بخش 9

وضع قضایی زائران بازداشت‌شده شایعه فراخوان سفرای دو کشور همکاری‌ با بعثه 3. سازمان فرهنگ و ارتباطات الف) برگزاری همایش بین‌المللی ب) برگزاری همایش #171;حج#187; در دهلی نو 4. هلال احمر 5. صدا و سیما گفت‌وگو با حسن گروسی، مسئول گروه اعزامی صدا وسیما به حج 6. حمل و نقل هوایی الف) نام عوامل ستاد و بعثه ب) تأخیر پرواز از فرودگاه مدینه اعطای پرده جدید خانه خدا به پرده‌دار کعبه نصب دوربین‌های مدار بسته توسعه جمرات ترجمه فارسی قرآن غرض‌ورزی مفتی عربستان تفرقه‌افکنی وهابیان مقاله تحریک‌آمیز #171;عکاظ#187; 222 منع زیارت بقیع (23/8/88) اقدامات امنیتی مأموران سعودی در دعای کمیل انگشت‌نگاری شماری از جانبازان در مدینه منوره نصب بیش از هفتصد دوربین در بیت‌الله الحرام


200


غذايي، بليط هواپيما و... از دست ما خارج است و ممكن است افزايش قيمت وجود داشته باشد»
.

2. وزارت امور خارجه

سركنسولگري ايران در جدّه

آقاي مهدي قائمي مهر، گفت: برخي از مشكلات در حج امسال نيز با پيگيري‌ها و مذاكرات مسئولان بعثه و كنسولگري و مقامات مسئول سعودي از ميان رفت و درباره برخي از آنها نيز هنوز به مذاكره مي‌پردازيم. مدير كل پيشين اطلاعات و مطبوعات وزارت امور خارجه افزود: «
برابر يكي از قوانين دولت سودي كه چندي قبل ابلاغ شده، بايستي تمام اتباع خارجي در بدو ورود به اين كشور انگشت‌نگاري شوند كه با تلاش صورت گرفته، مسئولان امر متقاعد شدند با توجه به برخي [از[ مسائل فرهنگي، اين قانون را در قبال بانوان زائر ايراني اجرا نكنند و اين امتياز تنها به ما و سه كشور ديگر عرضه شد»
. قائمي مهر تأكيد كرد: «
همچنين در ماه‌هاي قبل از آغاز موسم حج؛ خصوصاً از ماه رمضان تحت تأثير شرايط، برخي [از[ مطبوعات و شخصيت‌هاي غير دولتي عربستان، حجم تبليغاتي قابل توجهي را عليه زائران ايراني آغاز كردند كه با مذاكرات صورت گرفته اين هجمه‌ها نيز توسط مسئولان سعودي كنترل و قبل از موسم و در ايام حج تقريباً به صفر رسيد»
.

ارتقاي سطح همكاري‌هاي دو كشور از طريق حج

سركنسول جمهوري اسلامي ايران در جده در بخش ديگري از سخنان خود با

اشاره به اينكه مأموريت اصلي سفارت حفظ عزت و خدمت به كمابيش يك ميليون زائر ايراني است، بر ارتقاي سطح همكاري‌هاي دو كشور بزرگ جهان اسلام؛ يعني ايران و عربستان تأكيد و گفت: «
حج آرام و مطلوب 1388 نيز بي‌گمان در اين زمينه



201


تأثير مثبت مي‌گذارد»
.

وي افزود: «
يكي از جملات دائمي كه اكثر مسئولان دولت سعودي در وزارت خارجه، وزارت كشور و وزارت حج و ديگر دستگاه‌هاي اين كشور مي‌گويند اين است كه حجاج ايراني در ميان حدود صد كشوري كه سالانه زائر به عربستان اعزام مي‌نمايند، با برنامه‌ترين و منظم‌ترين حجاج هستند كه در مراسم حج امسال نيز زائران ايراني براين مسئله صحه گذاشتند. يكي از مديران ارشد دولت سعودي به بنده مي‌گفت: «
من از كودكي در ذهنم مانده كه حاجيان ايراني از يك انضباط و وقار خاصي برخوردار هستند و به نظر مي‌رسد با كارها و توجهات دولت ايران اين نظم در سال‌هاي پس از پيروزي انقلاب شما بيشتر نيز شده است»
.

وضع قضايي زائران بازداشت‌شده

آقاي قائمي مهر در خصوص وضع پرونده‌هاي قضايي تعدادي از زائران ايران گفت: «
نمايندگي‌هاي سياسي ما در خارج مرزهاي جمهوري اسلامي هميشه موظف به خدمت به ايراني‌ها هستند، اما با تأكيدات ويژه و مكرر رياست محترم جمهور طي سال‌هاي اخير بر اين نكته، نمايندگي‌هاي سياسي و به تبع كنسولگري جمهوري اسلامي در جده سعي نموده در حوزه پرونده‌هاي قضايي فعال‌تر عمل نمايد كه با عنايت خداوند و كمك‌هاي نماينده محترم ولي فقيه در امور حج و زيارت و مسئولان سعودي تعدادي زائر ايراني كه در ايام عمره يا حج بازداشت و بعضاً زنداني شده بودند، به طور كامل آزاد شده‌اند و در حال حاضر هيچ كدام از اتباع كشورمان در عربستان بازداشت و زنداني نيستند»
.

شايعه فراخوان سفراي دو كشور

سركنسول جمهوري اسلامي ايران درباره شايعات برخي رسانه‌هاي داخلي در خصوص خروج سفراي ايران و عربستان از محل مأموريت خود به دليل برخي مسائل



202


سياسي خاطرنشان كرد: «
دوره قانوني مأموريت سفير كشور پادشاهي عربستان سعودي در تهران و سركنسول ايشان در مشهد مقدس به اتمام رسيده و سفير و سركنسول جديد اين كشور نيز معرفي شده كه در حال طي مراحل قانوني و عرفي ديپلماتيك براي شروع كار خود هستند سفير و سركنسول قبلي كشورمان در رياض و جده نيز حتي بيشتر از زمان مأموريت خود در اين كشور به خدمت مشغول بودند. چندي قبل بنده به عنوان سركنسول معرفي شده و سفير نيز توسط وزارت امور خارجه و هيئت دولت تعيين و در حال طي مراحل اداري و قانوني براي شروع كار در رياض و در حال حاضر سطح روابط دو كشور از لحاظ ديپلماتيك كاملاً عادي و طبيعي است»
.

همكاري‌ با بعثه

آقاي قائمي مهر در پايان با اشاره به حضور سه نمايندگي سياسي كشور در عربستان؛ يعني سفارتخانه جمهوري اسلامي ايران در رياض، سركنسولگري جمهوري اسلامي ايران در جده و دفتر نمايندگي كشور در سازمان كنفرانس اسلامي در جده يادآوري كرد: «
در اين ميان حوزه شهرهاي مكه، مدينه و جده بر عهده كنسولگري ايران در جده است و ما افتخار خدمتگزاري و انجام وظيفه در قبال زائران بيت الله الحرام و مرقد مطهر رسول الله‌ ( صلّي الله عليه وآله وسلّم ) و همكاري با بعثه مقام معظم رهبري را داريم. الحمدالله همكاري‌هايمان با بعثه در سطح بسيار مطلوب است و در انجام دادن وظايف مشترك و خدمت به زائران عزيز تمركز و هماهنگي كاملي وجود دارد»
.

3. سازمان فرهنگ و ارتباطات

الف) برگزاري همايش بين‌المللي

همايش بين المللي «
نقش حج در وحدت امت اسلامي»
، با حضور هيئت ايراني

به سرپرستي نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني در تالار همايش‌هاي هتل



203


پولمان داكار، پايتخت سنگال، برگزار شد. اين كنفرانس را نمايندگي فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در سنگال برگزار كرد و وزير فرهنگ و رئيس كميسيون فرهنگي مجلس سنگال، بيش از دويست تن از فرهيختگان، علما، متفكران و شخصيت‌هاي فرهنگي و مذهبي، مقامات دولتي، نمايندگان فرقه‌هاي صوفي مريديه، قادريه، تيجانيه و لاين و رؤساي سازمان‌هاي مختلف مردم‌نهاد و رؤساي مؤسسات فعال در امور زنان اين كشور در آن شركت كردند. آيت الله محمدي‌ ري‌شهري در اين همايش به وضع تأسف‌بار جهان اسلام، با توجه به تحميل تك‌قطبي كردن جهان به كوشش استكبار به سركردگي امريكا و به انگيزه درهم شكستن وحدت امت اسلامي اشاره كرد و گفت: «
اكنون دشمن با ترفند‌‌هاي گوناگون مي‌كوشد كه ملت مسلمان را به ورطه‌هاي درگيري و برادركشي كشانده و با استفاده از احساس و عواطف موجبات هدر رفتن نيرو، سرمايه‌هاي مادي و معنوي ملت‌ها را فراهم آورد. مقام معظم رهبري بر افزايش وحدت و انسجام اسلامي و تحكيم مشتركات ملت‌هاي مسلمان بر اهميت حج، به عنوان عاملي بر ايجاد وحدت و انسجام ميان مسلمانان و كشورهاي اسلامي تأكيد مي‌كنند»
. او با اشاره به آيات و روايات، بر لزوم همبستگي اسلامي و پرهيز از اختلاف تأكيد كرد و ايستادگي را عامل ديگري براي وحدت در برابر دشمنان و ثمره مقاومت را دشمن‌شناسي و به كارگيري همه توان به انگيزه رويارويي با دشمن به جاي اختلافات داخلي برشمرد و آموزه‌هاي مكتب اهل البيت: را الهام‌بخش اين مقاومت خواند و گفت: «
اميدوارم علما و فرهيختگان در اين كنفرانس با بهره‌گيري از معنويت حج در راستاي تحقق اهداف بزرگ حج گام بردارند»
.

ب) برگزاري همايش «
حج»
 در دهلي نو

همايش دو روزه «
حج»
 در مركز فرهنگي اسلامي هند، با حضور آيت‌الله امامي كاشاني، عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام و امام جمعه تهران و دكتر فاروق عبدالله،



204


وزير انرژي هند، برگزار شد. گروه بسياري از شخصيت‌هاي فرهنگي و مذهبي هندي و ايراني در اين همايش حاضر شدند و سخنرانان ضمن طرح ديدگاه‌هاي خود درباره فريضه حج، بر بهره‌گيري از نقش بسيار مهم و تأثيرگذار آن در وحدت جامعه اسلامي تأكيد كردند.

همچنين كتاب «
djourny to the Holy Lan»
، نوشته پروفسور مشيرالحسن و كتاب تجديد چاپ شده «
هندوستان تا حريم يار»
، نوشته ميرحامد حسين، با حضور آيت الله امامي كاشاني و وزير انرژي هند رونمايي شد. دكتر فاروق عبدالله، با اشاره به اينكه در كنار بيت الله نه بحث سني و شيعه مطرح است، نه حرف‌هاي مسلك و نژاد، تفرقه را بزرگ‌ترين آفت جامعه مسلمانان دانست و گفت: «
ما بايد آسيب‌شناسي و بررسي كنيم. ملتي كه طبق قرآن سربلند و سرفراز بايد باشد، چرا وضع و جايگاهش اين‌قدر پايين رفته است. اگر صادقانه مي‌خواهيم به خدمت دين بپردازيم، اول بياييم به هم نزديك شويم. ما در حال غفلت هستيم، در حالي كه بايد براي زيارت و ظهور امام زمان ( عجل الله تعالي فرجه الشريف ) آمادگي كامل به دست آوريم»
.

حسن احمد، قائم مقام كميته حج هند نيز با اشاره به جايگاه تأثيرگذار ايران در جهان اسلام، گفت: «
ايران هميشه مدافع حقوق و جايگاه مسلمانان در جهان بوده و همواره دوستدار واقعي اسلام و مدافع مسلمانان به شمار مي‌رفته است»
.

همچنين در اين همايش شمار فراواني از انديشمندان با سخنراني يا عرضه

مقاله، به بررسي بخش‌هاي گوناگون آيين حج و تأثير آن در همگرايي مسلمانان پرداختند.

4. هلال احمر

دكتر حلي ساز، رئيس گروه پزشكي هلال احمر در عربستان در گفت‌و‌گويي با نشريه «
زائر»
 (دوازدهم آذرماه) گفت: «
من به ياد نمي‌آورم كه از نظر سلامتي تاكنون



205


وضعيتي اين چنيني داشته باشيم. همه شاخص‌هايي كه از نظر سلامتي داريم، شرايط

را بسيار مثبت ارزيابي مي‌كند. آمار فوتي فقط 5 نفر است كه بر اثر آنفلوآنزا نبوده و هيچ شرايط بيماري حاد هم تاكنون ندشته‌ايم. و مي‌توان گفت كه شرايط بسيار خوبي است»
.

وي در توضيح پيش‌بيني‌هاي وزارت بهداشت مبني بر شيوع و خطر گسترده بيماري آنفلوآنزاي خوكي گفت: «
من خدا را شكر مي‌كنم كه آن توصيه‌ها را جدي گرفتيم و آن اتفاقات نيفتاده است. شايد علت اصلي اينكه تا حدودي موفق هستيم اين است كه توان درماني و بهداشتي خودمان را خيلي بيشتر از گذشته بالا برديم. اينكه فقط 67 هزار زائر در حج امسال شركت كرده‌‌اند طبيعتاً باعث افزايش سطح خدمت‌رساني مي‌شود و دست ما را براي كنترل و مراقبت بيشتر باز مي‌كند. طبق آمارهاي اعلام شده، بيست نفر از 36 هزار زائر مالزيايي در حج امسال از دنيا رفته‌اند و اين در حالي است كه با حضور 67 هزار زائر ايراني، آمار فوت شدگان ايراني فقط پنج نفر بوده كه البته يكي از آنها هم متأسفانه تصادف بوده و ربطي به مسايل بهداشتي نداشته است»
.

حلي ساز گفت: «
در سال‌هاي قبل، پنجاه درصد مراجعه‌كنندگان به بيمارستان مكه را بيماران عفوني و تنفسي تشكيل مي‌دادند اما امسال بعد از ايام تشريق فقط ده درصد بيماران مشكلات عفوني و تنفسي دارند. امسال مشكلات عضلاني، مفاصل و شكستگي استخوان به نسبت بيشتر است، اما در هر حال، بزرگ‌ترين مشكل زائران ما بيماري قلبي است.

به طور قطع و يقين مي‌توان اعلام كرد كه ما تا كنون هيچ مورد اثبات شده مبتلا به آنفلوآنزاي خوكي در بين حجاج ايراني نداريم. به اين علت كه هيچ تستي انجام نشده است؛ چرا كه تست، زماني انجام مي‌شود كه علائم آن بيماري بروز پيدا كرده باشد، اما تاكنون هيچ بيماري از بين حجاج ايراني به اين مرحله نرسيده است تا نياز باشد آن را تست كنيم. اگر مشكلي هم بوده به سرعت بهبود پيدا كرده يا مشخص شده كه يك



206


سرماخوردگي ساده بوده است»
.

رئيس هيئت پزشكي حج درباره امكانات درماني فراهم شده در بيمارستان مكه براي ايراني‌‌ها گفت: «
متخصصان مختلف زنان، چشم پزشكي، قلب، عفوني، تنفسي و بسياري ديگر و بخش‌هاي آي‌.سي.يو، سي.‌سي.يو، بخش بستري مردان و زنان، اورژانس، پلي‌كلينيك دندانپزشكي و تست‌هاي تشخيصي شامل راديولوژي، سونوگرافي، آزمايشگاه و عمل‌هاي سرپايي، گچ‌گيري، تزريقات و... ، از امكاناتي است كه در بيمارستان مكه مكرمه براي حجاج ايراني فراهم شده است. خيلي از داروهايي كه به عربستان آورده‌‌ايم بلااستفاده مانده است و از داروهاي معمول سرماخوردگي هم به نسبت سال‌هاي قبل خيلي كمتر استفاده شده است»
.

دكتر حلي ساز درباره سلامتي خودش و همكارانش گفت: «
من و هيچ كدام از همكارانم [نيز[ مريض نشده‌ايم و تيم پزشكي ايران در سلامت كامل به سر مي‌برد.

اين در حالي است كه در سال‌هاي قبل معمولاً يك بار به سرماخوردگي مبتلا مي‌شديم»
.

وي افزود: «
وضعيت سلامت حجاج، كار خدا بوده و قطعاً التفات امام زمان ( عجل الله تعالي فرجه الشريف ) در بين بوده و بدون شك تلاش‌هاي تيم پزشكي گوشه كوچكي از كار بوده است. در سال‌هاي قبل، ابتلا به سرماخوردگي حدود هشتاد درصد بوده كه حتي اين آمار هم امسال وجود ندارد. در كجا سراغ داريم كه نزديك به سه ميليون انسان در چنين شرايط هواي آزاد و با وجود تماس‌هاي نزديك، نبود شرايط بهداشتي و شرايط بهداشتي، داشتن فقط يك لباس و آن هم حوله و شرايط ديگر غير بهداشتي جمع شوند و حتي يك مورد ابتلا به اسهال هم گزارش نشود.

همه ساله بعد از گذشت وقوف در عرفات و مشعر و بيتوته در منا، به طور طبيعي حجاج با بيماري‌هايي درگير مي‌شدند و آمار مراجعه به بيمارستان مكه بالا مي‌رفت. امسال كه حجاج ايراني اعمال خود را در ايام تشريق پشت سر گذاشتند، طبيعتاً



207


مي‌بايست حادثه‌ها و گرفتاري به بيماري‌هاي مختلفي رخ مي‌داد. مسئله آنفلوآنزايِ «
»
 را هم به آن اضافه كنيد كه احتمال شيوع آن را بيشتر در اين ايام مي‌دادند»
.

وي افزود: «
وقتي در ارديبهشت ماه سال 88 اولين زمزمه‌ها از انتشار نوع جديدي از ويروس آنفولانزايِ «
»
 در كشورهاي امريكا، مكزيك و اروپا منتشر شد، كسي گمان نمي‌كرد موج رسانه‌اي و تبليغاتي اين بيماري گسترده شود؛ موجي بزرگ‌تر از اصل موضوع.

در حقيقت سرعت شيوع و انتقال از راه تنفسِ اين بيماري بود كه موجب جلب توجه سريع عموم مردم جهان و تبليغات گسترده درباره آن شد. با كشيده شدن دامنه اين بيماري به عربستان طي ماه‌هاي اخير، تدابير لازم از سوي سازمان بهداشت جهاني، وزارت بهداشت عربستان و كشورهاي بزرگ اسلامي خصوصاً جمهوري اسلامي ايران پيش‌بيني شد و حتي سالمندان و افراد زير دوازده سال، زنان باردار و بيماران مزمن نيز از سفر منع شدند.

با وجود اين تدابير و علي رغم اينكه تاكنون هيچ مرگ و مير گسترد‌ه‌اي در هيچ نقطه‌اي از جهان براثر آنفلوآنزاي «
»
 حادث نشده است، تبليغات گسترده درباره اين بيماري و «
آنفلوآنزا هراسي»
 در ذهن زائران جا خوش كرده تا آنجا كه نگراني‌هاي ناشي از اين موضوع، موجب شد برخي زائران شيريني‌هاي پيش از آغاز سفر حج را احساس نكنند.

برخلاف تصور برخي افراد، آنفلوآنزايِ «
»
، صعب العلاج نبوده و در دسته‌بندي‌هاي پزشكي جزو بيماري‌هاي سبك و قابل درمان به شمار مي‌رود. تزريق واكسن، رعايت دقيق بهداشت فردي، استفاده از ماسك و سجاده شخصي، مصرف ميوه و تغذيه صحيح و توجه به نكات مشابه كه همه آنها را شنيده‌ايم، لازم و ضروري بوده و مانع ابتلا به اين بيماري است، اما به اين نكته هم بايد توجه داشت كه آب و هواي گرم مدينه منوره و مكه مكرمه و تفاوت قابل توجه دماي شبانه و روزانه در اين شهرها؛ به‌خصوص در



208


اين فصل و نيز تغييرات آب و هوايي، معمولاً موجب ابتلاي اكثر قريب به اتفاق زائران به سرماخوردگي (و نه آنفلوآنزا) مي‌شود و طبيعتاً در حج تمتع امسال با توجه به ذهنيت‌هاي قبلي و شباهت‌هاي موجود، بسياري از ما سرماخوردگي مان را با آنفلوآنزا اشتباه مي‌گيريم!

مدير كل حوزه رياست و روابط عمومي سازمان حج و زيارت نيز در يكي از مصاحبه‌هاي خود تأكيد كرده بود كه هر سال تا هشتاد درصد زائران به سرماخوردگي معمولي دچار مي‌شوند. در هنگام سرماخوردگي و بروز علائم آن توصيه ما در درجه اول، عدم نگراني و مراجعه به پزشكان كاروان‌هاست.

در عين حال تغذيه مناسب، جلوگيري از سرايت به ديگران و صبوري براي طي دوره سه تا چهار روزه بيماري موجب سلامتي و توفيق كسب معنويات بيشتر در سفر است. نبايد اين نكته را نيز از ياد برد كه به قول پزشكان هر جا تجمع افراد باشد، انتشار بيماري نيز هست و طبيعتاً در ايام حج از قديم‌الايام زمينه انتقال بيماري‌ها وجود داشته است. آنفلوآنزاي «
»
 نيز يكي از اين بيماري‌هاست، ولي فراموش نكنيم كه اگر در رعايت بهداشت دقت لازم را به خرج دهيم، با عنايت الهي و با بدني سالم، موسم متبرك حج را به پايان خواهيم برد»
.

5. صدا و سيما

گفت‌وگو با حسن گروسي، مسئول گروه اعزامي صدا وسيما به حج

سؤال ( ويژگي اصلي برنامه‌‌هاي صدا وسيما در آيين حج سي‌ام چيست؟

جواب ( فعاليت‌هاي راديو و تلويزيوني حج امسال با تمهيدات از قبل پيش بيني شده توسعه قابل توجهي يافته [است[. همچنين سعي شده كارمان اطلاع‌رساني صرف نباشد و با تمركز بر «
حج و انتظار»
 و «
فرصت‌هاي حج»
 به توليدات ارتقاء و تنوع محتوايي بدهيم كه اين موضوع بازخوردهاي مثبت و بيشتري را از سوي هموطنان به



209


همراه داشته است.

برابر بررسي‌‌هاي اعلام شده ازسوي صدا و سيما اقبال مردمي به برنامه‌هاي حج افزايش محسوسي داشته است و اين خستگي اعضاي تيم ما را كه از حدود شش ماه قبل [از[ سفر انتخاب شده و در جلسات متعدد و اردوهايي خارج تهران خود را براي كار آماده كرده بودند، از تنشان خارج مي‌كند»
.

سؤال ( به نظر مي‌رسد پخش صدا و سيما نيز همكاري خوبي در زمينه توليدات با شما دارد؟

جواب ( همكاري‌ها و هماهنگي‌هاي مطلوبي بين حضرت آيت الله ري شهري و آقاي مهندس ضرغامي وجود دارد كه اين مسئله و سياست‌هاي فرهنگي صدا و سيما موجب شده كه طلايي‌ترين و بهترين ساعات در تمام شبكه‌هاي داخلي و خارجي صدا و سيما به برنامه‌هاي حج امسال و نيز مستندهايي كه توسط مستند سازانمان در سال قبل توليد شده اختصاص يابد.

سؤال ( چه كارهاي تازه‌اي را در سال 88 عرضه كرده‌ايد؟

جواب ( امسال چند اقدام جديد انجام شده؛ از جمله آنكه شبكه‌هاي جام جم در خصوص حج فعال‌تر شده و برنامه «
به شوق حضور»
 هر روز از شبكه‌هاي جام‌جم امريكا، اروپا و اقيانوسيه پخش مي‌شود. امسال همچنين چهارده مستند توسط مستندسازان ما در دست تهيه است كه برنامه‌هاي «
حج، نماي نزديك»
، «
كاروان وصل»
، «
راز ماندگار»
، «
ديدار»
، «
از سرزمين وحي»
، «
رنگ دراسلام»
، «
حج و انتظار»
، «
حج و ولايت»
 و «
از بهشت»
، از آن جمله‌اند. دو برنامه «
طواف دل»
 با ساختار جديد و «
روضه رضوان»
 با عناوين جديد نيز در حال پخش از شبكه‌هاي سيما است. استفاده از عوامل و افراد بسيار توانمند و توليد برنامه‌هاي كوتاه ديجيتالي و تركيبي با موضوع انتظار، وحدت ملي و وحدت مسلمين نيز از كارهاي امسال است.



210


سؤال ( توليدات راديويي و تلويزيوني به اين اندازه در اين سرزمين با چه مشكلاتي روبه‌روست؟

جواب ( همكاران ما خيلي زحمت مي‌كشند. همكاران ما اينجا گاه تا هجده ساعت در روز كار طاقت‌فرسا انجام مي‌دهند كه جز با اخلاص و اعتقاد ممكن نيست. در مديريت قبلي سازمان، كل توليدات حج در يكسال، 1300 دقيقه بوده اما در حال حاضر سعي مي‌شود بهترين‌ها و توانمندترين افراد در حوزه ساخت برنامه، اجرا، تصويربرداري و... ، كار توليدات حج را انجام دهند و حتي در گروه، ميزبان مديران ارشد سازمان نيز هستيم؛ يعني سازمان همكاري مي‌كند كه يك مدير ارشد چهل روز كارش را رها كند و اينجا بيايد و امسال تيم يك مدير شبكه و چند سردبير، گروه را همراهي مي‌نمايند. ما در اينجا در چند نوبت با توقيف‌هايي هم روبه‌رو شديم كه الحمدالله با همكاري‌هاي صميمانه و بي‌دريغ بعثه مقام معظم رهبري رفع شده است.

سؤال ( توليدات راديويي و تلويزيوني سال 88 چقدر بوده است؟

جواب ( تا بعد ايام تشريق، 798 مورد گزارش راديويي در قالب 8853 دقيقه تهيه و پخش شد. همچنين 104مورد گزارش‌هاي خبري ـ تصويري براي واحد مركزي خبر،

شبكه خبر، العالم، پرس تي‌وي و الكوثر در قالب 732 دقيقه تهيه شد. 349 مورد خبر مكتوب توليد و ارسال شد. 73 برنامه توليدي نيز در 1232 دقيقه تهيه و پخش شده و

849 مورد ارسال عكس جهت سايت و تلويزيون اينترنتي لبيك و 13541 دقيقه تصوير برداري تدوين نشده براي مستندها از جمله فعاليت‌ها هستند و البته هنوز در حال ادامه كار هستيم.

سؤال ( فعاليت‌هاي رسانه‌اي ديگر كشورهاي اسلامي در موسم حج چگونه و در چه سطحي است؟

جواب ( نگاه‌هاي متفاوتي به حج وجود دارد. براي همين برخي كشورهاي بسيار بزرگ و پرجمعيت اسلامي در موسم حج حداكثر سه خبرنگار همراه خود دارند؛ من و



211


همكاران قبلاً آرشيو تلويزيون دولتي را در مكه و مدينه كامل زيرورو كرده‌ايم و به جرأت مي‌گويم بانك تصويري ما از مساجد شريف و اماكن مقدس اين دو شهر بيشتر از ايشان است. دليل اين نكته هم اين است كه ما علاوه بر اطلاع‌رساني، بركار فرهنگي در حج تأكيد ويژه داريم و هدفمان تشويق مردم به سفر حج نيست؛ بلكه راهبرد اصلي، تشريح ابعاد معرفتي حج است.

سؤال ( آيا پخش مستقيم برنامه‌ها در شبكه‌هاي ملي و فراملي شدني است؟ كدام برنامه‌ها مستقيم پخش مي‌شوند؟

جواب ( امكان پخش مستقيم با زحمات بسيار زياد فراهم شده است و مراسم

دعاي كميل در مدينه منوره و مراسم برائت از مشركين و روز عرفه در عرفات و ايام تشريق به صورت مستقيم، با در نظر گرفتن اختلاف افق از طريق شبكه‌هاي مختلف پخش شد.

سؤال ( عملكرد و فعاليت رسانه‌هاي بين المللي و غير اسلامي در ايام حج چگونه بوده است؟

جواب ( رويه غالب اين شبكه‌ها، سياه‌نمايي است و امسال همزمان با شيوع آنفلوآنزايِ «
»
 در جهان، سياه‌نمايي و تبليغات منفي رسانه‌هاي غربي خصوصاً شبكه‌هاي سي‌.ان.‌ان و بي‌.بي.‌سي عليه همايش عظيم ساليانه مسلمين افزايش يافته است و علي‌رغم تلاش‌هايي كه دولت عربستان براي جلوگيري از توليد برنامه‌هاي منفي توسط خبرنگاران برخي شبكه‌ها و رسانه‌هاي غربي در موسم حج به عمل مي‌‌آورد، رسانه‌هاي مطرح بين المللي سعي در تخريب اين اجتماع معنوي بي‌نظير مي‌نمايند. امسال با شيوع آنفلوآنزايِ «
»
، تبليغات منفي اين شبكه‌ها بر مسائل بهداشتي حج قرار گرفته است.

تأكيد بر عدم رعايت مسائل بهداشتي در عرفات، نمايش منفي و تبليغات هدفمند از مراسم حلق و قرباني كردن و گم شدن پاپوش‌ها و برخي وسائل شخصي در



212


مسجدالحرام و پوشش مردان محرم و برخي [از[ مسائل مربوط به زائران بعضي [از[ كشورها، عمده محورهاي گزارش‌هاي منفي اين شبكه‌ها عمده محورهاي گزارش‌هاي منفي اين شبكه‌‌ها در سال‌هاي گذشته بود كه امسال شيوع آنفلوآنزاي «
»
 نيز بدان افزوده شده است.

من گمان مي‌كنم با قدرت انكارناپذير رسانه‌هاي جهان اسلام، مي‌توان اين سياه‌نمايي‌ها را كم اثر كرد و البته همان‌طور كه گفتم، ما نيز توليد برنامه‌هاي متنوع و روزانه در حوزه خبر و گزارش‌هاي تلويزيوني ويژة مسلمانان غير ايراني و ايرانيان ساكن خارج از كشور را در سرلوحه فعاليت‌هاي خود داريم كه اين آثار توسط شبكه جهاني خبر، پرس‌.تي.‌وي، سحر، العالم، الكوثر و سه شبكه اروپايي، امريكايي و اقيانوسيه جام‌جم و سايت و تلويزيون اينترنتي ويژه حج با عنوان «
لبيك»
 با كيفيت مطلوب به 8 زبان روز دنيا پخش مي‌شود.

6. حمل و نقل هوايي

الف) نام عوامل ستاد و بعثه

در پايگاه اينترنتي هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران، بخش «
اطلاعات پروازهاي ايران اير براي حج»
 به نشاني www.haj.iranair.com/haj، اطلاعات درباره نام و شماره كاروان‌ها و تاريخ پروازهاي همه عوامل ستاد، بعثه، ذابحان، آشپزخانه‌هاي زرين و دخيل، قحطاني، تغذيه ستاد و... بر پايه حوزه مأموريت آنان آمده بود.

امكان جست‌وجوي زائر و شهر و محل فرستادن وي نيز در اين پايگاه امكان‌پذير بود. بي‌گمان، بي‌توجهي حفاظتي و چنين كارهاي دستگاه‌ها و سايت‌هاي رسمي ايراني (هواپيمايي و...)، فرصت مناسبي براي عوامل بيگانه در گردآوري اطلاعات و زمينه آسيب‌رساني امنيتي را به منافع جمهوري اسلامي فراهم مي‌آورد. بنابراين، هوشياري و رعايت مقررات حفاظتي در فضاي مجازي مرتبط با حجاج، چيزي فراموش‌نكردني و



213


مهم است و مسئولان در سال‌هاي آينده بايد در عرضه اين اطلاعات بر روي سايت‌ها، بازنگري يا آنها را حذف كنند.

ب) تأخير پرواز از فرودگاه مدينه

به گزارش خبرنگار واحد ارتباطات خبري بعثه مقام معظم رهبري، به دليل كمبود سالن‌هاي فرودگاه مدينه و ازدحام زائران ورودي، حجاج اصفهاني كه ساعت 30/21 شب گذشته در مدينه فرود آمدند، ناگزير چهار ساعت در هواپيما نشستند و پس از آن اجازه خارج شدن از هواپيما به آنان داده شد. مسافران پرواز تهران ـ مدينه نيز كه نزديك پنج بامداد چهارشنبه 13/8/88 وارد فرودگاه مدينه شده بودند، تا ده صبح از سالن‌هاي فرودگاه خارج نشدند. يكي از اعضاي كاروان كه پيشتر به مدينه آمده بود، در فرودگاه چنين گفت: مسافران اين پرواز نيز بيش از چهار ساعت درون هواپيما در انتظار خروج بودند.

پرواز دوم تهران ـ مدينه نيز كه ساعت 20/10 همين روز حاجيان تهراني را به مدينه آورد، تا خالي شدن سالن‌ها در فرودگاه معطل ماند و مسافران نيز در آن ماندند. برخي از حاضران اين معطلي را پيش‌بيني مي‌كردند. فرودگاه مدينه دو سالن ورودي دارد و با حضور همزمان هواپيماهاي حامل زائر از كشورهاي گوناگون، امكان پذيرش و سامان‌دهي كارهاي فرودگاهي را ندارد.

همچنين ناكارآمدي سامانه رايانه‌اي مربوط به انگشت‌نگاري و چهره‌نگاري زائران، يكي از عوامل معطل ماندن همه زائران و پروازهاي ديگر كشورها در فرودگاه مدينه بود. اين معطلي‌ها در فرودگاه مدينه افزون بر ناخرسندي فراوان زائران، مشكلاتي پيش‌روي پرواز به هنگام از شهرهاي گوناگون كشور به مدينه پديد آورد.

به گزارش باشگاه خبري فارس «
توان»
، مشكلات زائران ايراني در زمان ورود به فرودگاه مدينه منوره و خروج از آن، به مدير كل وزارت حج شعبه مدينه گزارش شد.



214


رئيس ستاد حج جمهوري اسلامي ايران در نامه‌اي به محمد بن عبدالرحمن البيجاوي، مسئولان گذرنامه را در فرودگاه مدينه و مسئولان انگشت‌نگاري حجاج را بي‌مهارت دانست و اين را از علل اصلي معطلي زائران در اين فرودگاه شمرد. مسعود مجردي در نامه خود، كمبود برخي از امكانات را مانند آب آشاميدني، به اين مقام وزارت حج عربستان يادآوري كرد.

آقاي فرهاد پرورش، مدير عامل شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران درباره دلايل تأخيرهاي پروازي شركت هواپيمايي هما در عمليات بازگشت حجاج ايراني گفت: بيشتر تأخيرها در پروازهاي اين شركت بر اثر ازدحام فرودگاه عربستان و آماده نبودن سعودي‌ها براي پاسخ‌گويي مناسب به حجاج در اين فرودگاه رخ مي‌دهد؛ چنان‌كه گاهي هواپيماهاي هما تا چهار ساعت تنها منتظر مكاني براي پارك‌كردن هواپيما در فرودگاه اين كشور بوده‌اند. پرورش افزود: در پروازهاي شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي، تنها يك پرواز بر اثر اوضاع بد جوي در فرودگاه اصفهان براي فرود هواپيما تأخير كرد و از اين رو، هواپيماي بعدي نيز با تأخير پرواز كرد و يك هواپيما به سبب نقص فني با تأخير مواجه شده است.


215



216


بخش پنجم: كارهاي عربستان

اعطاي پرده جديد خانه خدا به پرده‌دار كعبه

صالح بن عبدالرحمان الحصين، رئيس كل امور مسجدالحرام و مسجدالنبي ( صلّي الله عليه وآله وسلّم ) ،

27 آبان ماه 88، پرده نو خانه خدا را به عبدالعزيز الشيبي، پرده‌دار بيت‌الله الحرام اعطا كرد. پرده جديد خانه خدا هر سال در آييني در روز اول ذي‌الحجه به پرده‌دار داده مي‌شود و آيين تعويض پرده كعبه، نهم ذي‌الحجه پس از شست‌وشوي كعبه با گلاب ناب ايراني صورت مي‌پذيرد. پرده خانه خدا با هزينه‌اي نزديك به بيست ميليون ريال سعودي فراهم آمده و از پنج قطعه تشكيل شده است كه هر بخش آن، يك طرف كعبه را مي‌پوشاند و قطعه‌ پنجم نيز درِ كعبه را در برمي‌گيرد.

جنس پرده كعبه از حرير طبيعي و خالص و به رنگ سياه است كه قدش به چهارده متر مي‌رسد. نوار دور اين پوشش 95 سانتي‌متر عرض و 47 متر طول دارد، از

شانزده قطعه به شكل مربع از تزيينات اسلامي پوشيده شده است. روي اين نوار، آياتي



217


از قرآن كريم نوشته شده و در فواصل معيني، عبارات «
يا حي يا قيوم»
، «
يا رحمن يا رحيم»
 و «
الحمد لله رب العالمين»
 با رنگ طلايي كه نوشته شده است كه خانه خدا را در برمي‌گيرد. پوشش درِ كعبه نيز حريري با قد 5/6 متر و عرض 5/3 متر است كه روي آن، آيات قرآني و تزيينات اسلامي با طلا و نقره نوشته شده است. اين پرده با همكاري كارگاه‌هاي داخل و خارج عربستان در مكه مكرمه فراهم مي‌آيد. حرير اين پرده را هر سال يكي از كشورها هديه مي‌كند و پرده پيشين نيز به رؤسا و سران كشورهاي اسلامي اهدا مي‌شود.

نصب دوربين‌هاي مدار بسته

اين دوربين‌ها امسال (1388) در داخل و خارج مسجدالحرام براي ضبط رفتار حجاج نصب شدند تا ازدحام جمعيت را در مسجدالحرام مهار كنند. سرتيپ جميل اربعين، رئيس اداره دفاع مدني شهر مكه، با اشاره به اين فعاليت، خبر داد: به دليل ازدحام حجاج و شلوغي‌هايي كه به دليل ورود آنان به مسجدالحرام در اين مسجد و خيابان‌هاي پيرامون آن روي مي‌دهد، امسال با نصب دوربين‌هاي مدار بسته در منطقه‌هاي گوناگون داخل و خارج مسجدالحرام و با استفاده از 1953 نفر از نيروهاي پليس شلوغي‌هاي احتمالي، ضبط و مهار خواهد شد.

توسعه جمرات

جمرات در ساليان گذشته تحوّلات گسترده‌اي يافته است، به طوري كه طرح توسعه جمرات به صورت كامل در حج 88 به بهره‌برداري رسيده بود.

در آن زمان جمرات در دو طبقه ساخته شده بود و حجاج مي‌بايست، جمرات سه‌گانه را در روزهاي تشريق رمي مي‌كردند كه به صورت ستون‌هايي استوانه‌اي شكل باريك و



218


با عرض حدود 5/1 تا دو متر و با ارتفاعي حدود ده تا دوازده متري به بالا كشيده شده بود. پيرامون ستون‌هاي جمرات، حوضچه‌هايي بود كه سنگ‌ريزه‌هاي پرتاب شده در آن گرد مي‌آمد؛ به گونه‌اي كه پس از ساعتي از آغاز رمي، تپه‌اي از سنگ‌ها (حصاة) ستون‌هاي جمرات را در برمي‌گرفت و آنها را در درون خود پنهان مي‌كرد و كار رمي را دشوار مي‌ساخت.

افزون بر اين، در آن سال‌ها، مسيرهاي دسترسي به جمرات از زائران پراكنده

و نامنسجمي پر بود كه اطراف راه‌‌ها مي‌ايستادند و با سدّ طريق مانع از دسترسي

آسان به جمرات مي‌شدند. جلوگيري نكردن از گذشتن ماشين‌هاي سواري و حتي اتوبوس‌ها از مسيرهاي كوچك و محدود منتهي به جمرات و تفكيك نشدن مسير رفت و برگشت به جمرات، كار اجراي مناسك ايّام تشريق را به مشكلي بزرگ بدل

كرده بود. كمتر سالي بود كه منا در ايّام تشريق با حادثه‌اي ناگوار و دلخراش همراه نشود.

خاطرات سال‌هاي گذشته، بر اهميت طرح توسعه جمرات به انگيزه تسهيل مناسك ايام تشريق در منا گواهي مي‌دهد. بسياري از معضلات منا در آيين حج سي‌ام نيز همچنان چهره كريه خود را نمايان مي‌كرد و مسائل مربوط به بهداشت و انبوه زباله‌هايي كه در مسيرها و زير پل‌ها مي‌ماند و ترافيك سنگين انساني پيرامون جمرات در طبقه اول و بي‌نظمي زائران متفرقه كه در قالب كاروان‌هاي منظم و منسجم به اجراي مناسك حج نمي‌پردازند، مهم‌ترين ناهنجاري‌ها است كه مديريت حج را به انديشه‌اي كارآمد در اين باره فرا مي‌خواند.

هنوز پاره‌اي از معضلات وجود دارد، اما از ديد ناظري بي‌طرف، بايد اذعان كرد كه طرح‌هايي همچون نظم در آمد و شد و جلوگيري از ورود خودرو به راه‌هاي پيرامون جمرات و جداسازي مسير رفت و بازگشت و جلوگيري از ماندن مردم در اطراف



219


جمرات و مسجد خيف، در بهبود اوضاع و جلوگيري از حوادث ناخوشايند بسيار تأثيرگذار بوده است.

از طرح‌هاي اجرا شده به انگيزه تسهيل مراسم ايام تشريق در منا، توسعه جمرات است. در اين طرح جديد، ستون‌هاي استوانه‌اي شكل باريك گذشته، به ديوارهايي عريض با عرض بيش از بيست متر بيضوي شكل بدل شده‌اند كه از دو طرف

بدان‌ها دسترسي هست. افزون بر اين، دو طبقه گذشته به چهار طبقه بر روي زمين و يك طبقه در زيرزمين افزايش يافته است. طبقات متعدّد جمرات در پهنايي وسيع، با مسيرهاي مختلف اتوباني كه از مكان‌هاي مختلف در مكه و منا منشعب مي‌شود، از يكديگر جدا مي‌شوند؛ چنان‌كه هر فردي كه از جايي در منا يا مكه به جمرات مي‌آيد، مسيرش به يك طبقه از طبقات مي‌انجامد و تغيير مسير تنها با رفتن از مسيرهاي دراز و دسترسي به ديگر مكان‌ها امكان‌پذير است. البته در نزديكي جمرات و در اطراف آنها، پلكان‌هايي هست و پلكان‌هاي برقي راه يافتن را به طبقات مختلف كمابيش آسان مي‌كند.

در بازديد از طبقات مختلف جمرات از بالاترين طبقه كه پشت بام جمرات تلقي مي‌شد، تا طبقه زيرزمين، اين نتايج به دست آمد:

? در برخي از طبقات، به‌ويژه طبقه هم‌كف و طبقه دوم، ستون‌هاي جمرات پيشين، در درون ديوارهاي عريض كنوني، ديده مي‌شود و كسي كه بر روي ديوارهاي حوضچه‌هاي اطراف جمرات قرار گيرد، مي‌تواند آن را به خوبي ببيند؛

? ستون‌هاي جمرات پيشين كمابيش در وسط ديوارهاي جمرات جديد قرار دارد؛ بدون آنكه به آنها چسبيده باشد؛

? به رغم گذشته كه سنگ‌ريزه‌هاي رمي شده در اطراف ستون‌ها جمع مي‌شد، در طرح جديد همه آنها از طريق حوضچه‌هاي اطراف ديوارها با ارتفاعي نزديك به يك



220


متر از خارج و با شيب تندي كه از داخل دارد، به سمت درون ديوار جمرات هدايت مي‌شود و از آن طريق با سنگ‌ريز‌ه‌هاي ديگر طبقات، در يك مسير قيفي شكل، به سمت طبقات زيرين سرازير مي‌شوند؛

? همه ديوارهاي ساخته شده جديد جمرات كه در دو طرف آن مي‌توان عمليات رمي را اجرا كرد، توخالي‌اند. جنس اين ديوارها از ملات سيماني است كه سنگ‌هاي درشت قرار را در آنها جاي داده‌اند و به صورت مربع‌هاي نزديك به نيم متري از هم

جدا شده و كمابيش به شكل موزاييك درآمده است. ضخامت اين ديوار سيماني توخالي به حدّي است كه اگر با چيزي سنگين بر آن ضربه زده شود، فرو خواهد

رفت؛

? راهي عريض در زيرزمين ساخته شده است كه با گذر از آن به آساني مي‌توان به پاي ديوارهاي جمرات رسيد و از آنجا عمليات رمي را اجرا كرد. سنگ‌هاي رمي شده در طبقات بالا، به سمت طبقه زيرزمين هدايت مي‌شوند و پس از آن همراه با سنگ‌هاي طبقه زيرزمين به سمت طبقه پايين‌تر از زيرزمين كه انبار سنگ‌هاي رمي به شمار مي‌رود، سرازير و در آنجا جمع (دِپو) مي‌شوند؛

? سنگ‌هاي جمع شده در پايين جمرات، با نوارهاي غلطان به بالا هدايت مي‌شود تا با ماشين‌هاي باري تخليه و به خارج منتقل شوند؛

? جاده‌هاي بسيار و عريض در اطراف طبقات مختلف كه هر كدام به مقصدي از مكه و منا مي‌انجاميد، موجب تفكيك و سرشكن شدن جمعيت مي‌شود و افزون بر اين پلكان‌هاي سيماني و برقي گوناگون، دسترسي زائر را به طبقات مختلف آسان مي‌كند و او مي‌تواند در مواقع خطر از آنها استفاده كرد. همچنين تأسيسات جانبي گوناگون در طبقات مانند محل فرود هليكوپتر در طبقه بالايي و امكانات پزشكي و اورژانس و جايگاه نيروهاي نظامي و امنيتي و رسانه‌اي و فيلم‌برداري ديدني است؛



221


حجت الاسلام و المسلمين مصطفي جعفرپيشه چند نكته فقهي را درباره رمي بر پايه فتواي مرجع چنين گزارش مي‌كند:

يك ـ فتاواي مراجع عظام درباره رمي ديوارهاي جديد مختلف است، ولي به نظر بسياري از آنها از جمله مقام معظم رهبري، در صورتي كه بتوان بدون مشقت محل ستون قبلي را پيدا كرد، واجب است آن قسمت ديوار رمي شود و چنانچه گذشت، محل ستون‌هاي قبلي در وسط ديوار فعلي قرار دارد و تشخيص آن چندان دشوار نيست.

دو ـ طبق فتواي بسياري از مراجع از جمله حضرت امام1 در زماني كه جمرات به صورت ستون بود، رمي از طبقه دوم را مجزي مي‌دانستند. در جمرات جديد، با توجه به اينكه طبقات سوم و چهارم جديداً احداث شده است، آيا رمي در طبقات بالا مجزي است يا نه؟ نيازمند استفتاء مي‌باشد.

سه ـ طبقه زيرزمين جديداً در طرح توسعه جديد احداث گرديده و در گذشته نبوده است. در خصوص جواز رمي از اين طبقه نيز لازم است از محضر مراجع عظام استفتاء صورت گيرد.

ترجمه فارسي قرآن

نسخه‌هاي انگشت‌شماري از قرآن كريم با ترجمه فارسي شيخ شاه ولي‌الله دهلوي، چاپ «
مجمع ملك فهد»
 در داخل حرم شريف نبوي‌ ( صلّي الله عليه وآله وسلّم ) ديده شد (27/8/88) كه در صفحات نخست آنها مطلبي با عنوان «
پيش‌گفتار»
 به نقل از وزير امور اسلامي و اوقاف و دعوت و ارشاد سعودي آمده بود برخي از زائران ايراني در حرم، پس از ديدن

قرآن كريم با ترجمه فارسي، گمان مي‌كردند كه اين مصحف‌هاي شريف را ديگر

زائران به حرم آورده‌اند. همچنين در حرم مسجدالنبي، قرآن كريم چاپ مجمع ملك



222


فهد با ترجمه يا تفسير به زبان‌هاي اردو، چيني، هوسايي، فرانسوي، انگليسي، پرتغالي، آلباني، رومي، اسپانيايي، اندونزيايي، انگليسي، اويگوري، براهويي، بنگالي، بوسنيايي، پشتو، تاميلي، تركي، سومالي، قزاقي، كره‌اي و مليباري و به خط بريل (نابينايان) ديده مي‌شود.

گفته مي‌شود كه ترجمه‌هاي قرآن اين مجمع بر پايه تفسيري به نام «
التفسير الميسر للقرآن الكريم»
 سامان مي‌يابد.

غرض‌ورزي مفتي عربستان

روزنامه ايران در بخش «
ديگه چه خبر؟»
 مطلبي با عنوان «
حمله مفتي عربستان به مراسم برائت از مشركين»
 چاپ كرد (10/8/88) كه در آن آمده است: «
شنيديم كه «
شيخ عبدالعزيز آل شيخ»
 مفتي عربستان در حمله به ايران، اعلام كرد كه مراسم حج يك مراسم شخصي نيست و تظاهرات برائت از مشركين كه ايران قصد برپايي آن را در مراسم حج دارد، يك بدعت و دروغ است. وي همچنين گفته كه برخي مي‌خواهند مراسم حج و عبادت را تبديل به منبري براي ادعاهاي باطل و دروغين خود كنند. اين اشخاص هدايت نشده‌اند و به گونه‌اي قصد دارند از اين مراسم سوء استفاده كنند كه اين كار توسط خداوند نهي شده است»
.

تفرقه‌افكني وهابيان

سايت خبري سني‌نيوز (پايگاه خبري اهل سنت) در يادداشتي با عنوان «
هشدار مقامات عربستان سعودي نسبت به بهره‌برداري سياسي از حج»
 به نقل از «
فؤاد عبدالسلام الفارسي وزير حج عربستان سعودي»
، آورده است:

«
دولت عربستان سعودي، ايران را متهم مي‌كند كه براي پيشبرد اهداف سياسي خود از حج استفاده ابزاري مي‌كند. وزير حج عربستان ضمن رد كردن ادعاي رهبران ايران



223


تأكيد كرد: «
همه كشورها تلاش‌هاي عربستان سعودي و پيشرفت مستمر و چشمگير در مكه و مدينه و مشاعر مقدس را مورد ستايش قرار داده‌اند...»
.

مقاله تحريك‌آميز «
عكاظ»
 

روزنامه «
عكاظ»
 در مقاله‌اي به قلم «
خالد قماش»
، در نقد سخنان رئيس جمهوري محترم ايران درباره كنگره عظيم حج، با اشاره‌اي مقدمه‌گونه به شرايط سياسي بين‌المللي جمهوري اسلامي ايران در سال‌هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي، اين كشور را به منزوي شدن سياسي متهم كرد و آن سخنان را استمرار شعله‌ور ساختن آتش احساسات خواند كرد و با حمله به موضع ضد صهيونيستي ايران و پرخاشگري درباره آن چنين نوشت:

«
... پس از آنكه (رئيس محترم جمهوري اسلامي ايران) در اظهارنظري عجيب و ترسناك مي‌گويد: «
مناسك حج براي انتشار آموزه‌هاي اسلام و بهره‌مند شدن از اسلام، فرصتي استثنايي است»
. او گفت كه حضور فعالانه مسلمانان و خصوصاً ايراني‌ها در مناسك حج، بايد بتواند توطئه‌هاي دشمنان اسلام را سرنگون سازد و موجب الفت دل‌هاي مسلمانان گردد. نمي‌دانم منظور او از آموزه‌هاي اصيل اسلام چيست! آيا بهره‌گيري از احساسات عظيم، براي ترويج مفاهيم كينه‌توزانه و سياسي ايران، از جمله مناسك حج محسوب مي‌شود؟! آيا فراخوان براي تظاهرات و تجمع‌هاي هميشگي به تخريب و انتشار رعب و گسترش فرهنگ در سرزمين حرام خداوند، از عوامل ايجاد الفت ميان دل‌هاي مسلمانان است؟

كسي كه از زمان آغاز تلاش صدور انقلاب اسلامي به كشورهاي هم‌جوار، تاريخ ايران را مطالعه كند، بسياري از تحولات و شكست‌ها در سطح سياسي و انساني را، دريافت خواهد كرد و به همين دليل است كه اين كشور در زمينه آزادي‌هاي مطبوعاتي و انساني در رديف‌هاي آخر جهاني قرار گرفته است، لذا بايد پرسيد: اين چگونه اسلامي است كه انسان را با ستم مضاعف، دچار مي‌سازد و...»
.



224


منع زيارت بقيع (23/8/88)

عامل ارشادي دولت سعودي در برابر آرامگاه حضرت ام البنين(ها) با اشاره به غير شرعي بودن تعيين نام صاحب قبور و ساختن گنبد و بارگاه براي آنان، وجود مرقد و حرم پيامبر را امري حكومتي دانست. البته سخنان اين عامل ارشادي، مخالفت و اعتراض مخاطبان ايراني را در قالب فرستادن صلوات به دنبال داشت.

يكي از زائران ايراني در مخالفت با گفته‌هاي آن عامل ارشادي كه در ردّ توسّل و استغاثه به بزرگان دين و شرك‌آميز بودن آن سخن‌پراكني مي‌كرد، چنين گفت: «
اي شيخ! اگر شما مريض شويد آيا به پزشك مراجعه نمي‌كنيد؟ پزشك وسيله است. ديگري گفت: پس معني آيه شريفه }وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ} چيست؟ عامل وهابي از دادن پاسخ مستدل به آنان بازماند.

حضور زائران بحريني و جمهوري عراق (اقليم كردستان) با لباس مخصوص و پرچم اقليم كردي در قبرستان مطهر بقيع مشهود بود.

يكي از زائران جوان عراقي كه به زبان عربي فصيح سخن مي‌گفت، به مباحثه با عامل ارشادي مستقر در برابر قبور مطهر بقيع: پرداخت و به خوبي توانست در برابر سخن‌پراكني وي با او محاجّه كند و از اين‌رو، حاضران شيعي از او تشكر و با وي مصافحه مي‌كردند.

اقدامات امنيتي مأموران سعودي در دعاي كميل

دومين آيين خواندن دعاي كميل، پنجشنبه 21/8/88 در مدينه منوره به لطف خداوند و اهل‌بيت عصمت و طهارت: با نظم و آراستگي و با شكوهي خاص در محوطه بين‌الحرمين برگزار شد. كارهاي امنيتي پليس عربستان در اين آيين چنين گزارش مي‌شود:

? قرار دادن دستگاه x-Ray براي ضبط هر بسته، كيف، ساك و... كه با زائران همراه بود؛

? ايجاد معابر و گذرگاه‌هاي ويژه براي جداكردن زوار ايراني از زوار ديگر كشورها


| شناسه مطلب: 78610