بخش 14

توزیع نشریات در موسم حج


197


ميقات حج - سال يازدهم - شماره چهل و سوم - بهار 1382

توزيع نشريات در مراسم حج

ملاحظه :

توزيع ده ميليون و ششصد و هشتاد و پنج هزار جلد كتاب به حدود بيست زبان دنيا ، از جمله تلاش هاي وهابيت براي تحت تأثير قرار دادن مسلمانان جهان است و اين در حالي است كه اكثريت قاطع كساني كه به حج مشرف مي شوند را كساني تشكيل مي دهند كه از مسلك وهابيت پيروي نمي كنند . از سوي ديگر در مبادي ورودي آن كشور و در فرودگاه ها كتب و نشريات همراه زائران ، كه به زبان خود آنها و بر اساس فقه و مذهبشان تنظيم و تدوين گرديده ، ضبط و مصادره مي شود .

جمع بندي اين حركت ، ما را به اين نتيجه مي رساند كه وهابيت از حج ، اين ركن مهم دين ، به صورت ابزاري براي گسترش تفكّرات خود بهره مي گيرد و اين عملي نادرست و ناصواب است كه حكومت عربستان بايد جلو اين اقدامات تفرقه انگيز را بگيرد و اجازه ندهد گروهي محدود با افكاري متحجّرانه عقايد خود را به زور بر ديگران تحميل كنند .

اين اقدام وهابيان براي حوزه ها و محافل علمي و ديني و عموم شيعيان نيز يك پيام دارد و آن اين است كه براي حفظ و گسترش فرهنگ مترقّي شيعه بايد گام هاي اساسي تري برداشت و در شرايط كنوني كه جهانيان تشنه معارف اسلام ناب و استفاده هر چه بيشتر از مكتب اهل بيت عصمت و


198


طهارت ( عليهم السلام ) هستند ، بايد از تمامي امكانات خود در اين راستا استفاده نموده ، حقايق را به جويندگان حق و فضيلت منتقل كنند .

روزنامه عكاظ مورخ 11/9/81 ، در خبري با عنوان « برنامه توزيع نشريات ديني در مراسم حج سال 1381 هـ . ش . » نوشت :

آقاي شيخ صالح بن عبدالعزيز آل شيخ ، وزير اوقاف امور اسلامي ، تبليغ و ارشاد با طرح توزيع نشريات و بولتن هاي مذهبي در مراسم حج ، كه توسط معاونت امور انتشاراتي وزارت متبوع وي تهيه و تنظيم گرديده است ، موافقت نمود . به مومجب اين طرح ، در موسم حج سال جاري تعداد بيش از ده ميليون و ششصد و هشتاد و پنج هزار ( 000 685 10 ) جلد كتاب كه با هزينه بيش از ششصد ميليون و چهارصد و چهل و هفت هزار و سيصد و نود ( 000 447 600 ) ريال سعودي به چاپ رسيده است در ميان حجاج توزيع خواهد شد .

آقاي دكتر محمدبن عبدالله السحيم ، مدير كل انتشارات و چاپ اوقاف و امور اسلامي در گفتگو با روزنامه عكاظ مورخ 11/9/81 در اين خصوص اظهار داشت :

بنا به دستور وزير اوقاف و امور اسلامي ، يك طرح فراگير و جامع در رابطه با چگونگي توزيع كتب به كليّه زبان هايي كه حجاج كشورها با آن صحبت مي كنند ، تنظيم گرديده است . وي افزود مطالعه اين كتب فوايد زيادي براي حجاج كشورهاي مختلف دارد و در واقع مطالعه اين كتب زمينه را براي انجام مناسك صحيح حج براي حجاج فراهم خواهد نمود و آن ها را از تخلّفات شرعي برحذر خواهد داشت . آقاي السحيم در ادامه سخنان خود افزود : اين كتاب ها به دو بخش اصلي تقسيم مي شود كه بخش اول مربوط به مناسك و عبادات مي باشد و بخش دوم كتاب هاي ارشادي است . در رابطه با كتب مناسك مي توان به كتاب تحقيق و توضيحات شيخ عبدالعزيز بن عبدالله بن باز مفتي سابق عربستان اشاره نمود . وي گفت يكي ديگر از كتاب هايي كه آماده براي توزيع در موسم حج است كتاب راهنماي حجاج و عمره گزاران مي باشد كه اين كتاب از سوي وزارت متبوع تهيه شده و سپس از سوي كميته دائمي پژوهش هاي


199


علمي و فتاوي نيز مورد تجديد نظر قرار گرفته است . در ضمن كتاب فتاوي مهم مربوط به احكام حج كه از سوي كميته دائمي پژوهش هاي علمي و فتاوي تهيه شده به زبان هاي مختلف در ميان حجاج توزيع خواهد شد . السحيم همچنين گفت تعداد كتابهايي كه اين وزارتخانه تهيه كرده و در صدد توزيع آن ها در ايام حج ، از طريق مبادي ورودي به كشور ؛ اعم از مبادي زميني ، هوايي و دريايي مي باشد به حدود بيست زبان مي رسد كه در هر يك از مبادي ورودي كميته هايي براي توزيع آنها تشكيل شده است .

السحيم همچنين گفت كتب ارشادي نيز شامل مجموعه اي از كتب ارشادي و عقيدتي است كه به مسائل مربوط به عقايد ، عبادات ، آداب و احكام شرعي پرداخته و كليه اين كتاب ها به حدود هيجده زبان ترجمه شده و در يك مجموعه و در داخل يك كيف نفيس گنجانده شده كه هر يك از آنها به عنوان هديه به حجاج به هنگام خروج از مبادي زميني و هوايي و دريايي عربستان به آنها اهدا مي گردد .

مدير كل انتشارات وزارت اوقاف و امور اسلامي عربستان در باره محتواي كتب مورد نظر براي توزيع در موسم حج گفت : اين كتاب ها شامل كتب توحيد ، مربوط به كساني كه در مراحل اوليه اعتقادي هستند نيز مي باشد . موضوع جايگاه نماز در اسلام ، توسل مشروع و توسل ممنوع و عاق والدين ، مسائل مربوط به حجاب و بي حجابي و عقيده صحيح و متضاد و ناصحيح آن ، خانواده خوشبخت ، ارتباط با خداوند ، دژ مسلمانان و ضرورت عمل به سنت پيامبرخدا ( صلّي الله عليه وآله ) و اصول سه گانه و برحذر داشتن از هر گونه بدعت و همچنين موضوع آموزش زبان و مسائل و احكام مربوط به خانم هاي مسلمان و اعتقاد ائمه چهارگانه ( منظور ائمه اهل سنت ) و دروس مهم مربوط به عامّه امت اسلامي و موضوع طلسم و جادوگري و پيشگويي و همچنين شرح اصول ايمان و كتاب تيسيراللطيف المنان في خلاصة القرآن ، كتاب تحفة القرآن وبهجة قلوب الأبرار و كتاب راه مستقيم و چگونگي تربيت فرزند ، از جمله كتاب هاي آماده شده براي توزيع در موسم حج مي باشد .

وي در اين گفتگو خاطرنشان ساخت البته وزارت متبوع وي توجه بعضي از سازمان ها و نهادهاي خيريه


200


داخلي كه آمادگي چاپ بعضي از اين كتب را در قالب هدايا در اين موسم حج دارند را به اين امر جلب مي نمايد كه اين وزارتخانه اين فرصت را به آنان بهويژه به نهادها و جمعيت هاي خيريه ؛ مانند مؤسسه خيريه البراهين و مؤسسه خيريه الحرمين و مؤسسه خيريه سليمان راجحي خواهد داد تا در موسم حج به چاپ اين كتب و اهداي آن ها در ميان حجاج اقدام كنند .

دكتر السحيم از همه ارگان ها و افرادي كه علاقمند به شركت در امر توزيع اين كتب ؛ اعم از كتب مناسك و يا ارشادي مي باشند خواست كه حتما در اين رابطه با مديريت بخش انتشاراتي وزارت اوقاف و امور اسلامي هماهنگي نمايند ؛ زيرا اين هماهنگي موجب خواهد شد تا در موسم حج چاپ و توزيع كتب به صورتي انجام شود كه درآمدهاي ناشي از آن در راه هاي صحيح آن هزينه گردد .

( تهيه شده توسط سفارت جمهوري اسلامي ايران در عربستان )


| شناسه مطلب: 83333