بخش 10
گفتگو با #171;احمد اکبر نژاد#187; مجری برنامه #171;روضه رضوان#187;
گفتگو با «احمد اكبر نژاد» مجري برنامه «روضه رضوان»
«احمد اكبر نژاد» براي همه علاقهمندان به برنامههاي معارف ديني و به ويژه برنامه «روضه رضوان» چهرهاي آشناست. زائران و حجاج ايراني هفتهاي دوبار بيننده برنامه روضه رضوان هستند و در بخشهاي مختلف آن با معارف حج و فضايل تشرف به اين سفر روحاني، آشنا ميشوند.
«اكبر نژاد» كه به همراه هيأت همراه صدا و سيما به مدينه منوره سفر كرده است، در گفتوگو با نشريه «زائر»، از حال و هواي خود در هنگام اجراي برنامه روضه رضوان و نيز بهرههاي معنوي فعاليت در چنين برنامههايي سخن گفت. دستاندركاران اين برنامه قصد دارند در مدت اقامت در مدينه و عزيمت به مكه، برنامههايي را تهيه و توليد كنند.
برنامه تلويزيوني روضه رضوان در طول هفت و هشت ماه، توانسته است بينندگان بسياري را جلب كند. آنان كه شيفته معارف ديني هستند و آنان كه يكبار و بيشتر به حج مشرف شدهاند، يك طرف و نيز آنان كه دلسوخته و منتظر تشرف به اين سفر هستند، آن سوي ديگر، همگي پاكباختهاند. شما كه مجري اين برنامه هستيد، چه احساسي داريد؟
- اجراي برنامه روضه رضوان براي من يك توفيق است. صحبت از حج و معارف آن و داشتن ارتباط نزديك با كتابها و منابع خواندني اين عظمت الهي و نشستن پاي صحبت بزرگان دين و انديشه، همگي برايم يك فرصت تلقي ميشود. معارف حج و موارد مرتبط بسيار زياد و عميق است. تاكنون در طول سالهاي اخير درباره اين سفر معنوي، گفتههاي بسيار و سخنان كارگشايي مطرح شده، با اين همه تصورم اين است كه مردم تشنهتر از هميشه هستند و جا دارد خيلي عميقتر از گذشته، انديشمندان و بزرگان معرفت و دين، ابعاد مختلف حج را براي مردم بازگو كنند. خودم در اين برنامه نقش مجري را دارم و قاعدتاً اگر تنها بخواهم به عنوان يك كار به آن نگاه كنم، ممكن است بهرهاي نبرم ولي خداوند اين توفيق را به من داده است كه اين فعاليت، بخش مهم زندگيام باشد و به اين ترتيب، خودم تشنه دانستن بيشترم.
شما كه براي برنامه سازي همراه ديگر همكارانتان به حج امسال مشرف شدهايد، چه كولهباري از محتوا داريد؟ هر چه باشد، خانواده زائران در ايران و خود زائران در دو شهر مدينه و مكه مي توانند بيننده برنامههاي توليد شده روضه رضوان در اينجا باشند.
- من غير از اين سفر حج تمتع، چند بار در قالب مأموريتهاي برنامه سازي به حج عمره آمدهام، در هر سفر كه توفيق تشرف داشتهام، معناي زيباتر و عميقتري از اين سفر را دريافتهام. براي اجراي هر برنامه، مطالعات گستردهاي ميكنم و همه تلاش من، نويسنده، كارگردان و عوامل اجرايي اين است كه روضه رضوان، بتواند با عنايت خداوند، در هر برنامهاش، پيامهاي سازندهاي را به مردم انتقال دهد. براي داشتن درك عميق و بهرهمندي فراوان معنوي و دست خالي بازنگشتن بايد از قبل از سفر حج، مطالعه كتابها و منابع را آغاز كرد. اينكه بدانيم به كجا سفر ميكنيم و تفاوتهاي اين سفر چيست و چه استفادههايي ميتوان از لحظههاي حضور در مدينه و زيارت حرم مطهر حضرت رسول اكرم(ص) و قبرستان ائمه اطهار(ع) در بقيع و ديگر اماكن مهم داشت، كوله بارمان را پُر ميكند.
در واقع زائران و مردم تشنه فهم اسرار معنوي حج بايد چند ماه مانده به زمان تشرف، خودسازي را شروع كنند.
- توجه به جغرافياي معنوي و لذتهاي درك حضور قلب در شهرهاي مقدس مدينه و مكه، يعني خودسازي. چرا كه شما وقتي دست به كار شديد، ديگر روح و قلبتان مال خودتان نيست. روضه رضوان از اين منظر هم توانسته است تأثيرگذار باشد. قبل از حركت به سمت مدينه، تعدادي از همه محبان اهل بيت(ع) و عاشقان زيارت سرزمين وحي، از ما التماس دعا داشتند. فكر ميكنم اين آموزههاي ديني و آشنايي بيشتر با معارف اسلامي و خلاصه همه تلاشهايي كه از سوي همه دستاندركاران امور فرهنگي، اجتماعي و... در سازمان و دستگاههاي مختلف صورت ميگيرد مردم كشورمان را نزديكتر به موضوع فهم و درك اسرار حج كرده است كه اينچنين پر شورند.
انتظار تشرف به حج را چگونه توصيف ميكنيد؟
- خودم چندسال در اين انتظار بودم. اگرچه يكبار همراه خانواده و چندبار به عنوان مأموريت اداري و برنامه سازي به عمره آمدهام ولي واقعاً لحظه شماري براي تشرف به حج تمتع، انتظار زيبا و سازندهاي است. در روايات ائمه معصوم(ع) داريم كه قرائت سوره حج به مدت سه روز، تشرف به حج را قسمت مؤمنان ميكند، البته واضح است كه اين امر مهم بايد همراه با معرفت و خودسازي باشد. شيخ صدوق تأكيد بر اين موضوع را به نقل از امام صادق(ع) آورده است. مؤمنان بايد عظمت سوره حج را درك كنند و با ايمان و اعتقاد قوي، گام در اين راه بگذارند.
به عنوان مجري برنامههاي پر بيننده، وظيفهاي مهم داريد، اينكه بايد مراقب باشيد تا آنچه كه از معنا و مفهوم براي بينندگان ميگوييد، خلاف رفتار و كردارتان نباشد، اينطور نيست؟
- همه تلاش من به عنوان كسي كه پشت دوربين قرار ميگيرد، اين است كه خداي ناكرده، رفتارم مطابق محتواي برنامه نباشد. مردم و بينندگان هم خوب تشخيص ميدهند كه گوينده به چه مقدار از آنچه كه ميگويد، عمل ميكند. رعايت آداب و اعمال صحيح و توجه به فضايل اخلاقي را كه براي بينندگان، يادآور ميشويم، تعهدآور است. در زندگي شخصيام هم بايد خيلي مراقب رعايت آداب و شئونات باشم. اينكه گفتار و عمل شما يكي باشد، فضيلت و توفيقي است كه بايد از خداوند متعال بخواهيم. خوشبختانه تا اينجاي كار، خداوند هدايتم كرده است.
يادم ميآيد برنامه «آفتاب شرقي» را كه به نيايش و اذان اختصاص داشت، اجرا ميكردم و هميشه مراقبت بودم تا نماز اول وقت را به جاي آورم. اين احساس هميشه همراهم بوده و هست كه من وقتي با نوشته و كلام ديگران را به اقامه نماز اول وقت دعوت ميكنم و بينندگان نيز چنين ميپسندند، خودم نبايد دچار غفلت شوم و وقت تلف شده داشته باشم. من و ما بايد به وقت بازگشت از سفر حج، آدم جديد و تغيير يافتهاي باشيم.