ها را براي او بگشايد.» ( 1 )
و در سخني ديگر مي فرمايد:
«مِنَ الذُّنُوبِ ذُنُوبٌ لا تُغْفَرُ إِلاّ بِعَرَفاتٍ.» ( 2 ) ؛ بعضي از گناهان، گناهاني هستند كه بخشيده نمي‌شوند  مگر در عرفات.
اين آواي نوراني به گونه‌اي ديگر در گفته ابوشيخ از ابن عباس هم آمده كه: همانا روز عرفه، روز حج اكبر است و اين روز، روز مباهات است، روزي است كه خداوند به اهل زمين در برابر ملائكه آسمان فخر كرده و مي‌فرمايد:

«جاوُوني شعثا غبراً آمنوا بي و لم يروني و عزّتي  لأَغفرتُ لهم.»؛ ژوليده موي و گرد و خاك بر چهره نشسته، به سوي من آمده‌اند به من ايمان آوردند، با آن كه مرا نديده‌اند، به عزّت خود سوگند آن‌ها را مي‌بخشم.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . فروع كافي، ج 4، ص 263، روايت 44
2 . دعائم الاسلام، ج 1، ص 294


181



يادمان خادمان ضيوف‌الرحمان
 سه­شنبه شب ( 1 ) در صحراي «منا»، علاوه بر تلاوت قرآن كريم، برنامة ويژه‌اي با عنوان «يادمان خادمان ضيوف الرحمان» به منظور بزرگداشت ياد و خاطرة كارگزاراني كه در طول يك‌سال گذشته به رحمت ايزدي پيوسته‌اند، برگزار شد. در اين برنامه از هفده روحاني و كارگزار حج تجليل گرديد.
حجةالاسلام والمسلمين راشد يزدي، سخنران اين مراسم بود كه دربارة جايگاه عالمان و روحانيون در جامعة اسلامي و خدمت‌گزاري به حجاج سخن گفت.


بازگشت سرپرست حجاج ايراني به ميهن اسلامي
 نمايندة ولي‌فقيه عصر پنجشنبه از سرزمين وحي به ميهن اسلامي بازگشت و در فرودگاه مهرآباد، مورد استقبال حجةالاسلام والمسلمين محمدي گلپايگاني، رئيس دفتر مقام معظم رهبري قرار گرفت.
وي در جمع خبرنگاران گفت: «با تلاش همة كارگزاران، حج امسال نيز مانند سال‌هاي قبل با شكوه، عزت‌مند و همراه با آرامش و بدون تنش برگزارشد.»
وي افزود: «اوج عزت‌مندي مسلمانان ايران و ساير كشورها را در مراسم قرائت دعاي كميل و در روز نهم ذي‌الحجه در مراسم برائت از مشركان شاهد بوديم. در مجموع خدا را شاكريم كه در حدّ توان به اين اهداف رسيديم و مراسم حج باعزّت و آبرومند برگزار شد.

در ابعاد داخلي نوآوري‌ها در ده محور و در ابعاد بين‌المللي دوازده نوآوري از قبيل: نشست‌هاي تخصصي، تعامل بيشتر با نخبگان جهان اسلام، همايش قدس،

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 19/9/87 مطابق با 10 ذي‌حجه.


182


تقريب و همايش ايرانيان مقيم خارج از كشور برگزارشد.»
وي با اشاره به ديدار با شخصيت‌هاي جهان اسلام و همچنين انجام  نظرسنجي از زائران خارجي مراسم حج دربارة مسائل مهم ايران و جهان گفت: «حمايت از مواضع ضداستكباري نظام جمهوري اسلامي ايران و ابراز نگراني از پوشش كمرنگ جنايات رژيم صهيونيستي در رسانه‌هاي منطقه از مواردي بود كه زوار خارجي شركت كننده در نظرسنجي بر آن­ها تأكيد داشتند.»
  نمايندة ولي‌فقيه با اشاره به اين كه معرفي اهل‌بيت عصمت و طهارت: به‌ويژه براي نسل جوان و انتشار آن در كشورهاي اسلامي از ديگر موارد تأكيدي زوار و شخصيت‌هاي خارجي در نظرسنجي بود، گفت: «ضرورت بهره‌گيري بيشتر از رسانة ملي براي ترجمة ديدگاه‌هاي نظام اسلامي و آموزه‌هاي اهل‌بيت عصمت و طهارت، به‌ويژه براي نسل جوان و انتشار آن در كشورهاي اسلامي از ديگر موارد تأكيدي زوار و شخصيت­هاي خارجي در نظرسنجي بود.»


جانشين سرپرست حجاج در مدينه
الف: ملاقات‌ها
هر سال پس از بازگشت سرپرست حجاج به ميهن اسلامي، جانشين ايشان آيةالله ابراهيم اميني در مدينه ادامة كار را به عهده مي‌گيرند.
امسال ايشان نيز ملاقات‌ها و بازديدهايي داشته‌اند كه به آن‌ها اشاره مي‌كنيم:


ديدار با جمعي از پزشكان اندونزي  

آيةالله ابراهيم اميني، روز پنج‌شنبه ( 1 ) با گروهي از پزشكان اندونزي ديدار كرد. در اين ديدار، دكتر طاها، يكي از اعضاي كادر پزشكي بعثة اندونزي، با ابراز

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 28/9/87 مطابق با 19 ذي‌حجه.


183


خرسندي از حضور در بعثة مقام معظم رهبري، ايران و اندونزي را دو عضو يك پيكر توصيف و ابراز اميدواري نمود كه روابط دو كشور، روز به روز بهبود يابد.
جانشين سرپرست حجاج ايراني ضمن خيرمقدم به آنان گفت: «تلاش براي حفظ خانواده‌ها و جوانان كشورهاي اسلامي از توطئه­هاي دشمنان اسلام، وظيفة همة روشن‌فكران و فرهيختگان مسلمان است.»
وي افزود: «با وجود همة تلاش­هاي دشمنان، الحمدلله در كشور اندونزي مسلمانان از فرقه‌هاي مختلف با يكديگر و با مسيحيان به خوبي و آرامي زندگي مي‌كنند و وضعيت اعتقادي مردم مناسب است.»
ايشان با يادآوري اين‌كه حج، براي خودسازي و پرورش روح است، ضرورت تغيير و تحول اخلاقي حاجيان را پس از اين سفر روحاني مورد تأكيد قرار داد.
ديدار با جمعي از دانشجويان پاكستاني
شامگاه جمعه ( 1 ) گروهي از دانشجويان پاكستاني «دانشگاه الأزهر» با حضور در بعثة مقام معظم رهبري با آيةالله ابراهيم اميني ديدار كردند.
در اين ديدار، جانشين سرپرست حجاج ايراني، وحدت را از رموز پيروزي انقلاب اسلامي و دفاع مقدس دانست و گفت: «در ايران اسلامي همة اقوام و مذاهب يك‌دست و متحد هستند و همين مسأله موجب شده تا در دوران‌هاي مختلف تاريخ بر مشكلات گوناگون چيره شوند.»
آقاي اميني در اين ديدار به دانشجويان توصيه كرد تا با تحصيل علوم مختلف، خود را براي تبليغ دين در بين جوانان آماده كنند؛ زيرا هم‌اكنون جامعة غربي در پي ايجاد فساد و فحشا در بين جوانان و خانواده‌هاست و اين مسؤوليت ما را در رويارويي با آن‌ها سنگين مي‌كند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 29/9/87 مطابق با20 ذي‌حجه.


184


وي با اشاره به مشكلات مردم مظلوم فلسطين در غزه گفت: «اگر جوامع اسلامي با هم متحد بودند، صهيونيست­ها جرئت و جسارت ظلم بر مردم فلسطين را پيدا نمي‌كردند.»


ديدار با حجاج كشور سوريه
دوشنبه شب ( 1 ) ، تعدادي از حجاج سوري علاقه‌مند به نظام جمهوري اسلامي كه مدت‌ها با اشتياق درخواست حضور در بعثة ايران را داشتند، در سالن اجتماعات «هتل قصرالدخيل» حاضر شدند و با آيةالله ابراهيم اميني و برادران ايراني خود گفت‌وگو كردند.
در اين جلسه، پس از تلاوت كلام الله مجيد توسط يكي از قاريان بين‌المللي ايران، حجة‌الاسلام والمسلمين محمدي عراقي، عضو هيئت علمي بعثة مقام معظم رهبري، بخش‌هايي از پيام رهبر انقلاب به كنگرة حج امسال را براي حاضران در جلسه قرائت كرد.
وي با اشاره به كم‌كاري و بي‌انصافي برخي دولت‌هاي اسلامي در موضوع فلسطين و به‌ويژه مردم غزه، بر وظيفة تك‌تك مسلمانان در اهتمام به امور برادران و خواهران مسلمان خود و ضرورت كمك به آن‌ها از هر طريق تأكيد كرد.
در پايان اين ديدار، به تقاضاي برادران و خواهران سوري، جانشين سرپرست حجاج ايراني براي ملت مسلمان و مهمانان سوري دعا كرد.


ديدار با علماي افغانستان

در ادامة ملاقات­هاي شخصيت­هاي كشور­هاي اسلامي با جانشين سرپرست حجاج ايراني، روز سه‌شنبه ( 2 )  گروهي از علما و انديشمندان شيعة افغانستان، با ايشان ديدار كردند و خواستار حمايت جمهوري اسلامي ايران از مناطق شيعه‌نشين اين كشور و

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 2/10/87 مطابق با 23 ذي‌حجه.
2. 3/10/87 مطابق با 24 ذي‌حجه.


185


توجه به تلاش‌هاي مسلمانان اين مناطق براي تقويت برنامه­هاي فرهنگي شدند.
آقاي تقدسي، رييس حج و زيارت ولايت «داي­كندي» افغانستان، با اشاره به تأثير بزرگ پيروزي انقلاب اسلامي ايران بر وضعيت مناطق شيعه‌نشين افغانستان و تأسيس مدارس علميه در اين كشور، خواستار اعزام استادان مجرب و علماي ديني و نيز ارسال كتاب‌هاي مورد نياز مدارس علمية اين منطقه شد.
وي گفت: «امسال حدود 700 نفر زائر از ولايت شيعه‌نشين داي‌كندي براي انجام مناسك حج عازم عربستان شده‌اند.
در اين ديدار، آقاي ابراهيم اميني با ابراز خرسندي از ديدار علماي افغانستان، با تأكيد بر ضرورت تلاش براي كم‌رنگ كردن اختلاقات بين مردم و اقوام مختلف اين كشور، گفت: «جمهوري اسلامي ايران همواره قبل و بعد از پيروزي انقلاب اسلامي نسبت به افغانستان و مردم آن عنايت ويژه‌اي داشته و در حد توان، به اين كشور كمك كرده است.»
ولايت داي كندي در مناطق مركزي افغانستان واقع است و داراي جمعيتي بالغ بر يك ميليون نفر است كه همگي شيعه و پيرو مكتب اهل‌بيت: هستند.


ديدار با جمعي از حجاج تركيه
جمعي از حجاج دياربكر تركيه با جانشين سرپرست حجاج ايراني ديدار كردند.آيةالله ابراهيم اميني در اين ديدار با اشاره به تلاش بي‌وقفة دشمنان اسلام براي ايجاد اختلاف و پررنگ كردن اختلاف سليقه‌ها بين مسلمانان و به‌ويژه تشيع و تسنن، بر ضرورت اتحاد و همدلي ميان مسلمانان و اتفاق روي مشتركات تأكيد كرد.

در اين جلسه كه در محل بعثة مقام معظم رهبري در مدينة منوره برگزار شد، آقاي اميني، با ابراز تأسف از كم‌رنگ بودن وحدت ميان جوامع اسلامي افزود: «امروز كشورهاي اسلامي به جاي حمايت همه‌جانبه از مردم مسلمان و مظلوم فلسطين و به خصوص غزه، متأسفانه يا سكوت كرده‌اند و يا از رژيم صهيونيستي


186


حمايت مي‌كنند. اگر اتحاد اسلامي وجود داشت، شاهد چنين فاجعه‌اي نبوديم.»
وي ضعف اعتقاد نسبت به مباني اسلام در ميان جوانان كشورهاي اسلامي را تهديد ديگري براي جهان اسلام دانست و خواستار تلاش بيش از پيش علما و انديشمندان اسلامي، براي تقويت مباني عقيدتي جوانان شد.
آيةالله اميني در پاسخ به سؤالي در زمينة اقدامات ايران براي مبارزه با
افراطي‌گري در جهان اسلام، با اشاره به ديدگاه‌هاي امام خميني1 و رهبر معظم انقلاب و تأكيد ايشان بر لزوم وحدت گفت: «ايران برنامه‌هاي فرهنگي فراواني براي ايجاد وحدت اسلامي، نظير همايش‌هاي تقريب مذاهب اسلامي، تدارك و اجرايي كرده است.»


ب: بازديدها و نشست­ها
ديدار از مركز درماني
روز دوشنبه ( 1 ) ، جانشين سرپرست حجاج ايراني از مركز درماني مدينة منوره ديدار كرد. آيةالله اميني ضمن بازديد از قسمت‌هاي مختلف اين مركز از قبيل: پذيرش و ثبت رايانه­اي بيماران و مراجعه كنندگان و بخش­هاي قلب، سونوگرافي و داخلي، از وضعيت بيماران بستري شده نيز آگاهي يافت.
دكتر مغانلو، مدير درمان مركز درماني مدينة منوره در اين بازديد گفت: «از ابتداي ورود زائران به مدينه 5912 مورد مراجعه به اين مركز صورت گرفته كه از اين تعداد 199 مورد در بخش‌هاي مختلف بستري شده‌اند.»
وي با بيان اين‌كه در مجموع 56 نفر به دليل مشكلات قلبي در بخش بستري شده‌اند، تعداد بيماران بستري در اين بخش را در حال حاضر چهار نفر اعلام كرد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 2/10/ 87 مطابق با 23ذي‌حجه.


187


 جانشين سرپرست حجاج ايراني در اين ديدار از تلاش گروه پزشكي تقدير كرد و گفت: «تاكنون شكايتي از سوي زائران در زمينة خدمات مركز پزشكي حج به بعثة مقام معظم رهبري گزارش نشده است.»


ديدار با رابطين روحانيون
روز دوشنبه ( 1 ) ، رابطين روحاني نيز با آيةالله اميني ديدار و گفت‌وگو كردند. در اين ديدار، رابطين گزارشي از فعاليت­هاي فرهنگي «مدينه­بعد» را به جانشين سرپرست حجاج ايراني ارائه دادند. ايشان نيز با ابراز رضايت از فعاليت روحانيون در اين مقطع موسم حج، از زحمات آنان تشكر كرد.


ديدار با اعضاي ستاد مدينه
 صبح پنجشنبه ( 2 ) و در آخرين روزهاي موسم حج، اعضاي ستاد مدينه با جانشين سرپرست حجاج ديدار كردند. آقاي اميني در اين ديدار، وضعيت خدمت‌رساني به زائران را مناسب ارزيابي كرد و گفت: «اين‌گونه اقدام‌ها موجب حفظ آبروي نظام جمهوري اسلامي و برگزاري حجي آبرومند براي كشورمان مي شود.»
وي بهره‌گيري از بركات سفر حج را براي دست‌اندركاران اجرايي حج نيز ضروري خواند و افزود: «از علايم قبولي حج اين است كه حاجي در خود تحولي به وجود آورد و از اين‌جا تصميم به ترك بداخلاقي‌ها و كردارهاي زشت خويش بگيرد.»
آقاي اميني همچنين مسؤولان را به جديت و رسيدگي بيشتر به امور مردم در بازگشت به ايران توصيه كرد.

در اين ديدار، رئيس ستاد مدينة منوره با اعلام اين‌كه اكنون بيش از سي هزار نفر از حجاج ايراني در اين شهر حضور دارند، گفت: «حركت اين زائران به ايران از

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. همان تاريخ.
2. 5/10/87 مطابق با 26 ذي‌حجه.


188


فردا جمعه ( 1 ) آغاز شده، تا بامداد پنج‌شنبه ( 2 ) ادامه مي‌يابد.»
مسؤولان ستاد حج، مركز درماني و پزشكي، آشپزخانة «الدخيل» و هواپيمايي جمهوري اسلامي در مدينة منوره نيز در اين ديدار حضور داشتند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. 6/10/87 مطابق با 27 ذي‌حجه 1429
2. 12/10/87 مطابق با 4 محرم‌الحرام 1430


189



| شناسه مطلب: 78588