مصرف شیر و لبنیات
مصرف شیر و لبنیات کافی برای حفظ سلامت دکتر احمد رضا درستی؛ دکترتغذیه و رئیس انستیتو تغذیه و صنایع غذایی کشور اولین غذایی که انسان در بدو تولد دریافت میکند شیر است. قرآن به مادران دستور فرموده که مدت 2 سال به کودکان خود شیر دهند. مصرف شیر و فرآورد
مصرف شير و لبنيات كافي براي حفظ سلامت
دكتر احمد رضا درستي؛
دكترتغذيه و رئيس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي كشور
اولين غذايي كه انسان در بدو تولد دريافت ميكند شير است. قرآن به مادران دستور فرموده كه مدت 2 سال به كودكان خود شير دهند. مصرف شير و فرآوردههاي آن براي تمام افراد در تمام سنين توصيه ميشود. با مصرف مواد لبني بدن مقدار زيادي مواد غذايي با ارزش فوق العاده را دريافت مي دارد كه هر يك نقش عمدهاي در حفظ و تامين و ارتقاي سلامتي ايفا ميكنند. در واقع اگر كسي نتواند شير و لبنيات را مصرف كند، ممكن است نتوان تمام نيازهاي او را از طريق ديگر غذاها تأمين نمود و به مواد غذايي به صورت داروهاي مكمل نياز خواهد داشت.
كلسيم يكي از مواد مغذي است كه اولين منبع تامين آن براي بدن، همانا گروه شير و لبنيات هستند. همه ميدانيم كه با مصرف كم اين مواد، پوكي استخوان ميتواند به عنوان عارضهاي دردناك و خطرناك رخ نمايي كند. ويتامين ب 2 يا ريبوفلاوين براي متابوليسم مواد غذايي و توليد انرژي نقش مهي در بدن دارد. با كم مصرف كردن لبنيات و در نتيجه كاهش B2 دريافتي سلولهاي بدن و بويژه سلولهاي عصبي و مغز دچار ضعف و ناتواني ميشوند. بنابراين كاهش كارآيي ذهني در افرادي كه لبنيات كافي مصرف نميكنند قابل پيش بيني خواهد بود. پروتئين شير از انواع بسيار با ارزش است و در تامين سلامت همه افراد و كمك به رشد كودكان و بهبود جراحات نقش ارزشمندي ايفا مينمايد. فسفر نيز از جمله موادي است كه در كارآيي جسمي و فكري نقش دارد كه در شير به مقدار مناسبي وجود دارد. در چربي شير مقداري اسيدهاي چرب ضروري نيز وجود دارد كه به حفظ سلامت پوست، كمك شاياني ميكند. لاكتور يا قند موجود در شير (كه در ماست تبديل به اسيد لاكتيك ميشود) به جذب مواد معدني همراه شير كمك نموده ،به تامين انرژي بدن نيز كمك رساني ميكند. املاح و ويتامينهاي ديگري نيز به مقدار كمتر در شير وجود دارند كه هر يك نقش خاص خود را در تامين سلامت ايفا ميكنند.
از آنجا كه مصرف ماست همراه با غذاهاي گوشي و حاوي آهن، جذب آهن غذاها و كلسيم خود لبنيات را تا حدودي كاهش ميدهد، توصيه ميشود كه ماست در انتهاي وعده غذايي و ترجيحا با يكساعت فاصله خورده شود. البته چنانچه نخوردن ماست در انتهاي غذا منجر به نخوردن آن در كل روز شود، بهتر است حتما ماست در انتهاي وعده غذايي صرف شود.
كلسيم لبنيات كم چربي بهتر و بيشتر جذب ميشود. بنابراين توصيه ميشود كه حتي الامكان از محصولات لبني كم چربي استفاده شود. ضمنا مصرف چربي حيواني (واز جمله چربي لبنيات) به مقدار زياد به سلامت قلب و عروق در دراز مدت لطمه وارد كرده و به اضافه وزن و چاقي نيز كمك ميكند. بنابراين افراد (بويژه عزيزان مسن) بهتر است مصرف كره را كاملا محدود نمايند و ترجيحا از شير و كمي پنير به همراه سبزي يا خيار يا گردو در صبحانه استفاده نمايند.
اگر مصرف شير موجب ناراحتي گوارشي شما ميشود، در هر وعده، مقدار كمي شير بنوشيد و در عوض ماست بيشتري مصرف كنيد. كساني كه به لبنيات گاوي حساسيت دارند، به ناچار بهتر است از لبنيات گوسفندي يا بز استفاده نمايند.