سرمقاله
میقات حج - سال اول ـ شماره سوم ـ بهار 1372 سـرمقاله مکّه و مدینه سرزمین وحی است ؛ جایگاه فروزش شعله های مقدّس هدایت و تجلّی جلوه های سپیدی آفرین حقّ ، و حجّ تبلور مکتب ، تجلّی اسلام و تجسّم عینی حقایق الهی و ارزشهای قرآنی است . جای ، جای
ميقات حج - سال اول ـ شماره سوم ـ بهار 1372
سـرمقاله
مكّه و مدينه سرزمين وحي است ؛ جايگاه فروزش شعله هاي مقدّس هدايت و تجلّي جلوه هاي سپيدي آفرين حقّ ، و حجّ تبلور مكتب ، تجلّي اسلام و تجسّم عيني حقايق الهي و ارزشهاي قرآني است .
جاي ، جاي سرزمين مكّه و مدينه خاطره است ، خاطره هايي شورانگيز ، هيجانبار ، جاودانه و تنبّه آفرين . گام ، گام آن ديار مقدّس از يكسوي يادآور رادمرديها ، رشادتها ، نستوهي ها و بلندانديشي هاي كساني است كه پروانهوار گرد شمع وجود رسول الله (صلّي الله عليه وآله وسلّم ) جمع شده بودند ؛ و از سوي ديگر يادآور موضعهاي خصمانه و پليد مشركان ، زورگويان ، زراندوزان و تزويرگرايان و بالأخره جلوه گاه خاطره شيرين و دلرباي پيروزي حقّ بر باطل و چيره شدن نيكي و پاكي در ميدان جاودانه نبرد سياهي و سفيدي و حقّ و باطل .
حجّ فراخواني تمام مؤمنان و موحدّان است به اين ديار از همه سو ( مِن كُلّ فَجّ عَميق ) ، تا مسلمانان با انديشيدن به آن همه رادمرديها و . . . ، بلندي و
والايي را بياموزند ، و با آگاهي از مواضع خصمانه شياطين ، درآويختن با سياهيها و تباهيها و زشتيها را فراگيرند و با زنده ساختن نتايج آن همه استقامتها و شكيبها ـ كه در آغوش كشيدن شاهد زيباي پيروزي و فيروزي بود ـ اميدوار و نستوه در راه مقصد والا و مقصود اعلي به پيش تازند .
مؤمنان مي روند تا با حضور در تشعشع انوار الهي در مسجدالحرام و طواف بر گرد خانه خدا ، شرك را ـ در تمام ابعادش ـ از جان بزدايند ، و دل را از پرتو توحيد ناب بياكنند ، و با « استلام حجرالأسود » پيمان موحّدانه زيستن و با شرك در افتادن ، اطاعت حقّ برگزيدن و با جبّاران درآويختن را ببندند . 1
حجّ دعوت است ، دعوتي براي نمايش پرشكوه عشق ، ايثار ، سعي ، تلاش ، توكّل ، شناخت ، ستيز با يأس ها ، نگريستن هوشمندانه به آرمانها و آرزوهاي بلند ، زمزمه با الله ، همراه شدن با پيامبر (صلّي الله عليه وآله وسلّم ) ، آشناشدن با رازها و رمزهاي اين تعليم بزرگ و زمينه هاي خودسازي و انسان سازي .
مسلمانان بايد با اين همه آشنا شوند ؛ و زائران آن ديار قدس بايد ، اين همه خاطره ها ، آموزه ها ، و حقايق حياتبخش را در جان بريزند ؛ تا محتواي غنيّ حجّ : « قياماً لِلنّاس » و جهت گيري والاي آن « مَنافعُ لِلنّاس » را در تمام ابعاد آن دريابند . و با درافتادن با سياهيها ، تباهيها ، در آبشار زلال « ياد خدا » ، خويشتن خويش را از رذالتها ، ناهنجاريها و زشتيها بزدايند .
مؤمنان بايد با چهره هاي بلند و نستوه آن ديار ، به نيكي آشنا شوند و با زيارت آگاهانه آرامگاههاي منوّر آن وادي قدس ، و حضور هوشمندانه در كنار آنان ، پيامبر و امامان (عليه السلام) و . . . به محتواي عظيم و زندگي ساز زيارت ـ همگامي با آن چهره ها و پيمان ولايت با رسول الله (صلّي الله عليه وآله وسلّم ) و امامان (عليه السلام) و راهروي در جهت آنان ـ را تحقّق بخشند . 2
* * *
با پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي ، وتابيدن خورشيد حقّ بر اين ديار ، و برچيده شدن دامن شب ديجور ظلم و تباهي ، و دميدن سپيده آزادي ، و رخ نمودن فرشته پاكي و قداست ، حضرت امام خميني ـ رضوان الله تعالي عليه ـ حجّ مانند بسياري از تعاليم الهي از تحريف رهانيده شد و چهره راستين خود را بازيافت ؛ و محتواي غني ، درگير ، وحدت آفرين و شرك ستيزش نموده شد ؛ و اكنون نيز همچنان ، پربار و هيجان انگيز ، امّت اسلامي را به پيوند برادري از يكسوي ، و در آويختن با شرك و مظاهر آن و فرياد بلند برائت از سوي ديگر فرامي خواند .
بعثه مقام معظم رهبري كه برگزاري اين كنگره سترگ و بيداركننده را بعهده دارد ، اكنون با الهام از رهنمودهاي رهگشاي مقام معظم رهبري حضرت آية الله خامنه اي ـ مدّظلّه ـ بر آن است تا دامنه تعاليم اين مراسم عظيم را بگستراند و ابعاد والاي آموزه ها ، خاطره ها ، حادثه ها و حقايق نهفته در آن ديار و اين عبادت انسان ساز را ، هرچه بيشتر و بيشتر برنمايد ؛ و زائران و راهيان سرزمين پاكي و طهارت را ، در بهره گيري از اين حركت عظيم ، به بهترين و برترين گونه ممكن ، ياري رساند و « ميقات » راهي است در اين راه و در پي رسيدن به اين هدف .
بي گمان گامهاي نخستين است و آميخته با نارسائيها كه اميد است با پيشنهادها ، راهنماييها ، و همراهيهاي پژوهشيان و انديشوران در رسيدن به مقصد و مقصود ، در ابعادي وسيع و با محتوايي غني و ژرف گامهاي بلندي برگيرد .
ميقـات حج
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پاورقي ها :
1 . الحجّ في الكتاب والسنّه ص 117 « علّة استلام الحجرالأسود » و نيز ص 116 .
2 . الإمام الرضا (عليه السلام) انّ لكلّ امام عهداً في عنق اوليائه و شيعته و انّ من تمام الوفاء بالعهد و حسن الأداء زيارة قبورهم . . . ، بحارالانوار ، ج 100 ، ص 116 .