بخورید و بیاشامید ولی اسراف نکنید

بخورید و بیاشامید ولی اسراف نکنید   دکتر احمد رضا درستی؛ دکترتغذیه و رئیس انستیتو تغذیه و صنایع غذایی کشور غذا خوردن از امیال غریزی بسیار مهم و ضروری برای حفظ سلامتی و بقای انسان و در عین حال یکی از فعالیتهای لذت بخش در زندگی اوست؛ انسان غذا

بخوريد و بياشاميد ولي اسراف نكنيد

 

دكتر احمد رضا درستي؛

دكترتغذيه و رئيس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي كشور


غذا خوردن از اميال غريزي بسيار مهم و ضروري براي حفظ سلامتي و بقاي انسان و در عين حال يكي از فعاليتهاي لذت بخش در زندگي اوست؛ انسان غذا را نه فقط به منظور حفظ حيات، بلكه در درجه اول، بخاطر لذتي كه از خوردن آن عايدش مي‌شود مصرف مي‌كند؛ براي تهيه و تدارك و طبخ غذا زمان زيادي را صرف مي‌كند و حتي به تزيين آن اهميت ويژه‌اي مي‌دهد. در تمام مجالس خوشي و لذت، مردم براطراف غذا و نوشيدني‌هاي دلپذير گرد مي‌آيند و حتي در مجالس عزاداري نيز به فراخور، موادغذايي و نوشيدني‌هاي خاصي به شركت كنندگان تعارف مي‌شود. بنابراين انسانها همواره در تلاش معاش به دنبال تدارك مواد غذايي قابل استفاده و عمل آوري ، نگهداري و مصرف مناسب آن بوده‌اند.

آنچه در زنجيره لذت بردن و سلامتي انسان اختلال ايجاد مي‌كند، بدغذايي است. مواد غذايي امروزي با داشتن مقدار زيادي شكر، نمك، روغن ، مزه دهنده‌ها، عطرهاي غذايي و... موجب شده‌اند كه مصرف غذا افزايش چشم گيري يابد. از طرف ديگر فعاليت بدني با پيشرفت علم و تكنولوژي كاهش يافته و افراد مدت زمان زيادي را صرف فعاليتهاي فيزيكي نمي‌كنند. احساسات خاص انساني از قبيل مهمان دوستي و گاه چشم و هم چشمي نيز به زياده‌خوري و بدخوري دامن مي‌زند. وقتي در سر ميز ، غذاهاي خوشمزه‌اي وجود دارد كه احساس مي شود خوردن آن حق يا وظيفه ماست. براي اغلب ما خواسته يا ناخواسته راهي جز بيش خواري باقي نمي‌ماند.

چاقي امروزه بعنوان ام الامراض مطرح است و بسياري از بيماريها، عوارض و مرگ و ميرها را به دنبال خود دارد. البته چاق شدن فقط با بيش خواري و كم تحركي اتفاق نمي‌افتد، بلكه عوامل ديگري نيز چون وضعيت روحي – رواني، خواب، سرعت غذا خوردن و غيره نيز بر چاق شدن انسان اثر دارند.

احتمال ابتلا به ديابت (بويژه در كساني كه از نظر فاميلي موارد مبتلا به بيماري را دارند) نه تنها مصرف قند و شيريني بيشتر، بلكه هر چيزي است كه در نهايت احتمال چاق شدن را افزايش دهد. از سوي ديگر، اولين عامل مرگ و مير در ايران سكته و بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي و بعد سرطان‌هاست كه همگي با چاقي ارتباط شديد دارند.پس افراط در مصرف غذا ضمن فشار زياد بر دستگاه گوارش، با افزايش چربي ذخيره بدن و چاق كردن فرد، منجر به ناراحتي سيستم قلب و عروق ، كبد چرب ، افزايش وزن و فشار بر مفاصل و استخوان‌ها و دردناك شدن آنها و عوارض متعدد جسمي و روحي مي‌شود. بويژه افراط در مصرف گوشت قرمز، منجر به افزايش دريافت كلسترول و چربي حيواني شده و به سلامتي لطمه مي‌زند. بر اثر خوردن غذاي فراوان و بيش از نياز در مدت زمان طولاني، معده فرد نيز در دراز مدت منبسط شده و او ديگر با خوردن غذاي كافي و به اندازه مناسب، سير نمي‌شود و معده او طلب غذاي بيشتر مي‌كند.

هر بار با خوردن غذاي بيشتر احتمال بيماري بيشتر مي‌شود و دفعه بعد نيز معده تقاضاي غذاي زياد مي‌كند. بنابر روايات ، معصوم فرمودند: معده مركز اصلي بسياري از بيماري‌هاست.آهسته غذا خودرن و جويدن كافي غذا و لذت بردن از غذا و دست كشيدن از صرف غذا هنگامي كه حداكثر سيري حاصل نشده، همگي از توصيه‌هاي قابل توجه دين مبين اسلام و علم تغذيه هستند.


| شناسه مطلب: 82366