پلکان کعبه پلکان کعبه پلکان کعبه بعثه مقام معظم رهبری در گپ بعثه مقام معظم رهبری در سروش بعثه مقام معظم رهبری در بله
پلکان کعبه پلکان کعبه پلکان کعبه پلکان کعبه پلکان کعبه

پلکان کعبه

1.     کلیات در کعبه از سال‌های دور از دو پلکان استفاده می‌شده است: پلکان خارجی برای ورود به درون کعبه و پلکان داخلی برای صعود بر بام آن. 2.     پلکان خارجی  به گزارش ازرقی، تا پیش از بازسازی

1.     كليات

در كعبه از سال‌هاي دور از دو پلكان استفاده مي‌شده است: پلكان خارجي براي ورود به درون كعبه و پلكان داخلي براي صعود بر بام آن.

2.     پلكان خارجي 

به گزارش ازرقي، تا پيش از بازسازي كعبه پنج سال پيش از بعثت، درِ ورودي خانه كعبه هم‌سطح با زمين بود. در اين بازسازي، نخستين بار با هدف ايجاد مانع براي ورود سيل و نيز پيشگيري از ورود افراد بدون اجازه متوليان كعبه، اين در به بالاتر از سطح زمين انتقال يافت. از آن پس، واردشوندگان به كعبه، كفش‌هاي خود را مي‌كندند و زير نردبان ورودي قرار مي‌دادند.

2.1. پيامبرصلي الله عليه و آله و سلم  بر فراز پلكان خارجي

در فتح مكه (10ق.) پيامبرصلي الله عليه و آله و سلم بر پلكان كعبه ايستاد و خطبه مشهورش را قرائت فرمود. نيز در گزارشي، از صعود ابوذر، صحابي مشهور پيامبرصلي الله عليه و آله و سلم، بر نردبان كعبه و تكيه بر باب الكعبه و نقل حديثي در فضيلت‌هاي اهل بيت: ياد شده است.

2.2.  درطول تاريخ

از آن پس، پلكان و نردبان خارجي بارها تعمير، بازسازي و تعويض شد و گزارشگران در دوره‌هاي گوناگون به وصف آن پرداخته‌اند.

  • به گزارش ازرقي (م. پس از 241ق.) اين پلكان از چوب ساج و به طول 5/8 ذرع (كمي بيش از 4 متر) و پهناي 5/3 ذرع (نزديك به 2 متر) و داراي 13 پله بوده است.
  • در سده پنجم ق. پهناي نردبان به حدي بوده كه 10 تن هم‌زمان مي‌توانستند از آن استفاده كنند. ورود به درون كعبه در روزهاي خاص براي همگان امكان داشت. پس از انتقال نردبان به نزديكي باب الكعبه، مردم به درون كعبه رفته، نماز مي‌خواندند.
  • نردبان كعبه در سده ششم ق. همچون منبري بزرگ با نُه پله وصف شده كه بر پايه‌هايي چوبين سوار بود و از چهار چرخ براي سهولت در جابه‌جايي بهره مي‌برد. در هنگام نياز، اين نردبان به نزديكي باب الكعبه انتقال مي‌يافت و بالاترين پله با آستانه در مماس مي‌شد. از اين دوره تا سده هشتم ق. گزارشي در باره پلكان خارجي نيافتيم.
  • در سال 766ق. به دستور سلطان مملوكي مصر، شعبان بن حسين (حك: 764-778ق.) نردباني تازه نيز براي كعبه ساخته شد. اين نردبان همچون پلكان سده ششم ق. چهار پايه‌اي منبر‌مانند بود كه هنگام ورود به درون كعبه به نزديك باب الكعبه منتقل مي‌شد.
  •  در سال 814ق. برخي از قسمت‌هاي چوبي اين پلكان تعمير شد.
  • به سال 818ق. سيف الدين شيخ محمودي، مشهور به مؤيد چركسي (حك: 815-824ق.) منبر و نردباني براي كعبه فرستاد كه در موسم حج همان سال جايگزين منبر و نردبان پيشين شدند.
  • در گزارشي مربوط به سال 1040ق. در دوران عثماني آمده است كه پلكان خارجي كعبه با طول تقريبي چهار متر داراي هفت پله از چوب صنوبر بود كه ورق‌هاي مسي و آهني داشت. اين پلكان بر چهار چرخ مسي سوار بوده است.
  • در سال 1097ق. احمد پاشا، حكمران عثماني جده و شيخ حرم، پلكان كعبه را تعويض كرد و براي آن نرده‌اي قرار داد. اين پلكان نخستين بار در 16 رمضان همان سال بهره‌برداري شد.
  •  كردي (م.1400ق.) در باره ارسال پلكان‌هايي از سوي حاكمان و بزرگان هند براي كعبه در سده‌هاي 12 و 13ق. آورده است:
    • حسين حميدان هندي، از حاكمان محلي هند، پلكاني براي كعبه فرستاد كه به سال 1116ق. به جده رسيد. با خودداري سليمان پاشا، حكمران جده، از پذيرش آن، اين نردبان تا سال 1127ق. در جده ماند. در اين سال، محمد پاشا، حكمران جده، آن را خريد و به كعبه فرستاد. در روز پنجشنبه 14 جمادي الثاني همان سال، اين نردبان جايگزين پلكان پيشين شد. چهار روز بعد، شريف مكه به بهانه دريافت نكردن مجوز از دولت عثماني، پلكان تازه را برداشت و آن را به خانه شيخ عبدالقادر شيبي، پرده‌دار كعبه، فرستاد. در پي دريافت اجازه از دربار عثماني و پس از رنگ‌آميزي و تزئين، از اين پلكان بهره‌برداري شد.
    • محمد منورخان هندي نيز به سال 1240ق. پلكاني 11پله‌اي از چوب ساج به ارتفاع دو متر و با دو متر پهنا و پنج متر طول براي كعبه فرستاد. اين پلكان تا اواخر سده 14ق. در مسجدالحرام كنار ديوار برابر زمزم بود و هنگام درون شدن به كعبه استفاده مي‌شد. اين پلكان كه ويژه مردان بود، چندين بار تعمير شد. در گوشه‌اي از آن، نام فرستنده و تاريخ ارسال آن به كعبه نقش بسته بود.
    • در سال 1300ق. كلب عليخان، نايب السلطنه رامپور از شهرهاي هند بين دهلي و حيدر آباد، پلكاني براي كعبه فرستاد كه 14 پله داشت و در پي دريافت اجازه از دولت عثماني، بهره‌برداري شد. اين پلكان با ورق­هاي نقره‌اي به ارزش 85364 روپيه تزئين شده بود. به علت تزئينات بيش از حد، به صلاحديد دانشوران، از اين نردبان براي ورود بانوان به درون كعبه استفاده مي‌شد. اين نردبان تا مدتي بدون استفاده رها شده بود. بعدها بني‌شيبه، كليدداران كعبه، نقره‌ها و چوب‌هاي آن را تصرف كردند و اثري از آن باقي نماند.
    • به سال 1375ق. به دستور ملك سعود بن عبدالعزيز (حك: 1373-1384ق.) ساخت پلكاني براي كعبه آغاز شد. اين پلكان 11 پله­اي با بهره‌گيري از چوب‌هاي قوي و روكش‌هاي نقره­اي مزين به نقش و نگار عربي طلايي رنگ، در كارگاهي در مصر ساخته شد. اين نردبان در روز چهارشنبه پنجم ذي‌حجه سال 1376ق. به كعبه رسيد. روز بعد، ملك سعود با همراهي گروهي از سران كشورهاي اسلامي حاضر در مراسم حج، براي شست‌وشوي درون كعبه آن را افتتاح كردند.
 كردي در وصف نردبان خارجي كعبه، به دو‌گونه نردبان در دوران خود اشاره دارد. گونه اول، نردباني كوچك بود كه تنها يك تن مي‌توانست از آن بالا رود. گونه دوم، پلكاني متحرك و عريض بود كه چند نفر از آن بالا مي‌رفتند. از اين گونه دوم، دو عدد كنار چاه زمزم نگهداري مي­شد و در صورت نياز به كنار كعبه انتقال مي­يافت.

 با توجه به متحرك بودن پلكان خارجي، از آن در مواردي چون شست‌وشوي كعبه، نصب پرده آن، ورود ميهمانان ويژه براي نمازگزاردن، و مراسم مربوط به تعميرات و گسترش‌هاي حرم استفاده مي‌شود. به گفته كردي، ورود به كعبه در طول سال به ندرت به بيش از 15 مورد مي‌رسيد.

3.      پلكان داخلي 

3.1. اولين پلكان

پس از آن‌كه كعبه در رويداد بازسازي آن در پنج سال پيش از بعثت به دست قريش با بهره‌گيري از چوب وگل مسقف شد، نخستين پلكان داخلي كعبه براي صعود به پشت بام ساخته و بهره‌برداري گشت. اين پلكان چوبي در ركن شامي قرار داشت و ثابت بود.

3.2. در طول تاريخ

  • به سال 64ق. و هنگام بازسازي كعبه به دست عبدالله بن زبير، نردبان چوبي ديگري جايگزين آن شد.
  • حجاج بن يوسف ثقفي، امير حجاز در دوران عبدالملك بن مروان، به سال 74ق. هم‌زمان با تخريب بناي ابن زبير، اين پلكان را ويران كرده و پلكاني ديگر در همان مكان ساخت. بر پايه گزارش‌هاي مربوط به سده سوم ق. ارتفاع اين پلكان 20 ذرع (حدود 10 متر) و پهناي آن كمي بيش از نيم متر بود. از اين هنگام تا سده ششم ق. گزارشي در باره آن پلكان يافت نشد.
  • به سال 542ق. پلكان داخلي كعبه تعمير گشت.
  • منابع سده نهم ق. به وجود 38 پله براي نردبان داخلي اشاره دارند. برخي از پله‌هاي اين پلكان به سال 814ق. تعمير شدند.
  •  از اين هنگام تا سده 12ق. گزارشي از وضعيت پلكان داخلي كعبه به دست نيامد. احتمال مي‌توان داد كه در اين دوره طولاني، آن پلكان بارها تعويض و تعمير شده باشد.
  • در دوره حكومت سلطان مصطفي دوم عثماني (حك: 1106-1115ق.) به سال 1109ق. هنگام تعمير سقف كعبه، پلكان داخلي تعويض شد. هفت پله آن را از سنگ مرمر و بقيه را از چوب ساج ساختند.
  • پلكان كعبه به سال 1039ق. بر اثر سيل از جاي كنده شد. سال بعد با تعميرات بنيادين ساختمان كعبه به دستور سلطان مراد چهارم (حك: 1039-1040ق.) چوب و يكي از پله‌هاي پلكان كعبه تعويض شد. اين پلكان 29 پله‌اي و دايره‌‌شكل در ديواري سنگي محصور بود.
  • به سال 1375ق. در  پلكان كعبه تعويض شد. پلكان تازه نقره‌اندود بود و به انواع نقش و نگارهاي عربي طلايي مزين گشت.
3.3. در ورودي پلكان 

در بخش پايين پلكان و در كنار ديوار كعبه، دري از چوب ساج و به ارتفاع 5/3 ذرع (كمتر از دو متر) و به پهناي كمي بيش از نيم متر قرار دادند. اين در تا هنگام متوكل عباسي بدون تزئينات بود. وي دستور داد كه آن را با نقره تزئين كنند و قفلي نقره‌اي براي آن بسازند. نيز دري ديگر از چوب ساج به ابعاد 5/2 ذرع (كمي بيش از يك متر) در 2ذرع (يك متر) در سقف كعبه قرار دادند.

3.4.  خصوصيات پلكان قرن 13

اين پلكان ميان دو ديوار اصلي كعبه، يعني حجر اسماعيل و ديوار شرقي، و دو ديوار ديگر درون كعبه محصور بود و براي آن ورودي جداگانه‌اي با قابليت قفل شدن تعبيه كرده بودند. اين پلكان پنجره و نورگير نداشت و مسيرش تاريك بود. از اين رو، بهره‌گيري از وسايل نورافشان براي استفاده از آن ضرورت داشت. پلكان 13 پله مرمرين و 22 پله چوبي ضخيم داشت. پهناي پله‌ها از 62 تا 65 و ارتفاع آن‌ها از 24 تا 35 سانتي متر بود و تنها يك تن مي‌توانست از آن‌ها بالا برود. از پله سوم به بعد، نرده‌اي كنار پلكان قرار داشت.

در روز 23 رجب سال 1377ق. ورودي پلكان به بام كعبه تعمير شد. براي اين كار از چوب‌هاي كهن كعبه استفاده كردند و روي آن را با روكش‌هايي ويژه به طول 185 و پهناي110 سانتي متر پوشاندند تا از ورود آب به درون كعبه پيشگيري شود. در 19 شعبان همان سال، پلكان داخلي كعبه بار ديگر تعمير شد.

3.5. پلكان كنوني

 در اواخر قرن 14 پلكان كعبه تعويض و پلكاني از جنس آلومينيوم قوي براي آن ساخته شد. در اوايل قرن 15 هجري (1375ش.) ضمن تعمير بنيادين كعبه، پلكان داخلي كعبه نيز بازسازي شد. اين پله‌ها را از شيشه ساختند تا نور درون كعبه افزوده شود. اين تعميرات در روز سه‌شنبه سي جمادي الثاني سال 1417ق. پايان يافت.

4.      منابع جهت مطالعه بيشتر

  1. اتحاف الوري
  2. اخبار مكه:الازرقي (م.248ق.)،
  3. تاريخ عمارة المسجدالحرام:
  4.  التاريخ القويم
  5. موسوعة مرآة الحرمين الشريفين
  6. دانشنامه حرمين شريفن


| شناسه مطلب: 85153







نظرات کاربران