دانش دوستی
سیره پیامبر اعظم r 1 لقد کان لکم فی رسول الله اسوة حسنة علی اصغر عطاران طوسی attarantoosi@gmail.com دانش دوستی دین اسلام، پیام آور منطق و خرد است و
لقد كان لكم في رسول الله اسوة حسنة
علي اصغر عطاران طوسي attarantoosi@gmail.com
دانش دوستي
دين اسلام، پيام آور منطق و خرد است و به همان اندازه از رفتارهاي تقدس مآبانه و دور از انديشه و عقلانيت بيزار است كه از به حاشيه راندن و به عزلت كشاندن دين از متن جامعه و به انحصار در آوردنِ آن در گيرودار منش ها و كردارهاي فردي تنفر دارد. رسول خدا ص وارد مسجد مي شود. دو نشست را با ماهيتي متفاوت مشاهده مي كند. در يكي گفتگوهاي علمي و پرسش و پاسخ هاي ديني در گرفته و در ديگري مراسم دعا و مناجات، شور و حالي خاص به جمع بخشيده است. پيامبر r مي فرمايد: گرچه هر دو محفل برايم دوست داشتني است ليكن دانش افزايي و علم اندوزي در نگاه من از ارزش فزونتر، و گروه اوّل از ارج و قرب بيشتري برخوردار است زيرا من بر آموزش و آگاهي بخشي مبعوث شده ام. و در ادامه همين نشست، حضرت براي ارزش بخشيدن عملي به محفل دانش اندوزان، به جمع آنان مي پيوندد[1]. ره آورد اين حركت از سوي پيامبر اعظم (ص) لزوم اهتمام بايسته از سوي آحاد و اقشار گوناگون جامعه اسلامي به دانش افزايي و كسب علم، و توجه عميق به عقلانيت، منطق گرايي و خرد ورزي است. در جامعه نبوي، برگزاري پاره اي آداب از قبيل دعا، مناجات و ذكر- در عين اهميت جايگاهشان و ضرورت برگزاري و اهتمام به آنها- نبايد تنها ملاكِ شناخت و ارزيابي شخصيت افراد جامعه قرارگيرد بلكه ميزانِ پايبندي به مقررات و دستورات ديني- كه از عمق آگاهي و شناخت دقيق فرد از آموزه ها حكايت مي كند – محور و معيار است. هر چه درجه آگاهي فرد به دستورات، فزونتر و تأثيرات آن بر رفتارهاي فردي و اجتماعي وي شگرفتر باشد، ميزان توفيق وي از نگاه نبي مكرم اسلام (ص) بيشتر و حركت وي در مسير دينداري دقيقتر و ارزشمندتر خواهد بود.
[1] - وخرج ( ص ) فإذا في المسجد مجلسان : مجلس يتفقهون، ومجلس يدعون الله ويسألونه، فقال : كلا المجلسين إلي خير، أما هؤلاء فيدعون الله، وأما هؤلاء فيتعلمون ويفقهون الجاهل، هؤلاء أفضل، بالتعليم أرسلت، ثم قعد معهم. بحارالانوار، جلد1/صفحه206،حديث35.
|