فداكاري كه با خوابش جان پيامبر را نجات داد

آغاز ربيع الاول مصادف با هجرت رسول خدا(ص) و در بستر خوابيدن اميرالمومنين علي (ع) در شب هجرت است. افتخاري كه در قرآن مجيد بدان اشاره شده است و خود امام(ع) نيز در احتجاج با خلفا بدان تصريح فرموده است.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، آيه دويست و هفتم سوره بقره {وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشرِي نَفسَهُ ابتِغَاءَ مَرضَاةِ اللَّهِ وَاللَّهُ رَءُوفٌ بِالعِبَادِ}، درباره خوابيدن علي بن ابي‌طالب (عليه السلام) بر بستر پيامبر (صلي الله عليه و اله) در شب هجرت رسول خدا از مكه به مدينه است.
خداوند در ليلة المبيت به جبرئيل و ميكائيل وحي فرمود: «شما را با يكديگر برادر قرار دادم و عمر يكي از شما را طولاني‌تر از ديگري ساختم. كدام يك حاضر است عمرش را به ديگري ببخشد؟» هر يك از آن دو زندگي طولاني را براي خود برگزيد. سپس خداوند به آنان وحي كرد: «علي بن ابي‌طالب و پيامبر را برادر يكديگر قرار دادم. اكنون علي در بستر پيامبر (ص) بيتوته كرده است و او را از خطر حفظ مي‌كند. اكنون به زمين برويد و نگهبان او باشيد. » در اين هنگام، جبرئيل بالاي سر او و ميكائيل پايين پايش قرار گرفتند و جبرئيل مرحبا گويان به علي گفت: خداوند با تو بر فرشتگان مباهات مي‌كند. در اين هنگام، آيه ياد شده نازل گشت.
برخي در مقام مقايسه ميان بيتوته علي (عليه السلام) بر بستر پيامبر (صلي الله عليه و اله) در شب هجرت، با همراهي ابوبكر با ايشان در غارثَور، مصاحبت با پيامبر (صلي الله عليه و اله) را فضيلتي برتر دانسته‌اند. در پاسخ آورده‌اند كه در آيه غار نامي از ابوبكر به ميان نيامده، بلكه در منابع تاريخي آمده كه مقصود از «لِصاحِبِه» ابوبكر است. نيز آيه فاقد هرگونه لحن ستايش است؛ اما آيه ليلة المبيت بنا بر نقل عموم علماي شيعه و بسياري از اهل سنت در شأن علي (عليه السلام) نازل شده و لحن ستايش‌آميز آشكاري دارد. افزون بر اين، رخداد خوابيدن علي (عليه السلام) بر بستر پيامبر (صلي الله عليه و اله) در شب هجرت، چنان قطعي و مسلم است كه عدم تصريح به آن در قرآن از اهميتش نمي‌كاهد و كسي آن را انكار نمي‌كند.
برخي ديگر گفته‌اند: آن شب علي (عليه السلام) كانون خطر را بدون ترس سپري كرد؛ حال آن كه ابوبكر در لحظاتي خطرناك پيامبر (صلي الله عليه و اله) را همراه بود و آن هنگام كه احساس ترس كرد، رسول خدا با جمله {لا تَحزَن إِنَّ اللهَ مَعَنَا…} او را دلداري داد.
در پاسخ به اين سخن مي‌توان به كلام علي (عليه السلام) استناد كرد. شخصي با اعتراض و طعنه به وي، عدم همراهي‌اش در غارثَوررا مطرح كرد. ايشان فرمود: آن شب كه بر بستر پيامبر (صلي الله عليه و اله) بيتوته كردم، قريش به من هجوم آوردند و مرا مجروح كردند و قصد كشتنم را داشتند؛ اما برخي مانع شدند….
علي (عليه السلام) در احتجاج با ابوبكرو نيز با اعضاي شورايي كه عمر براي تعيين خليفه خود مشخص كرده بود، به فداكاري خويش در ليلة المبيت و نيز به آيه {وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشرِي نَفسَهُ ابتِغَاءَ مَرضَاةِ} احتجاج كرد.
براي مطالعه بيشتر در اين رابطه اينجا را كليك نماييد!