باب کعبه باب کعبه باب کعبه بعثه مقام معظم رهبری در گپ بعثه مقام معظم رهبری در سروش بعثه مقام معظم رهبری در بله
باب کعبه باب کعبه باب کعبه باب کعبه باب کعبه

باب کعبه

۱. در گذشته در دوران حضرت ابراهیم علیه السلام براى کعبه مدخلى قرار داده نشد و قریش هنگام تجدید بنا، مدخلى براى آن گشودند که کمى بالاتر از زمین قرار داشت و آن را به وسیله درى از چوب مى‏بستند. عبدالله بن زبیر آن در را، هم‏سطح زمین قرار داد و درِ دی

۱. در گذشته
در دوران حضرت ابراهيم عليه السلام براى كعبه مدخلى قرار داده نشد و قريش هنگام تجديد بنا، مدخلى براى آن گشودند كه كمى بالاتر از زمين قرار داشت و آن را به وسيله درى از چوب مى‏بستند. عبدالله بن زبير آن در را، هم‏سطح زمين قرار داد و درِ ديگرى نيز پشت كعبه گشود.
حَجّاج بن يوسف ثقفى پس از آن‏كه كعبه را با منجنيق خراب كرد، به بازسازى آن پرداخت و درى را كه اِبن زبير در پشت كعبه گشوده بود بست و درِ اصلى را مانند گذشته بلندتر از زمين قرار داد كه از آن هنگام تاكنون به همان حال باقى مانده است. در دوران‏هاى بعد، درهاى بسيار زيبايى براى كعبه ساختند و آن را، پس از آن‏كه تزيين و مذهّب مى‏كردند، بر كعبه مى‏ نهادند.
۲. طلا كاري درِ كعبه
در روايات اسلامى راجع به حفر چاه زمزم به وسيله عبدالمطلب آورده ‏اند كه: «وقتى عبدالمطلب زمزم را كشف كرد دو آهوى طلا و چند شمشير و زر بسيار بدست آورد كه ساسان پادشاه ايران به حرم كعبه اهدا كرده بود… عبدالمطلب باب‏ كعبه‏ را با آنها بساخت». پس از ايشان در سال ۵۵۱ قمري نيز در ساخت درِ كعبه از طلا استفاده شده است.
۳. درِ كنوني:
در فعلي در سال ۱۳۵۷ شمسي از طلاي خالص ساخته و بر روي كعبه معظمه نصب شد. اين در داراى دو جدار يا دو قسمت خارجى و داخلى است. باب داخلى آن، به «باب التوبه» معروف است و از لحاظ شكل و نوع تزيين، با باب خارجى يكسان و مشابه است. وزن باب كعبه ۲۸۰ كيلوگرم مى‏باشد كه از عيار ۱۰۰٪ تهيه شده است.
۴. مشخصات درِ كعبه
طول باب كعبه ۱۰/ ۳ متر، عرض آن ۹۰/ ۱ متر، پهناى آن ۵۰ سانتى‏متر، ارتفاع آن از كف، ۲۵/ ۲ متر است. روى در كعبه به طرز بسيار زيبايى آيات قرآن در چهار دايره و شش مربع مستطيل به خط ثلث منقوش شده است. اين در به وسيله قفلى كه آيات قرآن بر آن نقش بسته، قفل مى‏گردد. قفل موجود به جاى قفل قديم كه هفتاد سال قدمت داشته، نصب شده است.
گفتنى است در عصر جاهلى، كليد دارى كعبه، از منصب‏هاى مهم بود. هنگام فتح مكه، كليد كعبه در اختيار «عثمان بن ابى طلحه عبدى» بود و پيامبر صلى الله عليه و آله آن را از وى گرفت و با ورود به كعبه، تمامى بت‏ها را شكستند.
۵. منابع جهت مطالعه بيشتر:
- تاريخ و آثار اسلامي مكه و مدينه
- الاطلس المصور لمكه المكرمه و المشاعر المقدسه


| شناسه مطلب: 85113







نظرات کاربران