متن کامل

مکّه و مدینه مرکز تحقیقات حج 4 حج امانتی الهی و چهارمین رکن اسلام است، سه رکن پیش از آن عبارتند از نماز ، زکات ، و روزه . در اهمیت حج همین بس که در روایت آمده است: اگر مسلمانی مستطیع شود و به مکه نرود و بمیرد، شایسته نام مسلم

مكّه و مدينه

مركز تحقیقات حج


حج امانتي الهي و چهارمين ركن اسلام است، سه ركن پيش از آن عبارتند از نماز ، زكات ، و روزه . در اهميت حج همين بس كه در روايت آمده است: اگر مسلماني مستطيع شود و به مكه نرود و بميرد، شايسته نام مسلماني نيست و يهودي يا نصراني از دنيا خواهد رفت.

 شبه جزيره عربستان

عربستان سعودي دو ميليون و دويست و چهل هزار كيلومتر مربع مساحت دارد و جمعيت آن حدود 13 ميليون نفر است. اين كشور در جنوب غربي آسيا واقع شده و از شمال به كشور اردن هاشمي، عراق و كويت و از شرق به‏


خليج فارس و شيخ نشين‏هاي جنوبي آن و درياي عمان، و از جنوب به جمهوري يمن و از مغرب به درياي سرخ محدود است. پادشاهي در عربستان موروثي است و شخص پادشاه بر وزيران رياست دارد. پايتخت عربستان رياض است و مراكز ديني اين كشور دو شهر مكه و مدينه‏اند. ساكنان عربستان مسلمانند اما در فروع، پيرو مذهب احمد بن محمد بن حنبل (م - 242) و در اصول اعتقاد، پيرو مكتب ابوالحسن اشعري (م - 330) مي‏باشند. گروهي از آنان پيروان محمد بن عبدالوهاب‏اند. وي در شهر عُيَيْنه از بلاد نجد متولد شد. فقه حنبلي را از پدر خويش آموخت و سرانجام بر اثر خواندن كتاب‏هاي ابن تيميه (661 - 728) و شاگرد او ابن قيم (691 - 751) روش آنان را پذيرفت. اين دو در اصطلاح، معروف به ظاهري هستند؛ يعني بر ظاهر معناي قرآن و احاديث اعتماد مي‏كنند. محمد بن سعود سر سلسله خاندان سعودي، كه در دهكده درعيه (نزديك رياض فعلي) اقامه داشت، به وي گرويد و پس از او نيز پادشاهان ديگر از وي پيروي كردند. محمد بن عبدالوهاب و گرويدگان به وي، ساختن قبر و هر گونه نما روي قبرها را بدعت و كفر مي‏دانند و بدين‏
جهت آثار قبرهايي را كه در بقيع ، اُحُد ، مكه و ديگر جاها بود ويران كرده، قبرها را با زمين هموار ساختند. در عربستان سعودي پيروان ديگر مذاهب اسلامي نيز وجود دارند؛ و از جمله در مدينه، مكه و قطيف، اقليت شيعه زندگي مي‏كنند.

 مكه

مكه ‏ام القري و مركز ظهور دين اسلام است و گذشته از شرافت و قداستي كه از آغاز خلقت و به خصوص از زمان حضرت ابراهيمعليه السلام داشت، نخستين آيه‏هاي قرآن كريم نيز در آنجا بر رسول خداصلي الله عليه وآله فرود آمد. و نيز آنجا زادگاه آن حضرت و امير مؤمنانعليه السلام و فاطمه زهراعليها السلام است. مكه در ارتفاع 330 متر از سطح دريا قرار دارد و رشته كوه‏هاي متعددي آن را فرا گرفته است. فاصله مكه تا بندر جده حدود هشتاد كيلومتر و درجه حرارت آن در زمستان و تابستان ميان 18 تا 47 درجه بالاي صفر متغير است. هر چند اين شهر از هزاران سال پيش به قداست معروف بوده اما سراسر اين تاريخ جز آغاز و آخر آن به درستي روشن نيست. به فرموده قرآن كريم، نخستين كس ابراهيم بود كه خانواده خود را در اين سرزمين بي آب و


علف جاي داد تا اين كه در دوره‏هاي پس از آن، گروهي به نام عماليق بر آن مسلط شدند. در سده چهارم ميلادي بر اثر به هم خوردن اوضاع اجتماعي و اقتصادي جنوب عربستان، دسته‏هايي از مردم جنوب به ديگر نقاط شبه جزيره مهاجرت كردند. تيره‏اي كه به نام جُرْهم معروف بودند در مكه ساكن شدند و كار اداره شهر را به عهده گرفتند. پس از آنان تيره خزاعه بر آنجا سلطه يافتند و در آغاز سده ششم ميلادي قصي فرزند كلاب، جدّ اعلاي رسول خداصلي الله عليه وآله قريش را، كه در بيابان‏ها و دره‏هاي بيرون مكه مي‏زيستند، به شهر آورد و رياست مكه را در دست گرفت و دار الندوه را تأسيس كرد. دار الندوه نخستين و تنها مجلس مشاوره در سراسر عربستان بود. اين مجلس سپس منزلگاه خلفا و امرا گرديد، سپس اندك اندك بناي آن رو به ويراني نهاد و سرانجام جزو مسجد گرديد و امروزه هيچ نشاني از آن نمانده است.

مسجد الحرام‏

 نام مسجدي است كه گرداگرد كعبه قرار دارد و قديمي‏ترين و معروفترين مسجد در تاريخ اسلام به شمار مي‏رود. تاريخ نشان مي‏دهد كه تا پس از رحلت رسول‏


گراميصلي الله عليه وآله مردم خانه‏هاي خود را نزديك به خانه كعبه مي‏ساختند، سپس در دوران خلفا از آن جلوگيري كرده و به تدريج بر مساحت مسجد افزودند؛ به شكلي كه هم اكنون حدود يكصد و هشتاد هزار متر مربع مساحت دارد. شصت و دو در بزرگ و كوچك براي آن ساخته‏اند؛ سه در اصلي و بزرگ آن به نام‏هاي باب العمره ، باب السلام و باب ملك عبد العزيز معروف است و بر هر يك دو مناره به ارتفاع 92 متر با قاعده‏اي به ابعاد 7 * 7 متر قرار دارد و بر تارك هر مناره، هلالي به ارتفاع 6/5 متر از برنز طلاكاري است. هفتمين مناره مسجد بر در باب الصف است. دو مناره بزرگ نيز كه هر يك به ارتفاع 89 متر است در ضلع غربي مسجد، در توسعه اخير بنا گرديده است كه بدين ترتيب تعداد آنها به نُه عدد رسيده است. مسجد با وسعت فعلي گنجايش حدود 820 هزار نمازگزار را دارد.

 خانه كعبه‏

 كعبه ساختمان چهار گوشه مسقفي است در داخل مسجد الحرام كه نماي ظاهري آن را سنگ‏هاي مايل به رنگ خاكستري تشكيل مي‏دهد و در تمام مدت سال، با


پرده‏اي سياه كه حاشيه فوقاني آن با نخ‏هاي طلايي قلاب دوزي شده، پوشيده است. بلندي خانه كعبه تقريباً 15 متر است. طول ضلع درِ كعبه، يعني از ركن اسود تا ركن عراقي 68/11 متر طول ركن عراقي تا شامي؛ طرفي كه حجر اسماعيل در آن قرار دارد 9 متر و 90 سانتي متر طول ركن شامي تا ركن يماني 04/12 متر و طول ركن يماني تا ركن اسود 18/10 متر است. درِ خانه بر ضلع شرقي قرار دارد و بلندي آن از زمين دو متر است. و در تمام سال، جز هنگامي كه بخواهند داخل خانه را شستشو كنند، و يا ميهماني بلند پايه از كشورهاي اسلامي داشته باشند بسته است.

 اركان كعبه

هر يك از چهار ضلع خانه يا چهار ركن آن، به نامي موسوم است، ركن شمالي را عراقي ، ركن غربي را شامي ، ركن جنوبي را يماني و ركن شرقي را اسود گويند. خانه كعبه مربع شكل و مسقف و داخل آن داراي سه ستون است. در بازسازي سال 1375 ه ش. ديوارهاي داخلي آن را تعمير و سنگ‏هاي جديد بر آن نصب كرده‏اند.



حجر الاسود

حجر الاسود كه در ركن شرقي است و به ارتفاع تقريبي يك و نيم متر از زمين قرار گرفته، سنگي است سياه مايل به سرخي و بيضي شكل به قطر سي سانتيمتر كه در آن نقطه‏هاي قرمز ديده مي‏شود و در پوششي از نقره قرار گرفته است.

ناودان

ناودان بر بام خانه، ميان ركن عراقي تا شامي و بر فراز حجر اسماعيل واقع است. گويند آن را نخست حجاج بن يوسف نهاد تا باران بر بام خانه جمع نشود. در روايت آمده است كه دعا در زير ناودان كعبه مستجاب است.

حجر اسماعيل‏

 حجر اسماعيل ميان ركن شامي و عراقي و با ديواره‏اي به صورت نيم دايره، به ارتفاع 30/1 و عرض 50 سانتيمتر قرار دارد. گويند هاجر و اسماعيل و حدود 70 پيامبر در آنجا مدفون اند.

مُلْتَزَم

‏ آن قسمت از ديوار خانه، كه ميان حجر الأسود و درِ خانه كعبه واقع است را ملتزم نامند؛ زيرا حاجيان خود را موظف و ملزم مي‏دانند كه در آنجا دعا كنند.

مستجار

 مستجار در كنار ركن يماني و در قسمت مقابل درِ كعبه واقع شده و آن زمان كه كعبه دو در داشته، درِ ديگر آن در اين محل بوده و سپس مسدود گرديده است و گويند همان جايي است كه براي فاطمه بنت اسد هنگام ولادت مولود كعبه، عليعليه السلام شكافته شد.

شاذروان

برآمدگي كوتاهي را كه در اطراف ديوار كعبه - جز سمت حجر اسماعيل - وجود دارد شاذروان نامند.

مقام ابراهيم

در فاصله حدود 13 متري ديوار كعبه و در سمت حجر الاسود، بنايي با قبه‏اي كوچك و طلايي رنگ وجود دارد. درون آن سنگي است كه جاي پايي در آن ديده مي‏شود و آن‏منسوب به‏جاي پاي‏ابراهيمعليه السلام است. در گذشته، بر روي اين محل قبه‏اي بزرگ از آجر و سنگ و چوب بنا شده بود


كه اطراف آن را با آيات قرآن مزين كرده بودند و چون از فضاي مطاف مي‏كاست در سال 1385 ه . ق. به دستور دولت سعودي تخريب و به جاي آن ضريحي كوچك به شكل كنوني ساخته شد.

 پرده كعبه

بر روي كعبه پوششي است سياه رنگ كه آن را كسوه و يا پرده كعبه مي‏نامند. نخستين كسي كه خانه كعبه را پرده پوشانيد به قولي تُبع حميري پادشاه يمن بود. اميرمؤمنان علي بن ابي طالبعليه السلام نيز همه ساله از عراق براي كعبه پرده‏اي مي‏فرستاد. چون مهدي عباسي به خلافت رسيد خادمان كعبه از انبوهي پرده‏ها بر روي كعبه شكايت كردند و گفتند بيم آن مي‏رود كه خانه صدمه ببيند. مهدي دستور داد پرده‏ها را بردارند و تنها يك پرده بر آن بگذارند و سالي يك بار آن را عوض كنند اين سنت تا به امروز ادامه دارد. و بر آن آيه‏هايي از قرآن كريم قلاب دوزي شده است.

زمزم

هنگامي كه ابراهيم همسرش هاجر و اسماعيل را به مكه‏ آورد و كنار كعبه سكونت داد، اسماعيل به شدت تشنه شد و مادر به دنبال آب ميان صفا و مروه دويد و سرانجام جبرئيل بال و يا پاشنه پاي خود را بر زمين كوفت و زمزم جوشيد، پس از مدتي آثار چاه از ميان رفت تا آن كه عبدالمطلب بار ديگر آن را حفر نمود و از آن زمان تا كنون حاجيان از اين آب بهره‏مند مي‏شوند. در توسعه اخير سالن‏هاي جداگانه‏اي براي زنان و مردان، در طبقه زيرزمين مطاف، در كنار چاه ساخته شده و زائران از شيرهاي آبي كه در آنجا نصب شده و نيز از ظرف‏هاي ويژه‏اي كه در نقاط مختلف مسجد الحرام از آب زمزم پر مي‏شود استفاده مي‏كنند.

صفا و مروه‏

صفا و مروه نام دو كوهي است كه در مسعي قرار دارد و در موسم حج، حاجيان هفت بار فاصله ميان آن دو را طي مي‏كنند. با افزايشي كه در مساحت مسجد الحرام صورت گرفته، مسعي و مسجد الحرام به هم متصل شده است. طول آن 5/394 و عرض آن 20 متر است و ارتفاع طبقه اول 12 و طبقه دوم 9 متر مي‏باشد. هم اكنون قسمتي از كوه صفا باقي مانده ولي بخش عمده‏اي از كوه مروه در سال‏


1374 شمسي با هدف گسترش محل، برداشته شده و تنها بخشي از كوه در محل دور زدن زير پاي سعي كنندگان باقي مانده است. مسعي مجموعاً 18 در دارد.

حِرا

 در شمال مكه كوهي است بلند، مشرف بر منا به نام كوه نور كه در دامنه جنوبي‏اش به فاصله 160 متري از قله آن، غاري است به نام حر و يكي از مكان‏هاي مقدس شهر مكه است. حضرت محمدصلي الله عليه وآله پيش از بعثت، در آنجا با خدا خلوت مي‏كرد و نخستين آيه‏هاي قرآن در آنجا بر پيامبر نازل شد.

زادگاه رسول خداصلي الله عليه وآله

رسول خداصلي الله عليه وآله در خانه‏اي، در شعب ابي طالب چشم به جهان گشود. چون آن حضرت از مكه به مدينه هجرت كرد، عقيل آن خانه را گرفت و سپس به محمد بن يوسف ثقفي فروخت، سپس خيزران مادر هارون، آن را مسجد كرد تا مردم در آن نماز بگزارند. در سال 1009 ه . ق. سلطان محمد پسر سلطان مراد آن را از نو عمارت كرد و براي آن قبه و مناره ساخت و مؤذن و


خادم و امام جماعت گمارد. آن جا اكنون كتابخانه عمومي شهر مكه است.

دار ارقم

اين همان منزلي است كه پيامبرصلي الله عليه وآله و مسلمانان نخستين، در آغاز اسلام، پنهاني در آنجا جمع مي‏شدند و خدا را عبادت مي‏كردند. دار ارقم نزديك صفا و خارج مسجد الحرام بوده است. سپس در آن جا كتابخانه‏اي ساختند كه در سال 1395 ه . ق. ويران شد. و در توسعه‏اي كه در زمان سعود بن عبدالعزيز صورت گرفت، داخل مسجد گرديد.

 غار ثور

 كوه ثور در سه كيلومتري جنوب شهر مكه و در جنوب منطقه‏اي به نام مسفله قرار دارد كه غار ثور بر روي آن واقع است. اين غار به ثور بن عبد مناف منسوب بوده و پيامبرصلي الله عليه وآله هنگام هجرت به طرف مدينه، سه شبانه روز در آن پنهان شدند و خداوند با بستن تار عنكبوت بر دهانه غار، آن حضرت را از شر مشركان نگاه داشت و پس از رفع خطر به مدينه هجرت كرد.



شعب ابي طالب‏

شعب ابي طالب، يا شعب علي، جايي است كه مشركان مكه پيامبرصلي الله عليه وآله و بني هاشم را حدود سه سال در آنجا محصور كردند و مردم را از ديدار و معامله با آنان منع نمودند. اين دره به سوي كوه ابوقبيس سرازير است و همان جايي است كه كتابخانه مكه - هم اكنون - در آن جاست و در كنار مسجد الحرام واقع است.

عرفات‏

 صحرايي است، در شرق مكه اندكي متمايل به جنوب در فاصله بيست و يك كيلومتري، بر سر راه طائف. گفته‏ اند در آنجا آدم و حوا با هم آشنا شدند. در جهت شمالي اين دشت كوهي است كه آن را جبل الرحمه يا جبل عرفات نامند. صحراي عرفات در اين سال‏ها درختكاري شده و هر حاجي بايد از ظهر روز نهم ذوالحجه تا غروب شرعي آن روز، در اين صحرا به قصد قربت وقوف نمايد.

مشعر الحرام‏

مشعر يا مزدلفه جايي است كه حاجيان پس از عرفات‏ بدان جا مي‏روند و تا سر زدن آفتاب در آن مي‏مانند. مشعر ميان دو تنگناي عرفه از يك سو و محسِّر از سوي ديگر واقع شده است.

منا

 دره‏اي است به عرض تقريباً پانصد متر و طول حدود سه كيلومتر و نيم كه حاجيان بايد از طلوع خورشيد روز دهم تا ظهر روز دوازدهم - جز ساعاتي كه اجازه داده شده - آنجا را ترك نكنند و در آن مكان بمانند. آن جا را مُني ، مَني‏ و مِني‏ هر سه خوانده‏اند و براي هر يك وجه تسميه‏اي نيز ذكر كرده‏ اند.

 جمرات‏

 جمع جمره، به معناي توده‏اي از سنگ است. جمره‏هاي سه گانه، در منا و نزديك به مكه است. نوشته‏اند در اينجا بود كه آدم شيطان را كه در پي وي مي‏رفت با افكندن سنگ ريزه از خود راند. و حاجيان با تأسي به آن حضرت و به عنوان يك واجب ديني، روزهاي 10 تا 12 به طرف ستون‏هاي سنگي هر يك از جمره‏ها سنگ پرتاب مي‏كنند.



مساجد مكه

مسجد تنعيم

اين مسجد نزديك‏ترين مسجد به حدود حرم، و در راه مدينه واقع است كه غالباً براي عمره مفرده از اين مسجد محرم مي‏شوند.

مسجد جن

اين مسجد در پايين كوه حجون، به سمت حرم، حدود 50 متر پس از پل حجون و نزديك قبرستان ابوطالب واقع است. سبب ناميده شدن آن به جن، آن است كه سوره مبارك جن در اين مكان بر پيامبرصلي الله عليه وآله نازل شد. نام ديگر آن مسجد الحرس است.

 مسجد خَيف

مسجد خيف بزرگ‏ترين مسجد منا است و در سمت جنوبي و بر جانب چپ كسي است كه از سوي عرفات به منا مي‏آيد. گويند رسول خداصلي الله عليه وآله در حجة الوداع خيمه خود را در اين مكان زد و در جايي كه محراب مسجد است، پنج نماز، از نماز ظهر تا نماز صبح خواند.



معتمد عباسي به سال 256، محمد بن علي اصفهاني به سال 559، ابن مرجاني به سال 720، قايتباي به سال 874، سلطان محمد قزلويه به سال 1072 و سليمان آغا از جانب سلطان محمد به سال 1092 هر يك تعميراتي در آن انجام داده‏اند. و در سال‏هاي اخير بناي قديمي ويران و مسجد زيبا، با گنجايشي وسيع در آن مكان، ساخته شده است. اين مسجد تنها در ايام منا باز است و متأسفانه اجتماع افراد بي سرپناه در آنجا مانع از حضور زائران - جز در اوقات نماز - مي‏شود و به سختي مي‏توان در آنجا نماز گزارد.

قبرستان ابوطالب‏

 محوطه وسيعي است كه در كنار پل حجون قرار دارد و اكنون گورستان مردم مكه است. در گذشته به نام شِعب ابي دُب معروف بوده و عبدمناف، عبدالمطلب، ابوطالب، خديجه كبريعليها السلام و تعداد زيادي از صحابه، تابعين و علما در آنجا مدفون اند. برخي به غلط گمان كرده‏اند شعب ابي طالب اين‏جاست. نام اين قبرستان، مَعلاة است ولي در ميان ايرانيان به قبرستان ابوطالب شهرت دارد.



مدينه منوره

مدينه، هجرتگاه پيامبرصلي الله عليه وآله مركز تأسيس حكومت اسلامي و نام‏آورترين شهرهاي اسلامي پس از مكه معظمه است. اين شهر در پانصد كيلومتري شمال شرقي مكه قرار گرفته، و ارتفاع آن از سطح دريا 916 متر است. نام پيشين آن يثرب بوده و برخي تاريخ نگاران عقيده دارند كه حدود قرن دوم پيش از ميلاد مسيح، مردمي از نژاد مصر قديم اين شهر را در دست داشته‏اند. شهرت اين شهر به خاطر هجرت پيامبر بدان جاست. آن حضرت در سال 622 م.كه مصادف با ماه ربيع الأول بود، به اين شهر درآمد و اين هجرت مبدأ تاريخ مسلمانان گشت ليكن آغاز سال هجري را از ماه محرم گرفتند. در قرآن و سنت پيغمبر و عرف مسلمانان، مردم شهر مدينه انصار و مسلمانان مكه مهاجران لقب گرفتند.



رسول خداصلي الله عليه وآله در ماه‏هاي نخستين هجرت، ميان دو گروه مهاجر و انصار عقد و پيمان برادري بست و پيمان نامه مدينه، كه بايد آن را كاملترين و جامع‏ترين اعلاميه حقوق بشر خواند، در اين شهر و به فاصله كمتر از يك سال از هجرت نوشته شد و پس از آن مدينه مركز حكومت اسلامي گرديد.

 مسجد النبيصلي الله عليه وآله

مسجد پيغمبرصلي الله عليه وآله كه در قسمت شرقي مدينه بنا شده پس از مسجد الحرام، مشهورترين مسجد در تاريخ اسلام است. هنگامي كه رسول خداصلي الله عليه وآله به مدينه رسيد در خانه ابوايوب انصاري منزل گزيد؛ جايي كه شتر وي آنجا خوابيد. زمين مسجد النبي از آنِ دو يتيم بود و در آنجا خرما خشك مي‏كردند. رسول خداصلي الله عليه وآله آن را به مبلغ ده دينار از وليّ دو طفل خريدند و مسجد را در آن ساختند. مساحت زمين در آن روز حدود 2071 متر مربع بوده است. صحن مسجد را با ريگ سياه فرش كردند و ديوارها را با خشت و گل بالا بردند. در ساختن بناي اين مسجد شخص پيامبرصلي الله عليه وآله شركت داشتند. سقف قسمتي از مسجد را با شاخ و برگ درخت خرما


پوشانيدند و از تنه درخت خرما براي ستون‏هاي آن استفاده كردند. سه در از جانب شرق، غرب و جنوب براي آن قرار دادند. قبله نخستين مسلمانان مسجد الاقصي بود كه بعداً به سمت خانه كعبه تغيير يافت. مساحت مسجد النبي در سال‏هاي اخير به حدود يك صد هزار متر رسيده است.

صُفّه‏

در داخل مسجد النبي صفه يا ايوانچه مانندي آماده ساخته بودند كه مهاجران بي‏سر پناه در آن جا به سر مي‏بردند. اينان همان دسته از مسلمانان‏اند كه به اصحاب صُفه معروف گشتند. در تاريخ آمده است: پيش از آن كه قبله از بيت المقدس به طرف كعبه تغيير كند محراب رسول خدا صلي الله عليه وآله در ناحيه شمال مسجد بود. پس از تغيير قبله به دستور پيامبر، آن قسمت را مسقف كردند و آن مكاني براي استراحت و سكونت مسلمانان مهاجر و بي پناه گرديد كه در توسعه مسجد در سال هفتم هجري داخل مسجد قرار گرفت. آنچه امروزه به صفه معروف است، روزگاري دكة الاغوات و جايگاه خواجه‏ هاي حرم بوده كه وظيفه‏


حراست و خدمتگزاري حرم را به عهده داشته‏اند. و آن به دستور نور الدين زنكي در سال 569 ه . ق. بنا گرديد. خانه ‏هاي زنان پيامبرصلي الله عليه وآله‏ خانه ‏هاي زنان پيغمبر كه به صورت حجره‏هايي بود، در سه طرف شمال، جنوب و شرق مسجد قرار داده شد و چون آن حضرت به جوار پروردگار شتافت، ايشان را در حجره عايشه كه در كنار مسجد بود به خاك سپردند. روضه نبوي‏ روضه نبوي در ناحيه جنوب شرقي (رو به سوي قبله) مسجد، يعني مسافت ميان قبر پيغمبرصلي الله عليه وآله و منبر آن حضرت است كه طول آن بيست و دو متر و عرض آن پانزده متر مي‏باشد. در محدوده روضه، مرقد مطهر، منبر و محراب واقع است. پيامبرصلي الله عليه وآله فرمود: ميان منبر و خانه من باغي است از باغ‏هاي بهشت. منبر در سمت غربي محراب مسجد، منبري است از سنگ مرمر در كمال زيبايي كه سلطان مراد سوم آن را در محرم‏ سال 998 هجري به مسجد هديه كرد و آن را به جاي منبر قايتباي قرار دادند كه در جايگاه منبر پيامبر خداصلي الله عليه وآله گذاشته شده است. محراب‏ محراب جايگاه نماز پيامبرصلي الله عليه وآله مي‏باشد. در زمان آن حضرت‏چيزي‏به‏نام‏ محراب‏ وجودنداشت،درجريان توسعه مسجد در زمان وليد بن عبدالملك اموي، در محل نماز پيامبرصلي الله عليه وآله محرابي ساخته شد. اين محراب در طول زمان دگرگوني‏ها را تحمل كرده و بناي فعلي آن از دوره سلطان اشرف قايتباي از سلاطين مملوكي مصر، باقي مانده است. ستون‏هاي مسجد نبوي‏ در مسجد نبوي ستون‏هايي است كه هر يك نامي خاص دارد. هشت ستون از زمان پيامبرصلي الله عليه وآله هنوز در مسجد باقي است كه با رنگ سفيد مشخص شده‏اند كه عبارتند از: ستون مُخَلَّقه: اين ستون بر جايي نهاده شده كه تنه درخت خرمايي كه پيامبرصلي الله عليه وآله به هنگام ايراد خطبه بر آن تكيه مي‏كرد، در آنجا بوده است و پس از آن كه براي آن حضرت منبري ساختند از آن ستون ناله‏اي برخاست و به‏ همين دليل به آن ستون حنّانه مي‏گفتند. ستون توبه: آن را ستون ابولبابه نيز مي‏نامند پس از شكست بنوقريظه ابولبابه به خاطر گناهي كه مرتكب شد، مورد بي توجهي پيامبرصلي الله عليه وآله و ياران آن حضرت قرار گرفت و سرانجام خود را به ستون مسجد بست تا آن كه آيه‏اي در پذيرفته شدن توبه او به رسول خداصلي الله عليه وآله نازل گرديد. ستون مَحرَس: در كنار اين ستون، عليعليه السلام مي‏ايستاد و از رسول خدا محافظت مي‏كرد. اين ستون را به نام استوانه عليعليه السلام نيز مي‏شناسند؛ زيرا جايگاه نماز آن حضرت بوده است. ستون وُفُود: در كنار اين ستون رسول اللَّهصلي الله عليه وآله با سران قبايل و هيأت‏هاي نمايندگي و سياسي ديدار كرده و آنان را به حضور مي‏پذيرفتند. ستون سرير: رسول خداصلي الله عليه وآله در كنار اين ستون تختي از شاخه‏هاي خرما مي‏گذاشت و شب بر روي آن استراحت مي‏كرد. مقام جبرئيل‏ جبرئيل امين در اين مكان خدمت رسول اللَّه مشرف مي‏شده است.
درهاي مسجد النبي‏ زماني كه مسجد النبي ساخته شد، سه در براي ورود و خروج مردم ساختند، برخي از اصحاب نيز در حاشيه مسجد خانه ساخته، دري به درون مسجد باز كردند. در سال سوم هجرت، قبل از غزوه احد، به دستور پيامبرصلي الله عليه وآله همه درهاي خانه‏ها به جز در خانه عليعليه السلام به مسجد بسته شد. تعداد درهاي مسجد در امتداد زمان تغييراتي يافته است مشهورترين آنها عبارتند از: 1 - باب الرحمه 2 - باب جبرئيل‏ 3 - باب السلام 4 - باب النساء با توسعه‏هاي اخير، مسجد النبي هم اكنون هفت در دارد. مناره‏هاي مسجد در توسعه زمان وليد بن عبدالملك بر چهار گوشه مسجد النبي چهار مناره ساخته شد، پس از آن مناره ديگري نيز ساخته شد كه مناره اصلي مسجد عبارت بود از: مناره‏هاي سليمانيه، مجيديه كه در دو سوي ضلع شمالي قرار داشت و مناره‏هاي قايتباي و باب السلام كه در دو سوي ضلع جنوب شرقي و ضلع غربي مسجد واقع بود.
در افزوده‏هاي جديد مسجد، شش مناره ديگر ساخته شده و بدين ترتيب مجموع آنها به ده عدد مي‏رسد. بقيع‏ قبرستان بقيع قديمي‏ترين و شناخته‏ترين قبرستان در اسلام است. آن را بقيع غرقد نيز مي‏نامند. اين قبرستان در ناحيه شرقي مدينه واقع شده است. مزار امام حسن مجتبي، امام سجاد، امام محمد باقر و اما جعفر صادقعليهم السلام و به قولي حضرت زهراعليها السلام در آن جاست. قبر ابراهيم، رقيه، ام كلثوم و زينب برخي از فرزندان رسول خداصلي الله عليه وآله در آنجاست. فاطمه بنت اسد مادر امير مؤمنانعليه السلام، عباس بن عبدالمطلب عموي پيامبر، زينب فرزند خزيمه، ريحانه، ماريه قبطيه، زينب بنت جحش، ام حبيبه، حفصه، سوده، صفيه، جويريه، عايشه و ام سلمه همسران رسول خداصلي الله عليه وآله نيز در آنجا مدفونند. چهره‏هاي سرشناس ديگري چون: محمد حنفيه، فرزند امير مؤمنانعليه السلام عقيل بن ابي طالب برادر آن حضرت، عبداللَّه بن جعفر همسر حضرت زينبعليها السلام، اسماعيل فرزند امام صادقعليه السلام، عاتكه، صفيه عمه‏هاي رسول خداصلي الله عليه وآله و بسياري از صحابه و تابعين و علما در بقيع مدفون‏اند.

مساجد مدينه‏

در مدينه مساجد فراواني وجود دارد كه اسامي برخي از آنها عبارت است از: 1 - مسجد قبا، مسجد ذوقبلتين، 3 - مسجد جمعه، 4 - مسجد فضيخ، 5 - مسجد فتح، 6 - مسجد علي، 7 - مسجد غمامه، 8 - مسجد الاجابه (مباهله)، 9 - مسجد فاطمة الزهراء، 10 - مسجد امام علي بن ابي طالب، 11 - مسجد سلمان، 12 - مسجد شجره، 13 - مسجد معرس، 14 - مسجد ثنية الوداع، 15 - مسجد ابوذر، 16 - مسجد سقيا، 17 - مسجد و مشربه ام ابراهيم.

 

مسجد قبا

قبا دهكده‏اي بوده در دو ميلي مدينه كه مقارن هجرت پيامبرصلي الله عليه وآله به اين شهر، طايفه بني عمرو بن عوف در آن‏ سكونت داشتند.


 پيامبرصلي الله عليه وآله پس از ورود به مدينه با كمك اصحاب و يارانش اولين مسجد را كه به قبا نامگذاري شد در همين مكان ساختند. هم اكنون مساحت تقريبي مسجد و بناهاي جانبي مربوط به آن به 13500 متر مربع رسيده و به شكل زيبايي ساخته شده است. كه جاي 20000 نمازگزار را دارد و چهار مناره كه هر كدام 47 متر طول دارد. آيه لَمَسْجِدٌ أُسِّسَ عَلَي التَّقْوَي درباره همين مسجد نازل شده است. مسجد قبلتين‏ اين مسجد در فاصله 5/3 كيلومتري مسجد النبيصلي الله عليه وآله در شمال غربي مدينه قرار دارد و در ماه شعبان، سال دوم از هجرت، هنگامي كه پيغمبر نماز ظهر را مي‏خواندند آيه فَلَنُوَلِّيَنَّكَ قِبْلَةً تَرْضَاهَ نازل و آن حضرت براي نماز روي خود را از بيت المقدس به طرف كعبه برگرداندند. در اين مسجد، به ياد بود اين تغيير، دو محراب به سوي قبله نخستين و قبله دوم ساخته بودند ليكن در نوسازي اخير آنها را برداشته‏اند. مساحت مسجد در بازسازي اخير در سال 1408 ه . ق. به سه هزار و نهصد و بيست متر مربع رسيده است.
مسجد جمعه

پس از مسجد قبا، اين مسجد از جهت تاريخي دومين مسجد است. پيامبرصلي الله عليه وآله پس از حركت از قبا به طرف مدينه در محله‏اي كه خاندان بني عمرو بن عوف ساكن بودند روز جمعه فرود آمدند و اولين نماز جمعه را در آنجا اقامه كردند سپس جاي آن مسجدي ساخته شد. اين مسجد در سال 1412 توسط دولت سعودي در مساحت 1630 متر بازسازي شد. مسجد فضيخ‏ اين مسجد در انتهاي شارع العوالي واقع شده و از مساجد تاريخي و معروف است. فضيخ درخت خرما است و از آنجا كه در محل اين مسجد درخت خرما بوده به اين اسم ناميده شده است، نام ديگر آن مسجد رد شمس مي‏باشد. اين مسجد اخيراً تخريب گرديده و احتمال دارد بناي جديدي در آن احداث گردد.

مسجد فتح‏

 اين مسجد در شمال غربي مدينه در دامنه كوه سلع بر بلندي قرار دارد. در اين مكان بود كه رسول خداصلي الله عليه وآله در


مسجد فتح‏

 اين مسجد در شمال غربي مدينه در دامنه كوه سلع بر بلندي قرار دارد. در اين مكان بود كه رسول خداصلي الله عليه وآله در جنگ خندق از خداوند طلب فتح و پيروزي كرد و خداوند دعاي آن حضرت را مستجاب نمود و مشركان شكست خوردند. برخي نيز گفته‏اند سوره فتح در اين مكان بر پيامبرصلي الله عليه وآله نازل شد. پس از آن روي اين تپه مسجد فتح را بنا نهادند. بناي فعلي مسجد فتح كه مربوط به سال 1270 هجري قمري است حدود 24 متر مربع و ارتفاع آن 5/4 متر مي‏باشد.

 مسجد عليعليه السلام

اين مسجد در جنوب مسجد فتح و مشرف بر وادي بطحان است. گويند در مدت محاصره شهر مدينه در جنگ احزاب امير المؤمنين عليه السلام در آن به عبادت مي‏پرداخته است. در نزديكي اين مسجد مسجد ديگري است كه به نام مسجد فاطمهعليها السلام معروف است و همراه با مساجد فتح، سلمان، ابوبكر، عمر و مسجد قبلتين به نام مساجد سبعه معروف‏اند. مسجد غمامه‏ غمامه به معناي ابر است. واقدي مي‏نويسد: نخستين‏


نماز عيد كه رسول خداصلي الله عليه وآله به سال دوم هجرت در مدينه خواند، در صحرا بود. آن حضرت نماز را در صحرا خواند سپس در سده دوم هجرت، آن نمازگاه را مسجد كردند. در سبب نامگذاري آن به غمامه نوشته‏اند: رسول خدا در آنجا براي باران دعا كرد و چون دعا خواند ابري پديد آمد و باران باريد. اين مسجد هم اكنون توسعه يافته و به سبكي نو ساخته شده است.

مَشْرَبه ام ابراهيم

در سبب نامگذاري آن نوشته‏اند: ماريه قبطيه، ابراهيم فرزند رسول خداصلي الله عليه وآله را در اين مكان به دنيا آورد. و در تاريخ آمده است: رسول خداصلي الله عليه وآله در مشربه ام ابراهيم نماز گزارد. مشربه بستاني بوده است در منطقه عاليه يا عوالي مدينه، در شمال مسجد بني قريظه، در حال حاضر آثار آن از ميان رفته و به صورت يك قبرستاني باقي مانده است. مسجد ابوذر اين مسجد در انتهاي شارع ابوذر فعلي است و اخيراً آن را تخريب كرده و از نو با مساحتي بيشتر ساخته‏اند.



مسجد شجره‏

 اين مسجد در فاصله يك فرسنگ و نيم از مدينه قرار داشته كه اكنون با گسترش شهر، اين مسافت كمتر شده است. چون درخت كناري در كنار مسجد بوده، اين مسجد به نام شجره معروف گرديده است. اهميت اين مسجد بيشتر در آن است كه رسول خداصلي الله عليه وآله در عمره حديبيه، عمرة القضاء و در حجة الوداع، در آنجا محرم شد. هم اكنون حاجيان ايراني كه پيش از اعمال عمره به مدينه مي‏روند، در مسجد شجره احرام مي‏بندند. اين مسجد در سال‏هاي پيش بسيار محقر و خالي از نظافت بود. در نوسازي اخير (از 1366 به بعد) بر مساحت مسجد افزوده‏اند؛ چنانكه مساحت مسجد حدود 26000 متر مربع مي‏باشد. در بيرون مسجد بيش از پانصد دوش حمام و بيش از سيصد و پنجاه عدد دستشويي ساخته شده است.

مسجد مباهله‏

مسجدي را كه به نام مسجد مباهله نشان مي‏دهند، نماينده رويدادي تاريخي و بزرگ است. مباهله در لغت بر يكديگر نفرين و لعنت كردن است. در سال دهم هجرت گروهي از ترسايان نجران‏


(ناحيه‏اي است در يمن در جنوب عربستان) نزد حضرت رسولصلي الله عليه وآله آمدند و درباره عيسيعليه السلام با او گفتگو كردند. رسول خداصلي الله عليه وآله فرمود: عيسي بنده خدا و كلمه او بود كه آن را بر مريم القا فرمود. گفتند چگونه ممكن است انساني بي پدر به دنيا آيد؟ قرآن در اين باره نازل شد كه مَثَل عيسي، مثل آدم است. چون گفتگو دراز گرديد رسول خداصلي الله عليه وآله به حكم خدا فرمود: ما و شما پسران، زنانمان و خودمان مباهله مي‏كنيم تا دروغ گويان مشمول لعنت الهي گردند. در آن روز كه بيست و چهارم و به قولي بيست و يكم ذوالحجه بود، رسول خدا با علي مرتضي و فاطمه زهرا و حسن و حسينعليهم السلام براي مباهله بيرون شدند. ترسايان چون شكوه و جلال آن بزرگواران را ديدند، ترسيدند و از مباهله چشم پوشيدند و با رسولصلي الله عليه وآله مصالحه كردند و جزيه پذيرفتند.

 احد

دره و كوهي است كه بدين نام شهرت دارد و در يك فرسنگي شمال مدينه واقع شده، و هم اكنون به خاطر گسترش شهر، قسمت فراواني از اين فاصله را ساختمان‏ها پر كرده است. اين جا بود كه دومين جنگ ميان مسلمانان و مشركان‏


مكه در سال سوم هجرت رسولصلي الله عليه وآله درگرفت. هنگامي كه به رسول خدا خبر دادند ابوسفيان با سپاهيانش به مدينه روي نهاده‏اند، حضرتش شوراي جنگي تشكيل داد. نظر سالخوردگان اين بود كه شهر حالت دفاعي داشته باشد ولي جوانان كه قاطعيت بيشتري داشتند، گفتند: به بيرون شهر مي‏رويم و بر دشمنان حمله مي‏بريم چون اينان در اكثريت بودند. رسول خداصلي الله عليه وآله رأي آنان را پذيرفت. سلاح پوشيد و آماده رفتن شد. از سوي ديگر مشركان مكه خود را به ذوالحليفه رساندند و از آنجا به شمال يثرب رفتند و در كنار احد موضع گرفتند. شمار سپاهيان اسلام يك هزار تن بود. پيش از شروع جنگ عبداللَّه بن اُبَي - سردسته منافقان - به عنوان اعتراض با سيصد تن از مردم خود به مدينه برگشت و گفت: محمد از بچه‏ها پيروي كرد و رأي مرا ناديده گرفت. مشهور است كه آيه 167 سوره آل عمران درباره او نازل شد. با جدا شدن عبداللَّه و پيروان او از پيامبر، تنها هفتصد تن باقي ماندند. رسول خداصلي الله عليه وآله عده‏اي از تيراندازان را بر جبل رمات گمارد و به عبداللَّه بن جبير، سردسته تيراندازان فرمود مواظب باشيد دشمن از پشت سر به ما حمله نكند. تا پايان جنگ بر جاي خود باشيد، جنگ به سود ما باشد يا به‏ زيان ما. با نخستين حمله مسلمانان، سپاه مكه عقب نشست و سربازان اسلام به گردآوري غنيمت پرداختند. گروه تيرانداز نيز براي آن كه از به دست آوردن غنيمت عقب نماند، موضع خود را رها كرد و عبداللَّه هرچه كوشيد مانع آنان شود نپذيرفتند. همين كه آنان مدخل دره را رها كردند سواره نظام دشمن به سركردگي خالد بن وليد، ناگهان بر سپاه اسلام حمله برد، در جريان اين حمله حمزه عموي رسول خداصلي الله عليه وآله و نزديك به هفتاد تن از مسلمانان شهيد گرديدند. مزار حمزه سيدالشهدا و ديگر شهيدان در دامنه كوه قرار دارد. در شمار شهداي احد افرادي چون: مصعب بن عمير، حنظله غسيل الملائكه نيز به چشم مي‏خورند. پيامبرصلي الله عليه وآله از شهادت حمزه بسيار غمگين شد و به او لقب سيد الشهد داد.


| شناسه مطلب: 80250