جبل الرَّحْمَه

1. کلیات «جبل الرحمه» نام کوهی در شمال شرقی عرفات و در 10 کیلومتری مکه است که از سطح دریا340 متر یا 372 متر ارتفاع دارد. این کوه از دیگر کوه‏هایی که آن منطقه را در حصار خود گرفته، مستقل است و از پاره‌سنگ&zwn
1. كليات
«جبل الرحمه» نام كوهي در شمال شرقي عرفات و در 10 كيلومتري مكه است كه از سطح دريا340 متر يا 372 متر ارتفاع دارد. اين كوه از ديگر كوههايي كه آن منطقه را در حصار خود گرفته، مستقل است و از پارهسنگهاي جدا از هم تشكيل شده است.
2. نامهاي ديگر اين كوه
از اين كوه با نامهاي متعدد ياد شده است؛ همچون: عرفه، عرفات، جبل ألال يا إلال به سبب مشاهده شدن سراب در روزهاي گرم بر فراز آن يا به اين سبب كه حاجيان با ديدن اين كوه شتابان حركت ميكنند تا به موقف برسند، نابِت به معناي روييدني، جبل الدعاء به جهت قرائت دعا پيرامون آن، و «قُرَين»به معناي شاخ كوچك.
3. محل توقف پيامبرصلي الله عليه و آله و سلم و امام حسين عليه السلام
در پايين اين كوه و جايي كه بعدها مسجدي كوچك با نام «مسجد الصخرات» ساخته شد، پيامبرصلي الله عليه و آله و سلم در روز عرفه (نهم ذيحجه) تا هنگام غروب وقوف كرد و به دعا و تضرع پرداخت. از اين رو، به پيروي از ايشان، حاجيان نيز در روز عرفه پيرامون اين كوه گرد ميآيند. اين مكان را موقف پيامبران ديگر همچون حضرت ابراهيم عليه السلام دانستهاند. به گزارشي، پيامبرصلي الله عليه و آله و سلم خطبه معروف حجة الوداع را در روز نهم ذيحجه سال دهم ق. و نيز امام حسين عليه السلام دعاي معروف روز عرفه را كنار اين كوه قرائت كردند.
4. حكم صعود به جبل الرحمه
از ديدگاه فقه اماميه، صعود به كوه عرفه هنگام وقوف مكروه است؛ اما توقف و دعا و تضرّع در دامنه كوه به پيروي از پيامبرصلي الله عليه و آله و سلم كاري نيكو دانسته شده است. اهل سنت نيز همانند شيعيان، وقوف بر اين كوه را خلاف سنت دانسته و از استحباب وقوف در موقف پيامبرصلي الله عليه و آله و سلم سخن گفته و خواندن دعا هنگام ديدن اين كوه را مستحب شمردهاند. تنها برخي همچون طبري و ماوردي، صعود بر اين كوه را مستحب شمردهاند.
5. مسجد جبل الرحمه
گزارش برخي از سفرنامهنويسان از وجود مسجد و گنبدي بر فراز اين كوه به نام ام سلمه در سده ششم ق. حكايت دارد. اين مسجد بعدها در سال 1073ق. در حكومت سلطان محمد عثماني (حك: 1058-1099ق.) سنگفرش شد. پيرامون مسجد مشرف بر پهنه عرفات بود و در جهت قبله آن ديواري وجود داشت كه محرابهايي براي نماز در آن ساخته بودند. در سمت چپ دامنه اين كوه به سوي كعبه، خانهاي كهنه منسوب به حضرت آدم (ع) و در طرف چپ اين خانه، صخره هايي وجود داشته كه موقف پيامبرصلي الله عليه و آله و سلم در نزديك آن گزارش شده است.
6. آب رساني به عرفات
وقوف حاجيان در عرفات كنار جبل الرحمه موجب شد تا در دورههاي گوناگون اقداماتي براي آبرساني به حاجيان در اين مكان انجام شود. زبيده (م.216ق.)، همسر هارون الرشيد عباسي، قناتي از چشمه نعمان به عرفات و جبل الرحمه كشيد و از آن جا نيز راهي گشود تا آب به آبگيرهاي عرفات برسد. نيز از وجود آبانبارها يا بركههايي كنار جبل الرحمه گزارش دادهاند.
7. اعيان و حاكمان و جبل الرحمه
- جمال الدين براي آساني صعود بر اين كوه، در پيرامون آن پلههايي ساخت. تعداد اين پلهها را در يك طرف 17 و در دو طرف ديگر 10پله شمردهاند. آوردهاند كه جنازه وي در شب نهم ذيحجه سال 559ق. بر بالاي اين كوه نگهداري شد.
- در سال 909ق. بركات بن محمد در نبرد با برادرش حميضه، حكمران مكه، برخي از قبايل را بسيج كرد ودر روز ترويه به مكه يورش برد و با سپاه خود به عرفات رفت و خيمههاي خود را بر دامنه كوه جبل الرحمه برپا كرد.
- سرور بن مساعد از تيره ذوي زيد، حاكم مكه در سال 1186ق. قصري شكوهمند بر دامنه جبل الرحمه بنا نهاد كه پيش و پس از وي نظير نداشت و از آثار و ويرانههاي آن به سال 1377ق. گزارش شده است.
- ناصر خسرو از فردي نامعلوم كه وي را پسر شاد دل، امير عدن، دانسته ياد كرده و از ساخت چهار طاقي بزرگ بر اين كوه كه بر گنبد آن چراغها و شمعهاي بسيار قرار ميدادهاند، سخن گفته است. به گزارش وي، اين بنا از دو فرسنگي ديده ميشد.
- در گذشته، هنگام مراسم عرفات، چراغ و قنديل بر آن آويزان ميكردند تا راهنماي زائران و كاروانها باشد.
8. در حال حاضر
اكنون ستوني مكعب به ارتفاع 4 متر و عرض 80/1 متر قرار دارد كه از دور ديده ميشود. امروزه شماري فراوان از زائران، از كوه جبل الرحمه بالا ميروند و گاه اين كوه چندان از حاجيان سفيدپوش پر ميشود كه از فاصله دور مانند يك كوه برفي خودنمايي ميكند. يادداشتهاي فراوان به زبانهاي گوناگون روي سنگهاي جبل الرحمه نوشته شده است. در پيرامون اين كوه، بسياري از دستفروشها انگشتر و تسبيح و ديگر خواستنيهاي زائران را عرضه ميكنند. موقف حاجيان ايراني نزديك همين كوه است.
9. منابع جهت مطالعه بيشتر
- اخبار مكه:الازرقي
- اوضح المسالك الي معرفة البلدان و الممالك
- التاريخ القويم
- تاريخ مكه
- تاريخ و آثار اسلامي مكه مكرمه و مدينه منوره
- فرهنگ اعلام جغرافيايي ـ تاريخي در حديث و سيره نبوي
- دانشنامه حرمين شريفين