گزارشی از طرح قربانی حج سال 1372
67 میقات حج - سال دوم ـ شماره هفتم ـ بهار 1373 گزارشی از طرح قربانی حج سال 1372 طهماسب مظاهری قربانی نمودن ، یکی از مناسک حج است و هر ساله ، حداقل به تعداد حجاج بیت الله الحرام ، ذبح انجام می شود . این مرحله از مناسک یکی از مراحل ـ تا حد
67 |
ميقات حج - سال دوم ـ شماره هفتم ـ بهار 1373
گزارشي از طرح قرباني حج سال 1372
طهماسب مظاهري
قرباني نمودن ، يكي از مناسك حج است و هر ساله ، حداقل به تعداد حجاج بيت الله الحرام ، ذبح انجام مي شود .
اين مرحله از مناسك يكي از مراحل ـ تا حدّي ـ پرزحمت حج ، براي زائران بوده و هست . انتخاب گوسفند و ذبح آن ، در كشتارگاههاي سنتي انجام مي شود و پس از ذبح ، لاشه قرباني در ميان لاشه هاي ديگر ، رها مي گردد تا دفن يا سوزانده شود .
از اين رو در سال 72 ، سازمان حج و زيارت تصميم بر آن گرفت كه با بهره برداري از امكانات و تأسيسات موجود و استفاده از تجربه سال گذشته ، نسبت به بازيابي گوشت هاي قرباني ، در يك سطح وسيع ، اقدام نمايد . لذا در اين زمينه طرحي را تهيه كرده و در سال 72 به اجرا در آورد .
در ساليان دور ، به دليل كم بودن تعداد زائران ، و شرايط اقتصادي كشور عربستان ، اكثر قريب به اتّفاق گوشت هاي قرباني را زائران يا آنان كه استحقاق دارند مصرف مي كردند ، تا اين كه به مرور زمان ، با افزايش تعداد زائران و بالا رفتن سطح بهداشت ، درصد بيشتري از گوشت هاي قرباني بدون استفاده مانده و پس از ذبح ، در انتظار سوزاندن يا دفن شدن ، در محل باقي مي ماند .
دولت عربستان از حدود 9 سال قبل ، شروع به ايجاد واحدهاي كشتارگاه صنعتي نموده و تا سال 72 سه كشتارگاه صنعتي با ظرفيت حدود 500 هزار رأس ، در مدت سه شبانه روز احداث كرده
68 |
است . اين كشتارگاهها ، داراي آغل ، خطوط ذبح ، نقاله هاي برقي ، سالن خنك 5 درجه و تونل انجماد 18 درجه مي باشند . همچنين محل استراحت و غذاخوري هاي مناسبي براي ذابحين و پرسنل درنظر گرفته شده است . سرمايه گذاري اين تأسيسات از محل بودجه دولت عربستان انجام شده و اداره و بهره برداري و مديريت تأسيسات ، طي قراردادي به بانك توسعه اسلامي واگذار شده است .
بانك توسعه اسلامي هر ساله نسبت به خريد گوسفند ، از استراليا و زلاندنو از طريق يك شركت پيمانكاري ، اقدام مي نمايد . براي ذبح گوسفندان ، با يك شركت پيمانكاري قرار داد مي بندد . آن شركتِ پيمانكاري ، با يك تيم ذابح كه اكثريت قريب به اتفاق آنان از تركيه هستند ، تعهّد ذبح تعداد معيني گوسفند را ، در مدت 72 ساعت در هر كشتارگاه مي كنند . شركت پيمانكاري ديگري مسؤوليت آوردن گوسفندان از آغل تا خطوط ذبح را دارد كه براي اين كار بطور عمده از افراد بنگلادشي استفاده مي شود . يك شركت ديگر نيز طرف قرارداد بانك توسعه اسلامي است . براي اين كه تأسيسات فني كشتارگاه را نگهداري و تعمير كند و آماده كار نگه دارد .
ارتباط بانك توسعه اسلامي و زائران در چار چوب زير تنظيم مي گردد :
1 ـ بانك توسعه اسلامي هر ساله به تعداد گوسفندان مورد نظر براي ذبح در هر سه كشتارگاه ، كوپن سه قسمتي چاپ مي كند .
2 ـ اين كوپنها در اختيار يكي از مؤسسات مالي و صرافي عربستان قرار مي گيرد تا با تبليغاتي كه مي شود ، به حجاج داوطلب فروخته شود .
3 ـ بهاي گوسفندان كه در روي كوپنها درج شده ثابت مي باشد و در صورت نوسان قيمت بازار آزاد ، اين قيمت تغيير نمي كند .
4 ـ بهاي تعيين شده براي گوسفندان ، شامل كليه هزينه هاي خريد ، حمل ، نگهداري ، تغذيه ، ذبح ، انجماد ، حمل و نقل تا محل توزيع ، و توزيع گوسفندان مي باشد . براساس اظهارات مسؤولين بانك توسعه اسلامي ، اين بانك ، در اين عمليات سودي براي خود در نظر نگرفته است و مبلغ مختصري ( حدود 20 ميليون ريال سعودي ) هم در هر سال ضرر يا سوبسيد مي دهد .
5 ـ عمليات ذبح در كشتارگاهها ، در طول سه شبانه روز ، از صبح روز دهم ذيحجه در سه شيفت انجام مي شود و هر شيفت 8 ساعت كار مي كند و در پايان هر شيفت ، تمامي پرسنل ذابحِ داخل كشتارگاه ، تغيير كرده و جاي خود را به گروه ديگر مي دهند .
6 ـ بر اساس فتواي علماي اهل سنت ، حجاج اهل تسنن الزامي به رعايت ترتيب اعمال رمي جمره عقبه ، ذبح ، حلق و تقصير ندارند . اين حجاج با خريدن كوپن گوسفند ، به بانك توسعه
69 |
اسلامي وكالت مي دهند كه از طرف آنها ، در فاصله روزهاي دهم ، يازدهم و دوازدهم ذيحجه ، گوسفندي را ذبح كند و با دادن اين وكالت ، در روز عيد قربان نسبت به انجام ساير اعمال ( رمي جمره عقبه و حلق و تقصير و خروج از احرام ) اقدام مي نمايند و براي آنها مهم نيست كه چه موقع ذبح گوسفند آنان انجام مي شود . اين روش امكان استفاده از حداكثر ظرفيت كشتارگاهها را فراهم مي كند .
7 ـ علاوه بر مورد فوق الذكر ، ذبح گوسفندان در كشتارگاه بدون ذكر نام حجاج انجام مي شود و معين نمي شود كه كدام گوسفند به نيابت و وكالت از كدام حاجي است . تنها كنترلي كه مي شود اين است كه به تعداد كوپن فروخته شده به حجاج ، گوسفند ذبح مي شود . در سال جاري ، پيش بيني شده است كه حجاجي كه مايل باشند بر ذبح گوسفندان نظارت كنند ، مي توانند حداقل هر 30 نفر به يك نفر وكالت دهند كه به كشتارگاه بيايد و بر ذبح گوسفندان مربوط به موكّلين خود نظارت كند و در واقع آن گوسفندان را گوسفندان مربوط به موكّلين خود فرض كند و از ذبح گوسفندان موكّلين خود مطمئن شده و مراتب را به آنان اطلاع دهد . البته تعداد بسيار محدودي از حجاج ، از اين امكان استفاده مي كنند .
گوسفنداني كه به عنوان كفاره يا ديه ذبح مي شود بصورت گرم در مكه معظمه بين فقراي مكه و حجاج مستحق توزيع مي شود . از گوسفنداني كه ذبيحه حجاج هستند نيز تعدادي در مكه بصورت گرم بين نيازمندان توزيع مي گردد و قسمت عمده آن بر اساس تصميم مديريت بانك توسعه اسلامي ، به كشورهاي اسلامي ـ عمدتاً در قاره آفريقا ـ حمل و توزيع مي شود .
ظرفيت ذبح ، در سه كشتارگاه صنعتيِ موجود ، كمتر از نصف گوسفنداني است كه هر سال ذبح مي شود و هنوز بخش بيشتري از گوسفندان در كشتارگاههاي قديم ، بصورت قبلي ذبح ، دفن و سوزانده مي شوند . بر اساس اظهار مسؤولين بانك ، طرح يك كشتارگاه بزرگ در محل كشتارگاه قديمي ، تهيه و ماشين آلات و ابزار و وسائل آن خريداري شده است . اين كشتارگاه به تنهايي ظرفيّتي معادل هر سه كشتارگاه فعلي را خواهد داشت و ظرفيت اسمي آن 550 هزار رأس گوسفند در 72 ساعت برآورد مي شود . برنامه اي كه اظهار مي شد ، اين است كه عمليات اجرايي كشتارگاه جديد ، حداكثر 40 روز بعد از موسم حج امسال شروع شده و براي سال آتي قابل استفاده خواهد بود .
ديدگاه و نقش ايران پيرامون قربانگاه جديد
عمليات مربوط به احداث كشتارگاههاي صنعتي از 9 سال پيش شروع شده ، ليكن جمهوري اسلامي ايران تا سال قبل در استفاده از اين امكانات ، مشاركتي نمي كرد .
70 |
عمده دلايل عدم مشاركت ايران در اين طرح ، عبارت بود از :
1 ـ عدم رعايت ترتيب و ذبح نشدن قرباني به نام افراد .
2 ـ ذبح گوسفندان توسط ذابحين ترك كه عمدتاً از اهل تسنن بودند .
3 ـ تصور برخي از روحانيون و مديران محترم كاروانها كه كشتارگاههاي قديمي در مني و كشتارگاههاي جديد در خارج از آن سرزمين مي باشد و در مواردي هر دو را خارج از مني مي دانستند . لزوم رعايت اقربيت در انتخاب محل ذبح موجب مي شد كه ذبح در كشتارگاههاي قديمي انجام شود .
سرانجام در سال 71 ، وقتي روشن شد كه بانك توسعه اسلامي مجري و بهره بردار طرح ذبح قرباني است . توسط مسؤولين حج ، تصميم به استفاده ايران از اين امكانات و شركت در اين طرح گرفته شد . اين تصميم در آخرين لحظات سال 71 ؛ يعني يك روز قبل از عرفه ، اتخاذ گرديد . در چنان فرصت كوتاهي ، طبعاً برنامه ريزي و تنظيم امور در حد مطلوب و اجراي كار درحد وسيع ميسّر نبود و اين كار در حدّ محدودي ، براي تعدادي از زائران و كاركنان داوطلب بعثه و ستاد حج انجام شد و در مجموع حدود 1350 رأس گوسفند ذبح شد . اين كار ، در عين محدود بودن ، نقطه شروعي بود براي وارد شدن ايران در اين مجموعه . سازمان حج و زيارت از آن زمان تصميم به وارد شدن فعال در اين طرح گرفت . ضمن ثبت تجربيات سال اول ، طرحي تهيه و براي ذبح قرباني در سال 72 مقدمات لازم را تهيه نمود براساس آن تصميم ، هدف سال 72 ذبح 40 تا 50 هزار رأس گوسفند تعيين شد .
طرح قرباني سال 72
براساس تجربيات حاصل از كاري كه در سال قبل انجام شده بود ، طرحي براي سال 72 تهيه و تنظيم شد .
طرح فوق بر اساس هدف حدود 50 هزار رأس گوسفند طراحي شده بود .
در اين طرح فرض شد كه كشتارگاه شماره 1 ، كه ظرفيت ذبح 3500 تا 4000 رأس گوسفند در هر ساعت را دارد ( 52 خط هر خط 70 تا 80 گوسفند در هر ساعت ) براي روز عيد قربان در اختيار ستاد حج ايران قرار گيرد . با چنين ظرفيتي ، به فرض شروع ذبح از صبح روز دهم تا غروب آن روز ، براي 5/13 ساعت زمان ، با حساب زمان توقف ظهر براي نماز و نهار ، نيل به هدف 50 هزار رأس پيش بيني شد .
از اصول اين طرح اين بود كه كليه افرادي كه براي همكاري در طرح انتخاب مي شوند و مسؤوليت قبول مي كنند ، قصد عمره مفرده نمايند تا بتوانند در روزهاي نهم و دهم و يازدهم و در
71 |
صورت اقتضا ، روز دوازدهم در كشتارگاه بوده و تمام وقت آماده كار باشند و بعلاوه روزهاي قبل از ايام تشريق هم بتوانند رفت و آمد بين مكه و مني و منطقه بنمايند .
در بررسيهاي بيشتر ، با توجه به حجم كاري كه بايد در كشتارگاه انجام شود و نظم و انضباطي كه لازمه كار در كشتارگاه صنعتي است ، تصميم بر اين شد كه تعداد 40 تا 45 نفر از ذابحين حرفه اي با معرفي و مشورت سازمان گوشت كشور انتخاب شوند و اين همكاران ، علاوه بر انتخاب ذبيحه در روزهاي هفتم تا نهم ذيحجه ، بطور تمام وقت ، در ايام تشريق براي ذبح گوسفندان در كشتارگاه ، آماده كار خواهند بود .
ـ به منظور كاهش تعداد نيروي انساني مورد نياز براي طرح ، پرسنل ستادي طرح ، در حداقل ممكن طراحي شد و در طرح پيش بيني گرديد كه پرسنل ستادي مورد نياز ، در روزهاي دهم و يازدهم ، از ميان افراد ستادهاي مكه و مدينه و جده و داوطلبين ساير ستادهاي حج انتخاب و در آن روز با طرح همكاري كنند .
ـ علاوه بر تأمين ذابحين حرفه اي ، جهت افزايش راندمان كار آنان و مساعت به ذابحين براي آوردن و خواباندن گوسفندان و آماده كردن آنها براي ذابح ، پيش بيني شد كه ذابحين داوطلب و آماتور كاروان ها نيز براي اين كار پذيرفته شوند .
توافقات به عمل آمده با بانك توسعه اسلامي :
1 ـ كشتارگاه شماره 2 از سحرگاه روز دهم ذيحجه ، با ظرفيت كامل ، در اختيار ايران قرار گيرد .
2 ـ تعداد 15000 رأس گوسفند بطور قطعي ، توسط ايران خريداري شود . بهاي آن معادل 5100000 ريال سعودي به بانك توسعه اسلامي پرداخت شود و تعداد 15000 كوپن گوسفند تحويل ايران گردد .
3 ـ چنانچه در طول عمليات ذبحِ روز دهم و يازدهم ، تعداد ذبح از 15000 رأس تجاوز كرد ، بدون نياز به هيچگونه اقدام يا اخذ تأييدي ، تا مرز 20 هزار رأس ، كار را ادامه داده و پس از پايان ذبح ، نسبت به تسويه حساب و پرداخت ما به التفاوت به بانك اقدام شود .
4 ـ محل كار و استراحت مناسبي در محل كشتارگاه براي پرسنل و ذابحين ايراني در اختيار ايرانيان قرار گيرد .
5 ـ استفاده از خط تلفن كشتارگاه براي ستاد طرح قرباني مجاز باشد .
6 ـ ذبح در كشتارگاه توسط ذابحين ايراني انجام شود .
72 |
7 ـ اجازه ورود به وكيل كاروانها جهت قرائت نام زائرين و نظارت بر ذبح ، به هر تعداد كه نياز باشد داده شود . به اين منظور ، برگه هاي ورود به كشتارگاه كه به دفعات قابل استفاده خواهد بود ، در اختيار ايران قرار گيرد .
8 ـ تغذيه پرسنل ايراني در كشتارگاه ، در حد برنامه غذايي كشتارگاه عملي خواهد شد . علاوه برآن ، در صورت تمايل ، امكان آوردن غذا و نوشابه از ستاد نيز به كشتارگاه فراهم باشد .
9 ـ ابزار و وسائل لازم از قبيل ماسك ، كلاه ، چكمه و روپوش توسط ستاد تأمين شده و كشتارگاه هر كمبودي را تأمين نمايد .
10 ـ مقاطعه كار تأمين گوسفند براي بانك توسعه اسلامي ، موظّف شده است كه گوسفندان داراي شرايط ذبح ( كه شرايط مشتركي با شرايط ما داشتند ) را انتخاب و به آغل كشتارگاه بياورد . در عين حال اجازه داده مي شود كه از بين گوسفندان خريداري شده براي بانك ، گوسفنداني كه داراي شرايط ذبح نباشند ، پس زده شود . محل انتخاب گوسفندان ، مي تواند بندر جده يا آغلهاي كشتارگاه باشد .
11 ـ گوسفندان ذبح شده توسط حجاج ايراني مي تواند براي حمل و توزيع ، به ايران تحويل شود . ليكن از هزينه هاي توزيع كه جزئي از قيمت تمام شده و قيمت خريداري گوسفندان مي باشد ، چيزي كسر نخواهد شد .
12 ـ غير از ذبح گوسفند توسط ذابحين ايراني ، بقيه كارهاي كشتارگاه اعم از نگهداري گوسفندان ، آوردن آنان به آغل كوچك ، خواباندن گوسفند جهت ذبح و عمليات پس از ذبح ( پوست كني و بيرون آوردن امعاء و احشاء آن و شستشو و كفن كردن و انجماد آنان ) بر عهده كشتارگاه و توسط پيشمانكاران مربوطه انجام خواهد شد . هزينه ذبح از قيمت تمام شده كسر نخواهد شد .
13 ـ بانك توسعه اسلامي جهت صدور كارت تردد براي مسؤولين و خود روهاي ستاد ، جهت تسهيل رفت و آمد به منطقه ، قول مساعد دادند ( ليكن موفق به اجراي آن نشدند ) .
توزيع سهميه بين كاروانها :
با توجه به اعلام قبلي و در جريان گذاشتن كاروانها ، مبني بر هدف ذبح 50 هزار گوسفند و درخواست از مديران كاروانها براي اعلام تعداد داوطلب هر كاروان ، آماري از كاروانها در تهران گرفته شد كه در مكه معظّمه تكميل گرديد و حدود 250 كاروان ، آمادگي خود را براي مشاركت در طرح ، به همراه تعداد زائران داوطلب خود ، اعلام كرده بودند . عدم تكميل فرمها توسط برخي مديران كاروان
73 |
هم به دليل نرسيدن فرم به آنان يا فرصت نكردن براي ارسال فرمها به ستاد طرح قرباني بود كه متعاقباً در مكه فرمها را ارائه مي نمودند .
البته تعداد اعلام شده توسط كاروانها ، تقريبي بوده و همه زائران هم تصميم قطعي خود را نگرفته بودند و تصميم قطعي زائرين در بسياري موارد ، تابع شرايط قيمت بازار و خبرهاي مربوط به تفاوت قيمت گوسفند در طرح و بازار بود . نظر و برداشت روحانيون و مديران كاروان ها هم از طرح بسيار متفاوت بود و در پاسخ به سؤال زائرين ، پاسخهاي متفاوتي ارائه ميدادند .
بعثه مقام معظم رهبري و امور روحانيون بعثه ، ضمن نگراني و ترديدهايي كه در مورد موفقيت طرح داشتند ، از طرح حمايت و تأييد سازنده اي داشتند و در جلسه اي كه روحانيون كاروان در مكه معظمه داشتند ، توضيحات مسؤولين بعثه در ايجاد جّو اطمينان به طرح ، بسيار مؤثر و كارساز بود .
در نهايت ، پس از كاهش هدف طرح از 50 هزار ، تعداد 15 هزار رأس بين كاروانهاي داوطلب توزيع شد .
نمودار تعداد و ساعت ذبح در كشتارگاه :
اين نمودار نشان مي دهد كه در صبح روز يازدهم ، كه ليستها آماده بود ، همچنين در ساعات عصر روز دهم ، كار ذبح ، با ظرفيت بسيار بالاتري نسبت به ظرفيت اسمي كشتارگاه انجام شد .
75 |
عملكرد اقتصادي طرح :
طرح براي ذبح حدود 50 هزار رأس سازماندهي و طراحي شده بود ، ليكن بدليل محدوديتهاي فيزيكي ، از نظر ظرفيت كشتارگاه و محدوديتهاي شرعي ( كه قبلا توضيح داده شد ) هدف طرح به 15000 رأس محدود و 16000 رأس عمل شد .
در حد همين 16000 رأس ، از بعد اقتصادي طرح مي توان محاسبات زير را نمود :
قيمت گوسفند در كشتارگاههاي قديم ، در روز اول بين 380 تا 450 ريال سعودي بود كه روز دوم تا 600 ريال رسيد . در حالي كه قيمت آن در اين طرح ، در رقم 350 ريال ثابت ماند . و اين در حالي است كه كيفيت گوسفندان داخل كشتارگاه ـ به شهادت اكثر قريب به اتفاق افرادي كه در هر دو كشتارگاه گوسفند خريده و ذبح كردند ـ حداقل 40 درصد بهتر از گوسفندان آزاد بود .
اگر از تفاوت كيفي گوسفندان صرفنظر كنيم و آن را در محاسبه دخالت ندهيم بطور متوسط هر گوسفند دست كم 70 ريال سعودي ارزانتر به حجاج ايراني فروخته شد و 1120000 ريال سعودي ارز از حجاج كمتر وصول و خرج شد . 1120000=70×16000
اين رقم ضربدر هر ريال سعودي ؛ يعني 44 تومان ، معادل 492800000 ريال ايراني ، چيزي در حدود 50 ميليون تومان صرفه جويي مستقيم .
از بعد ديگر ، اين طرح موجب شد كه گوشت 16000 رأس گوسفند هدر نرفته و بازيابي شود و به مصرف واقعي خود كه هديه و تغذيه مستحقين و مسلمانان فقير است ، برسد . اگر هر رأس گوسفند را با همان قيمت فروخته شده ، 350 ريال سعودي در نظر بگيريم ، در مجموع معادل ـ 5600000=350×16000 ريال سعودي ؛ يعني 2464000000 ريال ايراني گوشت از بين نرفت و احيا شد ( حدود 250 ميليون تومان ) .
هزينه اجراي طرح را نيز مي توان محاسبه كرد . يكي هزينه هاي مستقيم طرح كه از محل ارز وصول شده از حجاج ( گوسفندي 10 ريال سعودي ) تأمين گرديد و از اين منبع كل هزينه هاي طرح و حق الزحمه ذابحين برآورد و تأمين شد و در انتها نيز از محل همين 10 ريال ها ، مبلغ 70156 ريال سعودي به سازمان حج و زيارت پرداخت شد ( معادل 18961 دلار يا 30868000 ريال ايراني ) كه اين رقم را اگر به تعداد افراد شاغل در طرح تقسيم كنيم ـ /489978 = 63 : 30868000 ريال ايراني به ازاي هر فرد شاغل در طرح ، به سازمان حج و زيارت پرداخت شد . يادآور ميشويم كه بخشي از آن هزينه ، خريد تجهيزات و لوازمي است كه مصرف شدني نبوده و براي سال آتي قابل استفاده است ولي براي سهولت محاسبه آنها را به حساب هزينه منظور كرده ايم .
76 |
مخارجي كه سازمان حج و زيارت صرف كرد ، هزينه اعزام 63 نفر پرسنل طرح بود و ما مبناي محاسبه را بالاترين رقم ممكن يعني 350 هزار تومان براي هر نفر فرض مي كنيم ، كه هزينه سازمان مسلماً از اين رقم كمتر است .
بـا حساب فــوق رقــم هـزيـنـه ســازمــان حــج و زيــارت بــراي هـر نفـر ـ/3010022=489978-3500000 ريال مي شود وبراي كل افراد ـ/189631000=63×3010022 ريال ايراني يا 9/18 ميليون تومان . اگر اين رقم را به 16000 رأس گوسفند تقسيم كنيم 11852 =16000 : 189631000 ريال ايراني يا 1185 تومان به ازاي هر رأس گوسفند خواهد بود .
علاوه بر محاسبات فوق ، اين نكته هم قابل ذكر است كه اصولا هدف از اجراي طرح ، مشابه ساير امور حج يك هدف اقتصادي خالص نبوده است و چنانچه هدف ، صرف اقتصادي مي بود ، مي توانست با اخذ 30 ريال از هر گوسفند بجاي 10 ريال سعودي ؛ يعني فروش گرانترِ گوسفندان به حجاج ، به ازاي هر گوسفند 370 ريال سعودي ، كل هزينه اعزام را بر مبناي 350 هزار تومان هر نفر ، به دست آورد و اين در حالي است كه قيمت گوسفند آزاد ، در بهترين شرايط و حداقل قيمت 380 ريال سعودي براي زائرين بود .
مسائل اجتماعي و سياسي ، و نكات مثبت از ديدگاه زائريني كه از طرح استفاده كردند ، و همچنين از ديدگاه مسؤولين بانك توسعه اسلامي كه عملكرد تيم ايراني موجب شد نگرانيهاي قبلي و پيش داوريهايي كه داشتند رفع شود ، و همچنين روشن شدن نقاط بحراني طرح قرباني و راه حلهاي مناسب آن ، كه زمينه اجراي طرح را براي سالهاي آتي در حجم بسيار بالاتري ، در حد كل زائرين فراهم كرده ، دستاوردهاي ديگر طرح است كه در محاسبات اقتصادي ما منظور نشده است .
مسائل مالي طرح :
تنظيم امور مالي طرح ، يكي از نقاط قوت طرح است و بدون هيچگونه كم و كاستي ، حساب روشن و قابل ارائه اي تهيه شده است .
گردش منابع مالي طرح ، بدين ترتيب بود كه ابتدا مبلغ 5100000 ريال سعودي بابت بهاي 15000 رأس گوسفند ( هر رأس 340 ريال ) ، از امور مالي سازمان حج زيارت ( حساب جده ) اخذ و به بانك توسعه اسلامي پرداخت شد . مبلغ 10000 ريال سعودي نيز در دو مرحله به عنوان تنخواه گردان ، از امور مالي ستاد مكه وصول شد تا صرف هزينه هاي جاري طرح شود . در موقع فروش
77 |
گوسفندها به مديران كاروان ، با هماهنگي امور مالي ستاد مكه ، فرمي ( به نام فرم سه قسمتي ) تنظيم شد كه مديران كاروان بهاي گوسفندان را به حساب ستاد مكه واريز ميكردند و اين پرداختها در امور مالي ستاد و امور مالي طرح ثبت مي شد بطوري كه در انتها ، اختلاف رقم و مغايرتي در تعداد گوسفند فروخته شده و وجوه وصول شده وجود نداشت .
قربانگاه قديم
78 |
نظارت بعثه :
يكي از فرازهاي درخشان و نقاط مثبت طرح ، ارتباط دائمي ، اخذ راهنمايي و ارشاد و كسب تأييد و حمايتهاي بي دريغ بعثه مقام معظم رهبري و بعثه هاي حضرات آيات عظام بود . اين ارتباط از ابتداي كار ، در زمان طراحي و سازماندهي تا آخرين مراحل ذبح ؛ در روز عيد قربان و در هر زماني كه مشكل و سؤال شرعي مطرح مي شد برقرار بود و اين ارتباط پشتوانه بزرگ و محكم طرح بود . حاصل اين ارتباط ، نظارت دقيق بر صحت روند كار و بيمه آن ، به لحاظ رعايت دقايق شرعي و ايجاد اطمينان در مسؤولين بعثه و ستاد و مديران و روحانيون كاروان و حجاج محترم بود . در اينجا ، به طور خاص بايستي همفكري ، راهنمايي و تأييدات « امور روحانيت » بعثه مقام معظم رهبري ، حجة الاسلام و المسلمين جناب آقاي قاضي عسكر و جناب حجت الاسلام والمسلمين فلاح زاده را يادآور و از آنان تشكر و سپاسگزاري نماييم .
حسن ختام طرح ، ملاقات روز دوازدهم ذيحجه با حضرت حجت الاسلام و المسلمين محمدي ري شهري نماينده محترم ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني در دفتر ايشان بود كه به همراه جناب آقاي رضايي سرپرست سازمان حج و زيارت و آقاي شاپوريان رئيس ستاد مكه و تعدادي از اعضاي طرح قرباني انجام گرفت .
ايشان در اين ملاقات ، اجراي طرح را بسيار خوب ارزيابي كردند و تأكيد نمودند كه براي سال آينده بايستي برنامه ريزي شود كه در حجم بالاتر و پوشش بيشتري اجرا شود . به لحاظ اجراي بهتر كار و استفاده از زمان صبح عيد قربان ، همكاري فعالتر مديران و روحانيون محترم كاروانها را لازم مي دانستند و تأكيد داشتند كه براي سال آتي در اين زمينه ، بايد جهت جلب اين همكاري اقدامات جدي تري انجام شود .
در يك جمع بندي كلي ، نتيجه بررسي گزارش عملكرد طرح ، در سال 72 را مي توان در سه بند زير بيان نمود :
الف ـ عملكرد طرح در سال 72 مثبت ، رضايت بخش و قابل قبول و منطبق با ضوابط شرعي ارزيابي شده است .
ب ـ اجراي طرح سال جاري ، ترديدها و شبهات احتمالي در مورد طرح را ، چه به لحاظ شرعي و چه به لحاظ عملي و واقع بينانه بودن طرح ، از بين برد و لذا براي سال آتي انتظار و توقع بيشتري از اين طرح مي رود و بايد براي سال آتي حجم كار را افزايش داد .
ج ـ علاوه بر رشد كمّي و تعداد ذبح در سال آتي ، لازم است كه براي بهبود كيفي طرح نيز اقدام
79 |
جدي شود و تدابير لازم براي رفع محدوديتها ، نواقص ، كمبودها ، اشكالات و حل مسائلي كه در سال جاري مبتلا به طرح بوده است ، اتخاذ و با استفاده از فرصت نسبتاً مناسبي كه در اختيار است ، نسبت به اعمال آن تدابير و پياده كردن آن روشها اقدام نمائيم .