متن کامل

(تدب ّ ری بر زیارت جامع ة کبیره) زیارت‌های مأثوره و منقول از ائمه معصومین علیه السلام ، یکی از گنجینه‌های معروف و منابع امام شناسی است. در این میان، زیارت جامعة کبیره، با سندی موثّق که دارد و بزرگانی همچون شیخ صدوق، شیخ طوسی، علامة مجلسی، فیض کاشانی، شی

(تدب ّ ري بر زيارت جامع ة كبيره)

زيارت‌هاي مأثوره و منقول از ائمه معصومين عليه السلام ، يكي از گنجينه‌هاي معروف و منابع امام شناسي است. در اين ميان، زيارت جامعة كبيره، با سندي موثّق كه دارد و بزرگاني همچون شيخ صدوق، شيخ طوسي، علامة مجلسي، فيض كاشاني، شيخ كفعمي، محدث نوري و... آن را در كتاب‌هاي خود نقل كرده‌اند، جايگاه خاصّي دارد. سلسله سند اين زيارت، به حضرت امام هادي عليه السلام مي‌رسد و به دليل محتواي غني و پرباري كه دارد، بارها از سوي عالمان دين، شرح شده است.

كتابي كه اخيراً با عنوان «پرچمداران هدايت» منتشر شده، نامي كه برگرفته از تعبير «أئمة الهدي و مصابيح الدّجي» است، به قلم حجت الاسلام سيد احمد سجادي از پژوهشگران حوزة علمية اصفهان است.

معارفي كه در زيارتنامه‌ها مطرح است، ريشه در معارف قرآني دارد. از اين رو اگر تطبيقي بين تعابير، مضامين و مفاهيم به كار رفته در قرآن و متن اين زيارت‌نامه‌ها صورت گيرد و مشتركات مضموني آن‌ها استخراج گردد، اين ريشة مشترك و آشنجور معارفي زيارت‌نامه و آيات كلام الله، روشن‌تر مي‌شود و اين، كار وشيوه‌اي است كه نويسندة اين اثر، در تأليف خود به كار گرفته است.

در مقدمة كتاب مي‌خوانيم: «بسياري از فرازهاي اين زيارت، با آيات قرآن و روايات پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم و ائمه معصومين عليه السلام مطابقت كامل دارد و مي‌توان گفت: زيارت جامعة كبيره، خلاصة تمام احاديثي است كه در فضل و منزلت أئمه صادر گرديده است. لذا در تبين هر فراز، سعي برآن داشته‌ايم تا با آيات قرآنع سخنان پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم و ائمه معصومين عليه السلام ، آن فراز، تبيين گردد و با آنكه پيرامون هر فراز، احاديث فراواني يافت مي‌شد، ولي بنارا بر اختصار گذارده، به يك حديث در آن باب اكتفا شده، مع الوصف به 620 حديث و روايت استناد گشته و به بيش از 200 آيه قرآن كريم توجه شده است... پس اين نوشتار در واقع، تطبيق گر فرازها با بعضي از روايات ائمه عليه السلام بوده و تدبّري بر زيارت جامعة كبيره است و هيچ شأنيّت آن را نداشته كه به كشف رمزهاي فرازها پرداخته باشد.»[ص10].

توضيح مؤلف، گوياست و نيازي به افزون چيزي نيست.

گفتني است علاوه بر روش تطبيقي بين فرازهاي زيارت نامه و روايات معصومين، لغات و اصطلاحات به كار رفته در آن هم توضيح داده شده است.

در پايان كتاب نيز، «واژه نامة الفاظ زيارت جامعه» به ترتيب الفبا ديده مي‌شود كه جهت دست يابي به توضيحات مربوط به آن‌ها كمك شاياني مي‌كند. فهرست ديگري به ترتيب متن زيارت‌نامه كه تقطيع شده است، راهنماي مطالعه كننده است.

اين كتاب، كه مطالعة آن معلومات ديني و معارفي خوانندة زيارت را مي‌افزايد، در يك جلد و 504 صفحه در قطع وزيري از سوي «انتشارات اسوه» و البته به سازمان اوقاف و امور خيريه چاپ شده است. چاپ نخست آن در 000/10 نسخه و قيمت 5000 تومان در خرداد 1387 صورت گرفته است.


| شناسه مطلب: 80404