متن کامل

سفرنامه تصویری حج - قسمت سوم، اطراف مسجدالحرام ، سید امیر سیاح. ...   زیارتگاه های اسلامی و جرثقیل      هیچ دقت کرده ای

سفرنامه تصویری حج - قسمت سوم، اطراف مسجدالحرام ، سید امیر سیاح. ...


 

زیارتگاه های اسلامی و جرثقیل
 

Image


 

 هیچ دقت كرده اید كه زیارتگاه های اسلامی دایما در حال توسعه و گسترش هستند؟ مكه، مدینه، نجف، كربلا، مشهد، قم و... همگی در دهه های اخیر شاهد كار مكرر جرثقیل ها و شركتهای ساختمانی برای توسعه و نوسازی زیارتگاه های اسلامی بوده اند.  اتفاقا اخیرا از بزرگترین كلیساهای جهان در اروپا دیدن كردم. باور بفرمایید دریغ از یك خشت كه روی خشت بگذارند... در بزرگترین و پربیننده ترین زیارتگاههای مسیحی جهان، هیچ توسعه ای دركار نبود. تازه همین بازدیدكنندگان فعلی كلیساهای بزرگ و مشهور جهان هم بیشتر توریست بودند تا زائر.

 

 
چشم و هم چشمی از نوع شیوخ عرب
 

Image


 

 فروشگاه بزرگ 5 طبقه زیر ابراج البیت در چند قدمی خانه خدا . سعودی ها با ساختن چنین مركز خریدی در همسایگی مسجد الحرام احتمالا قصد داشته اند به میلیونها زایر نشان دهند از نظر ساختن فروشگاههای بزرگ، دست كمی از شیوخ امارات ندارند. روشن است كه در این بازی رو كم كنی ، تولید كنندگان و صادركنندگان كالاو خدمات به شیوخ عرب نفع اصلی را می برند. با ضعف شدید حمل و نقل عمومی در شهر مكه، انتظار می رفت زمینهای بسیار محدود اطراف حرم را برای رفاه زوار، به توقفگاه اتوبوس اختصاص دهند نه هتل و فروشگاه های بزرگ . 

یاداوری می شود این مركز خرید، طبقات اولیه ازبرج های دوقلوی البیت است كه به شكل مستكبرانه ای مسلط بر خانه خدا بنا شده اند. تصویر این دو برج شوم از داخل مسجد الحرام را در قسمت آینده تقدیم می كنم.

 

 
گداهای دور حرم
 

Image


 

برخلاف مدینه، مكه پر از گدا است، بخصوص اطراف حرم. گداهای اطراف مسجد الحرام معمولا آفریقایی هستند و طوری خود را نشان می دهند كه دل زائران بیچاره ریش شود. صبح روز یازدهم ذیحجه كه بعد از رمی جمرات سه گانه از منی بقصد اعمال مسجدالحرام عازم شدیم، از خروجی جسر جمرات بطرف حرم به فاصله حدود 500 متر انواع گداها وسط خیابان پلاس بودند. صحنه تلخی بود، تعداد زیادی از آنها هر چهار دست و پایشان قلم شده بود .... بعضی دو پا یا دو دست نداشتند. همگی قسمت قطع شده بدنشان را بیرون انداخته و حركت می دادند تا بیشتر جلب توجه كنند بعضی هم كله های درب و داغانشان را نمایش می دادند تا پولی بگیرند. صحنه آنقدر تلخ و تكان دهنده بود كه فراموش كردیم عكس بگیریم. فقط می خواستیم زودتر از آنجا دور شویم. بعضی ها می گفتند كه اینها عمدا خودرا نقص عضو می كنند تا گدایی كنند. من این حرف را باور نكردم .
 

 
پنج ریال ، بش ریال ، خمسه ریال ، فایو ریال ... مرحبا حاجی!
 

Image


 

یك وانت پر از خرت و پرت . از دم سوا كن 5 ريال .  ( حدود 1200 تومان ) از این وانت ها در گوشه و كنار مكه بخصوص اطراف هتل ایرانی ها و ترك ها زیاد دیده می شود . خدا بركت دهد صنعت بنجل سازی چین را ...

 

 
بهترین سوغات
 

Image


 
ضلع غربی مسجد الحرام و مقابل كوه مروه ، مملو از كوچه پس كوچه های تنگ و بازارهای سنتی تو در تو است كه گاهی به بخشی ازآن بازار ابو سفیان می گویند.اغلب جنسها هم بنجل و چینی. این چین هر چیز را كه تصور كنید برای حجاج ساخته است. از لباس و اسباب بازی گرفته تا تسبیح و زیرانداز مخصوص عرفات!
 
 
بعثه رهبر انقلاب برای تغییر فرهنگ بازارگردی و اصلاح رفتارهای ناهنجاربرخی زائران ایرانی در مغازه های مكه و مدینه، برنامه های فرهنگی زیادی تدارك دیده كه یكی اش حمایت از ساخت مستند تلویزیونی ای است كه ما در این سفر به سفارش و هزینه ی امور حج و زیارت صدا و سیما ساختیم. خلاصه پیام آن مستند این است كه در فرصت محدود مكه و مدینه ، اختصاص وقت برای بازارگردی خسارت عظیمی دارد و زائران فهیم در پایان سفر از اختصاص وقت برای بازارگردی حتما پشیمان می شوند. ضمنا بهترین سوغات حج و عمره، دو ركعت نماز یا انجام طواف به نیابت از اقوام و دوستان و همكاران و همسایه ها و...  است چرا كه سوغاتی مادی را همه جا می شود خرید اما هر ركعت نماز در مسجدالحرام تا یكصدهزار برابر هر ركعت نماز در جاهای دیگر ثواب دارد...

 
 
شعبه ای از زمزم
 

Image


 

در اطراف مسجد الحرام ، شیر هایی كار گذاشته شده تا زائران آب زمزم بردارند . خود چاه زمزم كه قاعدتا نمی تواند چنین آبدهی بالایی داشته باشد . نقشه های نصب شده در اطراف حرم نشان می داد كه چند چاه عمیق تر اطراف زمزم احداث شده تا خروجی چاه اصلی را تقویت كند و همه مشتاقان زمزم بتوانند آب بردارند.

 

 
زادگاه پیامبر (ص)
 

Image


 

ضلع شمالی كوه مروه؛ زادگاه رسول خدا (ص) مشهور به مولود النبی. این خانه تارخی اكنون تبدیل به كتابخانه شده !! و ظاهرا قرار است مانند دیگر خانه های بجا مانده از صدر اسلام، خراب شود !!!  روی تابلوی زیر كولر ها ی آن به چند زبان نوشته اند : اینجا هیچ قداستی ندارد . به دیوار اینجا دست نزنید . اینجا نایستید . بروید پی كارتان .... خوشبختانه اكثرمسلمانها به این امر و نهی  متحجرانه توجه نمی كنند و در این مكان نماز تحیت بجا می آورند و یاد رسول الله را گرامی می دارند.

 

محل جدید سعی
 

Image


 

طبقه اول محل جدید سعی در مجاورت راهروی سنتی. این محل در روز پنجم ذیحجه 1428 به طور موقت آماده بهره برداری در مراسم حج شد.

 

 
محل جدید سعی از بیرون
 

Image


 

نمای بیرونی راهروری جدید میان كوه صفا و مروه در كنار راهروی قبلی. مراجع شیعه با دیدن فیلم كندن پی این مكان و اطمینان از آغاز مسعی جدید در كوه صفا و پایانش دركوه مروه، انجام سعی در راهروی جدید را مجاز می دانند اما انجام سعی در راهروی قدیمی كه هاجر، پیامبر و ائمه (سلام الله علیهم) سعی می كرده اند، صفای دیگری دارد.

 

 
پایان سعی
 

Image


 

تابلوی "مروه، محل پایان سعی" برای نصب به مكان تعیین شده در بالای كوه مروه در مسعی جدید منتقل می شود.

 

 
كاروان اسپایدرمن!
 

Image


 

در حج تمتع، گروه ها و كاروان های مختلف با قراردادن علامتهای خاص در لباس یا سروگردن خود، همدیگر را در شلوغی طواف و عرفات و منی پیدا می كنند. علامت این گروه اندونزیایی طوری بود كه به آنها می گفتیم كاروان مردان عنكبوتی!

ضمنا محل این عكس، بالای كوه مروه و نقطه پایان سعی است. صالونهای حلاقه در سمت راست كادر، در واقع سلمانی هستند كه با 5 ریال سر می تراشند. در پایان سعی، تقصیر (كوتاه كردن مو یا ناخن) واجب است. برخی مسلمانان دراین نقطه بجای كوتاه كردن اندكی از موی سر، سرشان را می تراشند به همین دلیل تعداد زیادی سلمانی روبروی در خروجی بالای كوه مروه ، فعالند . سر تراشها ، همه هندی هستند و با روش بامزه ای، زائران خارج شده از در مروه را به تراشیدن سر دعوت می كنند... ان شاء الله می روید و می بینید.

 

 
اهل سودان
 

Image


 

زن دستفروش سودانی و پسرش در حاشیه خیابانی در مكه.

شوهر زنهای دستفروش معمولا به كارهای موقتی در ایام حج – مانند رانندگی اتوبوس- اشتغال دارند.

 

 
همانجا كنار بساطشان ...
 

Image


 

دستفروش ها در مكه اغلب اهل سودان و حبشه هستند و در ایام حج همه جا به چشم می خورند. آنها همانجا كنار بساطشان غذا می خورند، همانجا می خوابند ...

 

 
شعب ابی طالب

Image


 

 محوطه شعب ابی طالب؛ محل محاصره اقتصادی پیامبر اسلام و حضرت خدیجه پیش از هجرت توسط كفار قریش. محله و خانه های بسیاری از بزرگان قریش و بنی هاشم هم در همین چشم انداز قرار داشته است.
 


 

Image


 

 قدیم ها افراد از پا افتاده را با كجاوه طواف و سعی می دادند. امروز این نوجوانان یمنی یا آفریقایی در ازای 40 تا 50 هزار تومان با چرخ هایشان زحمت این كار را می كشند. در ایام حج، ورود ویلچر به صحن مسجدالحرام ممنوع است و طواف دهندگان با ویلچر باید در مسیر ویژه آماده شده در طبقه دوم طواف كنند. ضمنا" یك توصیه به پدربزرگ ها و مادربزرگ های عزیز: اول طی كنید، بعدا بنشینید..

 

 

Image


 

كوه ابوقیس در نزدیكی كوه صفا در شمال شرقی مسجد الحرام. این كوه خاطرات زیادی از پیامبران بزرگ الهی به ویژه ابراهیم و محمد (علیهما السلام) داشته ولی اكنون سعودیها آنرا تراشیده اند و روی آن كاخ ساخته اند. نام كوه ابوقبیس در احادیث و روایات زیادی از پیامبر و ائمه (ع) نقل شده است....

 

 

 

Image


 

حاشیه شمالی گذرگاه صفا – مروه، جایی كه كاروانها و گروه های حجاج آماده تشرف و طواف دستجمعی در مسجد الحرام می شوند. اینجا آدم به یاد محوطه بیرونی غسالخانه و نماز میت در بهشت زهرا در تهران می افتد. اینجا هم مانند آنجا گروه های مختلف انسانها منتظر كاری مهم هستند، پرچم یا علامت كاروانها، شبیه تابوت های خارج شده از غسالخانه است. در هر لحظه عده ای تكبیرگویان دنبال یك پرچم یا علامت به طرف كعبه می روند (گویی پرچم یا علامتشان را مانند تابوتی تشییع می كنند) و عده ای هم بدنبال پرچم یا علامتی جدید وارد این محوطه می شوند، عده زیادی هم آماده می شودند كه دستجمعی در پی یك پرچم یا علامت به طرف كعبه بروند. تفاوت اینجا و آنجا این است كه اینجا مرده ای در كار نیست، در عوض همه كفن پوشند (لباس احرام دقیقا شبیه لباس آخرت است)..

ادامه دارد ...


| شناسه مطلب: 80572