بخش 12

جمعه 1/10/85 أین بابُ اللهِ الّذی منه یؤتی دیدار جمعی از علما و حجاج ترکیه با سرپرست حجاج ایرانی دیدار تعدادی از علما و زائران بحرینی با نماینده ولی فقیه قدردانی نماینده ولی فقیه از حلّ سریع مشکل تردّد زائران تحویل پرده جدید کعبه به رییس خدّام مسجدالحرام منع تردّد وسایط نقلیه به#160;خاطر برگزاری نماز جمعه در مسجدالحرام توصیه#160;های بهداشتی مرکز پزشکی حج به زائران خانه خدا نکات اساسی شنبه 2/10/85 همایش #171; ابعاد حج محمدی ( صلّی الله علیه وآله ) بازدید سرپرست زائران ایرانی ورییس#160;سازمان حج#160;از آشپزخانه#160;های#160;متمرکز مکّه اختیارات جدید بعثه مقام معظّم رهبری یکشنبه 3/10/85 حضور سرپرست حجّاج ایرانی در جمع زائران جانباز برگزاری همایش بین#160;المللی تقریب مذاهب اسلامی دو خبر کاملاً متفاوت زائران ایرانی و لزوم مراقبت نسبت به دو خطر خطر اول : تصادف در خیابان#160;ها خطر دوم : مشکل کمبود آب در مکّه


257


جمعه 1/10/85

دوم ذيحجه 1427

أين بابُ اللهِ الّذي منه يؤتي

زيباست در مكه مكرّمه كه خاستگاه اسلام است ، به جستوجوي موعود اسلام برخيزي ! در نزديكي هاي مسجدالحرام كه قبله همه مسلمانان است ، در پي يافتن قبله دل هاي عاشقان باشي . در فاصله اي نه چندان دور از كعبه كه خانه خداست ، به اميد عنايت دوست كه باب رحمت اوست ، ندبه كني ، با دعاي ندبه « باب الله » را طلب كني .

زيباست در روز جمعه كه روز حضرت مهدي ( عليه السلام ) است ، با دعاي امام صادق ( عليه السلام ) عشق و ارادت خود را به ساحت آن بزرگوار عرضه بداري و براي خدمت گزاري به آستان مقدسش ، تجديد پيماني دوباره داشته باشي .

دعاي ندبه خواندن ، در اولين جمعه ماه ذيحجه ، در بعثه مقام معظم رهبري در مكه مكرمه ، در جمع عاشقان و منتظران ولي عصر ( عليه السلام ) ، خاطره اي فراموش نشدني براي همه كساني است كه ساعتي پيش از شروع مراسم در سالن اجتماعات بعثه گردآمده اند .

دقايقي چند از ساعت 7 صبح گذشته كه برنامه با قرائت قرآن آغاز مي شود . قرائت قرآن و مداحي تا ساعت 30/7 طول مي كشد و قاري دعا با 5 دقيقه مقدمه چيني دعا را


258


شروع مي كند . ده دقيقه از 8 صبح گذشته كه بلندگوها قطع مي شوند و مردمي كه در راهرو و بيرون سالن نشسته اند ، از شنيدن صداي دعا محروم مي مانند .

حضور چشمگير حجاج علاقه مند در حدّي بود كه در بيرون ساختمان هم دو ـ سه فرش اضافه برايشان پهن شد . دقايقي از هشت و نيم گذشته بود كه دعا خاتمه يافت و بلندگوها هنوز وصل نشده بودند .

ديدار جمعي از علما و حجاج تركيه با سرپرست حجاج ايراني

جمعي از علما ، روحانيون و حجاج بيت الله الحرام از تركيه ، صبح جمعه با حضور در بعثه مقام معظم رهبري با نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني ديدار كردند .

آية الله محمدي ري شهري در اين ديدار يكي از بركات حج را آشنايي مسلمانان با يكديگر و آگاه سازي مسلمانان از نقاط قوت و ضعف جهان اسلام دانست و گفت : « جمهوري اسلامي ايران تلاش دارد در حد توان و وسع خود ، براي حل مشكلات مسلمانان بكوشد . »

وي به پيام هاي حج امام خميني ( قدس سره ) و خلف صالح آن حضرت مقام معظم رهبري اشاره كرد و گفت : « امام امت ( قدس سره ) و رهبر معظم انقلاب حضرت آية الله خامنه اي در پيام هاي حج خود در هر سال بر ضرورت اتحاد و يكپارچگي مسلمانان تأكيد دارند . پيام حج رهبر معظم انقلاب ، روز عرفه صادر مي شود و به عنوان هديه اي معنوي دراختيار مسلمانان قرار مي گيرد . »

وي به توطئه دشمنان عليه مقدسات اسلامي اشاره و توهين اخير پاپ به پيامبر اعظم ( صلّي الله عليه وآله ) را اقدامي احمقانه و در راستاي توطئه هاي دشمنان اسلام ارزيابي كرد .

آية الله ري شهري با تمجيد از احساس مسئوليت مسلمانان در تركيه گفت : « مسلمانان تركيه در جريان ديدار پاپ از اين كشور تظاهراتي اعتراض آميز برپا كردند و احساسات ديني خود را به نمايش گذاشتند كه قابل تقدير است . »

آية الله ري شهري روزهاي آينده ، همزمان با نزديك شدن روز عرفه را بسيار مهم


259


و سرنوشت ساز در تحقق معنويات حج دانست و گفت : « قرآن كريم در اين روزها بر ذكر و ياد خدا تأكيد دارد . ياد خدا هميشه خوب است ؛ اما تأكيد قرآن در اين ايام بر احساس حضور در محضر حق در سازندگي انسان بسيار مؤثر است . »

وي افزود كه ياد حقيقي خدا در روزهاي پيش رو ، انسان را به طور كامل از نظر اخلاق و مسئوليت فردي و اجتماعي متحول مي كند .

ديدار تعدادي از علما و زائران بحريني با نماينده ولي فقيه

نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايران پيش از ظهر جمعه در ديدار با چند تن از علما و زائران بحريني تأكيد كرد كه مصالح سياسي و اجتماعي و آينده نگري مسلمانان ايجاب مي كند كه در جهت تحكيم وحدت كلمه تلاش كنند .

آية الله محمّدي ري شهري ابراز اميدوار كرد كه پيروان مكتب اهل بيت در كشورهاي مختلف اسلامي با هوشياري و درايت مكتب اسلام را ترويج كنند و زمينه ساز حكومت جهاني اهل بيت شوند .

وي در پاسخ به سئوال يكي از حاضران به تشريح موضع جمهوري اسلامي ايران در قبال بهره برداري از فن آوري صلح آميز انرژي هسته اي پرداخت و گفت :

با استواري مردم و دولت جمهوري اسلامي كه ملهم از سياست ها و رهنمودهاي مقام معظّم رهبري است ، دشمنان ايران و اسلام گام به گام عقب نشستند .

دولت و ملّت ايران مصمم هستند تا مسير پيشرفت را تا نيل به توانايي بهره برداري صلح آميز ادامه دهند .

تمامي گروه ها و جناح ها در ايران در مورد استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي اتفاق نظر دارند و بر اساس اعلام رييس جمهوري اسلامي ايران در دهه فجر امسال جشن رسيدن به قله پيشرفت را خواهيم داشت و به لطف خداوند با تلاش نيروهاي مؤمن جمهوري اسلامي ، ايران مجهز به فن آوري هسته اي خواهد شد .


260


مردم ايران نيز از برنامه هاي نظام جمهوري اسلامي براي دستيابي به فن آوري هاي نوين حمايت مي كنند ؛ حضور پرشكوه و كم نظير مردم در انتخابات 24 آذر كه جهانيان را به شگفتي واداشت ، نمونه اي از اينگونه حمايت هاست .

اميرالحاج جمهوري اسلامي ايران همچنين با اشاره به برنامه هاي دشمن براي ايجاد تفرقه بين مسلمانان خواستار يكپارچگي جوامع اسلامي و پرهيز از اختلافات شد .

قدرداني نماينده ولي فقيه از حلّ سريع مشكل تردّد زائران

نماينده ولي فقيه از نيروهاي ستاد و امور حمل و نقل براي حل سريع مشكل تردد زائران قدرداني كرد .

در پي دستور اكيد نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت براي حل سريع مشكل حمل و نقل زائران در مكّه مكرمه ، كارگزاران ستاد و امور حمل و نقل با بسيج نيروها و تلاش پيگير توانستند بخش اعظمي از مشكلات پيش آمده را مرتفع سازند .

به گزارش خبرنگار زائر ، كارگزاران امور حمل و نقل از صبح ديروز با بسيج نيروها ، در ايستگاه باب علي و مظله فعاليت وسيعي را براي تسريع در سرويس دهي و حمل و نقل زائران آغاز كردند . اين فعاليت ها ، با حضور مسؤولان ارشد ستاد حج در محل ، شتاب بيشتري گرفت .

آقاي امينيان مسؤول دفتر نمايندگي سازمان حج و زيارت در عربستان ، شب گذشته به خبرنگار زائر گفت :

عشق به خدا و زائران بيت الله الحرام موجب شده كه نيروهاي ستاد در حل مسائل و مشكلات پيش آمده ، صبح و شب نشناسند و اين وضعيت را فقط مي توانم به دوران ماندگار دفاع مقدس تشبيه كنم .

ناوگان حمل و نقل زائران ايراني حدود سه برابر ناوگان حمل و نقل شهر
مكّه است و ارائه اين گونه خدمات وسيع در كشور ديگر ، تحسين برانگيز


261


است . فعاليت در كشور ديگر ، يك سري محدوديت ها را به ما تحميل مي كند كه گريزي از آن نيست و در پاره اي موارد موجب ايجاد اختلال ناخواسته در خدمات رساني به زائران محترم بيت الله الحرام مي شود كه تاكنون تلاش كرده ايم با شناسايي اين گونه موارد ، در اسراع وقت براي حل آن اقدام نماييم .

در پي گزارش هاي واصله درباره حل مسائل و مشكلات تردد زائران ، نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت ، از تلاش هاي پيگير كارگزاران ستاد و امور حمل و نقل قدرداني كرد و براي آنها از خداوند متعال آرزوي توفيق نمود .

تحويل پرده جديد كعبه به رييس خدّام مسجدالحرام

رييس كل شئون مسجدالحرام و مسجد شريف نبوي ، شيخ صالح الحصين ، امروز جمعه طي مراسمي كه با حضور معاون رياست شئون الحرمين و برخي شخصيت ها ، در محل كارخانه پرده بافي كعبه ، واقع در منطقه ام الجود مكه مكرمه ، برگزار شد ؛ پرده جديد كعبه را به بزرگ خدّام بيت الله الحرام ، شيخ عبدالعزيز الشيبي تحويل داد .

طبق معمول هر ساله ، در اولين جمعه ماه ذيحجه ، پرده مبارك كعبه به رييس خدمه حرم تحويل داده مي شود تا در روز عرفه ، نهم ذيحجه كه به خاطر وقوف حاجيان در عرفات ، جمعيت كمي در مكّه و اطراف كعبه وجود دارد ، جايگزين پرده قديمي گردد .

گفتني است كه پرده قديمي ، هر سال به قطعات بزرگ و كوچك تقسيم شده ، در اختيار پادشاه سعودي ، برخي وزيران و شخصيت ها و همچنين رييس شؤون مسجدالحرام و مسجد نبوي قرار مي گيرد و غالباً به سران كشورهاي اسلامي ، شخصيت هاي شركت كننده در همايش ها ، مهمانان ملك و مسؤولان رده بالاي بازديدكننده از كارخانه پرده بافي كعبه و مقر رياست شئون الحرمين هديه مي گردد .

هزينه تهيه پرده كعبه بالغ بر 20 ميليون ريال سعودي ( معادل 5 ميليارد تومان ) است . جنس آن از ابريشم طبيعي است و الياف بافته شده آن را به رنگ مشكي درمي آورند و در نوشته هاي آن از تارهاي ساخته شده از طلا و نقره استفاده مي كنند .


262


ارتفاع پرده كعبه به 14 متر مي رسد و در ارتفاع 10 متري آن ، نواري به عرض 95 سانتي متر دورادور آن كشيده شده كه از 16 قطعه فاخر مستطيل شكل ، مزين به نقوش اسلامي و آيات مبارك قرآني ، تشكيل شده است .

مهم ترين و گرانبهاترين بخش پرده كعبه ، پوشش درب كعبه است كه به آن « برقع » گويند . اين پوشش نيز از حرير و به ارتفاع 5/6 متر و به عرض 5/3 متر بافته شده و بر روي آن اسامي خداوند ، آيات قرآن و نقش هاي تزييني اسلامي ، با الياف طلا و نقره ، زيبايي خيره كننده اي دارد .

پرده خانه خدا از پنج قطعه تشكيل شده كه هر قسمت يك طرف خانه كعبه را مي پوشاند و پنجمين قطعه در پوشش درب كعبه به كار مي رود . اين پرده كه بدون شك ارزشمندترين و گرانبهاترين پرده در كل دنياست ، با دربر داشتن ده ها كيلو طلا و نقره ، نزديك به دو تن وزن دارد و در ساخت آن ، علاوه بر استفاده از دستگاه هاي اتوماتيك ، ده ها متخصص ـ كه بيشتر آنان اهل عربستان هستند ـ در تمام طول سال ، مشغول به فعاليت هستند .

منع تردّد وسايط نقليه به خاطر برگزاري نماز جمعه در مسجدالحرام

امروز اولين جمعه ماه ذيحجة الحرام ، روز برگزاري اولين نماز جمعه
مسجدالحرام در ماه حج و با حضور اكثر حج گزاران امسال است و به همين دليل
تمامي خيابان هاي منتهي به مسجدالحرام ، از اولين ساعات بامداد بر روي تمامي وسايط
نقليه بسته است .

هجوم نمازگزاران جمعه به سوي مسجدالحرام ، طي چندين ساعت پيش از ظهر جمعه به حدي است كه پليس مكّه ، طبق معمول همه ساله ، از چند روز پيش اقدام به چاپ و نشر اطلاعيه هايي در سطح جرايد و رسانه هاي گروهي عربستان مي نمايد و كليه راه هاي منتهي به حرم را مسير پياده روي اعلام مي كند .

ممنوعيت تردّد خودروها ، تا شعاع دو كيلومتر ، شامل توقف گاه هاي اتوبوس هاي


263


حمل و نقل زوّار ايراني نيز مي شود و معاونت حمل و نقل درون شهري ستاد مكّه را نيز وادار به نشر اطلاعيه در كليه كاروان هاي ايراني مي نمايد ؛ چنان كه در نشريه زائر هم اطلاعيه اي به همين منظور درج گرديده است . تاريخ نشر اطلاعيه روز پنج شنبه 30/9/85 و قبل از اعلام رؤيت هلال ذيحجه توسط دولت عربستان است .

اين محدوديت ترافيكي ، به لحاظ دور بودن مسيرهاي اغلب كاروان هاي ايراني تا مسجدالحرام و نيز عربي بودن خطبه هاي نماز جمعه و غير قابل استفاده بودن آنها براي اكثر ايرانيان ، باعث كاهش چشمگير تعداد زائران ايراني در مراسم باشكوه نماز جمعه مسجدالحرام مي شود .

توصيه هاي بهداشتي مركز پزشكي حج به زائران خانه خدا

نكات اساسي

هر سال مشتاقان زيارت خانه خدا كه در ميان آنان جوانان ، سالخوردگان و افراد نيازمند به مراقبت هاي ويژه وجود دارند ، در كنار ميليون ها نفر از مسلمانان جهان ، در دياري با مسائل خاص اقليمي ، اجتماعي و فرهنگي ، براي انجام مراسمي سياسي ـ عبادي گرد هم مي آيند . خادمان اين زائران سه وظيفه اساسي دارند كه اصلي ترين وظايفي است كه تك تك ما به عهده داريم و بايد درخصوص آن تلاش نماييم ؛ اين وظايف عبارتند از :

1 . تأمين امنيت ؛

2 . تأمين سلامت ؛

3 . آموزش .

سهل انگاري در مسائل مربوط به تأمين و حفظ تندرستي زائران مي تواند خطرات جدي به دنبال داشته باشد . امسال 7/52% زائران ايران را مرد و 3/47% آنان را زنان تشكيل مي دهند كه با توجه به ميانگين سني آنان ـ كه 54% بالاي سن 50 سال و 26% بالاي سن 60


264


سال هستند ( 1 ) ـ بايد به بيماران غيرواگير نظير بيماري هاي قلبي و عروقي ، فشار خون و ديابت كه در افراد مسن شايع تر است توجه ويژه داشت .

به علاوه بروز همه گيري هاي بيماري هاي تنفسي يا روده اي ، بروز خطر براي افراد آسيب پذير نظير مبتلايان به بيماري هاي خاص و سالخوردگان و حتي انتقال بعضي از بيماري هاي نوپديد و بازپديد از ملل ديگر به داخل كشور از مسائلي است كه بايستي به طور خاص به آن پرداخت . در اين زمينه آموزش ، مشاركت در امور ، مراقبت و اصلاح رفتارهاي بهداشتي ، حرف اول را در حفظ يا تأمين سلامت دارند و زائران ، مسؤولان ، پزشكان ، روحانيان ، مديران و عوامل اجرايي كاروان ها نقش اساسي دارند .

به منظور نشر اطلاعات ، جهت اصلاح رفتار بهداشتي ، مركز پزشكي حج جمهوري اسلامي ايران بر آن است كه در شماره هاي آينده نشريه « زائر » نكات كليدي را تقديم زائران عزيز كند .

اين نكات به ظاهر ساده اساس مبارزه با بيماري هاست و تضمين كننده سلامت خواهد بود .

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . لازم به ذكر است كه در تركيب جمعيتي جمهوري اسلامي ايران فقط حدود 7/6% بالاي 60 سال دارند .


265


شنبه 2/10/85

سوم ذيحجه 1427

همايش « ابعاد حج محمدي ( صلّي الله عليه وآله ) »

مراسم نيم ساعت جلوتر از وقت اعلام شده قبلي شروع مي شود . طبق برنامه اعلام شده ، ساعت 9 صبح شنبه ، آغاز همايش است ؛ اما هنوز دقايقي به 5/8 باقي است كه جلسه با قرائت قرآن كريم آغاز مي شود و سپس مسؤول واحد اهل سنت كه برگزاري همايش را نيزبرعهده دارد ، با بيان خير مقدم و مقدمه اي كوتاه ، نماينده مقام معظم رهبري را براي سخنراني دعوت مي كند .

نماينده ولي فقيه و سرپرست زائران ايراني در همايش « ابعاد حج محمدي ( صلّي الله عليه وآله ) » در مكه مكرمه گفت : « منافع سياسي و اجتماعي حج ، بسيار فراتر و مهم تر از منافع فردي آن است . »

به گزارش روز شنبه واحد ارتباطات خبري بعثه مقام معظم رهبري ، آية الله ري شهري در تبيين ابعاد حج محمدي ، افزود : « حج ، دست ستمگران جهان را از سلطه بر كشورها كوتاه كرده ، غاصبان را در بلاد اسلامي با شكست روبه رو مي كند . »

نماينده ولي فقيه ، به اهميت مراسم برائت از مشركان در ايام مناسك حج اشاره و


266


تأكيد كرد : « با برائت از مشركان امروز و بت هاي نوين ، مي توان مشكلات كشورهاي اسلامي را حل كرد و فلسطين را از چنگ غاصبان رها ساخت . »

آية الله ري شهري ، تأكيد كرد كه فرياد برائت از مشركان ، نداي شرك زدايي از جهان و اسلامي كردن جهان امروز و برقراري حاكميت ارزشهاي اسلامي است .

اميرالحاج زائران ايراني ، جهاني كردن اسلام در بعد سياسي را از جمله فلسفه هاي حج دانست و تصريح كرد كه حج ابراهيمي كه توسط پيامبر اعظم ( صلّي الله عليه وآله ) احيا شد ، مي تواند پاسخ گوي مشكلات امت اسلامي باشد و اين ظرفيت را دارد كه اسلام را جهاني كند .

وي با تبيين فلسفه جهاني شدن اسلام و اتفاق نظر فرق اسلامي در موضوع ظهور منجي عالم بشريت ، خاطر نشان كرد : « زماني كه حضرت مهدي ( عليه السلام ) ظهور مي كند ، قيام آن حضرت از كنار كعبه آغاز مي شود و از همين مكان است كه اسلام ناب را به سراسر جهان مي گستراند . »

سرپرست حجاج ايراني در ادامه با اشاره به منافع فردي حج ، گفت : « توفيق حضور در حج و بهره گيري از بركات خانه خدا اعم از بركات معنوي و مادي ، از جمله منافعي است كه انسان و امت اسلامي را متحول مي كند . »

اميرالحاج ايران ، توجه و پرداختن به موضوع حج از چهار زاويه : تشريع حج ، فلسفه حج ، مناسك حج و فضايل سرزمين وحي مي تواند ابعاد مهم فرهنگي ، سياسي ، اجتماعي ، اخلاقي و عرفاني اين فريضه بزرگ را بازشناسي كند .

وي از انديشمندان و محققان خواست تا با تأمل و بررسي آيات قرآن و آموزه هاي اهل بيت ( عليهم السلام ) ، در ابعاد مختلف حج محمدي ( صلّي الله عليه وآله ) سرمايه بسيار ارزنده اي در اختيار جامعه اسلامي ، بهويژه حجاج قرار دهند .

همايش يك روزه ابعاد حج محمدي ( صلّي الله عليه وآله ) ، روز شنبه در مكّه مكرمه با حضور نمايندگان بعثه مراجع عظام ، علماي اهل تسنن و تشيع و زائران اهل سنت با هدف عمومي مشاركت برادران زائر اهل تسنن در برنامه هاي فرهنگي بعثه مقام معظم رهبري برگزار شد .


267


به همت بعثه مقام معظم رهبري در پيش از فرارسيدن ايام تشريق ، همايش هاي مختلفي با موضوعات مربوط به جهان اسلام و با حضور صاحب نظران و انديشمندان مسلمان از سراسر جهان برگزار خواهد شد .

بازديد سرپرست زائران ايراني ورييس سازمان حج از آشپزخانه هاي متمركز مكّه

نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني پيش از ظهر شنبه از دو آشپزخانه متمركز در مكّه مكرمه بازديد كرد و از نزديك در جريان نحوه فعاليت دست اندركاران پخت و توزيع غذاي زائران ايراني قرار گرفت .

اين دو آشپزخانه ، تهيه غذا براي 65% از حجاج ايراني را برعهده دارند .

در جريان اين بازديد كه آقاي مصطفي قهرودي رييس سازمان حج و زيارت آية الله ري شهري را همراهي مي كرد ، مسؤولان قسمت هاي مختلف آشپزخانه هاي متمركز توضيحاتي در مورد جزئيات فعاليت هاي خود ارائه دادند .

براساس اين توضيحات ، شعار اصلي در آشپزخانه هاي متمركز ايراني « اول بهداشت ، بعد كار » است .

مواد اوليه در آشپزخانه هاي متمركز ايراني در 5 مرحله ضدعفوني ، شستشو و آماده طبخ مي شوند .

آية الله ري شهري در بازديد از مركز بهداشت و آزمايشگاه ، سالن آماده سازي ، گروه هاي مختلف پخت ، از عوامل دست اندركار در سيستم تهيه و توزيع متمركز غذا كه با دقت به انجام وظايف خود مشغول بودند ، قدرداني كرد .

سرپرست حجاج ايراني در اين ديدار از تلاش هاي سازمان حج و زيارت و دست اندركاران پخت متمركز تقدير و تشكر كرد .

در اين آشپزخانه ها علاوه بر نظارت مستقيم كارشناسان مركز بهداشت و آزمايشگاه در هر مرحله ، هيئت پزشكي حج جمهوري اسلامي ايران نيز به سلامت و بهداشت دست اندركاران و كيفيت تغذيه نظارت كامل دارند .


268


همچنين با توجه به ضرورت ها و توصيه هاي پزشكي ، آشپزخانه هاي مذكور ، علاوه بر پخت غذاي معمولي ، پخت غذاي رژيمي و توزيع ميان زائران داوطلب را در دستور كار دارند .

اختيارات جديد بعثه مقام معظّم رهبري

نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني شرح وظايف و اختيارات جديد بعثه مقام معظّم رهبري را تشريح كرد . وي در گفتوگو با ايرنا وظايف و اختيارات جديد را در 14 بند برشمرد كه 12 بند از بندهاي جديد مربوط به امور اجرايي و پشتيباني و دو بند نيز در خصوص ابعاد نظارتي بر عملكرد سازمان حج و زيارت است . آقاي ري شهري گفت :

از جمله وظايف و اختيارات جديد ، نيازسنجي ، هدف سنجي و سياست گذاري و برنامه ريزي هاي خرد و كلان براي برگزاري حج ابراهيمي است . اجراي طرح هاي فرهنگي ، آموزشي و سياسي براي مجموعه دست اندركاران حج در چارچوب سياست هاي مصوب ، پاسخ گويي به نيازهاي معنوي زائران ، ارتباط با محافل علمي و مذهبي ، پژوهش و تحقيق در زمينه هاي گوناگون مسائل اجتماعي و سياسي ، تهيه و انتشار كتب و ديگر نشريات مرتبط برخي ديگر از وظايف و اختيارات جديد است . ( 1 )

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1 . روزنامه ابرار ؛ 3/10/1385


269


يكشنبه 3/10/85

چهارم ذيحجه 1427

حضور سرپرست حجّاج ايراني در جمع زائران جانباز

نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني عصر روز يكشنبه در جمع جانبازان انقلاب اسلامي اعزامي به حج سال جاري ، خدمت به آنان را افتخار و نعمتي بزرگ توصيف كرد .

آية الله محمدي ري شهري در اين ديدار كه در فضايي معنوي و صميمي برگزار شد ، گفت : « خدمتگزاران بخش هاي اجرايي و فرهنگي جانبازان و خانواده هاي معزّز آنان بي ترديد نزد خداوند متعال از اجر مضاعفي برخوردارند . »

اميرالحاج جمهوري اسلامي ايران ماه مبارك رمضان و حرم امن الهي را دو ميهمانسراي زماني و مكاني خداوند تبارك و تعالي خواند و افزود :

هر قدر معرفت و تلاش ميهمان براي دريافت عنايت صاحبخانه بيشتر باشد ، ميهماني او اهميّت بيشتري دارد . ميهماني مكاني و زماني خداوند ، داراي مراتب و درجات مختلف است . ميهمانان مكاني خدا با اجتناب از محرمات احرام در سفر حج از بركات عمومي حج بهره مند مي شوند .


270


آنانكه در مراتبي بالاتر با تمام جوارح محرم شوند ، وارد حريم خصوصي ميهماني خداوند مي شوند و ميهمان ويژه خداوند زائراني هستند كه علاوه بر اين تلاش دارند تا دل نيز محرم شود به اين معنا كه غير خدا در دل راه پيدا نكند .

آية الله ري شهري گفت : « بيشترين بهره را از حج ، زائري خواهد برد كه در نتيجه سفر ، معرفت و محبتش نسبت به خدا افزون تر بشود . »

گفتني است كه در حج سال جاري ، 90 تن از جانبازان جنگ تحميلي در قالب كاروان جانبازان حضور دارند .

برگزاري همايش بين المللي تقريب مذاهب اسلامي

اين همايش با حضور شخصيت هاي فرهنگي و سياسي از كشورهاي مختلف جهان ، به عنوان هجدهمين همايش بين المللي تقريب در مكّه مكرمه برگزار شد و طي آن سخنراناني از ايران و ساير كشورها با تأكيد بر محوريت قرآن و سيره پيامبر اكرم ، تقريب بين مذاهب مختلف و وحدت كلمه امت اسلام را اصلي ترين عامل عزت و سربلندي مسلمانان جهان بر شمردند .

آية الله تسخيري به عنوان دبير همايش ، ابتدا به ذكر عناوين عناصر چهارگانه در پيروزي اسلام پرداخت و با اشاره به جزوه اي عربي كه در اختيار شركت كنندگان قرار گرفته بود ، عوامل اوليه پيروزي را شامل تأييد الهي ( كه فيض و عنايت هميشگي خداوند است ) ، شخصيت پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) ( كه هنوز هم بسياري از ابعاد وجودي او ناشناخته مانده است ) ، مجاهدت مؤمنان و وحدت بين امت مسلمان دانست .

شيخ هلالي از روحانيون پرتلاش و جهادگر مقيم استراليا با اشاره كوتاهي به آيه ( وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللهِ ) گفت :

كلمه توحيد كه نفي هرگونه طاغوت و قبول حاكميت الهي است ، برترين و اساسي ترين محور رسالت حضرت محمد مصطفي ( صلّي الله عليه وآله ) بود كه جز به توحيد كلمه و وحدت پيروان پيامبر در همه جاي دنيا ، قابل تحقق نيست .


271


اين امت اسلامي در صدر اسلام با كمك كلمه توحيد و وحدت كلمه بود كه انقلابي فرهنگي ـ اجتماعي ايجاد كرد و چوپانان و شترچرانان را به سرداران و فاتحان و سردمداران حكومت هاي الهي و انساني مبدل ساخت .

او در پايان با اشاره به تلاش دشمنان اسلام در از بين بردن كلمه توحيد و وحدت كلمه گفت :

« در دنيا جماعت تقريب داريم و در مقابلش جماعت تخريب ؛ اگر مجمع تقريب بين المذاهب را داريم ، در طرف مقابل ، كساني هم هستند كه مجمع تفريق بين المذاهب راه انداخته اند .

سخنران بعدي اين همايش نوه امام راحل ( قدس سره ) ، فرزند يادگار امام ، سيد علي خميني بود كه با نگاهي علمي ، چند نكته درباره لوازم ايجاد يك وحدت پايدار در جامعه اسلامي را برشمرد . او با بررسي تعريف وحدت به عنوان اولين عامل ، عدم درك صحيح از وحدت را سبب بروز مشكلات در جامعه دانست و گفت :

يك معنا از اتحاد ، يكي شدن و نفي خصوصيت ها و اختلاف هاست و اين برداشت ، موجب حساسيت هاي فراوان مي شود ؛ زيرا با اين برداشت ، شيعه براي شيعه كردن سني اقدام مي كند و بالعكس و اين باعث مي شود كه بسياري از علما با مسئله وحدت مخالفت كنند ؛ چون فكر مي كنند بايد دست از معتقدات خود بردارند در حالي كه مي شود يك شيعه متعصّب با يك سنّي متعصّب در حيطه وحدت ، با معناي درست آن جمع شود و همراه باشد . و اين معناي درست از وحدت چيزي جز « اجتماع حول مشتركات » نيست .

دومين عامل در ايجاد وحدت پايدار ، شناخت موضع اجتماع است ، بايد ديد مشتركات ما چيست ؟ موضع اجتماع در زمان هاي مختلف مي تواند متفاوت باشد و چه بسا مواضع متعدّدي را بتوان براي رسيدن به وحدت بين دو مذهب يا دو گروه تصور كرد .


272


سومين عامل ، مشخص كردن هدف اجتماع است ، غايت و هدف وحدت اگر مشخص نباشد ، يا وحدتي پيدا نمي شود يا پايدار نخواهد ماند .

عامل چهارم بررسي نقش اداره كننده طرح وحدت و اصطلاحاً « رأس الاجتماع » است . در تاريخ جايي را سراغ نداريم كه اجتماعي به وحدت رسيده باشد ، مگر اين كه رهبري در رأس امور ، متناسب با سه عامل قبلي ، عهده دار برنامه ريزي و پيگيري هاي لازم بوده است . اگر معناي درست وحدت مورد نظر قرار گيرد ، نقاط مشترك ملاحظه شود و هدف وحدت نيز با دقت دنبال گردد و در رأس امور هم رهبري با وظايف مشخّص وجود داشته باشد ، به وحدت پايدار دست مي يابيم .

سپس آية الله ري شهري با تأكيد بر نام گذاري امسال به نام پيامبر عظيم الشأن اسلام ، محور اصلي فعاليت ها و همايش ها را سيره اخلاقي و سياسي آن بزرگوار برشمرد و گفت :

فرزندان اسحاق ( عليه السلام ) تحت سيطره قيصرهاي رومي درنيامدند ، مگر زماني كه به تفرقه كشيده شدند و در مقابل ، حضرت رسول ( صلّي الله عليه وآله ) و امت او به عزت و پيروزي دست نيافتند ، مگر زماني كه بين مؤمنان وحدت و برادري ايجاد كردند .

بدون شك ما براي تجديد عظمت اسلام ، ناچاريم به سيره پيامبر ( صلّي الله عليه وآله ) بازگرديم و راه را براي وحدت امت اسلام هموار سازيم . الحمد لله در سايه مجاهدت علماي اسلام ، بحث وحدت اسلامي رشد خوبي يافته و بر همه مسلمانان است كه فرصت تاريخي ايجادشده براي تقريب مذاهب اسلامي را با فعاليت هاي مضاعف و برنامه ريزي دقيق ، به نفع اسلام مصادره كنند .

وي با اشاره به فرمايش اميرمؤمنان ( عليه السلام ) كه رمز پيروزي امت مسلمان را وحدت كلمه و عامل شكست و ناكامي آنان را تفرقه مي داند ، گفت : « در شرايط حاضر ، مسئله تقريب به انديشه اي عام بين جماهير مردمي تبديل شده و در حالي كه در گذشته تنها نخبگان جوامع اسلامي از آن سخن مي گفتند ، امروزه ، هم نخبگان و هم توده مردم داراي انديشه و انگيزه تقريب هستند . »


273


نماينده ولي فقيه با تجليل از تلاش هاي حزب الله لبنان در مبارزه همه جانبه با رژيم صهيونيستي گفت :

در گذشته ، بحث تقريب و وحدت امت تنها به صورت نظريه پردازي و در جلسات علمايي و نشست ها مطرح بود . اما اينك به فضل مجاهدت هاي حزب الله و در پرتو پيروزي هاي حاصله آنان به امري واقعي و مردمي تبديل شده و تحولي جديد در روند وحدت امت هاي مسلمان دنيا پيدا شده است .

وي در آخرين بخش سخنان خود به زيان هاي مسكوت ماندن پنجاه ساله طرح وحدت مطرح شده از سوي دانشگاه « الأزهر » اشاره كرد و افزود :

ضربه هاي واردشده بر پيكره اسلام و مسلمين طي چند دهه گذشته ، نتيجه طبيعي تفرقه امت اسلام و بي توجهي به راه كارهاي وحدت بود . اما اينك كه انديشه تقريب ، همگاني و مقاومت در برابر بيگانگان ، ارزشي ستودني شده ، دشمنان احساس خطر جدي كرده اند و زياد شدن حملات غربي ها به اسلام و پرحجم شدن فعاليت هاي توهين آميز عليه پيامبر اكرم ( صلّي الله عليه وآله ) ، آشكارا نشان مي دهد كه ضربه اين وحدت به مصالح غرب چقدر شديد بوده و وحشت آنان از بيداري ، مقاومت و وحدت خواهي اسلامي چقدر زياد شده است . نمونه ديگر اين وحشت غربي ها را در صدور بيانيه شوراي امنيت عليه ايران كه ديروز صورت گرفت ، مي توان يافت كه به خيال خود رأس هرم وحدت امت را مي خواهند تحت فشار قرار دهند و از پا درآورند ، اما فراموش نكنيم وعده خدا را كه فرمود : ( هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدي وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَي الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ ) .

سخنران بعدي همايش تقريب ، نماينده حزب الله لبنان ، عضور شوراي مركزي حزب الله ، « شيخ محمد يزبك » بود كه برگزاري اين گونه همايش ها در راستاي تقريب مذاهب و وحدت اسلامي را از بركات امام خميني ( قدس سره ) و رهبر فعلي جمهوري اسلامي برشمرد و با ابلاغ سلام مجاهدان حزب الله و فرمانده نستوهشان سيد حسن نصرالله ، به


274


تحركات آمريكايي ها در جنگ افروزي اسرائيلي ها عليه لبنان اشاره كرد و گفت :

جنگ 33 روزه ، جنگي بود به امر آمريكايي ها ، اسلحه آمريكايي ها و پشتيباني سياسي ـ تبليغاتي آمريكايي ها ، جنگي كه انواع سلاح ، غير از سلاح اتمي در آن به كار رفت .

رايس در بيروت با مسؤولان حكومت جلسه برگزار مي كرد و شيريني مي خورد ، در حالي كه بچه هاي ما زير بمباران ها بودند . بمب هاي هوشمند آمريكايي كه روي آنها نوشته شده بود : هديه بچه هاي اسرائيلي به بچه هاي لبنان .

33 روز مقاومت ، سرانجام نتيجه داد و به پيروزي رسيد . اين پيروزي نوعي رأي گيري بر سر وحدت اسلامي بود . حزب الله نشان داد كه در سايه وحدت در حدّ يك حزب و يك كشور كوچك هم مي توان اسطوره شكست ناپذيري اسرائيل و آمريكا را در هم شكست .

آمريكا اين جا بود كه خواست با طرحي جديد روي فتنه مذهبي كار كند . آن گونه كه در عراق راه انداختند ، ولي ما فرصت اين فتنه انگيزي را از آمريكا مي گيريم و با حركت هاي وحدت آميز و هم پيماني با همه طوايف لبناني ، اجازه تحقق فتنه را به آنان نخواهيم داد .

ما مي دانيم آن بهايي را كه مي پردازيم ، در ازاي قضيه فلسطين و بازگرداندن قدس شريف به دامن اسلام است . ما منادي وحدت فلسطينيان هستيم . فلسطين در سايه سازمان هاي بين المللي برنمي گردد . بيانيه هاي آنان درباره فلسطين ، عراق ، لبنان و ايران ، همگي براي به زانو درآوردن مسلمانان است . ما به اسم حزب الله از همه سران و ملت هاي اسلامي دعوت مي كنيم كه به پاس نام محمد ، سال محمد و زير پرچم محمد ( صلّي الله عليه وآله ) متحد باشيم و با هم در وحدت اين عالم بكوشيم .

سخنرانان ديگر اين همايش آية الله آصفي از عراق ، شيخ حمد محمد قاسم المرزوقي از كنيا ، مولوي اسحاق مدني از ايران و شيخ محمد محي الدين عبدالقادر از نيجريه بودند .


275


دو خبر كاملاً متفاوت

* دو نفر از زائران ايراني بي جهت به اتهام سرقت در مسجدالحرام دستگير شدند . پليس حرم در مورد دستگيري اين دو ايراني گفته كه اين دو نفر را در هنگام ارتكاب جرم دستگير كرده است . با پيگيري هاي مدير كاروان و اقدامات ستاد مكّه اتهامات وارده برطرف شد و در حال حاضر هردو نفر آزاد شده اند .

رييس ستاد مكّه ، پس از بيان اين خبر از زائران خواست در مكان هاي پرازدحام مانند اطراف حجرالأسود مراقب خود باشند تا هم مورد سرقت قرار نگيرند و هم مورد اتهام واقع نشوند . گفتني است كه يكي از اين دو زائر ايراني پيرمردي 75 ساله است .

* يك زائر ايراني مبلغ قابل توجّهي پول ايراني را در مسجدالحرام پيدا كرد . او پس از برداشتن پول كه بيش از يك ميليون تومان است ، براي پيدا كردن صاحب پول زحمت زيادي را متحمّل شد و عاقبت با مراجعه به ستاد ، او را به دفتر نشريه زائر راهنمايي كردند تا از اين طريق خود را از گرفتاري برهاند .

زائران ايراني و لزوم مراقبت نسبت به دو خطر

خطر اول : تصادف در خيابان ها

در روزهاي گذشته يك مورد تصادف در منطقه عزيزيه اتفاق افتاد كه منجر به زخمي شدن زائري ايراني شد . رييس ستاد مكّه با اشاره به اين حادثه توصيه كرد زائران محترم حتماً مسائل امنيتي را در خيابان ها و بزرگراه ها رعايت كنند تا مشكل خاصي براي آنها بهوجود نيايد . زائران هرچه به روزهاي شلوغ مكّه نزديك تر مي شوند ، بايد مراقبت هاي خود را بيشتر نمايند و احتياط لازم را در رفت و آمدها رعايت نمايند تا اعمال حج خود را به بهترين شكل و در سلامت كامل انجام دهند .

خطر دوم : مشكل كمبود آب در مكّه

رييس ستاد مكّه خبر داد كمبود آب ، امسال در مكّه جدي تر از سال هاي گذشته


276


است . اين كمبود در روزهاي اوج حضور حجاج از كشورهاي مختلف بيشتر مي شود . از اين رو از زائران ايراني درخواست مي شود كه حتماً نسبت به صرفه جويي در مصرف آب توجه لازم را داشته باشند و در حدّ امكان از مصرف بي رويه آب در شستن لباس ، حمام رفتن و . . . خودداري كنند .

وي گفت : كه اگر زائران پس از ايام تشريق ، همگي بخواهند نسبت به شستن لباس احرام و غيره اقدام نمايند حتماً با خطر بي آبي روبه رو خواهند شد .



| شناسه مطلب: 78664