حاجی! حواست جمع باشه

حاجی! حواست جمع باشه در ایّام محرم و پس از بازگشت حجاج بیت الله الحرام از این سفر معنوی‌، در پی گفت‌وگویی با حجت‌الاسالام والمسلمین راشد یزدی بودیم تا پاسخ پرسش‌های‌مان دربارة چگونگی «حفظ دست‌آوردهای حج‌» را بیابیم؛ اما این روزها حاج آقا راشد یزدی در مسا

حاجي! حواست جمع باشه<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

در ايّام محرم و پس از بازگشت حجاج بيت الله الحرام از اين سفر معنوي‌، در پي گفت‌وگويي با حجت‌الاسالام والمسلمين راشد يزدي بوديم تا پاسخ پرسش‌هاي‌مان دربارة چگونگي «حفظ دست‌آوردهاي حج‌» را بيابيم؛ اما اين روزها حاج آقا راشد يزدي در مسافرت‌هاي متعدد و منبر و سخنراني و عزاداري مشغول‌اند و فرصتي دست نمي‌دهد. بالأخره پس از پي‌گيري‌هاي زياد موفق به ديدارش شديم و ايشان با رويي گشاده پاسخ پرسش‌هاي ما را دادند. بيان شيرين ايشان و نفس گرم‌شان مانع از اين شد كه در بين صحبت‌هاي‌شان كلام‌شان را قطع كرده و سوالي بپرسيم‌؛ شما هم با ما پاي كلام دلنشين حجت الاسلام و المسلمين راشد يزدي بنشينيد‌:

بسم الله الرحمن الرحيم

حج، سفري است معنوي و خداوند آن را بر كساني كه استطاعت مالي و جسمي دارند در طول عمر يك مرتبه واجب كرده است.

منافع بسيار فردي و اجتماعي حج نيز در قرآن و روايات ذكر شده است‌. اما نكته مهم اين است كه منافع و دست‌آوردهاي حج بسيار گران‌بها و ذي‌قيمت است‌. طبيعي است كه حفظ اين منافع از به دست آوردن آن بسيار سخت‌تر است‌؛ يعني در همه مسائل‌، نگه‌داري يك شيء از به دست آوردن آن به مراتب دشوارتر است‌.

وقتي انسان چند روز در مدينه و در محضر پيامبر خدا(ص) حضور پيدا مي‌كند‌، بر اساس عبارت معروف «المجالسة المؤثرة» «نشست و برخاست با هر كسي به شدت بر انسان تأثير مي‌گذارد‌» معلوم است كه خلق و خوي پيامبر خدا هم بر انسان اثر مي‌گذارد‌.

اگر انسان تصميم به اخذ خلق رسول‌الله(ص) داشته باشد‌، طبيعي است اين اثر‌پذيري هم بيشتر خواهد بود‌.

انسان ده روز در محضر پيامبري است كه معتقديم در حيات و ممات خود همه چيز را مي‌بيند و اين بسيار مهم است‌. حرم بقيع كه بيش از ده هزار نفر از اصحاب و تابعين پيامبر دفن هستند‌، محيطي است پر از خيرات و بركات و به يقين حضور در چنين مكاني سرماية كلاني را نصيب انسان مي‌كند‌.

مدينه شهر بسيار عجيبي است‌؛ جايي است كه حضرت فاطمة زهرا‌(س)‌، امام حسن و امام حسين و ساير ائمة معصومين(عليهم‌السلام)، در آن زيسته‌اند.

پس از مدينه حجاج با حضور در مسجد شجره محرم مي‌شوند‌؛ يعني علاوه بر آن‌كه از شهر خود كوچ كرده‌ايم‌، از متعلقات و لباس دنيوي هم دوري مي‌كنيم‌. در برابر دعوت الهي مي‌گوييم‌: «لبيك اللهم لبيك». همين محرم شدن انسان را از دنيا فارغ و آسماني مي‌كند و انسان اين پرواز را در صندوقچة جان خود ذخيره مي‌سازد.

بر محور كعبه چرخيدن با ذكر دعاها، نماز پشت مقام ابراهيم، دعا در حجر اسماعيل كه ده‌ها پيامبر الهي دفن هستند و... دل را جلا مي‌بخشد.

اين اماكن مخزن خيرات و بركات است و مهم اين است كه انسان تا چه اندازه زمينة كسب اين خيرات را در خود ايجاد كرده باشد‌؛ جوان‌ها به گونه‌اي و افراد مسن به گونه‌اي ديگر.

اين موارد مربوط به عمره است و پس از چند روز بزرگ‌ترين حادثه‌ي تاريخي در عمر انسان رخ مي‌دهد كه بايد از اين فرصت‌ها استفاده كرد.

وقتي وارد صحنة مشاعر شديم، در اولين قدم وقوف، عرفات اثرات زيادي در انسان مي‌گذارد؛ زيرا روايت داريم اگر انسان در ماه مبارك رمضان مورد عفو الهي قرار نگرفت‌، اميد داشته باشد كه محل آمرزش بسياري از گناهان روز عرفه است‌. عرفات براي شناخت خود انسان است. وقوف در مشعر با آن جمعيت كه محشر موعود را براي ما ملموس مي‌كند‌؛ ورود و وقوف در منا‌، رمي جمرات هم چنين است‌. وقتي جمرة اولي، وسطي و عقبي را رمي مي‌كنيم، مانند فاتح سرافرازي بر مي‌گرديم‌؛ چرا كه شاخ شيطان را شكسته‌ايم‌. هرگاه پس از اعمال هم دچار وسوسه شيطان شويم، به ياد رمي جمرات مي‌افتيم كه چگونه در آن‌جا شيطان را سنگ باران كرده‌ايم‌. پس مي‌توان باز هم شيطان را به زانو درآورد.

مرور اين خاطرات نشان مي‌دهد كه چه فرصت ارزشمندي به دست آورده‌ايم‌.

پيامبر خدا(ص) فرمود‌: «إنَّ فِي أيّام دَهْركم نَفَحات إلّا فَتَعَرَّضُوا لَها»؛ «در زندگي شما فرصت‌هايي به دست مي‌آيد؛ بايد در استفاده از آن‌ها تلاش كنيد.»

حيف است از اين مرتبه بي‌زار گذشتن

ناچيده گل از گوشة گلزار گذشتن

در كوي نگار از سر ديدار گذشتن

چون رو دهد اقبال به ادبار گذشتن

اعمال حج در انسان تأثيرگذار است. تغيير و تحوّل شگرف و نورانيت فراوان ايجاد مي‌كند‌؛ اين نورانيت مانند درخت نونهالي ريشه مي‌زند و در انسان باقي مي‌ماند‌. پس از حج اگر توانستيم اين درخت نونهال را آبياري كنيم و از آفات دور بداريم‌، تبديل به گلستان مي‌شود و از ميوه‌هاي اين درخت بهره‌مند مي‌شويم‌؛ «تُؤتِي اُكُلَهَا كُلَّ حِين بِإِذْنِ اللهِ» و تا زماني كه اين نورانيت با گناه‌ها و معصيت‌ها آسيب نبيند، روز به روز حاجي را به مراحل بالاتري ارتقا مي‌دهد‌.

اي حاجي، قدر اين معنويت را بدان‌. «لَإِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُم وَ لَإِنْ كَفَرْتُم إنَّ عَذابِي لَشَدِيد».

اي حجاج عزيز، شما اين اماكن را درك كرده‌ايد و بحمدالله مورد لطف و عنايت الهي قرار گرفته‌ايد‌. بدانيد كه نبايد پس از بازگشت‌، متكبّر و مغرور شويد.

شما كه موفق به سفر حج شديد و مقابل كعبه يا در روز عرفه گفتيد: خدايا! ديگر گناه نمي‌كنيم و بر عهدت پايبنديم، از بركات حج بهره‌مند خواهيد شد‌. ولي اگر به همان وضع قبل از سفر حج برگرديد معلوم است كه اين سفر حج بر شما تأثيري نداشته است‌. البته يقين داريم اين سفر بر همه تأثير داشته است‌.

حاجي‌! حواست جمع باشد كه تو امروز به حج رفته‌اي و ديگر انتظار ديگري از تو وجود دارد‌.

خداوند توفيق حفظ و نگهداري اين سرماية بزرگ معنوي را به همه عنايت فرمايد‌، ان‌شاء‌الله.


| شناسه مطلب: 80896