2ـ3ـ3 قیام گوهرشاد
2ـ3ـ3 قیام گوهرشاد شیخ محمد تقی بهلول در قیام گوهرشاد نقش اول را داشت. او در مورد این قیام و نقش آیت الله سیدابوالحسن اصفهانی می گوید: در زمان مرجعیت سیدابوالحسن اصفهانی رفتیم کربلا، سیدابوالحسن هم عادت داشت ماه شعبان را تا نیمه د
2ـ3ـ3 قيام گوهرشاد
شيخ محمد تقي بهلول در قيام گوهرشاد نقش اول را داشت. او در مورد اين قيام و نقش آيت الله سيدابوالحسن اصفهاني مي گويد:
در زمان مرجعيت سيدابوالحسن اصفهاني رفتيم كربلا، سيدابوالحسن هم عادت داشت ماه شعبان را تا نيمه در كربلا بود، من هم هر روز بعد از نماز آقا منبر رفتم، پانزده روز، بعد از پانزده روز سيد ابوالحسن از من دعوت كرد پانزده روز ديگر بعد از نمازشان بروم منبر، ده روز هم آقاي نائيني دعوت كرد، منبر رفتم، بعد سيدابوالحسن از من سؤال كرد كه آيا براي زيارت آمدم يا درس؟ گفتم: اكنون براي زيارت آمده ام با مادرم. مادرم را بر مي گردانم به مشهد و خودم چون سطح را تمام كرده ام مي خواهم درس خارج بخوانم، براي اجتهاد بر مي گردم و براي درس. گفت: از كي تقليد مي كني؟ گفتم: از شما.
سيدابوالحسن گفت: پس به فتواي من درس خواندن براي تو حرام قطعي است و بر تو واجب عيني است كه عليه پهلوي و قوانين خلاف قرآني كه اجرا مي كند، سخنراني كني و تو حق نداري به نجف برگردي، چون ما مجتهد زياد داريم ولي مُبلّغِ به دردبخور نداريم و من هم سوابق كارهاي تو و مخصوصاً چند ماهي كه در قم با شهرباني مقابله مي كردي را مي دانم. لذا بر تو واجب است كه رويه خود را ادامه دهي. گفتم: به چشم، ولي اگر در اين ميان، كار به جنگ و خونريزي كشيد، مسئولم؟ فرمود: ابتدا بر تو نيست كه جنگ كني، منبر برو و حكم خدا را بگو; اگر جلوگيري كردند از منبرت و به شما حمله كردند، مدافعه كن، حق داري و مسئول نيستي و هر كس در راه قرآن كشته شود، شهيد است. آري اين اجازه اي بود كه من از مرجع زمان خود دريافت كردم، من اين دستور را گرفتم و به ايران آمدم، از تاريخ آمدنم به ايران تا سال جنگ مسجد گوهرشاد چهار سال(165) طول كشيد....(166)
رضاخان با دولتي كه جايگاه برجسته ترين چهره هاي تاريخ منورالفكري است، به اين پندار كه تنها راه آدم شدن تقليد از فرنگي ها است، به كشتار حدود سه هزار تن از مردمي پرداخت كه به انگيزه ي دفاع از ديانت و براي انجام ابتدائيات مسائل ديني; مانند نحوه ي پوشش به كنار مرقد مقدس ثامن الحجج علي بن موسي الرضا ـ عليه آلاف التحيه و الثناء ـ پناه آورده بودند.
چند روز قبل از قيام گوهرشاد، در تمجيد سياست هايي كه در زمينه ي اجبار پوشش فرنگي اجرا مي شد، نوشته شد:
ملت و مملكتي بهوجود آمده است كه مي تواند معاصر با دنيا بوده و مثل آدم ها زندگي كند.(167)