بخش 6

جمعه 17/9/85 مراسم بدرقه نماینده مقام معظم رهبری پیش از عزیمت به عربستان ورود نماینده محترم ولی فقیه به مدینه منوره مکّه ، شهر امنیت مادی و اخلاقی حضور بیش از یک#160;پنجم حج#160;گزاران امسال در مدینه منوره اهانت و جسارت به معاون آموزش و پژوهش بعثه جلوگیری از ورود شهروندان عربستان به مکّه لزوم رعایت استانداردهای لازم در ساختمان#160;های مسکونی آغاز پخش برنامه#160;های رادیو راهنمای حج جلوگیری از ثبت#160;نام مجدد پس از انجام حج واجب شنبه 18/9/85 تأکید سرپرست حجاج بر فرهنگی بودن امور حج خدمات و تسهیلات حج تمتع 85 بازرسان بعثه مقام معظم رهبری در خدمت زائران دیدار معاون و رابطین امور روحانیون بعثه با سرپرست حجاج ایرانی انتشار اولین شماره نشریه #171; زائر #187; یکشنبه 19/9/85 زائران بیت#160;الله ، دعوت#160;شدگان از سوی پیامبر ! استفاده از بیشترین ظرفیت#160;ها در خدمت به حجاج کسالت رییس سازمان حج و زیارت در اثر فشار کار آغاز پروازهای حجاج ایرانی به مقصد جدّه دیدار هیئت پزشکی


100


جمعه 17/9/85

هفدهم ذيقعده 1427

مراسم بدرقه نماينده مقام معظم رهبري پيش از عزيمت به عربستان

نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني كه همراه با رييس محترم سازمان حج و زيارت و تعدادي از معاونان و مسؤولان بخش هاي مختلف بعثه و ستاد حج بعد از ظهر امروز عازم سفر به عربستان بود ، در فرودگاه مهرآباد گفت :

در چنين شرايطي كه جهان اسلام با چالش هاي گوناگون ، بهويژه در كشورهاي فلسطين ، لبنان ، افغانستان و عراق مواجه است ، حج بايد صحنه وحدت و تفاهم مسلمانان باشد . زائران ايراني نيز بايد همچون سال هاي گذشته منادي صلح ، دوستي ، مودت و وحدت جهان اسلام باشند .

وي با توجه به روابط خوب ميان دو كشور ايران و عربستان اظهار اميدواري كرد كه مراسم امسال با همكاري دولت عربستان ، همچون گذشته آرام ، منظم و باشكوه برگزار گردد .

سرپرست حجاج ايراني با اشاره به سخنان رهبر انقلاب ـ كه امسال را سال « پيامبر اعظم ( صلّي الله عليه وآله ) » ناميدند ـ گفت : « كارگزاران حج در سال جاري تلاش خواهند كرد تا زائران خانه خدا را با سيره نبوي آشنا كنند » .


101


او در همين راستا به زائران خانه خدا و حرم پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) توصيه كرد كه از ظرفيت هاي حج براي خودسازي و فراگيري اخلاق و سيره نبوي استفاده كنند و همراه با عطر اخلاق پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) به وطن اسلامي بازگردند و اين عطر را به خانواده ، فرزندان ، دوستان و محيط كار انتقال دهند .

نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت در مورد برنامه هاي پيش بيني شده در مراسم حج امسال گفت :

دعاي كميل در هفته آينده با همكاري دولت عربستان در كنار بقيع و حرم نبوي برگزار مي شود . همچنين مراسم برائت از مشركان نيز مانند سال هاي گذشته در عرفات ، با شكوه هرچه تمام تر برگزار مي شود .

در مراسم بدرقه آية الله ري شهري و هيأت همراه ، حجة الاسلام والمسلمين « محمدي گلپايگاني » ، رييس دفتر رهبر معظم انقلاب و جمعي از شخصيت هاي روحاني ، لشكري و كشوري حضور داشتند .

ورود نماينده محترم ولي فقيه به مدينه منوره

آية الله محمدي ري شهري ، نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني ساعت 30/6 بعد از ظهر به وقت عربستان وارد مدينه شد . او و همراهانش در فرودگاه مدينه مورد استقبال « آقاي سيد محمد حسيني » ، سفير ايران در عربستان ، « آقاي سيدكاظم خوانساري » سفير ايران در سازمان كنفرانس اسلامي ، جمعي از مسؤولان حج و ساير نهادهاي ايراني و عربستاني قرار گرفتند .

سرپرست زائران ايراني در بدو ورود در جمع خبرنگاران گفت : « حج امسال نخستين حجي است كه در تاريخ جمهوري اسلامي ايران ، در سال پيامبر اعظم ( صلّي الله عليه وآله ) واقع شده است و اين وجه تمايز آن با مراسم حج در سال هاي گذشته است » .

وي در پاسخ خبرنگاري كه پرسيد : « در اين لحظه چه احساسي داريد ؟ » گفت : « در اين لحظه كه وارد اين سرزمين الهي شده ام ، احساس مسؤوليت سنگيني مي كنم ؛ براي


102


اين كه بتوانم آن چه مدّنظر مقام معظم رهبري است در عرصه اجرايي و فرهنگي به نحو احسن اجرا كنم .

آية الله ري شهري در پاسخ به اين سئوال كه : بعثه رهبري در سال پيامبر اعظم ( صلّي الله عليه وآله ) چه برنامه هايي دارد ، اظهار داشت : همه برنامه هاي فرهنگي امسال بعثه بر محور تبيين و گسترش سيره عملي و اخلاقي پيامبر اعظم ( صلّي الله عليه وآله ) خواهد بود . همه رهنمودهاي رهبر انقلاب مدّنظر ماست و تلاش ما بر اين است كه هر سال بيش از سال هاي گذشته بتوانيم از ظرفيت هاي حج استفاده كنيم .

روزنامه البلاد در دومين صفحه از سومين ويژه نامه فارسي خود ضمن نقل اين خبر آورده است : « ري شهري در پاسخ به سئوال خبرنگاري مبني بر اين كه آيا امسال آخرين سال مسؤوليت وي به عنوان سرپرست حجاج ايران است ، گفت : « با خداست ؛ پيشگويي بلد نيستم » .

مكّه ، شهر امنيت مادي و اخلاقي

دكتر سعود الشريم امام و خطيب مسجدالحرام با ذكر تاريخچه مختصر پيدايش مكّه گفت :

يك خانواده كوچك متشكل از يك مادر و نوزادي شيرخوار در اين درّه استقرار يافت كه تمامي دارايي اش ، كيسه اي خرما و كوزه اي آب بود ؛ در زماني كه هيچ كس در آن نبود و كشت و زرعي هم يافت نمي شد . اما آن زن بي تابي نكرد و اين واقعيت را پذيرفت كه خداوند براي او و نوزادش [ زندگي در ] اين سرزمين را مقرر كرده است . او به شوهر خود ابراهيم ( عليه السلام ) گفت : آيا خداوند به تو امر كرده كه ما را اين جا ساكن كني ؟ فرمود : آري . گفت : پس هرگز نافرماني نمي كنيم .

اين خانواده با همين روحيه تسليم در برابر اراده خدا ، هسته و اصل آباداني و عمران در اين مكان گرديد ؛ اين خانواده شرف پيامبري را به اين


103


سرزمين آورد . بيت الله الحرام خانه آنان شد و آب زمزم سرچشمه نوشيدن آنان ! لطف خدا شامل حالشان بود تا آن جا كه به حضرت ابراهيم ( عليه السلام ) اجازه داد به كمك فرزندش اسماعيل ( عليه السلام ) پايه و اساس كعبه مشرفه را بنا نهد .

امام جمعه مسجدالحرام با اشاره به فرمان الهي كه پيامبرش را مأمور ندا دردادن و دعوت حج گزاران از گوشه و كنار دنيا فرمود ، گفت :

خداوند اراده كرد كه اين مكان قبله گاه دل و جان مؤمنان جهان شود و مردم از راه هاي دور و نزديك به سوي آن بيايند و با شكل و رنگ و زبان هاي مختلف در كنار هم به عبادت خدا بپردازند .

خداوند با لطف و عنايت فراوان مكّه مكرمه را « ام القري » قرار داد ؛ مكاني كه تمامي مردم از سراسر جهان در هنگام نماز و عبادت بايد رو به آن بايستند و آن قدر به آن اهميت داد كه در دو جاي قرآن به قداست آن سوگند خورد : ( وَهَذا الْبَلَدِ الأمينِ ) ( 1 ) و ( لا أُقْسِمُ بِهذا الْبَلَدِ ) ( 2 ) .

دكتر الشريم امام و خطيب اين جمعه مسجدالحرام گفت :

خداوند سرزمين مقدس مكه مكرمه را « مكان امن مسلمانان » اعلام كرد كه جان و مال و ناموس هيچ كس نبايد در آن مورد تعرض قرار گيرد . او در تكميل همين امنيت مقرر فرمود كه در هنگام حج در اين سرزمين ، نبايد سخني ناپسند بر زبان جاري شود و عملي ناپسند از كسي صادر گردد . خداوند فرمود : ( الحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُوماتٌ فَمَنْ فَرَضَ فيهِنَّ الحَجَّ فَلا رَفَثَ وَلا فُسُوقَ وَلا جِدالَ في الحَجِّ ) ( 3 ) و پيامبر اكرم در ذيل همين آيه فرمود : كسي كه حج به جا آورد و مرتكب فسق و خطايي نشود ، در حالي باز مي گردد كه از گناه و آلودگي پاك شده ؛ همچون زماني كه از مادر متولد گرديد .

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . سوره التين / 3 .

2 . سوره بلد / 1 .

3 . سوره بقره / 197 .


104


حضور بيش از يك پنجم حج گزاران امسال در مدينه منوره

با گذشت تنها سه روز از آغاز پروازهاي حجاج ، جمعيتي افزون بر هفده هزار نفر از زائران بيت الله الحرام طي 53 پرواز به مدينه منوره منتقل شدند كه با احتساب عناصر ستادي و اجرايي حج ـ كه پيش از آنان در مدينه مستقر شده اند ـ بيشتر از يك پنجم مجموع يكصدهزار نفري ايرانيان حج گزار امسال را تشكيل مي دهند .

به گزارش ستاد حج مستقر در مدينه ، كار انتقال زائران ايراني به مدينه منوره كه از روز چهارشنبه 15 آذرماه آغاز شده است ، تا دوشنبه 27 آذرماه ادامه خواهد يافت .

گفتني است كه به منظور تسريع در اعزام حجاج ايراني به عربستان ، از روز يكشنبه 19 آذرماه ، دو فرودگاه مدينه و جده به طور همزمان ، پذيراي ورود ايرانيان خواهند بود .

اهانت و جسارت به معاون آموزش و پژوهش بعثه

برخي از مأموران امر به معروف و نهي از منكر سعودي ، به ويژه مأموران دايره توجيه وارشاد مدينه كه داراي تعصّب ، تكبّر و حقد و كينه نسبت به شيعه و جسارت و بي ادبي نسبت به زائران محترم رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) و اهلبيت ( عليهم السلام ) هستند ، در همه ايّام حج و عمره و نسبت به بسياري از زائران مرد و زن از كشورهاي مختلف اسلامي به خصوص جمهوري اسلامي ايران ، اهانت كرده ، ستم هاي آشكاري را روا داشته اند ، امّا تاكنون كمتر سابقه داشته است كه يكي از مسؤولان رده بالاي بعثه جمهوري اسلامي ايران گرفتار چنين جسارت ها و اهانت هايي گردد .

معاون محترم آموزش و پژوهش بعثه مقام معظم رهبري ، در ساعات پاياني شب شنبه در حالي كه در بين الحرمين به زيارت اهلبيت مدفون در بقيع ( عليهم السلام ) مشغول بود ، توسط يكي از اين مأموران مورد اعتراض قرار گرفته ، كتاب زيارت نامه اش گرفته شد و علاوه براين با تعبيري بسيار زشت مورد اهانت قرار گرفت .

اگرچه خود حجة الاسلام و المسلمين قاضي عسكر در گفتگو با مسؤول اداره توجيه و ارشاد مستقر در مسجدالنبي ( صلّي الله عليه وآله ) ، محكوميّت آن مأمور را در تصرّف خارج از


105


ادب و شريعتش اثبات مي كند ، امّا به نظر مي رسد براي جلوگيري از تصرّفات مشابه و حتّي جلوگيري از تكرار اين نوع حركات مغرضانه و عناد آلود نسبت به هركس ديگر ، پيگيري هايي از طرف مسؤولان لازم است تا مقامات عالي رتبه حج سعودي با عنايت به عواقب وخيم اينگونه رفتارها ، در تنبيه آن فرد و تأييدكنندگانش عملكردي جدّي داشته باشند .

جلوگيري از ورود شهروندان عربستان به مكّه

مدير اداره كل گذرنامه سعودي اعلام كرد : « دستورالعمل ممنوعيت ورود اتباع عربستان به شهر مكّه در ايام موسم حج صادر شده است و ورود به اين شهر منوط به داشتن گذرنامه است » .

روزنامه « المدينه » دراين باره نوشت : « همه اتباع عربستان سعودي موظف به رعايت اين دستورالعمل خواهند بود ودر ورودي هاي شهر مكّه از ورود آنان به اين شهر ممانعت خواهد شد ؛ مگر آن كه اجازه انجام مناسك حج را از دواير رسمي كسب كرده باشند » .

سرتيپ « سالم البليهد » از شركت ها و مؤسسات مختلف خواست كه در اين زمينه براي ارائه خدمات به حجاج هماهنگي لازم را با وزارت حج داشته باشند .

وي همچنين از رانندگان وسايل نقليه عمومي خواست تا در اين زمينه دقت لازم را داشته باشند و از سوار كردن مسافران بدون گذرنامه خودداري كنند ؛ تا مشمول اجراي قانون ممنوعيت كه شامل زندان رفتن و پرداخت جريمه است ، نشوند .

لزوم رعايت استانداردهاي لازم در ساختمان هاي مسكوني

رييس كميته مركزي خدمات رساني حج عربستان اعلام كرد : ساختمان هاي مسكوني كه در اختيار حجاج قرار مي گيرند بايد در زمينه هاي بهداشت ، شهرسازي و سرويس هاي مختلف ، از استانداردهاي لازم برخوردار باشند . محمد الشافي افزود :

اين كميته كه متشكل از چند نهاد دولتي است ، تنها براي واحدهاي مسكوني


106


كه از لحاظ مهندسي و فني و رعايت مسايل بهداشتي از استانداردهاي پيش بيني شده برخوردار باشند ، مجوز صادر مي كند . اين ساختمان ها هرسال مورد بازديد نمايندگان كميته قرار مي گيرد و اگر نقصي در ساختمان يا سرويس هاي مختلف آن ايجاد شده باشد ، مجوز سال قبل باطل خواهد شد .

رييس كميته مذكور با تقدير از صاحبان هتل ها و ساختمان هاي مسكوني نسبت به رعايت استانداردهاي اعلام شده گفت :

صاحبان هتل ها در صورت تأييد نشدن واحدهاي مسكوني و عدم دريافت مجوز ، حق اجاره دادن آنها را به حجاج ندارند و در صورت تخلف با آنها به شدت برخورد خواهد شد .

او گفت :

همه تلاش ما اين است كه به هدف واحد يعني ايجاد زمينه آسايش و رفاه حجاج دست يابيم ، تا هركس ، از هر كشوري كه هست ، بتواند بدون اضطراب و در كمال راحتي مناسك خود را انجام دهد .

گفتني است كه اتخاذ تدابير لازم در رعايت ايمني ساختمان هاي مسكوني ، در پي فروريختن يك ساختمان قديمي در منطقه غزّه ـ كه سال گذشته اتفاق افتاد ـ صورت گرفته است .

آغاز پخش برنامه هاي راديو راهنماي حج

وزارت فرهنگ و اطلاع رساني عربستان اعلام كرد : « با نزديك شدن به ايام برگزاري مراسم بين المللي حج و در جهت آگاهي بخشي به حجاج كشورهاي مختلف كه در روزهاي آينده مهمان اين كشور خواهند بود ، راديو راهنماي حج ، طبق معمول سال هاي گذشته از امروز به پنج زبان دنيا ، به طور شبانه روزي پخش برنامه هاي خود را آغاز مي كند » .

معاون وزارت فرهنگ و اطلاع رساني ، « عبدالرحمن بن عبدالعزيز هزّاع » گفت :


107


اين راديو فعاليت خود را در طول ايام حج با برنامه هاي زنده ، گفتوگوها و مصاحبه با مسؤولان ، تهيه گزارش از دستگاه ها و مؤسسات مرتبط با خدمات حج ، به پنج زبان عربي ، انگليسي ، فرانسوي ، اندونزيايي و اردو ارائه خواهد داد .

اين راديو در سال هاي گذشته ، پخش برنامه به زبان فارسي را نيز در دستور كار داشت كه گويا به علت ناموفق بودن در جذب حداقل مخاطبان و عدم دسترسي به كادري مجرب و توانمند و قابل قبول ، تعطيل كردن اين بخش را آبرومندانه تر يافت .

جلوگيري از ثبت نام مجدد پس از انجام حج واجب

رييس سازمان حج و زيارت ، سيد مصطفي خاكسار قهرودي ، پيش از عزيمت به مدينه منوره اعلام كرد : « شوراي عالي حج به رياست دكتر احمدي نژاد مقرر نمود به افرادي كه فريضه حج تمتع واجب را انجام داده اند ، اجازه تشرف براي بار دوم يا چندمين بار داده نشود » .

وي در توضيح علت اين تصميم شوراي عالي حج گفت كه نبايد اعمال مستحبي يك عده قليل ، مانع و مزاحم انجام اعمال فريضه واجب تعداد كثيري از مسلمانان شود .

به گفته خاكسار قهرودي ، اين موضوع براي اولين بار توسط رييس جمهور مطرح شد كه مورد تصويب اعضاي شوراي عالي حج نيز قرار گرفت .

در اين مصاحبه ، رييس سازمان حج و زيارت به ثبت نام 930 هزار نفر براي حج تمتع و در نوبت قرار گرفتن آنان با احتساب سقف صدهزار حاجي در هر سال اشاره كرد و افزود : « آنهايي كه قبلاً فريضه واجب حج را به جا آورده اند ، خوب اين فرصت را در اختيار كساني قرار دهند كه بايد هفت يا هشت سال به انتظار نوبت خود بمانند » .

وي در بيان كيفيت تطبيق اين مصوبه و تعيين وضعيت كساني كه قبل از تصويب آن براي بار دوم يا بيشتر ثبت نام كرده اند ، گفت :

« پس از انجام موسم حج امسال ، آيين نامه مشخصي براي بيان چگونگي اجراي اين مصوبه ، تدوين و اعلام مي شود » .


108


شنبه 18/9/85

هجدهم ذيقعده 1427

تأكيد سرپرست حجاج بر فرهنگي بودن امور حج

آية الله محمدي ري شهري در اجتماع مسؤولان و كارگزاران بعثه مقام معظم رهبري و تعدادي از مديران كاروان هاي حجاج ايراني گفت :

همان طور كه مقام معظم رهبري در هفته حج فرمودند ، خدمت به زائران خانه خدا حقيقتاً يك افتخار بزرگ و بي بديل است . براي حفظ اين موقعيت و اين افتخار ، از همين روز اول حضوردر جايگاه خدمتگزاري بايد برنامه ريزي صورت گيرد . اولويّت اول برنامه ريزي براي خدمت بهتر ، كامل تر و عميق تر و اولويّت بعدي ، برنامه ريزي براي بهره برداري بهتر از اين فضاي نوراني است .

اولين نكته اي كه در هردو جهت ، يعني خدمت بهتر و بهره گيري بيشتر ، مفيد و مؤثر است ، توجه به صاحب خانه و صاحب كار است . ما همگي در محضر صاحب خانه ؛ يعني خداوند متعال هستيم و با ميزباني رسول اكرم ( صلّي الله عليه وآله ) در محضر ارواح طيبه و تحت نظارت و اشراف حضرت بقية الله
الأعظم به سر مي بريم . او در خلوت و جلوت ناظر ماست و اين بعثه و اين تشكيلات متعلق به اوست و مقام معظم رهبري هم نايب اوست . اين توجه


109


باعث مي شود تا از همه ظرفيت هاي خود براي تحقق اهداف اين تشكيلات استفاده كنيم .

نكته دوم ، نظم و انضباط كافي در كارهاست ؛ در اين زمينه بايد از رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) در اين سال پيامبر الگو بگيريم كه براي هر ساعات از روز و شبش برنامه داشت و براساس همين برنامه امور اجتماعي ، سياسي و عبادي خود را به طور منظم انجام مي داد . ما هم طبق برنامه ها چه در ستاد ، چه در بعثه و چه در كاروان ها بايد نظم و انظباطمان بيشتر از سال هاي گذشته باشد .

نكته سوم ، رعايت اخلاق نبوي در برخوردها و انجام مأموريت هاست . اين اخلاق بايد در همه ما نمود داشته باشد . در محضر پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) كاري نكنيم كه خداي ناخواسته پيش آن بزرگوار شرمنده باشيم .

حسن خلق دو معني دارد ؛ يكي اين كه ويژگي هاي اخلاقي خوب داشته باشيم و در كارها صبر ، زهد ، يقين و توكل را مراعات كنيم و ديگري داشتن برخوردي نيكوست .

اولين نكته در اين برخورد نيكو متبسم بودن است . كمتر مي شد كسي رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) را ببيند و بر چهره اش لبخند نباشد . عبدالله حارث مي گويد : « ما رأيتُ أحداً أكثر تبسّماً من رسولِ الله » .

نكته ديگر ، پيشي گرفتن در سلام است . پيامبر اكرم به همه و حتي بچه ها در سلام كردن پيشي مي گرفت .

نكته ديگر اين كه پيامبر هركس را كه مي ديد ، با او دست مي داد و مصافحه مي كرد و دستش را هم نمي كشيد . اميرالمؤمنين ( عليه السلام ) بهترين شاگرد رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) مي فرمايد : « صافِحْ عَدُوَّكَ وَإِنْ كَرَه ، فَإنَّهُ مِمّا أَمَرَ اللهُ عزّوجلّ بِهِ » ( 1 ) ؛ اسلام مي خواهد چنين صلح و صفايي در جامعه باشد .

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . با دشمنت دست بده ، اگر چه برايش ناخوشايند باشد ؛ زيرا اين كار از اموري است كه خدا به آن فرمان داده است ؛ وسائل الشيعة ، ج12 ، ص225 .


110


در سال نبوي بايد كاري كنيم كه زائران خانه خدا اين گونه شوند . اگر ما در بعثه و ستاد چنين بوديم ، زائران تأثير مي گيرند و جامعه هم از اين صدهزار حاجي تأثير مي پذيرد . بنابراين بايد سعي كنيم تا فضاي بعثه ، فضاي معنويت و اخلاق رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) باشد .

نكته آخر اين كه اميرمؤمنان علي ( عليه السلام ) به يكي از اصحاب مورد علاقه خود ، صعصعة بن صوحان فرمودند : « أَنْتَ لَخَفِيفُ المَؤُنَةِ ، كَثِيرُ المَعُونَةِ » امام زمان ( عليه السلام ) هم چنين ياوراني مي خواهند ؛ كم توقع و پركار . همه بايد اين گونه باشيم . اگر مي خواهيم امام زمان ( عليه السلام ) در بعثه اش ما را بپذيرد ، بايد با كمترين امكانات ، بيشترين كار و خدمت را ارائه دهيم .

اين مراسم با قرائت قرآن و مداحي آغاز شد و پيش از سخنراني نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني ، حجة الاسلام و المسلمين خوانساري نماينده جمهوري اسلامي ايران در سازمان كنفرانس اسلامي ، به ايشان و همراهان خير مقدم گفت و افزود : « با وجود افزايش سالانه تعداد حجاج ايراني ، خدمات به حجاج هر سال بهتر مي شود و اين نتيجه برنامه ريزي و بهره گيري از تجربيات سال هاي گذشته و تلاش بيشتر كارگزاران حج است . »

وي برگزاري دعاي كميل به طرزي با شكوه و با نظمي چشمگير در مدينه و انجام مراسم عبادي ـ سياسي اعلان برائت در عرفات را دو جلوه مهم حج ابراهيمي دانست .

خدمات و تسهيلات حج تمتع 85

رييس سازمان حج و زيارت ، سيد مصطفي خاكسار طي مصاحبه اي ، خدمات و تسهيلات حج سال 85 را اعلام كرد . او درباره اسكان حجاج در عربستان گفت :

منازل اجاره شده در مدينه 67 عدد و در مكه مكرمه 247 عدد ؛ يعني مجموعاً 314 باب هتل يا ساختمان مجهز است كه نزديك به 83 درصد آنها با كيفيت و امكانات خوب در اختيار حجاج محترم ايراني قرار دارد و به لحاظ منطقه نيز اكثراً نزديك به حرم است .


111


رييس سازمان درباره تغذيه حجاج گفت :

غذاي زائران بيت الله الحرام در مكّه و مدينه به صورت متمركز در آشپزخانه هاي مجهز و بهداشتي و زيرنظر متخصصان گوناگون آماده و ميان كاروان ها با برنامه اي يكسان و كيفيتي يكنواخت توزيع مي شود .

امسال براي نخستين بار گوشت مصرفي آشپزخانه ها ، عسل ، كره و مرباي مورد استفاده حجاج از ايران وارد عربستان مي شود .

خاكسار قهرودي با اشاره به قرار داد بين سازمان حج و شركت بيمه گفت كه تمامي حجاج از 48 ساعت پيش از اعزام به عربستان تا يك هفته پس از بازگشت به ايران ، به طور كامل تحت پوشش بيمه بوده ، از تسهيلات آن برخوردارند .

او درباره ارائه تسهيلات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات به حاجيان ايراني در عربستان نيز اظهار داشت كه تمام اطلاعات لازم و پيام هاي ضروري حجاج طي سفر به صورت رايگان به تلفن هاي همراه آنان ارسال خواهد شد .

رييس سازمان حج و زيارت و معاون وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي درباره تسهيلات خريد هدايا و سوغات افزود :

با هماهنگي هاي انجام شده بين سازمان و فروشگاه هاي شاهد ، امسال در 17 نقطه خروجي ايستگاه هاي پروازي ، اكثر اقلام مورد نياز حجاج ايراني ، بهويژه وسايل الكترونيكي با قيمت هاي مناسب و در مواردي پايين تر از قيمت عربستان به آنان عرضه مي شود .

او نسبت به نقل و انتقال فيش حجاج گفت :

هركس بدون دليل فيش خود را به كس ديگري واگذار كند ، امكان اعزام او به مكّه در همان سال وجود ندارد و نوبتش به تعويق مي افتد . براساس تصميم شوراي برنامه ريزي بعثه رهبر معظم انقلاب ، مقرر شده افرادي كه بالاي 65 سال سن دارند و فيش دريافت مي كنند ، بتوانند در همان سال به حج تمتع اعزام شوند . اما اگر افرادي كه زير 65 سال سن دارند ، بدون مجوز سازمان حج و زيارت اقدام به نقل و انتقال فيش كنند ، اعزام آنها به پنج سال


112


بعد موكول خواهد شد .

رييس سازمان در مورد زمان بازگشت حجاج از عربستان اعلام كرد كه اين پروازها از پانزدهم دي ماه شروع مي شود و تا چهارم بهمن ماه ادامه خواهد يافت .

بازرسان بعثه مقام معظم رهبري در خدمت زائران

همزمان با استقرار نخستين كاروان هاي زائران ايراني خانه خدا در عربستان ، كار بازرسان بعثه مقام معظم رهبري نيز شروع شد . معاونت بازرسي بعثه با هدف نظارت بر حسن اجراي كليه مقررات اجرايي و فرهنگي ، با تقسيم شهر مقدس مدينه منوره به چند منطقه ، مأموراني را در هر منطقه دارد كه هر دو روز يك بار ، با حضور در محل كاروان هاي مستقر در آن منطقه ، كيفيت انجام امور مختلف در خدمات رساني به زوار هر كاروان را از نزديك بررسي نموده ، با گفتوگو با مدير و عوامل اجرايي و تعدادي از زائران در جريان مشكلات احتمالي آنان قرار مي گيرند .

هدف اصلي معاونت از اين اقدام ، علاوه بر ارزيابي وضعيت كاروان ها ، اطلاع به موقع از هرگونه خلل اجرايي يا فرهنگي ، بررسي و تلاش در جهت مرتفع ساختن آن است . مديران و مسؤولان كاروان ها نيز به طور متقابل از اين طريق مي توانند در جريان مقررات جديد ، دستورالعمل هاي ويژه و ديدگاه هاي بعثه و ستاد قرار گيرند .

معاونت بازرسي بعثه از زائران بيت الله الحرام و مرقد مطهر نبوي خواسته است تا در صورت مشاهده هرنوع مشكلي در طول سفر يا اقامت در مدينه منوره و مكه مكرمه ، مراتب را به بازرسان بعثه مقام معظم رهبري اطلاع داده ، يا با مراجعه به معاونت بازرسي در بعثه رهبري ، مسؤولان امر را در جريان قرار دهند .

بنابر آمار موجود و اقدامات صورت گرفته ، پيش بيني مي شود كه روند شكايات در شهر مدينه نسبت به چند سال گذشته كاهش چشمگيري داشته باشد كه دليل اين امر مي تواند استقرار 80 درصدي زائران در هتل هاي منطقه مركزي مدينه و نيز سيستم تغذيه متمركز باشد .


113


ديدار معاون و رابطين امور روحانيون بعثه با سرپرست حجاج ايراني

در اين ديدار كه در فضايي صميمي برگزار شد ، موضوعات متعددي بحث شد . اختلاف نظر بر سر چگونگي برخورد با بي ادبي هاي برخي مأموران سعودي يا عاملان امر به معروف و نهي از منكر آنان ، يكي از اين موارد بود .

موضوع ديگر ، مشكلات ايجاد شده نسبت به محل اسكان بعثه هاي مراجع بود و اين كه مأموراني كه از استقرار بعضي بعثه ها در ساختمان هاي پيش بيني شده جلوگيري مي كنند ، گفته اند كه اين ساختمان ها فاقد مجوز هستند و به خاطر قديمي بودن و نداشتن استانداردهاي لازم نمي توانند مورد اجاره و اسكان قرار گيرند . در اين زمينه نيز يكي از مسؤولان پيگيري كننده گفت : « جالب است كه گفته اند : ما فكر مي كرديم زوار مي خواهند در چنين ساختمان هايي مستقر شوند ، لذا طبق قانون جلوگيري مي كرده ايم . اما حالا كه نمايندگان مراجع هستند اشكالي ندارد » .

مشروح واقعه شب گذشته كه طي آن معاون آموزش و پژوهش بعثه مقام معظم رهبري مورد اهانت مأمورالدعوة والإرشاد قرار گرفت ، يكي ديگر از موضوعات مورد بحث بود و اين كه بايد از طريق نهادهاي ذيربط ، اقدامات لازم در جهت مجازات فرد خاطي و جلوگيري از تكرار اين گونه جسارت ها و اهانت ها صورت گيرد .

آية الله ري شهري در اين ديدار ، با عنايت به سختي كار روحانيون كاروان ها و مشكلاتي كه در اثر تعدد فتاوا و احتياطات مختلف مراجع محترم تقليد در مناسك حج براي آنان پيش مي آيد ، بر لزوم ارتباط مستمر با روحانيون و رسيدگي سريع به مشكلات احتمالي آنان در هر باب تأكيد كرد و گفت :

ما گاهي صبح ها زودتر از آقايان [ با ] خبر مي شويم كه فلان مشكل در فلان كاروان وجود داشته ، در حالي كه مناسب است شما به ما خبر دهيد و قبل از اين كه زوار در اين زمينه تحركي داشته باشند ، ما را در جريان امور قرار دهيد تا تدبير لازم پيش بيني شود .


114


سرپرست حجاج ايراني از حضور روحانيون ايراني در داخل مسجدالحرام و مسعي كه به صورت نوبتي و به منظور پاسخگويي به اشكالات طواف و سعي زائران در كليه ساعات شبانه روز برنامه ريزي و اجرا خواهد شد ، قدرداني كرد و افزود :

با اين كه حاجيان ايراني 201 حجاج ساير كشورهاست ، اما اين خدمات رساني [ به گونه اي ] شايسته صورت مي گيرد كه هم اثر عملي در رفع مشكل حجاج دارد و هم اثر تبليغي و بيروني دارد كه مي تواند الگويي براي دست اندركاران امور شرعي ساير حجاج باشد .

جالب است كه روزنامه فارسي « البلاد » روز يكشنبه 19 ذيقعده ، خبر اين ديدار را با همين عنوان به نقل از خبرگزاري حج و به شرح ذيل چاپ كرده است :

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج در اين ديدار ابتدا حجة الاسلام والمسلمين عرب نيا معاون امور روحانيون حج ايران گزارشي
از برنامه هاي ارزيابي روحانيون كاروان ها ارائه دادند و ضمن
ارائه برنامه هاي ارزيابي به نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ، تأكيد كردند كه در راه تحقق و اجراي ارزيابي روحانيون كاروان ها عزم جدي
دارند .

معاون امور روحانيون بعثه حج ايران بر عزم جدي در اجراي برنامه هاي متنوع پيش بيني شده و مساعدت رابطين با روحانيان در انجام باشكوه حج ابراهيمي اشاره [ كرده ] ، از برنامه ريزي و تدارك انجام گرفته براي استفاده از مبلغان مذهبي در ارائه سخنراني در مراسم بعثه مقام معظم رهبري و كاروان هاي حج خبر دادند .

در اين ديدار آية الله محمدي ري شهري با تشكر از زحمات و تلاش هاي انجام گرفته در تدارك برنامه ها ، براي برگزاري هرچه بهتر مناسك حج ، بر همدلي و همگرايي تأكيد كردند و خواهان حل و فصل دوستانه مسائل و پرهيز از هر نوع تنش در كاروان ها شدند . همچنين بر اطلاع رساني بهنگام و صحيح از رخدادها و مسائل كاروان ها تأكيد نمودند .


115


انتشار اولين شماره نشريه « زائر »

امروز در اولين روز حضور رسمي نماينده محترم ولي فقيه و معاونان ايشان در مدينه منوّره ، اولين شماره نشريه داخلي بعثه مقام معظّم رهبري ، ويژه حج گزاران جمهوري اسلامي ايران ، در 12 صفحه انتشار يافت .

تصويري از امام راحل ( قدس سره ) همراه با يكي از سخنان ايشان در مورد حج ، زينت بخش بالاي سمت چپ اولين صفحه است ؛ چنانكه در سمت چپ نيز تصويري كوچك از مناره مسجدالنبي همراه با اوقات شرعي مدينه به چشم مي خورد .

در صفحه اول علاوه بر يادداشت روز كه « نصيحتي براي همين امروز » است ، تصويري از سرپرست حجاج ايراني در هنگام ورود به مدينه ، همراه با عناوين اخبار ، گزيده هايي از اهمّ مطالب و مندرجات صفحات داخلي را در خود جاي داده است .

دومين صفحه به اخبار ايران و سومين صفحه اخبار و گزارش هاي حج اختصاص يافته است . در صفحات 5 تا 7 مطالب فرهنگي متنوعي مانند تجلّي وحدت ، همگام با پيامبر ، آشنايي با تاريخ مدينه و بركات سرزمين وحي به چاپ رسيده كه غالباً تناسب آشكاري با حال و هواي حج و زيارت دارند . هشتمين صفحه به مصاحبه و گزارش در مورد حج ، و نهمين صفحه به اخبار حج با تأكيد بر اخبار جرايد عربستان اختصاص دارد .

دو صفحه يازدهم و دوازدهم باز هم اخباري عمومي و متنوّع از ايران دارد كه شرح مناسبت هاي روز و سخنان برگزيده اخلاقي از امامان معصوم ( عليهم السلام ) در كنار آنها موجب غناي بيشتر نشريه شده است .

آخرين صفحه علاوه بر كلام نور كه به نقل كلام پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) و معصومين ( عليهم السلام ) درباره حج مي پردازد ، اخباري مهم از دنياي اسلام و سراسر جهان را در معرض مطالعه علاقه مندان قرار مي دهد .

با آرزوي توفيق براي دست اندركاران پرتلاش اين نشريه و آرزوي قبولي اعمال براي همه زائران بيت الله الحرام .


116


يكشنبه 19/9/85

نوزدهم ذيقعده 1427

زائران بيت الله ، دعوت شدگان از سوي پيامبر !

امروز اولين روز برگزاري سخنراني عمومي در سالن اجتماعات بعثه رهبري در مدينه منوره است . دعوت شدگان از كاروان هاي : خوزستان ، تهران ، همدان ، سمنان ، فارس و اصفهان هستند و همگي سراپاشور و احساس ، به نواي گرم يكي از مداحان اهل بيت ( عليهم السلام ) دل سپرده و عاشقانه به ياد رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) اشك شوق مي بارند .

اي اميد همه سلام ، سلام * * * پدر فاطمه سلام ، سلام

اين سفر را تو قسمتم كردي * * * هركه هستم تو دعوتم كردي

سائلم ، سائل قديم توأم * * * زائرم ، زائر حريم توأم

اي به قربان لطف و احسانت * * * سالها سوختم زهجرانت

بعد يك عمر پاسخم گفتي * * * در حريمت مرا پذيرفتي

اي به قربان اشك زينب تو * * * من مسكين كجا و تربت تو

من مزار تو در بغل دارم * * * خواب بينم و يا كه بيدارم

كيستم ؟ عبد روسياهم من * * * پاي تا سر همه گناهم من

گرچه اي سرورم گنهكارم * * * گرد صحن رضا به رخ دارم


117


گر تو از مرحمت كني نگهم * * * پاك گردد تمامي گنهم

سخنران جلسه حجة الاسلام والمسلمين راشد يزدي است كه سخنش را با آيه اي از آيات كريمه قرآن در مورد پيامبر اكرم ( صلّي الله عليه وآله ) اينچنين آغاز مي كند :

( فَبِما رَحْمَة مِنَ الله لِنْتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنْتَ فَظّاً غَليظَ الْقَلْبِ لانْفَضّوا مِنْ حَوْلِك ) . ( 1 ) برخي موجودات خلقتشان در مرتبه كمال است و بعد از خلق رو به نقص مي روند ؛ مانند خورشيد كه حرارت و حجمش بعد از خلق كم و كمتر مي شود ؛ تا برسد به ( إذا الشَّمْسُ كُوِّرَتْ ) . ( 2 ) برخي ديگر از موجودات خلقتشان براي كمال است ، يعني ناقص خلق مي شوند و بعد از خلق در مسير كمال قرار مي گيرند ؛ مانند انسان كه رفته رفته رو به كمال مي رود تا برسد به مقام قرب الهي . و پيامبر ما تنها موجودي است كه به بالاترين حدّ تكامل و به مقام ( قابَ قَوْسَيْنِ أو أدني ) ( 3 ) رسيده تا آن جا كه « براق از روش خويش به عجز آمد و جبرئيل فروماند » .

ما مسلمان ها كارمان از همه آسان تر است . پيامبري كه همه مراتب كمال را طي كرده و به همه راه هاي كمال آشناست ، دعوتمان كرده : ( يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذا دَعاكُمْ لِما يُحْيِيكُمْ ) . ( 4 )

دعوتمان كرده تا ما را به حيات ابدي زنده سازد . دعوتمان كرده تا غل و زنجير از دست و پاي ما بردارد و كمكمان كند تا بالا برويم و به كمال برسيم . حالا چگونه ؟ ( وَ ما آتاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَما نَهاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا ) ( 5 ) راهش اين است كه هرچه را امر كرده انجام دهيم و از آن چه نهي كرده ، اجتناب كنيم .

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . سوره آل عمران / 159 .

2 . سوره تكوير / 1 .

3 . سوره النجم / 9 .

4 . سوره انفال / 24 .

5 . سوره حشر / 7 .


118


راهش اين است كه ببينيم اخلاق پيامبر ـ كه خدا آن را عظيم خوانده ـ چطور بوده و سعي كنيم در برخورد با بچه هايمان ، با همسرمان ، با همسفرهايمان با اخلاق خوش و با مهرباني رفتار كنيم . . . .

استفاده از بيشترين ظرفيت ها در خدمت به حجاج

آية الله ري شهري در ديدار با دست اندركاران ستاد و مسؤولان بخش هاي مختلف اجرايي آن ، اهتمام به شاد كردن ديگران و خدمت رساني به مردم را گرامي ترين كارها و محبوب ترين اعمال نزد خداوند شمرده ، در اين زمينه به حديثي كه حضرت امام محمد باقر ( عليه السلام ) از پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) نقل فرموده ، استناد كرد و گفت :

از پيغمبر پرسيدند : « أيُّ الأَعمالِ أَحَبُّ إِلَي اللهِ ؟ ( 1 ) » برخي گمان مي كنند محبوب ترين كارها نماز خواندن ، نماز شب خواندن ، ذكر گفتن و مانند آن است . اما رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) جواب دادند : « إِتِّباعُ سُرورِ المُسلم » ؛ يعني پي درپي كار مي كند كه دل مؤمن شاد شود . از حضرت پرسيدند : « مَا اِتّباعُ سُرُورِ المُؤْمِنِ ؟ قالَ : شَبعُ جَوْعَتِهِ وَتَنْفِيسُ كُربَتِهِ وَقَضاءُ دَيْنِهِ ( 2 ) » ؛ چه كند تا دل مؤمن را شاد كند ؟ پيامبر فرمودند : گرسنگي اش را برطرف كند ، ناراحتي و گرفتاري اش را از بين ببرد و بدهكاري او را بپردازد .

نماينده مقام معظم رهبري با قدرداني و تشكر از برادران ستاد ، خدمات آنان به زائران را عبادت شمرد و تأكيد كرد :

بايد كاري كرد كه مشكلي براي زائران پيش نيايد ، اما اگر احياناً پيش آمد همه بايد سعي در برطرف كردنش داشته باشند .

وي با يادآوري مسؤوليت ها در سال پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) گفت :

پيامبر شخصاً پيشگام حلّ مشكلات مسلمانان بود ، ما هم بايد در اين

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . الكافي ، ج2 ، ص503

2 . وسائل الشيعه ، ج16 ، ص356


119


مسير تلاش كنيم و از پيامبر الگو بگيريم .

كليه برادران بخش اجرايي كار و مسؤوليت سنگيني دارند ؛ اما چون در راه خدمت به زائران خانه خداست ، اجرش زياد است . بايد همه بكوشيم تا از بيشترين ظرفيت ها در خدمت به حجاج استفاده كنيم .

پيش از سخنان آية الله ري شهري ، آقاي نظافتي مسؤول تغذيه متمركز ، گزارشي از كيفيت رفع نواقص آشپزخانه هاي متمركز و چگونگي تهيه غذا در آنها ارائه داد و تأكيد كرد كه برنامه غذايي حجاج با مشورت اساتيد دانشگاه تنظيم شده ، خاصّه برنامه غذاي رژيمي كه قبلاً فقط مرغ آب پز بوده ، امسال با مشورت آنان داراي تنوع است .

كسالت رييس سازمان حج و زيارت در اثر فشار كار

حجم زياد هماهنگي ها و پيگيري ها و كثرت جلسات در اولين روزهاي استقرار رييس سازمان حج و زيارت در عربستان ، باعث شد كه شب گذشته خود او جزو مراجعان بيمارستان هيأت پزشكي حج در مدينه قرار گيرد و براي مدتي كوتاه بستري شده ، تحت آزمايش و مراقبت هاي مختلف قرار گيرد .

پزشك معالج ، تنها با گرفتن نوار قلب و اطمينان از سلامت قلب و عروق ايشان اجازه ترك بيمارستان داد . نماينده ولي فقيه از همان ابتدا پيگير اين موضوع بوده و در جلسات امروز كه بدون حضور آقاي خاكسار قهرودي برگزار مي شد ، براي سلامتي ايشان دعا مي كرد .

آغاز پروازهاي حجاج ايراني به مقصد جدّه

به گزارش واحد ارتباطات خبري بعثه مقام معظم رهبري ، از امروز افزون بر فرودگاه مدينه ، تعدادي از كاروان هاي زوار ايراني بيت الله الحرام از طريق فرودگاه جده وارد عربستان مي شوند . اين پروازها تا 4/10/85 ؛ يعني به مدت 16 روز ادامه خواهد يافت و در هر روز حداقل يك و حداكثر 21 پرواز از هواپيماهاي ايراني و سعودي


120


حمل و نقل زوار را برعهده خواهند داشت . براساس اين گزارش ، با ورود سه هزار و 125 زائر ايراني به مدينه منوره و جده در صبح امروز ، تعداد كل ايرانيان مستقر در عربستان به 25 هزار و 666 نفر رسيد .

وضعيت عمومي كليه زائران خانه خدا خوب گزارش شده و مشكل خاصي وجود ندارد .

ديدار هيئت پزشكي حج با نماينده محترم ولي فقيه

دكتر رجايي رييس هيأت پزشكي و دكتر مصطفي نادري رييس بيمارستان ايراني در مدينه ، به همراه جمعي از مسؤولان بخش هاي مختلف بيمارستان ، در محل بعثه حج جمهوري اسلامي ايران با نماينده ولي فقيه ديدار كردند . در اين ديدار كه با حضور كاردار سفارت ايران در عربستان و مسؤول ستاد مدينه برگزار شد ، ابتدا گزارشي توسط رييس هيأت ارائه شد :

بيمارستان در 15/9/85 آماده بهره برداري و ارائه خدمات به زوار گرديد .

ما مجموعاً 150 پزشك در مدينه خواهيم داشت كه تاكنون 129 نفر آنان رسيده اند . از بين اين عده 35 پزشك با تخصص هاي مختلف حضور دارند . بيمارستان مدينه داراي 25 تخت در بخش داخلي ، 15 تخت معاينه و 15 تخت براي بيماران تحت نظر مي باشد و آزمايشگاه و قسمت راديولوژي آن از امكانات خوبي برخوردار است و . . .

آية الله ري شهري با اشاره به سال پيامبر اعظم ( صلّي الله عليه وآله ) و اين كه هريك از زائران بايد سعي كنند دست كم يك ويژگي آن حضرت را در خود ايجاد كنند گفت :

يكي از چيزهايي كه حضرت در دعاهايش از خدا مي خواست ، عشق و محبت حضرت حق بود .

در اين دعا آمده : « اللّهمَّ اجْعلْ حُبَّكَ أحَبَّ الأَشْياء إلَيَّ » ( 1 ) يعني خدايا كاري

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . بحار الأنوار ، ج88 ، ص69


121


كن كه عطش نسبت به عشق تو در دلم افزوده شود و محبوب تر از هركس و هر چيز نزد من باشد . [ ؛ الهي سينه اي ده آتش افروز ] هرچه محبت خدا در دل انسان بيشتر شود ، درواقع زمينه براي رسيدن به مقصد نهايي انسانيت در او فراهم تر است .

« وَاقْطَعْ عَنّي حوائج الدُّنْيا بِالشَّوقِ إلي لِقائِكَ » ( 1 ) وقتي انسان شوق لقاي خدا را داشته باشد ، نيازهاي مادي در وجودش كم مي شود ، تا آن جا كه ديگر نيازي به غير خدا احساس نمي كند .

آنكس كه تو را شناخت جان را چه كند ؟ * * * فرزند و عيال و خانمان را چه كند ؟

ديوانه كني هر دو جهانش بخشي * * * ديوانه تو هر دو جهان را چه كند ؟

خيلي ها اين جا مي آيند و خانه خدا را مي بينند . اما خوشا به حال آنها كه صاحب خانه را مي بينند . « وَإِذا أَقْرَرْتَ عُيون أَهْلِ الدُّنْيا فاجعل قُرّة عَيْني في طاعتك » ( 2 ) . مردم دنيا خوشحال مي شوند كه فلان زمينشان گران شد ، فلان معامله شان چقدر سودآور شد ، اين روشني چشم براي آنهاست ؛ اما خدايا كاري كن كه چشم روشني من عبادت تو باشد ، از نماز ، از طواف ، از ذكر تو و نزديكي به تو چشمم روشن شود .

اين سفري كه ما و شما و زائران در پيش داريم ، بيشترين بركتش رسيدن به همين نقطه يا مراتبي از آن است .

مناسك حج و ادعيه حرمين شريفين از طريق تلفن همراه

بعثه رهبر معظم انقلاب ، با كمك و همكاري شركت تلفن همراه ، اقدام به تهيه نرم افزاري كرده كه بهوسيله آن هموطنان عازم سفر حج بيت الله الحرام و كليه
علاقه مندان مي توانند « مناسك حضرت امام خميني ( قدس سره ) » با حاشيه مراجع كنوني تقليد و كتاب « جامع الفتاوا » و مجموعه ادعيه حرمين شريفين را از طريق « پايگاه اطلاع رساني

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . بحار الأنوار ، ج98 ، ص285 .

2 . بحار الانوار ، ج98 ، ص 285 .


122


حج » روي تلفن همراه نوكيا سري 60 خود نصب كنند و از آن در طول سفر بهره مند شوند .

برخي صاحب نظران بر اين عقيده اند كه اين اقدام اگرچه حركتي جديد در مسير بهره گيري از وسايل ارتباطي و سهل الوصول تلقي مي شود ، تنها براي روحانيان كاروان ها ، آن هم به طور محدود قابل استفاده است ، غالب كاربران تلفن همراه كه با زبان عربي و اصطلاحات فقهي اينگونه كتب آشنايي لازم را ندارند ، توانايي بهره گيري از اين طرح را نخواهند داشت .

گزارشي از فعاليت ها و امكانات بيمارستان حجاج ايراني در مدينه منوره

هيئت پزشكي در اقدامي جديد تلاش كرده تا نقش پزشكان را در ارائه خدمات به حجاج ارتقاي كمي و كيفي بخشد .

اين سخن در گفتوگوي خبرنگار زائر با دكتر مصطفي نادري ، رييس بيمارستان هيئت پزشكي حج در مدينه عنوان شد . وي خاطرنشان ساخت :

باتوجه به معايناتي كه از زائران در ابتداي ثبت نام در كاروان ها توسط پزشك كاروان صورت گرفته است ، پزشكان از آگاهي مناسبي درباره وضعيت سلامت و نوع بيماري هاي حجاج برخوردارند . از اين رو در برنامه امسال تلاش شده كه با اجراي « طرح ارجاع » از توان پزشكان كاروان و امكانات تخصصي ، استفاده بهينه صورت پذيرد . بر اساس اين طرح ابتدا بيمار توسط پزشك كاروان معاينه مي گردد و در صورت تشخيص نياز به اقدامات تخصصي يا فوق تخصصي ، بيمار به مركز تخصصي و بيمارستان مدينه معرفي مي گردد . اين طرح باعث مي گردد تا از يك سو بيماران از مراجعه بي مورد به بيمارستان خودداري كرده ، دچار سردرگمي و اتلاف وقت نشوند و از سوي ديگر ، امكانات بيمارستان و مركز تخصصي به زائراني اختصاص يابد كه نيازمند اقدامات تخصصي مي باشند و با اين عمل از سرويس دهي مناسبي برخوردار باشند .


123


شبيه اين طرح در بسياري از كشورهاي جهان تحت عنوان « پزشك خانواده » اجرا مي گردد و طرح موفقي بوده است .

رييس بيمارستان حجاج ايراني در مدينه در پاسخ به اين پرسش كه آيا بيماران مي توانند مستقيماً به بيمارستان مراجعه كنند ، گفت :

هر بيماري مي تواند مستقيماً به بيمارستان مراجعه كند ، ولي معاينه ابتدايي توسط پزشك عمومي صورت مي گيرد ؛ از اين رو مناسب تر آن است كه براي جلوگيري از اتلاف وقت ، ابتدا به پزشك كاروان مراجعه نمايند .

البته برخي قسمت ها كه پزشك مستقل ندارند ، مي توانند مستقيماً به بيمارستان مراجعه كنند .

دكتر نادري در پاسخ به پرسش ديگري مبني بر اين كه آيا پزشكان كاروان ها از امكانات دارويي مناسب برخوردارند ، گفت :

همه پزشكان كاروان در ابتداي ورود به مدينه به اين جا مراجعه مي كنند و داروهاي لازم در اختيار آنان قرار مي گيرد . كليه داروها از ايران آمده و ليست داروهايي كه مورد استفاده پزشكان عمومي قرار مي گيرد ، از قبل مشخص بوده و به آنان تحويل داده مي شود .

رييس بيمارستان ايرانيان در مدينه منوره در توضيح بخش هاي مختلف بيمارستان گفت :

كليه بخش هاي درماني كه وجود آن ضروري بوده ؛ مانند : بخش چشم پزشكي ، دندان پزشكي ، گوش و حلق و بيني ، ارتوپدي ، زنان و زايمان ، داخلي ، قلب و C . C . Uدرنظر گرفته شده است .

علاوه بر اين ، تدبيري اتخاذ شده كه درصورت نياز ، بيماران در بيمارستان هاي مدينه بستري گردند .

وي با اشاره به توصيه هاي ضروري به زائران گفت :

به دليل سردي هوا بايد مواظب سرماخوردگي باشيم . اگر مواظبت نكنيم در طول سفر با مشكل مواجه مي شويم ؛ پوشيدن لباس گرم را توصيه مي كنم . در


124


صورتي كه [ زائران ] كوچك ترين علائم سرماخوردگي را مشاهده كردند ، برخي پرهيزها و استفاده از برخي خوراكي ها را رعايت كنند ، از مصرف ادويه زياد و مكمل هاي غذايي تند بپرهيزند .

استفاده از مايعات گرم و نيمه گرم و شير ، خيلي مناسب است . استفاده از آب نمك و شستوشوي گلو را از ياد نبرند . در هنگام كسالت و بيماري ، استفاده از ماسك هاي تنفسي مي تواند از انتشار بيماري به افراد ديگر جلوگيري كند .

وي به بيماراني كه زمينه قبلي بيماري در آنان وجود دارد ، تأكيد كرد :

آن دسته از بيماراني كه رژيم غذايي آنان نسبت به ايران تغيير مي كند ، بايد رعايت استفاده از نمك و مواد قندي را داشته باشند تا بيماري آنان تشديد نشود ؛ متأسفانه هرساله تعدادي از زائران و پرسنل خدمتگزار متوجه مي شوند كه مرض قند پيدا كرده اند و فشار خون آنان بالاست . علت اين امر آن است كه برنامه غذايي آنان به هم خورده است . اگر كمي دقت به عمل آيد ، اين مشكلات بهوجود نمي آيد .

آقاي دكتر نادري در پاسخ به اين پرسش كه آيا بيماري خاصي حجاج را تهديد مي كند ، گفت :

يكي از بيماري هاي شايع در موسم حج ، مننژيت است كه خوشبختانه در ايران به حجاج توصيه شده خود را واكسينه كنند . كساني كه واكسينه نشدند ، تعداد كمي واكسن در اين جا وجود دارد .

وي در خصوص ساعات كار بيمارستان و نحوه ارائه خدمات اعلام كرد :

143 نفر پرسنل بيمارستان مدينه ، در اورژانس و بخش هاي مختلف به صورت شبانه روزي به خدمات رساني مشغول اند ؛ اما در درمانگاه از 8 صبح تا 12 ظهر و از 4 بعد از ظهر تا 8 شب با پزشكان متخصص در خدمت زائران بيت الله الحرام هستيم . البته برخي بخش ها مثل مراقبت هاي ويژه به صورت شبانه روزي خدمات رساني مي كنند .


125


چهار ماه پياده روي به شوق زيارت كعبه

حاجي آذربايجاني « شهيد قربان اف » پس از طي مسافتي بيش از 4 هزار كيلومتر ، امروز با ورود به ميقات « السيل الكبير » در طائف ، مورد استقبال برخي از مسؤولان سعودي قرار گرفت . او براي رسيدن به شهر مقدس مكّه و انجام حج امسال ، حدود 4 ماه پيش ، از كشور آذربايجان ، تنها و پياده حركت خود را آغاز كرده ، پس از عبور از كشورهاي ايران و كويت ، وارد عربستان شده است .

او در مصاحبه اي اظهار داشت :

در طول اين سفر با مشقت هاي زيادي در مناطق مختلف مواجه بودم و سختي ها و مرارت هاي فراواني را در راه رسيدن به سرزمين پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) و ديار وحي الهي ، تحمل كردم .

من به كمك و صداي خدا اطمينان دارم . مي دانم كه خدا خودش مرا خوانده است و براي تحمل اين همه مشكلات سفر ، مرا ياري كرده است .

او اين حج پياده را شيرين ترين خاطره زندگي خود شمرد و تأكيد كرد كه در طول سفر با استقبال خوب و فراموش ناشدني مردم شهرهاي مختلف ايران و كويت روبه رو شده كه خستگي راه را از تنش به در كرده است .



| شناسه مطلب: 78658