گزارشی از مراسم بدرقه رسمی نخستین گروه زائران خانه خدا در تهران - پرواز اولی ها
گزارشی از مراسم بدرقه رسمی نخستین گروه زائران خانه خدا در تهران - پرواز اولیها ـ سلام حاج حسین! چشمت افتاد به خانه خدا، یاد من باش. دستش را گذاشت روی سینهاش، یعنی که چشم. بعد در حلقه همراهانش راه افتاد سمت سالن. چه حس و حالی داری وقتی سفر اولی باشی، ق
گزارشي از مراسم بدرقه رسمي نخستين گروه زائران خانه خدا در تهران - پرواز اوليها
ـ سلام حاج حسين! چشمت افتاد به خانه خدا، ياد من باش.
دستش را گذاشت روي سينهاش، يعني كه چشم. بعد در حلقه همراهانش راه افتاد سمت سالن. چه حس و حالي داري وقتي سفر اولي باشي، قرار باشد با اولين پرواز هم به مدينه برسي؟
از لرستان آمده است. حيف شد كه امسال پروازهاي مستقيم خرمآباد ـ مدينه جور نشد و او و خيلي از همشهريان و هماستانيهايش مجبور شدند بيشتر از 7 ساعت هم اسير راه پايتخت شوند. به سختي روي صندليهاي سالن حجاج مينشيند و صحبتمان گل مياندازد. محمدحسين غلامحسيني مطلق، اهل خرمآباد است كه ميخواهد پنج سال بعد از نامنويسي به حج مشرف شود. بيش از آنكه پيري و كهنسالي خستهاش كرده باشد، از طول راه گله ميكند و ميگويد: «حدود 8 ساعت توي راه بوديم. قرار نبود امسال به تهران بياييم. به ما گفته بودند زائران لرستاني از شهر خودشان عازم عربستان ميشوند، اما...»
ياد يك گزارش ميافتم كه دلايل آماده نشدن پرواز حجاج اين استان به مدينه در آن آمده بود؛ اينكه زائران لرستاني باز هم از تهران به حج پرواز ميكنند؛ در حالي كه فرودگاه خرم آباد داراي مجوز پروازهاي برون مرزي است و توان جابهجايي مسافران را نيز دارد. اين در حالي است كه لرستان سالانه 7 هزار زائر عمره و تمتع دارد و سازمان حج و زيارت و وزارت راه و ترابري، تمام تلاش خود را در اين مسير انجام داده و حتي مجوز نشست و برخاست هواپيماهاي ايرباس را دريافت كردهاند، اما در نهايت، حجاج اين استان ناگزير به سفر به تهران شدهاند.
پرواز اوليها، قرار است با يك فروند هواپيماي بوئينگ 747 هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران راهي مدينهالنبي شوند و جمع زيادي از آنان، آغاز مراسم پرواز اول را انتظار ميكشند. همراهان آنها هم مشتاقانه در سالن انتظار ترمينال 5 با زائران خانه خدا روبوسي و خداحافظي ميكنند.
خيرالله كبكي، اهل خرمآباد هم مشغول وداع با خانواده است. 36 سال دارد، اما شكستهتر به نظر ميرسد. با چفيه دور گردنش، عرق پيشانياش را خشك ميكند و ميگويد: «خيلي ذوقزدهام و سفر به مكه و مدينه را باور ندارم. الآن ميگويند بايد حدود 12 سال در نوبت بماني، اما كار ما در 4 سال جور شد و اوايل سال بود كه ما را خبر كردند.»
او ادامه ميدهد: «خيليها به ما التماس دعا ميگويند. حتماً همه آنها را در اين سفر ياد و دعا ميكنم، اما يكي از اقوام كه گفت، برايش در مقام ابراهيم دو ركعت نماز بخوانم، اصلاً فراموشم نميشود. بعضي وقتها سفارشهايي به حاجي ميكنند كه هيچوقت يادش نرود.»
كبكي كه قرار است اين سفررا با همسر خود تجربه كند، بيتاب پرواز است: «مراسم كي تمام ميشود؟»
مراسم تازه شروع شده است و طبق برنامه، از اول مراسم تا هنگام پرواز اولين هواپيماي زائران ايراني به عربستان، هنوز 4 ساعت ديگر مانده، اما گذراندن اين مدت، حاجيها را بيطاقت كرده است.
قرار است در اين آئين، آيتالله محمد محمدي ريشهري، نماينده ولي فقيه در سازمان حج و زيارت، مصطفي خاكسار قهرودي، رئيس سازمان حج و زيارت، مدير عامل هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران و تني چند از دستاندركاران اعزام حجاج كشورمان در سال جاري سخنراني كنند. ضمن آنكه سفير عربستان سعودي، مهمان مراسم پرواز اولين هواپيماي زائران ايراني است.
رئيس سازمان حج و زيارت در سخناني ميگويد: «گروه اولي كه در ساعات اوليه بامداد سوم آذر عازم عربستان ميشوند، متشكل از 460 نفر از استانهاي سمنان و لرستان هستند و در كل، امسال حدود 102 هزار نفر از ايران به مكه معظمه و مدينه منوره اعزام ميشوند.»
خاكسار قهرودي با اشاره به اينكه 604 كاروان امسال از ايران به عربستان اعزام ميشوند، تصريح كرد: «292 كاروان مدينه قبل و 312 كاروان مدينه بعد هستند.»
جالب است بدانيد طبق آمارهايي كه رئيس سازمان حج و زيارت در اين مراسم اعلام كرد، حدود 47 هزار نفر از زائران زن و حدوداً 45 هزار نفر از آنان مرد هستند.
زائران سمناني هم از كساني هستند كه در اولين پرواز، سهم دارند. آنها با 164 نفر از 3 شهر مختلف استان به تهران آمدهاند تا از طريق فرودگاه بينالمللي مهرآباد به مدينه پرواز كنند. دامغانيها، سمنانيها و شاهروديها، دستكم 200 و حتي تا 450 كيلومتر راه را براي رسيدن به تهران طي كردهاند. با اين حال، اكبر كريمي كه از شاهرود آمده و از خانوادههاي ايثارگر اين شهر است، قبراق و سرحال آماده اعلام زمان سوار شدن به هواپيماست. خودش ميگويد: «هم فرزندم را در دفاع مقدس از دست دادم و اثري از او پيدا نكردم و هم همسرم در سالهاي گذشته از دنيا رفت. حالا در 74 سالگي انتظار سفر به مكه و مدينه را ميكشم.»
نزهت عيوضزاده هم كه يك بهدار لرستاني است، به تنهايي در فرودگاه به سر ميبرد. او قرار بوده همراه پدرش به حج برود. يعني كه خانم عيوضزاده در اصل، همراه و نگهدار پدر بوده، اما او بعد از يك سال و نيم از زمان ثبتنام، دار فاني را وداع گفته و حالا بايد دخترش اين سفر را به تنهايي تجربه كند.
ميگويد: «بيشتر از همه براي بيماراني كه در بيمارستانها بستري هستند و اميد به سلامت خود ندارند، دعا ميكنم.»
مسئولان، يكي پس از ديگري براي حاظران سخن گفته، از خدمات سازمان خود به حجاج سخن ميگويند، اما از بلندگوهاي سالن، يك فراخوان جديد پخش ميشود: «مسافران پرواز ساعت 2 و 5 دقيقه بامداد هواپيمايي جمهوري اسلامي به مقصد مدينه، براي كنترل گذرنامه خود به سالن شماره 2 مراجعه كنند.»
حالا مراسم بدرقه رسمي اولين گروه زائران ايراني هم به پايان رسيده است.