بخش 11
سه#160;شنبه 28/9/85 بازدید نماینده ولی فقیه از منطقه جمرات پس از توسعه مصاحبه با نماینده اهل تسنن مریوان در مجلس شورای اسلامی زائر 13 ساله و شوق وصال پیامبر ( صلّی الله علیه وآله ) توصیه#160;های هیئت پزشکی در مورد بیماری#160;های تنفسی وجوه نقدی و تلفن همراه ، مهم#160;ترین طعمه سارقان آیا خون حجاج هم نجس است ؟ ! چهارشنبه 29/9/85 برگزاری همایش #171; پیامبر اعظم ( صلّی الله علیه وآله ) بازدید هیئت بلندپایه بعثه حج تایلند از بعثه حج ایران دیدار رییس و مسؤولان بعثه چین با نماینده مقام معظم رهبری پنجشنبه 30/9/85 نخست حاجی شدن ، سپس ناجی شدن دیدار مسؤولان بعثه حج مسلمانان آفریقای جنوبی با مسؤولان بعثه رهبری دیدار جمعی از علمای مجلس#160;اعلای#160;انقلاب#160;اسلامی عراق با سرپرست حجاج ایرانی دیدار بعثه حج افغانستان با سرپرست حجاج ایرانی دیدار گروهی از مسؤولان سیاسی و فرهنگی افغانستان با امیرالحاج ایران برگزاری دومین دعای کمیل مدینه در بین#160;الحرمین بقیع ، وعده#160;گاهی بین#160
227 |
سه شنبه 28/9/85
بيست و هشتم ذيقعده 1427
بازديد نماينده ولي فقيه از منطقه جمرات پس از توسعه
نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني در آستانه فرارسيدن ماه ذيحجه عصر روز سه شنبه از منطقه جمرات بازديد كرد و در جريان جزييات مراحل توسعه جمرات قرار گرفت .
به گزارش واحد ارتباطات خبري در ابتداي اين بازديد كه تني چند از علما و معاونان بعثه و رييس نمايندگي سازمان حج در عربستان ، آية الله ري شهري را همراهي مي كردند ، هيئت ايراني از سوي مقامات بلندپايه وزارت حج عربستان مورد استقبال قرار گرفت .
اطلاعات مربوط به عمليات توسعه جمرات را دكتر حبيب زين العابدين ، معاون وزير كار و مدير پروژه به استحضار نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني رساند .
معاون وزير كار عربستان در تشريح اقدامات انجام شده براي توسعه جمرات گفت : « محل رمي جمرات نسبت به سال گذشته تعريض شده و براي حج سال جاري 2 طبقه براي رمي جمرات آماده شده كه تا سال آينده به 4 طبقه افزايش مي يابد . »
وي افزود : « حوضچه هاي جمرات بزرگ تر شده و پهناي ستون هاي آن از 25 متر
228 |
به 32 متر افزايش يافته تا براي حجاج مشكلي ايجاد نشود . »
مدير پروژه توسعه جمرات نيز گفت : « مسير ورود و خروج خودروها يك طرفه شده و هر طبقه خروجي خاصي را به شهر مكّه خواهد داشت تا از ازدحام زائران در يك مكان جلوگيري شود . »
آية الله ري شهري نيز دراين بازديد ابراز اميدواري كرد كه با پيش بيني هاي صورت گرفته ازدحام حجاج براي رمي جمرات تلفاتي درپي نداشته باشد .
رمي جمرات سه گانه مرحله اي از انجام مراحل حج تمتع در روزهاي 10 تا 12 ذيحجه به شمار مي آيد .
سال گذشته 363 حاجي در جريان رمي جمرات جان باختند و 289 تن ديگر زخمي شدند . دو سال پيش از آن نيز 250 نفر تلف شوند .
مصاحبه با نماينده اهل تسنن مريوان در مجلس شوراي اسلامي
نماينده اهل تسنن مريوان كردستان ايران در مجلس شوراي اسلامي بر ضرورت تقويت و تحكيم مشتركات اعتقادي ميان همه فرقه هاي اسلامي براي استمرار وحدت ميان مسلمانان تأكيد كرد .
محمدعلي كريمي عصر سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار واحد ارتباطات خبري بعثه مقام معظم رهبري در مدينه منوره گفت : « مسلمانان بايد از مسائل اختلافي پرهيز كنند و با پيروي از قرآن و اسلام بر وحدت بيشتر خود بيفزايند . »
وي همچنين از مسؤولان و سياسيون كشورهاي اسلامي خواست كه با افزايش ارتباط و گفت و گو ، راه وحدت بيشتر را هموار كنند و به دنبال مشتركات باشند .
وي به توطئه هاي برخي كشورها عليه اسلام اشاره و خاطرنشان كرد : « آمريكا و اسرائيل دشمن اسلام هستند و نبايد از اين موضوع غفلت كنيم ، بلكه بايد كشورهاي اسلامي تلاش كنند تا با يكديگر وحدت داشته باشند . »
اين نماينده مجلس از حوادث لبنان عراق و افغانستان به عنوان مسائل جهان اسلام
229 |
ياد كرد و گفت : « مسلمانان نبايد در برابر اين حوادث بي تفاوت باشند ، بلكه بايد محكم ايستاده و با وحدت خود راه مبارزه با اين تعرضات را درپيش گيرند . »
نماينده مريوان در عين حال خاطرنشان كرد : « اسلام همواره دين صلح است و مسلمانان جنگ طلب نيستند ، اما دفاع از كيان مسلمانان و كشورهاي اسلامي در مقابل تجاوزات وظيفه همه است . »
كريمي با اشاره به حوادث لبنان و ستايش مقاومت حزب الله يادآور شد كه مقاومت حزب الله در لبنان براي اسلام بود و بايد از اين جريان مقاومت همه كشورهاي اسلامي دفاع كنند .
نماينده اهل تسنن در مجلس ايران در ادامه حج را مناسب ترين موقعيت براي بررسي و حل مشكلات و مسائل مسلمانان دانست و تأكيد كرد كه مسلمانان و دولتمردان اسلامي بايد با برنامه ريزي از اين فرصت بهره لازم را درجهت مصلحت خود ببرند .
زائر 13 ساله و شوق وصال پيامبر ( صلّي الله عليه وآله )
آرزوي هر فرد مسلمان اين است كه در طول زندگي خود دست كم يك بار به زيارت خانه خدا و مرقد مطهر پيامبر اكرم مشرف شود و من نمي دانم چگونه شكر و سپاس او را به جا بياورم كه در 13 سالگي اين توفيق را نصيب من كرد .
در سال 1381 هنگامي كه پدر و مادرم براي ثبت نام حج تمتع اقدام كردند ، من در كلاس چهارم ابتدايي به تحصيل اشتغال داشتم و در همان زمان پدرم نام مرا هم نوشت . در آن زمان نمي دانستم كه خداوند بزرگ به زودي مرا به ضيافت بزرگ خود فراخواند . زمان به زودي سپري شد و از همان موقع موفقيت هاي روزافزونم را مديون عنايات خداوند حق تعالي مي دانم . در تابستان 1385 زماني كه سازمان حج و زيارت اسامي كساني را كه امسال به حج تمتع اعزام مي شوند اعلام كرد ، شوقي وصف ناشدني وجودم را فراگرفت . عده اي از آشنايان با توجه به شرايط سني و تحصيلي من ، به پدر و مادرم توصيه مي كردند كه اعمال حج تمتع بسيار سنگين است و بهتر است مرا در اين سفر در
230 |
شيراز بگذارند و همراه خود نبرند ؛ اما پدر و مادرم مصرانه عقيده داشتند كه چون خداوند متعال مرا دعوت كرده است ، خود حافظ و نگهدار من خواهد بود و اين توفيق الهي را نبايد از دست بدهم . صبح روزي كه ساعت 4 براي ثبت نام اوليه به كاروان مراجعه كرديم ، هرگز فراموش نمي كنم ؛ سراپا شور و شوق بودم . تنها موردي را كه از آن واهمه داشتم ، تزريق واكسن و آزمايش خون بود . اما انگيزه زيارت خانه خدا و مرقد پيامبر اكرم ( صلّي الله عليه وآله ) چنان در من قوي بود كه با توصيه آقاي دكتر بر ترس خود غلبه كردم . از آغاز سال تحصيلي در درس خود كوشا بودم و امتحانات ميان ترم خود را با بالاترين نمره نسبت به ساير دانش آموزان به پايان رساندم . به گونه اي كه دبيرانم همگي با مشرف شدن من به خانه خدا با اشتياق كامل رضايت دادند .
در جلسات مناسك حج شركت نمودم و هرگز خاطره روزي را كه براي خريد لباس احرام همراه مادرم رفته بودم فراموش نمي كنم . سرانجام روز موعود فرا رسيد . روز چهارشنبه ، 15 آذر ، با شور و شوق به مدرسه رفتم و امتحان آزمون پيشرفت تحصيلي را دادم . با دوستان و دبيران خداحافظي كردم ؛ همگي التماس دعا داشتند ، سپس در آزمون « فاينال » كانون زبان شركت كرده ، با مسؤول مربوطه در مورد امتياز ثبت نام ترم بعدي خود براي دانش آموزان برتر صحبت كردم . سپس به منزل بازگشتم . مادرم اصرار داشت چند ساعتي بخوابم ، اما از شوق خوابم نمي برد . حمام كرده ، غسل زيارت به جاي آوردم . . . براي ساعت پرواز ثانيه شماري مي كردم .
هنگام رسيدن به مدينه اصلاً احساس خستگي نمي كردم و مشتاق رفتن به حرم پيامبر بودم . قبلاً فقط چند سفر به مشهد مشرف شده بودم ، ديدن گنبد سبز پيامبر ـ كه هميشه آرزوي ديدن آن را از نزديك داشتم ـ صحن حرم و داخل حرم برايم بسيار دل نشين و باشكوه بود . از پنجره اتاق براي اولين بار بيرون را نگاه كردم و بسيار شاد شدم . ديدن مسلمانان مختلف ، زن و مرد ، پير و جوان ، سفيد و سياه كه همگي با شنيدن صداي اذان براي اقامه نماز به مسجد مي رفتند ، برايم بسيار جالب و زيبا بود و از اين كه خداوند چنين توفيقي را به من عطا كرده ، بسيار سپاسگزارم . با شوق به طرف حرم پيامبر دويدم و با
231 |
سختي جلوي ستون توبه نماز خواندم و قرآن قرائت كردم . با پدرم صبح زود به قبرستان
بقيع رفتم و قبر چهار امام بزرگوار را در كمال سادگي و مظلوميت مشاهده كردم و آرزو كردم كه اي كاش اين چهار امام معصوم در ايران بودند تا مي توانستيم همچون امام رضا ( عليه السلام ) ، پروانهوار به دورشان بگرديم و ضريحشان را در بغل بفشاريم . اكنون نيز شوق ديدار مسجدالحرام و خانه خدا را دارم و براي آن لحظه ، ثانيه شماري مي كنم و از خداوند بزرگ مي خواهم كه زيارت خانه اش و ديدار مرقد پيامبر را نصيب همه مسلمانان و همه همسالان من كند . » ( 1 )
توصيه هاي هيئت پزشكي در مورد بيماري هاي تنفسي
هنگام حضور در صفوف نمازهاي جماعت در حرمين شريفين ، تنها چيزي كه سكوت ملكوتي موقع نماز را مي شكند ، سرفه است . از آن جا كه دين اسلام به بهداشت فردي و جمعي اهميت زيادي مي دهد ، لازم است كه زائران محترم با موارد ذيل آشنايي داشته باشند :
سرفه يك مكانيسم دفاعي بدن است كه موجب دفع ترشحات راه هاي تنفسي مي شود . لازم است بدانيم كه سرفه با سرعت بسيار زيادي ترشحات را از دهان خارج كرده ، تا شعاع 6 متري به اطراف پخش مي كند .
سرفه در بسياري از بيماري هاي تنفسي همچون : سل ، ريوي ، عفونت هاي باكتريايي و ويروسي و . . . ديده مي شود كه اين بيماري ها در مراكز شلوغ و پرجمعيت ، شيوع بيشتري دارند . اگر فردي مبتلا به بيماري سل و يا ساير عفونت ها باشد ، مي تواند با انتشار اين ميكروب ، موجب ابتلاي ساير حجاج شود كه اين كار به خطر انداختن سلامتي و جان برادران و خواهران ديني است كه مي تواند گناهي بزرگ باشد .
لازم است حجاج محترم براي پيشگيري از اين بيماري ها به نكات مهم زير توجه كنند :
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ1 . دست نوشته عليرضا كمالي پور ، زائر 13 ساله حج .
232 |
1 . كليه زائراني كه سرفه مي كنند ، بايد تحت معاينه و آزمايش هاي لازم قرار گيرند .
2 . كساني كه سرفه مي كنند ، از ماسك استفاده كنند .
3 . موقعي كه سرفه مي كنند ، با يك دستمال ( ترجيحاً دستمال كاغذي و يك بار مصرف ) جلوي دهان و بيني خود را بگيرند .
4 . خلط دهان خود را روي زمين نيندازند .
5 . موقعي كه سرفه فعال دارند ، از رفتن به مسجد و مراكز پرجمعيت خودداري كنند .
6 . در مواقعي كه احساس مي كنند فرد مجاور آنها سرفه شديد و خلط دار دارد و نكات بالا را رعايت نمي كند ، حتماً محل خود را تغيير دهند .
7 . هنگام حضور در محل هاي شلوغ از ماسك استفاده كنند .
وجوه نقدي و تلفن همراه ، مهم ترين طعمه سارقان
يكي از مسؤولان حراست بعثه رهبري خواستار توجه بيشتر زائران ايراني به مسئله سارقان مكّه و مدينه شد .
وي گفت : « متأسفانه علي رغم تأكيد مسؤولان مناطق و مديران كاروان ها مبني بر همراه نداشتن اشياي قيمتي ، تلفن همراه و وجوه نقد اضافي در حرم ، بازار و كليه محل هاي شلوغ ، بعضي از زائران به اين موضوع توجه نمي كنند و طعمه سارقان مي شوند . »
به گفته وي نظر به حجم بالاي زائران از كشورهاي مختلف و محدود نبودن سرقت ها به مكاني خاص ، شناسايي و دستگيري سارقان براي پليس عربستان امكان پذير نيست . ازاين رو خود زائران در درجه اول بايد از همراه داشتن پول زياد و اشياي قيمتي در اماكن شلوغ خودداري كنند و در درجه دوم لازم است در هر حال ، حتي در حين زيارت از اين اشيا غافل نشوند يا دست كم آنها را در جايي قرار دهند كه دسترسي سارقان به آنها به سهولت ممكن نباشد .
اين مسؤول حراست خاطرنشان كرد : « خسارت حاصله از سرقت وجوه نقد و تلفن
233 |
همراه و سوء استفاده احتمالي از آن ، در زمره تعهدات بيمه اي نيست و به همين دليل زائران بايد دقت بيشتري به هشدارهاي امنيتي داشته باشند . »
وي يادآور شد كه اكثر سرقت ها در زمان نماز صبح و در اماكن ازدحام مانند بقيع و ورودي هاي مسجدالحرام صورت مي گيرد .
گفتني است كه در روز جمعه گذشته ، مبلغ 1750 و در روز شنبه ، 3500 دلار از زائران ايراني به سرقت رفته است .
آيا خون حجاج هم نجس است ؟ !
ساعت 13/6 صبح است ، دقيقاً 44 دقيقه از طلوع فجر گذشته و 44 دقيقه ديگر به طلوع خورشيد باقي است . پس از اتمام نماز جماعت مسجدالحرام و قرائت تعقيبات و چند صفحه اي از قرآن كريم ، عازم بازگشت به بعثه هستم كه در مسعي ، مقابل باب النبي ( صلّي الله عليه وآله ) در سمت سعي از صفا به طرف مروه ، منظره اي عجيب مي بينم . خون زيادي روي زمين ، كنار ديوارچه مرمريني كه محل عبور ويلچرها را مجزا مي كند ، ريخته و هنوز تازه است . هيچ كس نيست ، نه آن دو مأموري كه معمولاً كنار هر دري به نگهباني مشغولند ، سرجايشان هستند . نه مأمور نظافتي ، نه مأمور امر به معروف و نهي از منكري . . . و مردم همچنان در حال سعي ! كسي چه مي داند كه اين جا ديگر بايد پيش پايش را هم نگاه كند ! بعضي ها كه متوجه لزجي خون مي شوند ، قدري با تعجب به خون ها نگاه مي كنند ، اما نمي دانند چه بايد بكنند و به ناچار مي گذرند . همه در حال رفتن ، پا بر خون ها نهاده و مي روند . شايد من تنها كسي هستم كه با نگراني ، با حركات سر و دست و با تكرار يكريز حاجي دم ! حاجي دم ! مي خواهم از سرايت خون به ديگر نقاط مسعي جلوگيري كنم ! اما تلاشم حاصل چنداني ندارد . من كه رسيده بودم ، با اين كه پاهايي كه بر خون ها نهاده شده بود ، شايد هم پاهاي كساني كه حاجي مصدوم را از مسعي خارج كرده بودند ، حدود يك متر مربع از مسعي را آلوده كرده بود ، اما حالا كه به شش و نيم نزديك مي شديم ، با عبور ده ها حاجي كه اشارت هاي مرا نمي ديدند و به خلوت تر شدن آن
234 |
قسمت توجهي نمي كردند ، بيش از ده متر از مسعي خون آلود بود . خون ها كاملاً پخش شده بود . حالا فقط رد پاها بودكه هرچه از محل اصلي ريختن خون ها دورتر مي شد ، كم رنگ تر مي شد .
دو نفر از مأموران چفيه قرمز حرم از برابرم مي گذرند ، صدايشان مي زنم ، با دست اشاره مي كنم ، خون ها را نشانشان مي دهم ؛ برمي گردند و نيم نگاهي مي كنند و بي خيال رد مي شوند . مأموران دم در برمي گردند ، اما مردم همچنان بي آن كه كسي مانعشان شود ، يا حاجزي بگذارند ، در حال سعي اند . خون ها ديگر خشكيده است ، اما پاي مردم ، برهنه شايد نمناك از عرق ، آن هم روي مرمرهاي صاف و صيقلي ، كم كم دارد اثر خون ها را كم تر و كم رنگ تر مي كند .
ساعت دقيقاً 40/6 است كه جواني بنگلادشي تنها با يك قطعه پارچه كوچك و يك شيشه ربع ليتري آب از راه مي رسد . پارچه را زير پايش مي اندازد ، قدري آب روي پارچه و خون ها ريخته ، بعد پارچه را با پايش روي خونها مي كشد و جابه جا مي كند .
ساعت 45/6 دقيقه دو نفر ديگر مثل خودش بنگلادشي اما ميان سال به ياري اش آمدند . دوسه دقيقه بعد ، ديگر خبري از خونها نبود . البته خون هايي كه قبل از آمدن مأموران بيش از يك پنجمش نمانده بود . من همچنان مبهوت اين همه سرعت عمل مأموران حرم ! ! به آن چهار پنجم خون ها فكر مي كردم كه چسبيده به پاهاي مردم ، به همه جاي مسعي ، به مروه ، به صفا ، به مطاف ، بلكه به همه جاي حرم و حتي اقامت گاه هاي اين حاجي ها كشيده شده بود .
وقتي خواستم از حرم خارج شوم ، از آن دو مأمور كشيك باب النبي ( صلّي الله عليه وآله ) پرسيدم : خون هايي كه آن جا ريخته بود ، در اثر چي بود ؟ معلوم بود رغبتي به جواب دادن ندارند . سئوالم را جور ديگري تكرار كردم : « وقتي من آمدم ، خون زيادي آن جا ريخته بود ، شما اين جا بوديد ؟ مي دانيد چرا ؟ »
يكي از آن دو با لحني عادي گفت : « يك پيرمرد حاجي افتاد ، سرش به سنگ ها خورد و خوني شد . همين ! » قانع نشدم . خوني كه من ديدم بيشتر از خون يك نفر آن هم
235 |
در اثر افتادن و خونين شدن سرش بود . اما با خودم گفتم : شايد هم همين طور باشد ، اما با اين توضيح كه وقتي افتاد و خون از سرش جاري شد ، تا دقايقي طولاني همين طور افتاده بود و خون ها روي سنگ هاي مسعي مي ريخت و كسي جرأت نزديك شدن و برداشتن او را نداشت ؟ شايد از هوش رفته بود و مردم فكر مي كردند مرده است . شايد هم منتظر مأموران اورژانس بودند و شايد با خود مي گفتند : حالا او را از مسعي بيرون برديم ، كجا ببريم ؟ و شايد . . . و شايد . . .
اما مهم تر از دانستن علت ريختن خون ها ، دانستن تكليف مردم حج گزار با اين همه نجاست حرم مطهر و مسجدالحرام بود . تكليف سعي و طوافشان ، تكليف نمازشان ، حتي تكليف امثال من كه شاهد اين ماجرا بوديم و نحوه تنظيف ، نه تطهير مأموران را ديديم و يقين هم داريم كه داخل مسعي در هيچ زمان ديگر هم جز با آب قليل شسته و تنظيف نمي شود ! به ياد فتاواي علما مي افتم كه ديدن سر سوزني خون در مسجد را موجب ثبوت تكليف بر همه مسلمانان مي دانند كه به وجوب كفايي ، همه وظيفه دارند در تطهير آن بكوشند و اين مزيد بر اشكالاتي است كه در سعي و طواف پيش مي آورند .
236 |
چهارشنبه 29/9/85
بيست و نهم ذيقعده 1427
برگزاري همايش « پيامبر اعظم ( صلّي الله عليه وآله ) ، كانون مهر و عدالت » در مدينه منوره
همايش علمي اهل سنت با موضوع « پيامبر اعظم ( صلّي الله عليه وآله ) ، كانون مهر و عدالت » روز چهارشنبه در بعثه رهبر معظم انقلاب در مدينه منوره برگزار شد .
در اين همايش ملي كه 400 تن از زائران مرد و زن اهل سنت ايراني حاضر در كاروان هاي مختلف شركت داشتند ، شش تن از سخنرانان ديدگاه هاي خود را درباره ابعاد عظمت پيامبر ، جهاني بودن رحمت و محبت رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) ، مهرورزي و تكريم ، عدالت اجتماعي ، قاطعيت و مداراي پيامبر بيان كردند و پيشنهادهايي براي وحدت پيروان مذاهب مختلف اسلام ارائه كردند .
در ابتداي اين همايش « آخوند عبدالرزاق رهبر » ، دبير همايش و مدير حوزه علميه اهل تسنن آق قلاي گلستان در سخناني با اشاره به اهداف برگزاري همايش ، بر ضرورت تجديد اخوت مسلمانان از فرق مختلف تأكيد كرد .
« رهبر » ، به نمايندگي از مسلمانان اهل سنت اعلام كرد : « با برادران مسلمان در ساير مذاهب دست بيعت مي دهيم و بر اخوت و برادري بيش از پيش تأكيد مي كنيم . »
وي با اشاره به اهميت شناخت ديدگاه هاي اهل سنت و شيعه درباره اهل بيت
237 |
پيامبر اكرم ( صلّي الله عليه وآله ) تصريح كرد : « بدون توجه به سيره اهل بيت ( عليهم السلام ) ايجاد تحول در زندگي ممكن نيست . از ديدگاه اهل سنت وجوب محبت اهل بيت يك امر قطعي و ضروري
است . »
در اين مراسم نمايندگاني از بعثه هاي مراجع عظام در مدينه نيز حضور داشتند .
اين همايش با حضور اعضاي هيئت رييسه از جمله آية الله صابري همداني ، مولانا اسحاق مدني رييس شوراي افتاي اهل سنت در دفتر رهبري ، محمدعلي كريمي نماينده مريوان در مجلس شوراي اسلامي و ماموستا رشيد ثنايي ، امام جمعه اهل سنت سرپل ذهاب ادامه يافت .
در اين همايش سخنرانان از استان هاي مختلف كشور مواضع خود را درباره مشكلات مسلمانان شيعه و سني در جهان اسلام تشريح كردند .
در پايان همايش ، هدايايي به شركت كنندگان اهدا شد و حاضران نماز ظهر را به جماعت در مسجدالنبي ( صلّي الله عليه وآله ) اقامه كردند .
در اين همايش حجة الاسلام والمسلمين راشد يزدي طي سخناني با اشاره به ادعاي برخي از رهبران مسيحي كه مدعي شده اند « اسلام دين خشونت است » گفت : « اسلام دين محبت و عدالت است و پيامبر اسلام نيز منادي رحمت و محبت است » . وي افزود : « اسلام با هيچ ديني و مليتي در جهان سر جنگ ندارد و تا كسي به اسلام تعدي و تجاوز نكند ، اسلام وارد جنگ نمي شود و صرفاً از ارزش هاي خود دفاع مي كند .
اگر كسي به اسلام و ارزش هاي اسلامي تعدي و تجاوز كند اسلام از خود دفاع خواهد كرد . »
دكتر چركزي مسؤول فرهنگي تركمن صحرا نيز با اشاره به سيره پيامبر اعظم ( صلّي الله عليه وآله ) اظهار داشت : « در بين اهل سنت گروه هاي زيادي از مردم به اهل بيت پيامبر اسلام ( صلّي الله عليه وآله ) ارادت دارند و برخي براي ابراز ارادت خود به اهل بيت نام فرزندانشان را از اسامي اهل بيت انتخاب مي كنند و براي برآورده شدن حاجات خود به مرقد مطهر امام رضا ( عليه السلام ) مي روند و به امامزاده هايي كه در محل اسكان آنها وجود دارد توسل مي جويند .
238 |
بازديد هيئت بلندپايه بعثه حج تايلند از بعثه حج ايران
مشاور نخست وزير و رييس امور ديانت تايلند ، معاون استاندار استان جنوبي تايلند ، رييس امور مكّه ، رييس جمعيت حجاج تايلندي ، فرزند شيخ الاسلام و رييس مسؤول امور روحانيون و شئون ديني حج ، برخي از اعضاي بعثه بودند كه در ابتداي جلسه معرفي شدند . آية الله ري شهري ضمن عرض خير مقدم ، آشنايي مسلمانان نقاط مختلف جهان را با يكديگر يكي از بركات حج خواند و افزود :
جهان اسلام در فضاي كنوني دچار چالش ها و مصايبي است كه بايد مسلمانان به فكر چاره انديشي نسبت به حل آنها باشند ؛ بهويژه در ايام حج كه بهترين فرصت براي مقدمه سازي جهت تشكيل جامعه توحيدي و تحقق امت واحده اسلامي است .
امام خميني ( قدس سره ) مي فرمودند : كليد حلّ مشكلات جهان اسلام ، وحدت كلمه است كه بايد با وسايل مختلف از كنار خانه خدا ـ كه خانه توحيد است ـ تقويت شود .
نماينده ولي فقيه در امور حج با اعلام برگزاري همايش تقريب بين مذاهب اسلامي در روزهاي آينده و دعوت اعضاي بعثه تايلند براي شركت فعالانه در آن خاطرنشان كرد :
اگر مسلمانان جهان با هم بودند ، امروز دشمنان اسلام نمي توانستند به پيامبر اكرم ( صلّي الله عليه وآله ) اهانت كنند و قلوب همه مسلمانان را جريحه دار سازند .
اگر مسلمانان با هم بودند ، امروز چند ميليون اسرائيلي نمي توانستند آن همه ستم در حق فلسطين كه قلب اسلام است ، روا دارند ؛ نمي توانستند آن همه ظلم و قتل عام كودك و پير و جوان فلسطيني را انجام دهند و از مسلمانان كاري ساخته نباشد . امروز بيش از 5/1 ميليارد مسلمان در دنيا زندگي مي كنند كه اگر با هم باشند بزرگ ترين قدرت اقتصادي ، نظامي و سياسي دنيا خواهند بود .
239 |
سرپرست حجاج ايراني در پاسخ به سئوال يكي از حاضران درباره راه هاي عملي ايجاد وحدت گفت :
ما قانون اساسي داريم كه طبق آن ، همه مذاهب موجود در ايران و حتي اقليت هاي مذهبي از حقوق يكسان بهره مند هستند و خود اين قانون ، محور وحدت است . اما اگر مراد وحدت مسلمانان در سطح دنياست ، راهش تمسّك به نقاط مشترك و ترك اختلافات مذهبي است . هركس مي تواند عقايد و واجبات شخصي خود را داشته باشد ؛ اما در امور اجتماعي كه به امت اسلام ارتباط دارد ، بايد يك سياق و يك رهبري را قبول كنند .
اطلاعات ما از يكديگر بايد اضافه شود و به دشمن اجازه ندهيم تا با دادن اطلاعات اشتباه رابطه ما را با همديگر خراب كند .
اختلافات فعلي امت اسلام ، پيش از آن كه ريشه عقيدتي داشته باشد ، ريشه سياسي دارد . از اين رو بايد هوشياري سياسي را عامل مهم ايجاد وحدت امت اسلام دانست كه مسئوليت آن برعهده روشنفكران و عالمان امت است .
رييس بعثه تايلند ضمن اظهار خوشحالي از ديدار با برادران ايراني گفت :
اين عيب بزرگي براي امت اسلام است كه عده اي صهيونيست اين چنين حكومت و بين ما تفرقه انگيزي كنند . قرآن مي گويد : يهود و نصارا در دشمني با اسلام و مسلمانان از هيچ تلاشي فروگذار نمي كنند . ما بايد كاري كنيم كه ملت ها آگاه شوند ؛ بايد يك انقلاب فرهنگي در هر كشور ايجاد شود .
عداوت بين مسلمانان و غرب ادامه خواهد يافت و اگر ما عزت و قدرت نداشته باشيم ، تحت سلطه ايم . من شيفته رييس جمهور شما آقاي احمدي نژاد هستم . اوست كه شرق و غرب را به مبارزه فرهنگي طلبيده و قدرت اسلام را در مقابل آنان آشكار مي سازد .
رييس بعثه تايلند با ارائه آمارهايي به بيان وضعيت مسلمانان در تايلند پرداخت و
240 |
گفت : « امسال تعداد حجاج تايلندي 12000 نفر است كه از بين 8 تا 9 ميليون مسلمان بر طبق قانون OIC مجوز حج گرفته اند . » گرفتن مجوز از طريق شركت ها صورت مي گيرد . او تعداد مسلمانان را بيش از آمارهاي رسمي دولت ذكر كرد و گفت كه از زماني كه كودك بوده ، عدد مسلمانان را دو ميليون ذكر مي كردند . الآن شصت سال دارد ، باز هم همان آمار است .
در ادامه جلسه برخي از ديگر اعضاي بعثه تايلند مطالبي درباره دشمنان مشترك ملت هاي مسلمان و كيفيت مقابله با آنها مطرح كردند .
ديدار رييس و مسؤولان بعثه چين با نماينده مقام معظم رهبري
آية الله ري شهري در اين ديدار كه در جوّي صميمانه برگزار شد ، نسبت به آزادي مردم چين براي انجام اعمال و مراسم مذهبي خود ، ابراز خوشنودي كرد و گفت :
اين سياست درستي است كه دولت چين در پيش گرفته و اميدواريم مسلمانان بتوانند از طريق اين سياست ، از معارف ديني خود بهتر آگاه شوند .
نماينده رهبري با برشمردن حج به عنوان فرصتي براي خودسازي بيشتر مسلمانان و آشنايي آنان با معارف عظيم اسلامي افزود : « يكي از حكمت هاي حج آشنايي مسلمانان با مشكلات ساير مسلمانان است و ما در اين فرصت سعي مي كنيم با مشكلات ساير بلاد مسلمين آشنا شويم و حتي الامكان در حلّ آن بكوشيم . »
او با ذكر اين نكته كه پيام جمهوري اسلامي ايران ، پيام محبت و همدلي و نزديك تر شدن همه مسلمانان دنيا به يكديگر است ، اظهار اميدواري كرد كه در سايه اتحاد و همدلي مسلمانان ، توطئه هاي دشمنان اسلام و پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) در هم شكسته شود و اسلام دين آينده جهان باشد و در سراسر دنيا گسترده شود .
مسؤول بعثه چين از اين كه براي چهارمين بار از بعثه جمهوري اسلامي ايران ديدار مي كند ، ابراز شادماني كرد و با مستحكم و مستمر شمردن روابط سياسي ايران و
241 |
چين گفت :
ارتباطات ما بهويژه در حيطه شئون اديان زياد است و دولت ما با همكاري سفارت شما در پكن ، هرساله گروه هايي را از چين براي شركت در سمينارها و ديدار با مقامات ايراني مي فرستد .
او فهم وحدت اسلامي را موجب ارتباط بيشتر مسلمانان با يكديگر دانست و تأكيد كرد كه در همين راستا ديدگاه رييس جمهور سابق ايران در مورد گفتوگوي تمدن ها بايد تقويت شود .
او گفت : « مسلمانان در چين از آزادي عقيده برخوردارند و اين بهترين فرصت براي ساير چيني هاست . با پيشرفت تمدّن ها وضع مسلمانان رو به پيشرفت است ، خاصّه در چين كه امسال عدد حجّاج به 9700 نفر رسيده است . »
رييس بعثه چين با اشاره به تاريخ ارتباطات بين چين و ايران از دوران باستان ، بر نقش زبان فارسي در نشر فرهنگ اسلامي در چين تأكيد كرد و افزود :
« تعداد زيادي از پيشوايان مذهبي چيني معارف اسلامي را به زبان فارسي در مساجد آموخته اند و به اين خاطر عقيده دارم كه به ارتباطاتي قوي تر از گذشته نياز داريم و آرزوي ماست كه تمدن چيني و ايراني پيوند بيشتري پيدا كند . »
او با ابراز تأسف از بي تجربگي و خبرگي لازم در تنظيم امور حجاج چيني گفت : « لازم است از تجربه و اندوخته هاي شما استفاده شود . در همين راستا چهارماه پيش به ايران سفر كرديم و بسياري از امور را فرا گرفتيم . اينك هم فرصت را مغتنم مي شماريم و با اعضاي بعثه برنامه ريزي مي كنيم و از اماكن اقامتي حجاج ايراني ديدار مي كنيم . . . »
در پايان سرپرست حجاج ايراني اعلام آمادگي كرد كه مسؤولان فرهنگي و اجرايي را براي تشكيل كميسيون هاي ويژه با مسئولين بعثه چين مأمور نمايد .
242 |
پنجشنبه 30/9/85
اول ذيحجه 1427
نخست حاجي شدن ، سپس ناجي شدن
خطيب امروز جلسه « سخنراني عمومي بعثه » با نقل حكايت مردي روستايي كه در سفر به تهران ، براي رفع عطش ، گرفتار چند رِند زمان طاغوت شد و آنان به جاي آب ، شراب به خوردش دادند ، كوشيد تا از لابه لاي قصه ، دروسي اخلاقي استخراج كند و كام تشنه زائران بيت الله را به تذكراتي عرفاني سيراب كند :
درِ شيشه بزرگ ويسكي را كه باز كرد ، بوي گندش زد بيرون . مولوي مي گويد : حرف هايي كه مي زنيم ، مثل غذاها بو دارد . پياز و سير كه خورده باشي ، طرف مقابل بويش را مي فهمد :
بوي حرص و بوي كبر و بوي آز * * * در سخن گفتن بيايد چون پياز
اما چه كسي بوي بد را مي فهمد ؟ كسي كه خودش پياز و سير نخورده باشد . اين بنده خداي روستايي چون اهل ويسكي نبود ، بوي گندش را فهميد . اما باز هم خواست كم نياورد ؛ گفت : همه اش را مي خوريم . خدا عقل داده ، ولي مردم استفاده نمي كنند ؛ اكثرهم لا يعقلون .
صوفي ار باده به اندازه خورد نوشش باد * * * ورنه انديشه اين كار فراموشش باد
243 |
مرد روستايي اندازه نگه نداشت . در حالي كه در همه چيز بايد اندازه نگه داشت . حتي در امور معنوي هم بايد حدّ نگه داشت . يك نفر در زمان اميرالمؤمنين ( عليه السلام ) چسبيده بود به عبادت ، زن و بچه اش را رها كرده بود و يكسره عبادت مي كرد . حضرت منعش كرد . [ ما هم نبايد ] غوره نشده مويز شويم ! شاگردي نكرده استادي نكنيم .
بايد بياييم اينجاها درجه معرفتمان را بالا ببريم . بعضي ها در اين جا فقط از كعبه همين سنگ ها و ناودان طلا و درِ طلا را مي بينند ؛ در حالي كه بايد كاري كرد كه صاحبخانه را ديد .
بعضي ها به حاج آقا و حاج خانم شدن كفايت مي كنند ، در حالي كه بايد اين جا حاجي شد ، حاجي كه شديم ناجي مي شويم .
آن روستايي شيشه را سر كشيد ، مست شد ، عربده كشيد ، همه چيز را به هم ريخت . او را گرفتند ، زدند و انداختند بيرون . وقتي به هوش آمد ، يادش آمد كه روي در مغازه نوشته بود : « ليموناد ، آناناس ، ويسكي و غيره » چون بقيه را نفهميده بود خيال كرد « و غيره » همان شربت و دوغ است . نشست و سفارش « وغيره » داد . پس همه اين كتك خوردن ها و گيج و منگ شدن ها و ذلت كشيدن ها زير سر « وغيره » است .
غير خدا هرچه هست ، هست « وغيره » * * * نيست « وغيره » به جز حريم حرم سوز
عبادت مهم نيست ؛ عبوديت مهم است . اين « شاه كليد » است . بايد مثل كلاس اولي ها شد كه هرچه مي خواهد بگويد و هرچه مي خواهد بكند ، دستش بالا است ؛ از معلم اجازه مي گيرد . حاجي بايد جوري بهوطن بازگردد كه ديگر بي اجازه خدا و رسول كاري نكند .
ديدار مسؤولان بعثه حج مسلمانان آفريقاي جنوبي با مسؤولان بعثه رهبري
رييس بعثه حج مسلمانان آفريقاي جنوبي ، دكتر امام هاشم ، به همراه رييس دانشكده الدعوة ، رييس هيئت پزشكي و برخي ديگر از مسؤولان امور حج آن كشور در
244 |
فضايي صميمانه با مسؤولان بعثه مقام معظم رهبري در مكه مكرمه ديدار كردند .
آية الله ري شهري در اين جلسه ، با اشاره به سفر چند سال پيش خود به آفريقاي جنوبي گفت :
يكي از نكاتي كه از نظر فرهنگي برايم جالب بود ، اين [ است ] كه مسلمانان در آفريقاي جنوبي برنامه منظم و خوبي دارند و قابليت هاي خوبي به دست آورده اند .
درواقع مسلمانان بايد از اين شرايط جديدي كه در نظام حكومتي
پيش آمده ، بيشترين بهره برداري را براي گسترش فرهنگ خود داشته باشند و بهترين كاري كه براي تبليغ اسلام مي توانند انجام دهند ، تبليغ
عملي است .
وي با اشاره به لزوم الگو گرفتن از پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) گفت : « همچنان كه پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) و اهل بيت ( عليهم السلام ) با اخلاق و رفتار خود موجب جذب دل ها مي شدند ، مسلمانان هم با الگو قرار دادن آن بزرگواران مي توانند كساني را كه به دين اسلام معتقد نيستند ، جذب كنند . »
نماينده ولي فقيه يكي ديگر از خاطرات جالب خود در سفر به آفريقاي جنوبي را ديدار با مرحوم دكتر احمد ديدات و پيروان او برشمرد و افزود :
ايشان با صبر و مقاومتي كه طيّ 8 سال بيماري از خود نشان داد و با وجود كسالت شديد باز هم تبليغ كرد و با مسيحيان مناظره نمود ، براي ما آموزنده بود ؛ به طوري كه بعد از ديدن ايشان در بستر بيماري در دفتر خاطراتم نوشتم : « مي ارزد كه انسان به آفريقاي جنوبي سفر كند تا اين نمونه صبر و پايداري را ببيند . » .
او در پايان ضمن تشكر از بعثه آفريقاي جنوبي ، اظهار اميدواري كرد كه در جوار رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) و بيت الله الحرام ، همگي سفري پرباري داشته باشند و بتوانند نور اسلام را بيش از پيش به كشورشان منتقل كنند .
رييس بعثه حجاج آفريقاي جنوبي نيز اين گونه ديدارها را يكي از اهداف حج مسلمانان برشمرد و با اشاره به تاريخ ظهور اسلام در آفريقاي جنوبي گفت :
245 |
در قرن هفدهم ميلادي گروهي از مسلمانان چيني به آفريقاي جنوبي آمدند و در همان جا به تجارت مشغول شدند و در همان قرن ، اولين مسجد در كيپ تاون ساخته شد . طي حدود 5/3 قرن ، جمعيت مسلمانان به دو ميليون نفر رسيده و اكنون 340 مسجد در كل كشور و 146 مسجد در كيپ تاون داريم كه بهترين مراكز براي توسعه اسلام به شمار مي روند .
امام هاشم با تأكيد بر نقش جمهوري اسلامي در سرنوشت مسلمانان آفريقاي جنوبي گفت :
سقوط شاه در ايران تأثير زيادي روي مردم ، بهويژه جوانان ما داشت و همين تأثيرات باعث فعاليت هاي مختلف ديني و مذهبي شد ، به طوري كه آزادي اديان به رسميت شناخته شد و مسلمانان آفريقاي جنوبي توانستند نمايندگاني در دولت و مجلس داشته باشند .
قابل ذكر است كه تعداد حجاج آفريقاي جنوبي در سال جاري 4000 نفر هستند كه به خاطر تقاضاي زياد دوبرابر سهميه مقرر است . مخارج حج آنان بين 4000 تا 7000 دلار است كه 1500 دلار آن پول بليط هواپيماست و شركت هاي طرف قرارداد با سعودي ثبت نام و ترتيبات قانوني را به عهده دارند .
ديدار جمعي از علماي مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق با سرپرست حجاج ايراني
شرايط عراق شرايط پيچيده اي است ؛ رقباي شيعه عادت به پذيرفتن شريك ندارند . با اين كه اهل سنت بيش از 16 درصد آرا را ندارند ، سهم 65% از حكومت مي خواهند . جالب است كه وقتي قانون فدراليته مطرح شد ، بحث كردند و عاقبت راضي شدند و قرار بود شب جمع شوند و همگي امضا كنند ؛ اما متأسفانه نيامدند ، حتي عذرخواهي هم نكردند . پيدا بود كه از طرف كشورهايي با آنان تماس گرفته شده و آنان را از شيعه به اتهام تجزيه طلبي عراق ترسانده بودند .
با اين كه زرقاوي تصريح داشت كه دستش به خون هزاران شيعه آلوده
246 |
است ، پس از كشته شدنش حاضر نشدند حتي به عنوان يك تروريست محكومش كنند !
از آن طرف شيعه هم هنوز به آن مقدار از همبستگي و وحدت كلمه نرسيده كه وقتي افرادي از اهل سنت كشته مي شوند و ما محكوم مي كنيم و مي گوييم اين كار تكفيري هاست ، شيعه برادركشي نمي كند ، برخي از آقايان هستند كه حاضر نيستند همين جنايت تكفيري ها را كه براي بدنام كردن شيعه ، سني كشي مي كنند ، محكوم نمايند !
اظهارات فوق در ديدار با آية الله ري شهري توسط سيد عمّار حكيم ، نماينده مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق مطرح شد و او در پاسخ ، پس از خير مقدم به روحانيون حاضر در جلسه گفت :
شما روي اساسي ترين نقطه انگشت گذاشتيد . دشمن نمي خواهد وحدت و وفاق بين مردم عراق باشد . طبيعي است كه با راه هاي مختلف ايجاد فتنه مي كند . از اين رو در گام اول ، خود شيعيان بايد متحد باشند و در گام دوم با اتحاد شيعه و سني شرّ صدام و اشغالگران كنده شود .
نماينده علماي عراق با تأكيد بر شدت تلاش دشمنان براي جلوگيري از اتحاد شيعه و سني در عراق گفت :
مهم ترين اهتمام ما بر اين است كه نظم و انتظام در كار شيعه باشد . به صرف اين كه كساني از شيعيان كشته مي شوند ، گروهي راه نيفتند و به خونخواهي آنان بخواهند سني ها را بكشند ؛ اين همان چيزي است كه دشمن مي خواهد و كار را بيشتر پيچ مي دهد و مشكل را عميق تر مي كند .
البته كساني هم هستند كه مي گويند توازن رعب بايد برقرار باشد . ما اگر عكس العمل در مقابل كشته شدن شيعه ها نشان ندهيم ، جرأت بيشتري براي ادامه اين كشتارها پيدا مي كنند . ولي ما مي گوييم دشمنان عراق و تكفيري ها شيعه و سني نمي شناسند . آنها مي خواهند شيعه را وادار به عكس العمل كنند و از اين كه هر تعداد سني به دست شيعه كشته شود ،
247 |
خوشحال مي شوند .
اعدام صدام هم خيلي تعيين كننده نيست ، چون آن « بت » بودن صدام ، حتي نزد بعثي ها هم شكسته شده . وقتي در دادگاه پخش مستقيم است ، شير مي شود قيافه مي گيرد ، حرف هاي متناسب با پخش مستقيم و موافق طبع طرفدارانش مي زند ، اما تا پخش مستقيم تمام مي شود ، به همه صغير و كبير ، حتي به قاضي تحقيق و مأموران هم با نهايت ذلت « بله قربان » مي گويد .
در اين ديدار مسائلي ديگر از عتبات عاليات ، همچون : بازسازي مرقد امام حسين ( عليه السلام ) ، ساخت ضريح جديد امام حسين ( عليه السلام ) توسط قمي ها ، انفجارهاي سامرا ، بازسازي حرم مطهر عسكريين ( عليهما السلام ) ، بدرفتاري با زائران ايراني و . . . نيز مطرح گرديد .
ديدار بعثه حج افغانستان با سرپرست حجاج ايراني
نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني در اين ديدار ، با مقايسه وضعيت افغانستان در گذشته و حال گفت :
قطعاً بيگانگان كه بر افغانستان حاكم شدند ، مصالح خودشان را دنبال مي كردند ، اما هوشمندي مردم باعث شد كه آنها به خواسته خود نرسند . اميدواريم كه مردم افغانستان با تقويت هوشياري ، وحدت كلمه ، تبعيت از آگاهان و سختكوشي خود ، بتوانند مشكلات باقيمانده را حل كنند و با اخراج بيگانگان ، بر سرنوشت خود حاكم شوند .
ما طي موسم حج ، دعاگوي مردم افغانستان هستيم . مشكلات آنان را مشكلات خودمان مي دانيم و اصولاً امنيت كشورهاي همجوار را امنيت خود ايران مي شماريم .
آية الله ري شهري با تأكيد بر اين كه دشمنان اسلام نمي خواهند كشورهاي منطقه روي آرامش و آسايش را ببينند ، گفت :
248 |
آنان فكر مي كردند با ساختن جاي پايي براي خود در افغانستان و عراق مي توانند به خواسته هايشان برسند ؛ اما حالا مي فهمند اينطور نيست و اگر مردم مسلمان آگاهي و اتحاد لازم را داشته باشند ، قطعاً شرّ آنان كوتاه خواهد شد و زمينه تحقق آن وعده اي كه خداوند سه بار در قرآن كريم تكرار كرده ، به دست مردم پديد آيد : ( هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدي وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَي الدِّينِ كُلِّهِ ) ؛ و ما به هر تقدير معتقديم كه اين وعده الهي روزي عملي خواهد شد .
رييس بعثه افغانستان با تشكر از بعثه جمهوري اسلامي ايران اظهار اميدواري كرد كه نشست متقابلي در بعثه حج افغانستان صورت پذيرد . او در اين باره اظهار داشت : « دوستان ما كه از بعثه افغانستان آمده اند ، خواهان استفاده از تجارب دوستان خود در بعثه ايران هستند تا به جايي برسيم كه شما به بعثه افغانستان افتخار كنيد ، همان طور كه ما امروز به بعثه شما افتخار مي كنيم . »
ديدار گروهي از مسؤولان سياسي و فرهنگي افغانستان با اميرالحاج ايران
نماينده ولي فقيه و سرپرست زائران ايراني خانه خدا ، عصر پنج شنبه در ديدار با جمعي از مسؤولان سياسي و فرهنگي افغانستان اظهار اميدواري كرد كه با خروج بيگانگان از اين كشور ، مردم افغانستان به صورت كامل بر سرنوشت خود حاكم شوند .
آية الله محمدي ري شهري گفت : « قطعاً بيگانگان در افغانستان در پي تأمين مصالح خود هستند ، اما هوشمندي علما و سياسيون افغانستان سبب شده كه دشمنان به مطامع شوم خود نرسند . با تقويت اين هوشياري و تحكيم وحدت كلمه مردم و تبعيت از علما و آگاهان جامعه ، افغانستان قادر است مشكلات باقيمانده خود را حل كند . »
اميرالحاج جمهوري اسلامي ايران امنيت هريك از كشورهاي منطقه را به سود تمامي كشورها و مردم منطقه دانست و گفت :
دشمنان اسلام نمي خواهند كشورهاي اسلامي آرامش داشته باشند . آنها با تجاوز به افغانستان و عراق درصدد حاكميت بر كل منطقه بودند ، اما با
249 |
هوشياري ملت محروم و مظلوم افغانستان و عراق ، اشغالگران به اين نتيجه رسيده اند كه تداوم حضورشان به نفع آنها نيست .
نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني تأكيد كرد كه اگر مردم تمسك به اسلام داشته باشند در آينده نزديك دست دشمنان از منطقه كوتاه شده با تحقق وعده الهي سايه پربركت اسلام بر سراسر جهان پرتو خواهد افكند .
وي با اشاره به مشتركات تاريخي و مذهبي دو كشور ابراز اميدواري كرد كه در سايه اعتماد متقابل مقامات و مسؤولان ايران و افغانستان ، روابط برادرانه و دوستانه اي ميان دو كشور در تمامي زمينه ها ، بهويژه در امور فرهنگي هرچه بيشتر گسترش يابد .
در اين ديدار كه در بعثه مقام معظم رهبري در مكه مكرمه انجام شد ، آقاي ذكريا زكي رييس بعثه حج افغانستان ، از آخرين تحولات كشورش گزارش داد و طي آن گفت كه مردم افغانستان در سال هاي متمادي از حمايت هاي بي شائبه جمهوري اسلامي ايران برخوردار بودند و وظيفه خود مي دانند كه قدردان دولت و مردم ايران باشند .
وي با اشاره به كيفيت خدمات رساني به حجاج جمهوري اسلامي ايران گفت :
ايران اسلامي با كوله باري از تجربه در زمينه ارائه خدمات به حجاج در صدر كشورهاي اسلامي قرار دارد و كارگزاران حج افغانستان اميدوارند بتوانند با بهره گيري از تجارب ايران ، خدمت رسان خوبي براي حجاج افغاني باشند .
بعثه حج جمهوري اسلامي ايران افتخار ما و ساير كشورهاي اسلامي است و ما تلاش داريم با حمايت ايران ، بعثه حج افغانستان را به افتخاري براي جهان اسلام تبديل كنيم .
آية الله صالحي وزير مشاور دولت افغانستان نيز با آرزوي صحت و سلامتي براي مقام معظم رهبري ـ نماينده ولي فقيه و مسؤولان جمهوري اسلامي ايران گفت : « مردم افغانستان دو دهه گرفتار تجاوز خارجي و جنگ داخلي بودند و با دستيابي به موفقيت هاي قابل توجه در نهادينه كردن قانون ، افتخار دارد به بازويي براي جهان اسلام تبديل شود . »
250 |
وي از وحدت اهل تسنن و تشيع افغانستان به عنوان الگويي براي جهان اسلام ياد كرد و گفت : « ملت متدين ، زجركشيده و فقير ، اما با عزت افغانستان از تلاش براي حاكميت اسلام عقب نخواهد نشست .
شيخ باقر شيخ زاده نماينده پارلمان افغانستان با سپاس از جمهوري اسلامي ايران به دليل ارائه حمايت هاي اقتصادي و سياسي در طول بيش از دو دهه اخير گفت :
جمهوري اسلامي افغانستان با شجاعت توانسته است اسلاميت خود را به جهانيان ثابت كند و بعد از شكست طالبان ، اينك به كشوري مستقل و آزاد تبديل شده است .
خواست ما از كشورهاي اسلامي ، شناسايي هويت اسلامي افغانستان است و اميد داريم در بازسازي افغانستان نيز از حمايت ايران اسلامي و ساير كشورهاي مسلمان بهره مند شويم .
به گفته وي اگر جهان اسلام با وحدت كلمه حول محور قرآن و اسلام متحد شوند ، هيچ ابرقدرتي قادر به ايستادگي دربرابر آنها نخواهد بود .
افغانستان با جمعيتي بالغ بر 24 ميليون نفر ، 24100 زائر را به حج تمتع سال جاري اعزام كرده است .
برگزاري دومين دعاي كميل مدينه در بين الحرمين
يك بار ديگر فضاي مدينة النبي ( صلّي الله عليه وآله ) با نواي دعاي كميل علي ( عليه السلام ) عطرآگين شد . اولين شب جمعه ذيحجه است و هزاران زائر پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) و اهل بيت ( عليهم السلام ) با دل هايي سوخته از درد و داغِ مصائب اهل بيت مدفون در بقيع ( عليهم السلام ) ، در جوار حرم رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) گرد آمده اند تا با مناجات هاي اميرمؤمنان ( عليه السلام ) ، خاطره گريه هاي بي پايان او را در اين شهر زنده نگه دارند ؛ شهري كه هركوچه اش شاهد مظلوميت هاي او و هر گوشه نخلستان هايش گواه بي تابي هاي او از خوف خداست .
شركت كنندگان دعاي كميل مدينه ، زن و مرد ، پير و جوان ، ايراني و غير ايراني در
251 |
اين جا كه نشسته اند ، بين حرم پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) وقبور تخريب شده امامان معصوم ( عليهم السلام ) در بقيع ، مي دانند كه در نزديكي هاي قبر مخفي حضرت زهرا ( عليها السلام ) نشسته اند ، اما قبري در كجا ؟ سمت راستشان در كنار روضه پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) يا در سمت چپشان در كنار قبور ائمه ( عليهم السلام ) ؟ هرچه هست ، تنها ذكر نام زهراي مظلومه ( عليها السلام ) كافي است تا چشمه هاي اشكشان را بجوشاند و صداي ضجّه آنان را به آسمان برساند .
يا فاطمه من عقده دل وانكردم * * * گشتم ولي قبر تو را پيدا نكردم
آخر اين جا كه نشسته اند ، سال ها محل عبور فاطمه ( عليها السلام ) بوده . ذره ذره خاك اين جا ، هواي اين جا ، آسمان اين جا شاهد لحظه لحظه حيات زهرا ( عليها السلام ) بوده ، همان زهرايي كه به علي ( عليه السلام ) و مناجات هاي او عشق ميورزيده . و دعاي كميل تصويري هميشه به ياد ماندني از همان مناجات هاست .
ده ها هزار زائر حرم نبوي در مدينه منوره ، پنج شنبه شب همزمان با نخستين روز از ماه ذيحجه در مراسم پرفيض دعاي كميل در بين الحرمين شركت كردند و با شور و حال وصف ناپذيري فرازهاي دعاي كميل را زمزمه نمودند .
در اين مراسم كه دومين دعاي كميل زائران ايراني در مدينه منوره است ، علاوه بر سيل عاشقان ايراني اهل بيت ( عليهم السلام ) ، اعضاي بعثه مراجع تقليد فعال در مدينه ، آية الله غيوري و حجة الاسلام والمسلمين قاضي عسكر ، نمايندگان بعثه مقام معظم رهبري در مدينه حضور داشتند .
بسياري از زائران حرم نبوي از چند شب قبل براي شركت در مراسم دعاي كميل كه به يك مراسم پرشور در مدينه منوره تبديل شده است ، لحظه شماري مي كردند و از دست اندركاران برگزاري دعاي كميل زمان برگزاري آن را جويا مي شدند .
زائران ايراني همانند پنجشنبه گذشته با نظم و ترتيب ويژه اي در مراسم دعاي كميل حضور مي يافتند .
500 تن از نيروهاي انتظامات داوطلب مردمي ، نظم دهي به مراسم را برعهده داشتند .
252 |
اكثر زائران ايراني در نظرسنجي هايي كه انجام شده ، مراسم دعاي كميل بين الحرمين را يكي از جلوه هاي ويژه حج مي دانند و اصرار و علاقه مندي خود را به شركت در اين مراسم ابراز مي دارند .
پليس مدينه از ساعاتي قبل از شروع مراسم مبادي ورودي به محل برگزاري دعا را به شدت كنترل مي كرد تا زائران خارجي وارد محوطه برگزاري دعا نشوند . اما با اين همه ، تعداد زيادي از زائران مشتاق به شكل هاي مختلف خود را به محل برگزاري رساندند . . .
در پايان مراسم دعاي كميل ، آية الله غيوري براي زائران ايراني ، مسلمانان جهان ، مردم ايران و شيعيان جهان دعا كرد و از خداوند منان وحدت و يكپارچگي همه مسلمانان و خنثي شدن توطئه هاي دشمنان اسلام را خواستار شد .
زائران پس از برگزاري دعاي كميل كه دقيقاً در ساعت مقرر ( 23 به وقت مدينه ) به پايان رسيد ، به طور منظم محل دعا را ترك كردند و قبل از عزيمت به هتل خود ، همه محوطه محل استقرار زائران ايراني را نظافت نمودند كه اين اقدام آنان مورد توجه مأموران سعودي و كساني كه نظاره گر مراسم دعا بودند قرار گرفت .
ستاد امداد گمشدگان نيز در اطراف محل برگزاري دعا حضور داشتند تا اگر زائري كاروان خود را گم كرد ، وي را به مقصد برسانند .
بقيع ، وعده گاهي بين المللي براي عاشقان اهل بيت ( عليهم السلام )
قبرستان بقيع در مدينه منوره كه تا چندي پيش ، بيشتر زيارتگاه زائران ايراني بود ، اين روزها پذيراي خيل شيفتگان اهل بيت ( عليهم السلام ) از سراسر جهان است و به يك حرم بين المللي تبديل شده است .
در حالي كه هر روز تعداد بيشتري از زائران ايراني مدينه را به سوي مكه مكرمه ترك مي كنند و انسان انتظار دارد بقيع خلوت تر از روزهاي قبل باشد ، اما هر روز صبح قبرستان بقيع پذيراي خيل زائران خارجي از مليت هاي مختلف است كه براي زيارت مزارويران چهار امام شيعه ( عليهم السلام ) ، قبرگمشده زهراي اطهر ( عليها السلام ) ، شهداي احد ، ام البنين ، همسران
253 |
پيامبر وهزاران شهيد رويدادهاي شهرمدينه در صدراسلام به اين قبرستان قدم مي گذارند .
زائران خارجي ، به خصوص زائران لبناني ، فلسطيني و شيعيان كشورهاي حوزه خليج فارس ، ترك هاي تركيه و شيعيان آسياي مركزي و قفقاز و برخي كشورهاي اروپايي نيز به تبعيت از زائران ايراني در حالي كه كتاب دعا و قرآني در دست دارند ، آرام آرام و احتياط كنان از ميان نيروهاي پليس مدينه كه خيلي راضي به حضور زائران خارجي در بقيع نيستند ، مي گذرند و خودشان را در ميان خيل زائران ايراني گم مي كنند .
زائران بقيع در حالي كه كتاب دعا مقابل صورت قرار داده اند و نگاه غريبانه اي به مزار شهداي بقيع دارند ، اشك ريزان فرازهاي زيارت شهداي بقيع را زمزمه مي كنند . . .
نيروهاي سعودي اطراف مزار امامان شيعه را با نرده هاي آهنين پوشانده اند تا زائران نتوانند بيش از حد به مزار آنان نزديك شوند . زائران فقط از ميان نرده هاي آهني مي توانند مزار امامان خود را نظاره كنند و همين مسئله بر مظلوميت امامان شيعه مدفون در بقيع افزوده است .
زائران ، در حالي كه سر بر ميله هاي آهنين سرد مي گذارند و اشك مي ريزند ، با امامان خود گفت و گو مي كنند .
يكي از ويژگي هاي بقيع و خانه محزون و غبار گرفته فاطمه ( عليها السلام ) اين است كه گرچه وهابي ها تلاش كرده اند با ساختن امارت هاي مدرن و بزرگ و تخريب آثار تاريخي مدينه بهويژه آثاري كه متعلق به شيعيان است ، چهره اين شهر را دگرگون كنند ؛ اما جاذبه اصحاب پيامبر بهويژه چهار امام مظلوم شيعه ( عليهم السلام ) و مزار گمشده فاطمه ( عليها السلام ) در بقيع ، آن قدر زياد است كه ناخودآگاه فكر انسان را با خود به زمان رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) و زمان مصيبت هاي وارده بر اصحاب پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) بعد از فوت ايشان مي كشاند . مي تواني حدس بزني كه در آن دوران چه بر اصحاب پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) رفته است !
در بقيع زائران ايراني و خارجي سئوالات زيادي درباره دلايل پنهان ماندن مزار فاطمه ( عليها السلام ) از روحانيون مي پرسند و اين سئوال به رازي تبديل شده كه هيچ كس پاسخي براي آن ندارد و فقط مي توان حدس زد كه اين موضوع از رموز بقيع است تا شايد بقيع
254 |
براي آيندگان به يادگار بماند و پاسخي براي نامردمي هاي دوران صدر اسلام با اصحاب پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) باشد .
شايد همين مظلوميت بقيع است كه ميليون ها زائر را از اقصي نقاط جهان به سوي خود مي كشاند . در موسم حج بقيع خالي شدني نيست و خلوت نمي ماند و هر روز شرطه ها مجبورند با زور عاشقان اهل بيت ( عليهم السلام ) را از بقيع بيرون كنند .
به همين ترتيب هر روز شيفتگان ايراني و خارجي اهل بيت گروه گروه زائر بقيع مي شوند و بقيع را به حرمي بين المللي تبديل كرده اند .
بقيع اين روزها به خصوص در سالروز شهادت امام جواد ( عليه السلام ) به محلي براي آشنايي و ارتباط زائران كشورهاي مختلف با يكديگر تبديل شده است كه در طول زندگي شان يك بار هم يكديگر را نديده اند ، اما گويي سالهاست دل هايشان به هم وصل است و يكديگر را مي شناسند و ده ها فصل مشترك فكري با يكديگر دارند و همين فكر مشترك باعث شده تا رفتاري كاملاً مشترك با يكديگر در بين الحرمين داشته باشند .
امروز در بقيع شاهد صحنه زيباي در آغوش گرفتن يك ايراني با يك لبناني شيعه بودم كه گويي دو برادر هستند و متوجه شدم كه آنها با اشك هاي مشتركشان با يكديگر آشنا شده اند و نقطه وصل آنها گريه هايشان براي شهداي مظلوم بقيع بوده است .
عجيب است ! نمي دانم بقيع با ساير قبرستان ها چه تفاوتي دارد كه اينقدر تكان دهنده و حيرت آور است . شايد همين رمز و راز پنهان ماندن مزار فاطمه ( عليها السلام ) است . گويي فاطمه ( عليها السلام ) با پنهان كردن مزار خود با زائرانش در بقيع حرف مي زند . گويي اين فاطمه ( عليها السلام ) است كه دارد از مصائب علي ، حسن ، حسين ( عليهم السلام ) و . . . براي زائران خود درددل مي كند كه آنها اين گونه اشك مي ريزند و زاري مي كنند . گويي فاطمه ( عليها السلام ) مي دانسته كه مزار پنهان او عامل وحدت شيعيان از سراسر جهان خواهد شد . گويي اين فاطمه ( عليها السلام ) است كه به پيروان اهل بيت ( عليهم السلام ) پيغام مي دهد تا مراقب يكديگر باشند .
پيش از ترك بقيع ، گويي پاسخ سئوال خود را يافته ام ؛ مزار فاطمه ( عليها السلام ) عجب پر رمز و راز است .
255 |
پاسخگويي ويژه روحانيون به زائران در مسجدالحرام و مسعي
بنا به گفته معاون امور روحانيان بعثه رهبر معظم انقلاب ، براساس تدابير اتخاذشده در لحظات پرازدحام و شلوغ براي تسهيل انجام اعمال توسط زائران در مسجدالحرام و ابتداي مسير سعي و صفا و مروه ، روحانيان جهت راهنمايي مستقرند و پاسخگوي سئوالات شرعي زائران هستند .
به گزارش خبرنگار زائر در مكه مكرمه ، محل استقرار روحانيان در مسجدالحرام ، پشت مقام ابراهيم و روي كوه صفاست كه زائران مي توانند با مراجعه به آنها پاسخ پرسشهاي خود را دريافت كنند و اعمال خود را با آسودگي خاطر انجام دهند .
همچنين واحد خواهران امور روحانيون مستقر در بعثه مقام معظم رهبري اعلام كرد كه اين واحد ، همه روزه صبح ها از ساعت 8 ـ 12 و بعدازظهرها از ساعت 30/3 ـ 5 پاسخگوي سئوال هاي شرعي خواهران زائر است . درضمن ، اين واحد ، شب ها از ساعت 9 ـ 11 در مسجدالحرام ، مقابل مستجار ، پاسخگوي مراجعان مي باشد و شماره تلفني نيز به همين منظور اعلام كرده است .
افزايش تعداد حجاج آمريكايي در حج سال جاري
امروز آخرين روز آذرماه ، اولين روز ذيحجه و مصادف با بيست و يكمين روز دسامبر ، آخرين ماه تقويم ميلادي است . بنابراين ، موسم حج امسال دقيقاً مطابق با تعطيلات عيد كريسمس در كشورهاي مسيحي نشين است و همين امر موجب افزايش تعداد مسلمانان آمريكايي شركت كننده در حج امسال شده است .
« فيض فيصل » مهندس كامپيوتر ـ كه تبعه آمريكا و ساكن ايالت كاليفرنيا است ـ مي گويد : « منتظر چنين فرصتي بودم تا در تعطيلات عيد كريسمس براي اداي مناسك حج ، به مكه مكرمه مشرف شوم . من اگرچه در سال هاي گذشته هم استطاعت مالي داشتم ، ولي به خاطر محدوديت هاي شغلي موفق به اداي فريضه حج نشدم . »
« لينا علواني » يك زن خانه دار مقيم كاليفرنيا نيز از همزمان شدن موسم حج با
256 |
تعطيلات كريسمس ابراز خرسندي كرد و گفت : « همسر من كه دبير دبيرستاني در اين ايالت است ، به خاطر كار خود نمي توانست سه هفته مرخصي بگيرد ، اما امسال اين فرصت را غنيمت شمرده ايم و عازم سفر حج شده ايم .
بنابه گزارش « اسلام آنلاين » بيشتر كاروان هاي حجاج در طول اين هفته ، ايالات متحده آمريكا را به قصد مكه مكرمه ترك مي كنند و اوايل ماه ژانويه به كشور خود باز خواهند گشت . گفتني است كه تعداد اقليت هاي مسلمان در ايالات متحده آمريكا در آمارهاي رسمي و غير رسمي ، بين پنج تا ده ميليون نفر نقل مي شود .