غزل آتش

مسلمانان جهان با هم برادرند ایام حج، بهترین فرصت و زمینه مناسب برای تماس با مسلمانان جهان است که لازم است نکاتی را مورد توجه قرار دهیم. 1. رابطه‌ی ما برادرانه باشد تا خیال نکنند، مورد تحقیر قرار گرفته‏اند و ما خود را مُرشد و مربی آنان می‏دانیم. 2. ر

مسلمانان جهان با هم برادرند

ايام حج، بهترين فرصت و زمينه مناسب براي تماس با مسلمانان جهان است كه لازم است نكاتي را مورد توجه قرار دهيم.

1. رابطه‌ي ما برادرانه باشد تا خيال نكنند، مورد تحقير قرار گرفته‏اند و ما خود را مُرشد و مربي آنان مي‏دانيم.

2. رابطه‌ي ما منصفانه باشد تا خيال نكنند، شما عقيده‏اي را بر آنان تحميل مي‏كنيد و شرائط خفقان كشورشان را در نظر نداريد.

3. رابطه‌ي ما تماس آگاهانه باشد. بايد بدانيم كه در اولين برخورد، از كجا شروع كنيم و مسأله اصلي چيست و از گفتگو و بحثهاي غير ضروري پرهيز نمائيم. زيرا وقت، كم و مطلب زياد است. و مهمتر از اين، مسأله متوجه كردن مسلمين به قرآن است.

4. در ارتباط با مسلمانان بايد ابتدا نقاط مشترك بيان شود، كه ما در اسلام و در كتاب و در معاد و نبوت و نماز و قبله و حج و روزه و جهاد و... مشترك هستيم، چنين بياني طرف را به ما نزديك مي‏كند.

5. بايد بيشترين تكيه ما روي قرآن باشد كه مورد اتفاق و قبول همه مسلمين است و اگر حرفي داريم، بايد با اتكاء به منبع وحي و استناد به قرآن كريم مطرح كنيم.

6. بايد سعي كنيم كه از ساعات فراغت افراد استفاده كنيم. اگر شخصي مشغول نماز يا قرآن يا دعاست، مزاحم او نشويم؛ زيرا تماسهاي نسنجيده به جاي جذب، دفع مي‏كند.

7. مدت تماس بايد چند لحظه و دقيقه بيشتر نباشد و اگر او اظهار تمايل كرد، سخن خود را ادامه دهيم. براي شروع تماس، بايد نوعي محبت و احترام از ما ببيند.

8. بررسي گرفتاري‏هاي مسلمانان جهان و برطرف كردن مشكلات آنان است و حضور و شركت در منافع بزرگ حج كه در قرآن آمده است به همين منظور است‏‏.

9. يكي از وظائف حجاج ايراني رفع تهمتهائي است كه در طول سال تمام راديوهاي بيگانه به ملت عزيز ما مي‏زنند.

در سمينار جهاني ائمه جمعه بعضي از مهمانان خارجي، با خود نان خشك و چراغ‏قوه آورده بودند و مي‏گفتند: تبليغات كشور ما چنين وانمود مي‏كرد كه در ايران نه نان است و نه برق و جنازه‏ها كنار خيابان افتاده و...

10. روش تبليغ ما در حج، بايد دعوت به سوي قرآن باشد، با نرمي و گرمي و محبت باشد، احياناً اگر از وضع بعضي از مسلمانان انتقاد شد، درصدد توجيه نابجا نباشيم. گاهي مي‏گويند كه شما هنگام نماز در بازار هستيد و در جماعت شركت نمي‏كنيد، شما در فلان جا چه كرديد، چنانچه نقطه ضعفي از ما گرفتند، آن را بپذيريم.

در حديث مي‏خوانيم كه رسول خدا(ص) به اميرالمؤمنين(ع) فرمود: «يا عَلِيُّ لأنْ يَهْدِي اللّهُ بِكَ رَجُلاً خَيْرٌلَكَ مِمَّا طَلَعَتْ عَلَيْهِ الشَّمْسُ» يا علي، به خدا سوگند، اگر خداوند يك نفر را، توسط تو هدايت كند، براي تو از آنچه خورشيد برآن مي‏تابد، بهتر است.

البته نظر ما اين نيست كه بگوئيم، ما هدايت شده و ديگران گمراهند، بلكه هدف، نشان دادن راه حق و افشاگري خبرهاي دروغ و تهمت‏ها و معرفي دوستان واقعي و دشمنان اسلام و مسلمين است و اين يكي از وظائف پيامبر اكرم(ص) است كه بايد راه مجرمان را معرفي و جنايات آن را افشا نمايد.

11. نسبت به مقدسات ديگران مؤدب باشيم. قرآن مي‏فرمايد: حتي نسبت به معبود بت‏پرستان، زخم زبان و ناسزا نگوئيد زيرا كه عواطف آنان جريحه دار مي‏شود و آنها هم نسبت به خداوند متعال، جرأت توهين پيدا مي‏كنند.

12. در نام بردن افراد، كمال ادب را از خود نشان بدهيم. قرآن مي‏فرمايد: «لا تَنابَزُوا بِالْاَلْقابِ» «نام ديگران را سبك نبريد». ـ سوره حجرات آيه 11.

13. در بحث‏ها، روي افراد تكيه نكنيد، بلكه معيارها را بگوييد. مثلاً بگوييد، قرآن مي‏فرمايد: «از مسرف و مفسد و بدسابقه و جاهل پيروي نكنيد». آيا طبق فرمان قرآن، رهبران كشورهاي اسلامي ولخرج و فسادگر نيستند؟

14. مسأله اصلي كه نجات مسلمين از شرّ ابرقدرتها است، فراموش نشود و تحت‏الشعاع بحثهاي تاريخي كه ديرتر به نتيجه مي‏رسد، قرار نگيرد.

15. در اعمال فقهي سعي كنيم، كاري كه سبب تفرقه و تشتت است، انجام ندهيم و همانگونه كه امام بزرگوارمان فرموده است، رفتارمان بايد هماهنگ با آنان باشد. لازم است بخشي از سخنان امام - قدس سره - را در اين باره نقل كنيم: «اگر اول ماه ذي‏الحجه نزد علماي اهل سنت ثابت شد و حكم به اول ماه را صادر كردند، بايد حجاج شيعه، از آنان پيروي نمايند و همچنين هر روزي را كه ساير مسلمين براي انجام اعمال حج، به بيابان عرفات مي‏روند، آنها نيز بروند و تخلّف ننمايند و حج آنها صحيح است. خارج شدن از مسجدالحرام يا مسجد مدينه به هنگام شروع نماز جماعت، جايز نيست و بر شيعيان واجب است كه با آنان نماز جماعت بخوانند. در مسجدالحرام و مسجد رسول‏اللَّه(ص)، مهر گذاشتن و سجده كردن بر آن حرام است و نماز اشكال دارد. لازم است برادران ايماني در نماز جماعت اهل سنت حاضر شوند و از تشكيل نماز جماعت در منازل و گذاشتن بلندگوهاي مخالف رويه، اجتناب نمايند».

16. در برخورد با مسلمانان ساير كشورها در گفتگو با مهمانان خدا، بايد شرايط محيط آنان را در نظر گرفت و توقع امت قهرمان و شجاع ايران را نبايد از آنان داشت


| شناسه مطلب: 80939