بخش 6
2 ـ استفتاءات جدید
56 |
ميقات حج - سال هفتم - شماره بيست و ششم - زمستان 1377
استفتاءات جديد
محمّد حسين فلاح زاده
© 1 ـ كودكي كه محرم به احرام عمره مفرده بود ، گاهي در حال سعي مي دويد و گاهي به عقب برمي گشت و با همين وضعيّت اعمال عمره را به پايان برده است ، اكنون چه وظيفه اي دارد ؟
* آية الله خامنه اي : بسمه تعالي ، اگر به اعتقاد صحّت تقصير انجام شده طفل از احرام خارج شده است و چيزي بر او نيست اگر چه احتياط در اعاده سعي است .
* آية الله فاضل : بايد خودش سعي را اعاده كند و سپس به احتياط واجب تقصير و طواف نساء و نماز آن را به جا آورد . و اگر خودش نتواند نايب بگيرد .
* آية الله سيستاني : چيزي بر او نيست .
57 |
* آية الله صافي : در فرض سؤال چنانچه مميّز است بايد سعي را صحيحاً اعاده نمايد و بقيه اعمال مرتبه را نيز انجام دهد و اگر غير مميّز است وليّ او دوباره او را سعي دهد و همچنين بقيه اعمال مرتبه را . والله العالم .
* آية الله تبريزي : بسمه تعالي ، سعي او صحيح است . والله العالم .
* آية الله مكارم شيرازي : اشكالي ندارد .
* آية الله نوري : بسمه تعالي ، لازم است آن مقدار از مسير را كه طفل به عقب برگشته است كسي كه همراه طفل است او را به طرف جلو ببرد .
* آية الله صانعي : چون برگشتن ها بدون توجه بوده صحّت سعي به خاطر مسأله زياده ولو سهويّه محل اشكال است و لذا وليّ او بايد طفل را وادار كند كه سعي را دوباره بجا آورد و اگر نمي تواند ولّي او به نيابت طفل بجا آورد .
58 |
© 2 ـ شخصي قصد اعتكاف در مسجد الحرام را دارد ، آيا مي تواند قبل از اذان صبح در تنعيم محرم شود و بقيه اعمال را در حال اعتكاف انجام دهد ، با توجه به اينكه محل سعي جزو مسجد نيست ؟
* آية الله فاضل : مانعي ندارد لكن سعي نمايد تا عمل سعي را زودتر به پايان رساند .
* آية الله خامنه اي : بسمه تعالي ، مي تواند محرم شود و خروج از مسجد براي انجام سعي مانع ندارد .
* آية الله تبريزي : بسمه تعالي ، مانعي ندارد و مي تواند همه اعمال را در حال اعتكاف انجام دهد . والله العالم .
* آية الله سيستاني : مي تواند ولي لازم است اعمال را تا زماني تأخير بياندازد كه سعي او پس از پايان اعتكاف باشد ، ولي چنانچه صبر كردن تا آن موقع سخت باشد مي تواند از عنوان حاجت ضروري استفاده نمايد و از مسجد جهت انجام سعي خارج شود .
59 |
* آية الله صافي : صحت احرام قبل از شروع به اعتكاف ، بعيد نيست . والله العالم
* آية الله نوري : بسمه تعالي ، پس از سلام ، لازم است قبل از اذان صبح در مسجد الحرام باشد .
* آية الله مكارم شيرازي : اين مقدار اشكال ندارد .
* آية الله صانعي : مانعي ندارد ، چون خروج به خاطر حاجت شرعيه است .
© 3 ـ كودك مميّزي بدون امر وليّ در ميقات محرم شده و تنها سعي و تقصير را انجام داده است . تكليف او يا وليّش نسبت به بقيه اعمال چيست ؟
* آية الله تبريزي : بسمه تعالي ، چنانچه محرم به عمره مفرده شده بر احرامش باقي مي ماند و چنانچه تا زمان بلوغ تمام اعمال عمره مفرده را تدارك نكند بعد از بلوغ بر او واجب است آن را تدارك نمايد . والله العالم
* آية الله نوري : بسمه تعالي ، پس از سلام ، لازم است برگردد واعمال را به ترتيب انجام بدهد .
60 |
* آية الله فاضل : وليّ او تكليفي ندارد ، ولي احرام او صحيح است و بايد اعمال خود را از اول انجام دهد . و اگر نتواند نايب بگيرد .
* آية الله خامنه اي : بسمه تعالي ، طواف و نماز آن را بجا آورد و سعي و تقصير را بنابر احتياط اعاده نمايد و سپس طواف نساء و نماز آن را انجام دهد .
* آية الله سيستاني : احرامش صحيح نيست و چيزي بر او نيست .
* آية الله مكارم شيرازي : احتياط آن است كه برگردد و تمام اعمال غير از احرام را انجام دهد و اگر توانايي ندارد از كساني كه به عمره مي روند خواهش كند كه به نيابت از او انجام دهند .
* آية الله صافي : در صحت احرام كودك مميّز اذن ولي شرط نيست بنابراين كودك مذكور كه محرم شده خودش و يا با كمك ديگري ولو غير ولي اگر محتاج به راهنمايي باشد بايد اعمال عمره را از طواف شروع كند و اتمام نمايد . والله العالم
61 |
* آية الله صانعي : بعد از آنكه طفل مُحرم شد بايد ولّي ، طفل را وادار كند كه اعمال حج يا عمره را بجا آورد و اگر نمي تواند ولّي او به نيابت طفل ، اعمال را اتيان كند .
© 4 ـ اگر كودك مميّزي ، بدون اذن وليّ مُحرم شود و در حال احرام ، يكي از محرّمات را مرتكب شود ، كفاره آن بر عهده كيست ؟
* آية الله مكارم شيرازي : در غير صيد ، كفاره واجب نيست ، نه بر وليّ و نه بر طفل .
* آية الله خامنه اي : بسمه تعالي ، كفّاره صيد بر ولي طفل است لكن ساير كفارات واجب نيست نه بر ولي و نه بر كودك .
* آية الله سيستاني : مانند سؤال قبل است ، و بر فرض صحت احرام نيز فعل او كفاره ندارد .
* آية الله فاضل : در فرض مزبور با احتياط واجب كفاره بر وليّ طفل است .
62 |
* آية الله تبريزي : بسمه تعالي ، كفـاره ندارد . والله العالم
* آية الله صافي : در فرض سؤال كفّاره واجب نيست ولي احتياط آن است كه ولّي بچه كفاره را از مال خودش بدون اينكه قصد كند بر او واجب بوده يا بر صبي ، ادا نمايد . والله العالم
* آية الله نوري : بسمه تعالي ، با سلام ، لازم است وليّ طفل او را ازار تكاب محرّمات احرام باز دارد و اگر باز نداشت كفّاره بر عهده ولي طفل است .
* آية الله صانعي : در مفروض سؤال كه طفل مميّز بدون اذن ولّي ، محرم شده كفاره علي الاظهر به عهده خودش مي باشد .
© 5 ـ وقف به حركت و وصل به سكون در تلبيه چه حكمي دارد ؟
* آية الله صافي : اشكال ندارد اگر چه احوط و اولي مراعات عدم وصل به سكون و وقف به حركت است . والله العالم
63 |
* آية الله فاضل : مانعي ندارد .
* آية الله خامنه اي : بسمه تعالي ، تلبيه بايد نزد اهل لسان صحيح باشد .
* آية الله سيستاني : اشكال ندارد .
* آية الله نوري : بسمه تعالي ، با سلام ، احتياط واجب در مراعات است .
* آية الله مكارم شيرازي : در هر دو صورت ، اشكال ندارد .
* آية الله تبريزي : بسمه تعالي ، احتياط مستحب ترك آن است . والله العالم .
* آية الله صانعي : احتياط در ترك است هر چند عدم مراعات آن مبطل بودنش محّل بحث است و اقوي عدم مبطليّت است .
64 |
© 6 ـ آيا طهارت لباس احرام يا ساير شرايط لباس نمازگزار ، شرط صحتِ احرام نيز هست ، و آيا با ترك عمدي آن ، احرام صحيح است ؟
* آية الله سيستاني : شرط صحّت نيست ولي واجب مستقل است كه لباس احرام را بپوشد و شرط آن ، اين است كه پاك باشد ولي اگر لباس احرام نپوشد يا لباسش نجس باشد احرام صحيح است .
* آية الله مكارم شيرازي : لباس احرام بايد مثل لباس نمازگزار پاك باشد و ساير شرايط لباس نمازگزار را نيز بايد داشته باشد .
* آية الله خامنه اي : بسمه تعالي ، طهارت لباس احرام شرط صحّت احرام نيست .
* آية الله فاضل : خير ، شرط صحت احرام نيست .
* آية الله صافي : لباس احرام بايد واجد شرايط لباس مصلّي باشد و با عدم مراعات ، احرام صحيح نيست . والله العالم
65 |
* آية الله صانعي : شرط نمي باشد هر چند رعايت ، تكليفاً واجب است و لذا اگر تخلّف كرد احرام او صحيح است ولكن مرتكب معصيّت شده است .
* آية الله نوري : بسمه تعالي ، بعد از سلام ، شرط صحّت احرام نيز هست .
* آية الله تبريزي : بسمه تعالي ، احرام صحيح است و لبس ازار احرام كه با شرايط لباس نماز گزار بايد باشد واجب تكليفي است و ترك آن ولو عمداً مضر به احرام نيست . والله العالم .
© 7 ـ اگر از سوي حاكم عامه اوّل ماه رمضان اعلام شود ، براي كساني كه در آن بلاد هستند و تقيّه اي هم در تبعيّت نيست و براي خود فرد هم يقين به اوّل ماه نيست ، آيا تبعيّت لازم است ؟
* آية الله فاضل : بلي در اين موارد مطلقاً تبعيت صحيح و لازم است .
* آية الله سيستاني : تبعيّت در اين صورت جايز نيست .
66 |
* آية الله مكارم شيرازي : در فرض مسأله ، تبعيّت واجب نيست .
* آية الله تبريزي : بسمه تعالي ، در فرض مزبور تبعيت لازم نيست بلكه به قصد ماه رمضان نبايد روزه بگيرد . والله العالم
* آية الله صافي : در فرض سؤال ، تبعيّت واجب نيست ولي به قصد شعبان روزه گرفتن مستحب است . والله العالم
* آية الله نوري : بسمه تعالي ، پس از سلام ، تبعيّت لازم است و اين خود يك نوع تقيّه است كه تقيّه مداراتي خوانده مي شود .
* آية الله صانعي : تبعيّت لازم نيست بلكه جايز هم نمي باشد چون تخلّف از وظيفه است و مجوزي هم مانند تقيه وجود نداشته .
67 |
© 8 ـ خانمي در ايام حج براي آنكه بتواند اعمال را انجام دهد ، از قرص استفاده كرد ، ليكن در ايام عادت يا خارج آن خون مي بيند و نمي داند كه اين جريان خون تا سه روز ادامه پيدا مي كند يا نه ؟ يا حتّي احتمال مي دهد كه تا سه روز ادامه پيدا نكند ، در فرض داشتن صفات يا نداشتن صفات حيض ، تكليف چيست ؟
* آية الله تبريزي : بسمه تعالي ، زني كه داراي عادت وقتيه است چنانچه در ايام عادت خون ببيند و احتمال بدهد تا سه روز ولو در داخل رحم مستمر است محكوم به حيض است و اگر قبل از سه روز پاك شود كشف مي شود كه استحاضه بوده است و نيز اگر در غير ايام عادتش خون به صفات حيض ببيند و چنانچه در غير ايام عادتش خوني ببيند كه به صفات حيض نباشد محكوم به استحاضه است هر چند تا سه روز مستمر باشد . والله العالم
* آية الله سيستاني : اگر خون مستمّر باشد هر چند در داخل و تا سه روز ادامه پيدا كند حيض است هر چند صفات حيض را نداشته باشد پس اگر در ايّام عادت باشد بايد صبر كند اگر پيش از سه روز قطع شد اعمال را انجام دهد و اگر در غير ايام عادت باشد و احتمال دهد كه تا سه روز ادامه نداشته باشد مي تواند اعمال را انجام دهد و اگر تا سه روز ادامه يافت اعمال او محكوم به بطلان است .
68 |
* آية الله فاضل : اگر اطمينان دارد كه سه روز ، استمرار ندارد احكام استحاضه را دارد . و اگر شك دارد جمع بين تروك حائض و وظيفه مستحاضه كند .
* آية الله مكارم شيرازي : در فرض مسأله به محض مشاهده خون احكام حائض را رعايت مي كند ولي چنانچه تا سه روز ادامه پيدا نكند حيض نيست .
* آية الله صانعي : اگر اطمينان به ادامه و استمرار تا سه روز داشته ولو به اينكه پس از خروج تا سه روز باطن فرج آلوده است احكام حيض بر آن مترتّب است ، وگرنه بايد به وظايف مستحاضه عمل كند و با كشف خلاف نسبت به اعمال انجام گرفته حكم جهل به حيض را دارد و داشتن و نداشتن صفات حيض فايده اش در جايي است كه سه روز ادامه پيدا كند .
* آية الله نوري : بسمه تعالي ، پس از سلام ، تا سه روز عمل به احتياط كند تا وضع روشن شود .
69 |
* آية الله صافي : در فرض مذكور ، تا سه روز متوالي خون در باطن جريان نداشته باشد محكوم به حيض نيست ولو اينكه اوصاف حيض را داشته باشد . پس اگر سه روز ادامه پيدا نكرد محكوم به استحاضه است و تا سه روز نگذشته بنابر احتياط بايد جمع كند بين تروك حائض و اعمال مستحاضه . والله العالم